Copiii români care au împlinit 16 ani pot călători în străinătate neînsoțiți

De la mijlocul lunii august 2023, copiii români cu vârsta cuprinsă între 16 și 18 ani vor putea călători în străinătate fără să fie însoțiți de un adult. Această schimbare vine ca urmare a unei noi legi care permite tinerilor să călătorească neînsoțiți, cu acordul părinților sau al reprezentanților legali. Legea, oficializată în Monitorul Oficial, intră în vigoare pe 20 august 2023.

Până acum, legea din 2005 prevedea că cetățenii români minori pot călători în străinătate doar însoțiți și cu acordul părinților sau al reprezentanților legali. Prin modificarea adusă de Legea 247/2023, această restricție este eliminată pentru tinerii cu vârsta de 16 ani, oferindu-le o mai mare independență în călătoriile externe, scrie rotalianul.com.

Conform noii legislații, tinerii cu vârsta de 16 ani pot călători neînsoțiți, însă numai cu acordul părinților sau al reprezentanților legali, ce poate fi demonstrat prin intermediul unei declarații notariale.

Astfel, polițiștii de frontieră vor permite ieșirea din România în baza unui document de călătorie individual sau al unei cărți de identitate și însoțiți de o declarație notarială a ambilor părinți sau a unuia dintre părinți.

Condițiile în care copiii pot călători neînsoțiți sunt bine precizate în noul act normativ. Astfel, tinerii cu vârsta de 16 ani, deținători ai unui document de călătorie individual sau, după caz, ai unei cărți de identitate, pot călători în străinătate neînsoțiți în următoarele situații:

  • Vizită la rude
  • Participare la concursuri oficiale
  • Studii
  • Tratament medical esențial pentru sănătatea sau viața lor

În toate aceste cazuri, copiii trebuie să prezinte documente doveditoare pentru a justifica călătoria lor.

Totodată, trebuie să prezinte declarația autentificată a ambilor părinți sau, după caz, a părintelui care are custodia minorului sau a părintelui la care minorul are domiciliul, în baza unei hotărâri judecătorești definitive sau acordului notarial, dacă acesta exercită singur autoritatea părintească.

Această schimbare legislativă aduce România în concordanță cu multe alte state europene, care permit minorilor de 16 ani să călătorească în străinătate neînsoțiți.

O recunoaștere a maturității și responsabilității pe care tinerii de această vârstă le pot avea, iar în contextul globalizării și al studiilor internaționale, facilitează deplasarea adolescenților către alte țări.

Argumentul principal pentru această măsură este faptul că, în majoritatea cazurilor, la vârsta de 16 ani, tinerii au o mai mare capacitate de a înțelege și gestiona situații diverse, cum ar fi responsabilitățile fiscale sau posibilele răspunderi penale.

Astfel, această inițiativă vine în sprijinul libertății de circulație și a autonomiei minorilor cu vârsta între 16 și 18 ani, cu condiția respectării acordului părinților sau al reprezentanților legali.

Cinci școli din raionul Sângerei au fost închise

Trei gimnazii și două școli-grădinițe din raionul Sângerei au fost închise. Consilierii raionali au votat pentru lichidarea acestor instituții de învățământ reieșind din numărul mic de elevi și profesori.

Președintele raionului Sângerei, Cristian Cainarian, afirmă că necesitatea închiderii instituțiilor de învățământ nu este din cauza altor condiții, decât din cauza numărului mic de copii, transmite Tvn.md.

„Este foarte urât și josnic, colegii din opoziție care prin populisme în continuare au vrut să țină prizonieri acești copii în școlile acestea mici unde este un deficit acut de cadre, unde un profesor predă la mai multe discipline, unde baza tehnico-materială este foarte slab dotată”, a declarat Cainarian.

Șeful adjunct OT Cancelaria de Stat Bălți, Igor Curca, a spus că Guvernul susține și motivează această decizie a consiliului raional prin a oferi cinci unități de transport noi, moderne, pentru deplasarea acestor copii în siguranță.

„O altă decizie importantă care urmează a fi aprobată și luată de Guvernul Republicii Moldova în susținerea părinților și a acestor copii, va fi oferită lunar o sumă de aproximativ 1000 de lei pentru fiecare părinte, pentru alimentarea copilului”, a spus Curca.

Fracțiunea PSRM nu a susținut acest proiect de decizie, iar reprezentații formațiunii au spus că prin închiderea instituțiilor de învățământ există riscul ca R. Moldova să dispară.

„Știți cum, se închide școala în sat, moare satul, în primul rând. În al doilea rând, înțeleg că acuma fost menționat că nu sunt condiții, că nu sunt copii, știți că sunt alte țări unde pentru un copil lucrează școala și vin toți profesorii predau la copil. Haideți azi închidem 5 școli, nu este exclus că peste un an se vor închide altele 5 și tot așa noi o să dispărem ca țară”, a declarat Carolina Cuznețova.

