Șase foste angajate ale Băncii de Economii, condamnate la 8 ani distanță după ce au amăgit clienți de peste un milion de lei

Urmare a unui dosar penal trimis în judecată de Procuratura raionului Dubăsari, șase foste angajate ale Bănci de Economii în proces de lichidare au fost condamnate, după ce au delapidat de pe conturile clienților peste 1.000.000 lei.

Dosarul a fost trimis în judecată în anul 2015 iar cauzele care au generat termenul îndelungat de examinare au fost determinate de numărul părților pe dosar și anume  9 persoane acuzate, 10 părți vătămate și victime, dar și alți factori de ordin subiectiv, precum  pandemia COVD – 19, declararea stării de urgență etc.

Faptele au avut loc în perioada 2009 și au durat până în 2011, atunci când inculpatele lucrau în diferite funcții – începând de la șef al operațiunilor bancare ale filialei din Dubăsari și contabil-șef până la controlor-casier. Acum, acestea au vârste cuprinse între 35 și 45 de ani.

Au falsificat semnături

La pronunțarea sentinței, Judecătoria Criuleni, sediul Dubăsari, a ținut cont de faptul că trei din inculpate și-au recunoscut vinovăția, astfel încât două au fost amendate fiind acuzate doar de crima de fals de acte oficiale la pedepse de 600 unități convenționale. În ceea ce o privește pe a treia inculpată care și-a recunoscut vinovăția, dar care suplimentar a intrat în posesia banilor delapidați,  instanța a condamnat-o la 7 ani închisoare cu privarea de dreptul de a ocupa funcții în instituții financiare pe un termen de 4 ani.

După ce a cercetat probele prezentate de procuror, instanța le-a declarat vinovate pe cele șase inculpate care nu și-au recunoscut vinovăția. Dintre acestea, patru au fost condamnate la 7 ani închisoare, iar altele două inculpate pentru falsificarea semnăturilor nu au fost trase la răspundere, așa cum a intervenit termenul de prescripție prevăzut de lege.

Parolă la sistemul automatizat bancar – obținută și folosită ilegal

Faptele au avut girul și chiar implicarea directă a inculpatei care lucra în 2012 ca șefă a serviciului operațiuni bancare al unei filiale a BEM din Dubăsari. În prima fază, aceasta, de comun cu contabila-șefă din filială a retras de pe conturile deponenților peste 180.000 lei, prin încălcarea  regulamentelor și instrucțiunilor bancare.

Totuși, chiar în aceeași zi, lipsa acestei sume a fost depistată, după verificarea tezaurului filialei. Atunci, cele două funcționare au hotărât să acopere sumele delapidate și să creeze impresia că acele conturi de pe care au extrași banii ar fi fost închise.

În aceeași zi, la ora 20.00, contabila-șefă a sunat un controlor-casier, pe care a mințit-o că ar fi fost nevoie să efectueze operațiuni bancare urgente, iar astfel a obținut parola la sistemul automatizat bancar. După ce au folosit parola, acestea au eliberat fictiv o sumă de 50.000 lei din două conturi bancare, ceea ce le-ar fi creat impresia persoanelor responsabile din bancă de verificări precum că acei clienți și-au luat banii, iar conturile au fost închise.

În aceiași seară, angajata care a comunicat parola s-a alarmat și după orele de program a revenit la sediul filialei băncii, unde le-a depistat pe colegele sale în timp ce manipulau sistemul cu parola de acces care le-a fost acordată. Acest incident a fost raportat, iar autoritățile au declanșat verificările care au determinat numărul victimelor și sumele delapidate, inclusiv și de pe alte conturi.

Banii delapidați le aparțineau clienților care le-au acumulat pe parcursul întregii vieți

Prin falsificarea semnăturilor deponenților, contabila-șefă a mai însușit ilegal de la mai mulți clienții ai băncii peste 185.000 lei, începând din 2009 până în 2012. Alte trei inculpate, inclusiv din funcția de controlor-casier, au la activ delapidări în perioada 2009-2011, fiecare cu diferite sume – de aproape 260.000 lei, peste 180.000 lei și peste 77.000 lei. La rândul ei, o altă inculpată, în 2011, atunci când era controlor-casier a închis ilegal conturile de depozit a trei clienți.

De notat că cei 10 deponenți a băncii care au fost prejudiciați în rezultatul infracțiunilor sunt persoane care au acumulat economii peste hotarele țării sau economii acumulate pe parcursul unei perioade îndelungate de activitate în țară.

Atenție! Restricții de circulație în Chișinău

În perioada 24 ianuarie – 14 februarie 2025, circulația transportului rutier pe strada Ion Nistor, în perimetrul dintre străzile Aurel David și Pantelimon Halippa, va fi interzisă, scrie stiripesurse.md.

Restricționarea circulației se face în baza dispoziției emise de Primăria municipiului Chișinău.