Printre instituțiile lichidate se numără școala din satul Petrovca, din comuna Alexăndreni, comuna Grigorăuca, satul Bobletici și din satul Alexeuca.

Colectivul  gimnaziului „ Mihai Dolgan” din satul Petrovca susține că instituția a fost capital reparată, iar închiderea acestuia nu este motivată.

„Dacă de la început, câțiva ani în urmă, unicul motiv era că nu aveam infrastructura necesară unei instituții de învățământ, s-au efectuat reparații capitale a acoperișului, a fațadei instituției, a sălii de sport, cazangerie nouă s-a construit, sistem de apă și de canalizare, veceu în interior. Problema cea mai mare este numărul de copii. La moment gimnaziul are 40 de copii, care vin din patru sate: Petrovca, Antonovca, Evghenevca și Vladimerovca”, a spus directoarea Gimnaziul „Mihai Dolgan”, din satul Petrovca, Natalia Chifiriuc.

Potrivit unui proiect de lege Ministerul Educației va oferi 1.000 de lei per elev părinților care vor accepta să își dea copiii la școli mai mari.

Moldovenii care au locuit timp de cinci ani în Germania pot solicita cetățenia acestei țări

Germania a aprobat noi reguli care permit cetățenilor străini să obțină pașaportul german, să dețină cetățenie dublă și să o păstreze pe cea a țării de origine. Acum, moldovenii pot să solicite cetățenie după ce au locuit în această țară timp de cinci ani, față de opt cât era necesar anterior.

În ce condiții poți avea cetățenia Germaniei și a R. Moldova concomitentFoto: moldova1.md

Consilierul ambasadei R. Moldova în Republica Federală Germană, Sergiu Russu, a declarat în cadrul unei emisiuni de la Moldova1.md că noul amendament care a intrat în vigoare în Germania prevede deținerea dublei cetățenii pentru străini.

„Totodată s-au creat stimulente pentru integrarea lor în societatea germană, care presupune reducerea termenului de ședere necesar pentru solicitarea obținerii cetățeniei germane, la cinci ani, față de opt cât era necesar anterior”, a menționat consilierul ambasadei.

Totodată, Sergiu Russu a mai precizat că este prevăzută o excepție pentru persoanele care demonstrează un nivel mare de integrare, care include cunoașterea perfectă a limbii de stat sau sunt angajate în activități de voluntariat. Aceasta presupune reducerea termenului de ședere necesar pentru obținerea cetățeniei germane.

Acesta a mai specificat că copiii născuți în Germania din părinți cetățeni străini vor obține automat cetățenia acestei țări, dacă la momentul nașterii acestora unul din părinți are termenul de ședere de cinci ani prevăzut și un permis de ședere nelimitat.

În ceea ce privește muncitorii migranți, Sergiu Russu precizat că a fost exclus testul de integritate, care este complicat pentru aceștia, acum fiind necesar demonstrarea abilităților lingvistice orale.

47 de elevi au obținut nota 10 pe linie la sesiunea de bacalaureat din acest an

Rezultatele preliminare la examenele de bacalaureat 2024 au fost anunțate deja. În acest an, au fost admiși 11.321 de candidați din licee, 3.815 candidați din colegii și centre de excelență, 210 candidați din universități, 198 de persoane în regim extern și 2.510 restanțieri.

În total – 18.054 de absolvenți. Potrivit rezultatelor preliminare, 47 de elevi și eleve au obținut nota zece pe linie la sesiunea de BAC, transmite diez.md.

Lista elevilor și elevelor care au obținut câte patru de 10 la examenul de bacalaureat 2024

  1. Ștefan Pătrănac, absolvent al Instituției Publice Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, raionul Drochia
  2. Cristina Stratan,  absolventă a Instituției Publice Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”, municipiul Chișinău
  3. Alina Covrig, absolventă a Instituției Publice cu profil de Arte Liceul Teoretic „Nicolae Sulac”, municipiul Chișinău
  4. Felicia Ojog, absolventă a Instituției Publice Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, municipiul Chișinău
  5. Evelina Răcilă, absolventă a Instituției Publice Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, municipiul Chișinău
  6. Anastasia Plămădeală, absolventă a Instituției Publice Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, municipiul Chișinău
  7. Patricia Caraman, absolventă a Instituției Publice Liceul Teoretic Republican „Aristotel”, municipiul Chișinău
  8. Magda Ilinca Dogaru, absolventă a Instituției Publice Liceul Teoretic Republican „Aristotel”, municipiul Chișinău
  9. Ana-Maria Rudico, absolventă a Instituției Publice Liceul Teoretic Republican „Aristotel”, municipiul Chișinău
  10. Valeria Cigoreanu, absolventă a Instituției Publice Liceul Teoretic Republican „Aristotel”, municipiul Chișinău
  11. Emilian Potârniche, absolvent al Instituției Publice Liceul Teoretic Republican „Aristotel”, municipiul Chișinău
  12. Ștefan Andon, absolvent al Instituției Publice Liceul Teoretic Republican „Aristotel”, municipiul Chișinău
  13. Daniela Clipca, absolventă a Instituției Publice Liceul Teoretic Republican „Aristotel”, municipiul Chișinău
  14.  Andreea Creciun, absolventă a Instituției Publice Liceul Teoretic Republican „Aristotel”, municipiul Chișinău
  15. Marian Botnarenco, absolvent al Instituției Publice Liceul Teoretic Republican „Aristotel”, municipiul Chișinău
  16. Leo Sprîncean, absolvent al Instituției Publice Liceul Teoretic Republican „Aristotel”, municipiul Chișinău
  17. Iana Gherman, absolventă a Instituției Publice Liceul Teoretic „Constantin Stere”, municipiul Soroca
  18. Irina Coșceanu, absolventă a Instituției Publice Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”, municipiul Ungheni
  19. Cătălina Miron, absolventă a Instituției Publice Liceul Teoretic „Ion Inculeț”, satul Vorniceni, municipiul Strășeni
  20. Tatiana Cimbir, absolventă a Instituției Publice Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi”, municipiul Chișinău
  21. Ana-Maria Gîncu, absolventă a Instituției Publice Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi”, municipiul Chișinău
  22.  Andreea Scutaru, absolventă a Instituției Publice Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, municipiul Chișinău
  23. Nicoleta Catană, absolventă a Instituției Publice Liceul Teoretic „Spiru Haret”, municipiul Chișinău
  24.  Evelina Carauș, absolventă a Instituției Publice Liceul Teoretic „Spiru Haret”, municipiul Chișinău
  25. Patricia Catînsus, absolventă a Instituției Publice Liceul Teoretic „Spiru Haret”, municipiul Chișinău
  26. Arina Gandrabura, absolventă a Instituției Publice Liceul Teoretic „Spiru Haret”, municipiul Chișinău
  27. Vlada-Valeria Zastavnețchi, absolventă a Instituției Publice Liceul Teoretic „Spiru Haret”, municipiul Chișinău
  28. Constantin Babuc, absolvent al Instituției Private Liceul Teoretic „Orizont”, municipiul Chișinău
  29. Vanesa Cebanu, absolventă a Instituției Publice Liceul Teoretic „Pro Succes”, municipiul Chișinău
  30. Bianca Cîșlaru, absolventă a Instituției Publice Liceul Teoretic „Dante Aligheri”, municipiul Chișinău
  31. Valeria Diacioc, absolventă a Instituției Publice Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, municipiul Edineț
  32.  Valeria Budeci, absolventă a Instituției Publice Liceul Teoretic „Hyperion”, municipiul Chișinău
  33.  Maria-Elena Croitoru, absolventă a Instituției Publice Liceul Teoretic „Ștefan-Vodă”, raionul Ștefan-Vodă
  34.  Ariadna Vernigora, absolventă a Instituției Publice Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”, municipiul Bălți
  35. Mihaela Rusnac, absolventă a Instituției Publice Liceul Teoretic cu profil de Arte „Elena Alistar”, municipiul Chișinău
  36. Irina Emelin, absolventă a Instituției Publice Liceul Teoretic cu profil de Arte „Elena Alistar”, municipiul Chișinău
  37. Natalia Stradnic, absolventă a Instituției Publice Liceul Teoretic „Traian”, municipiul Chișinău
  38.  Diana Podureac, absolventă a Instituției Publice Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, municipiul Bălți
  39. Sergiu Levința, absolvent al Instituției Publice Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, municipiul Bălți
  40. Lavinia Lungu, absolventă a Instituției Publice Liceul Teoretic „Waldorf”, municipiul Chișinău
  41. Ana Sohoțchi, absolventă a Instituției Publice Liceul Teoretic „Mihai Viteazu”, municipiul Chișinău
  42.  Andreea Roberta Crudu, absolventă a Instituției Publice Liceul Teoretic „Mihai Viteazu”, municipiul Chișinău
  43. Ilinca Ciocanu, absolventă a Instituției Publice Liceul Teoretic „Mircea Eliade”, municipiul Chișinău

Sesiunea suplimentară a examenelor pentru clasele liceale se va desfășura în perioada 15-22 iulie. Rezultatele preliminare după desfășurarea sesiunii suplimentare vor fi anunțate în centrele de bacalaureat la data de 24 iulie, iar rezultatele finale – după examinarea contestațiilor, vor fi anunțate la data de 29 iulie 2023.

Elicopterul prăbuşit în Rusia: numărul morţilor a crescut la zece. Se agăţase de o linie electrică
Articolul anterior
Incident neobișnuit! Un bărbat a fost prins în avion fără bilet
Articolul următor