Transportul public și privat va fi redirecționat pe străzile adiacente, conform noilor scheme de circulație. Poliția recomandă tuturor participanților la trafic să respecte indicatoarele rutiere amplasate, să se conformeze indicațiilor agenților de circulație aflați în teren, să manifeste prudență și răbdare pentru a evita incidentele.

Lista celor mai bine plătite locuri de muncă din Moldova

A fost publicat topul celor mai bine plătite 100 de locuri de muncă vacante din Republica Moldova. Conform Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, cel mai mare salariu, de 40 de mii de lei, este oferit unui specialist în IT, mai bine zis, pentru funcţia de Dezvoltator Pagini Web. Lefuri similare sunt și în domeniul construcțiilor. Domeniul bugetar, deși are locuri de muncă considerate în top, oferă salarii mult mai mici, ceea ce reprezintă o problemă, potrivit economiștilor, scrie tvrmoldova.md.

Domeniul IT este cel mai bine plătit din Republica Moldova, cu salarii medii de peste 40 de mii de lei. Motivul pentru care acest sector este mai atractiv din punct de vedere salarial este faptul că angajații colaborează cu diverse companii internaționale.

MARINA BZOVÎI, administrator, Moldova IT Park: „În sectorul IT, 90 % dintre companii îşi prestează serviciile la export. Însemnând că 90 la sută din specialiştii IT lucrează cu echipe internaţionale, epntru proiecte internaţionale, repsectiv toate preţurile inclusiv salariile la nivel de servicii IT sunt globale.”

Totuși, acesta nu este un domeniu accesibil oricui. Specialiștii trebuie să cunoască engleza la un nivel avansat și să stăpânească limbajele de programare.

Pe lângă IT, sunt şi alte domenii cu salarii mari. Printre ele construcțiile, finanțele, medicina și ingineria. Explicaţia e simplă – lipsa de specialiști și cererea mare pe piață. Aproape 85 la sută dintre locurile de muncă bine plătite sunt în mediul urban şi doar 15% în cel rural.

 ANA NECULCE, specialist principal, ANOFM: „Cele mai multe locuri de mucă sunt înregistrate în sectorul privat, aproximativ 60% din total . Respectiv şi cererea este mai mare în acest sector din motiv  că salarial sunt mai motivaţi şi condiţiile  de ocupare sunt mai atractive. Dar şi sectorul public este destul de interesant, chair dacă este o fluctuaţie mare a personalului mulţi cetăţeni aleg acest sector pentru stabilitatea pe care o oferă.”

Şi în sectorul bugetar există posturi bine plătite, dar că salariile sunt mai mici. De exemplu, un ofițer de legătură în domeniul ordinii publice câștigă până la 15.500 de lei. Economiștii susțin că ar fi necesară o creștere a veniturilor în acest sector pentru a sprijini economia.

 MARIN GOSPODARENCO, expert economic: „Veniturile cum cresc, de la vamă şi de la FISC. Vama trebuie să aducă în punga statului mult mai multe resurse, să lupte cu contraband, cu nedeclararea valorii reale a mărfii în vamă şi FISC-ul trebuie să lupte ca de obicei cu salariu în plic, cu munca la negru, cu nedeclararea venitului agenţilor economici la valoarea lor reală. De acolo vin veniturile.”

Pentru unii, schimbarea domeniului este o opțiune pentru un salariu mai mare, în timp ce alții caută un echilibru între confortul psihologic și satisfacția profesională.

Pe de altă parte, cele mai mici salarii le ridică muncitorii necalificați, precum paznicii, măturătorii sau femeile de serviciu. În prezent, salariul minim pe economie în Republica Moldova este de 5.500 de lei pentru un program complet de muncă.

Târg cu Tradiție la Chișinău, timp de două zile!

Primăria Chișinău, în colaborare cu Asociația pentru Susținerea Businessului Mic și Mijlociu „PERSPECTIVA”, organizează două zile pline de surprize în cadrul „Târgului cu Tradiție”, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Târgul se va desfășura în zilele de 25 și 26 ianuarie, pe bd. Dacia, 26, în sectorul Botanica, între orele 9:00 și 20:00. La eveniment vor fi prezenți cei mai buni producători, care vor aduce cu ei cele mai delicioase produse autohtone.

”Veniți să descoperiți și să vă delectați cu produse autohtone tradiționale, direct de la producătorii locali, care vă vor aduce în dar gusturi autentice și meșteșuguri deosebite.

Nu ratați ocazia de a susține micii meșteșugari și producători din regiunea noastră! Vă așteptăm cu drag!”, anunță organizatorii.

Protest cu scandal la sediul Ministerului Sănătății contra medicului de la SCR care ”a pus la punct” o pacientă ce i-a vorbit în limba rusă
Articolul anterior
Tot mai mulţi tineri moldoveni aleg să-şi continue studiile peste hotare
Articolul următor