Două companii noi intră pe piața gazului din Republica Moldova

S.A. Energocom anunță că a semnat contracte pentru achiziții de gaze cu trei companii, două dintre care sunt noi pe piața din Republica Moldova. Numele celor două companii noi deocamdată nu sunt dezvăluite.

BANI.MD | Arma Moldovei contra șantajului energetic al Moscovei: Ia bani de  la BERD ca să depoziteze gaz pentru iarnă - Realitatea.md

„Urmare a licitațiilor pentru achiziția gazelor naturale, desfășurate de S.A. Energocom în această săptămână, au fost recepționate nouă oferte din partea a șase companii europene. În rezultat, au fost semnate contracte de furnizare a gazelor cu trei dintre companiile ofertante, iar două dintre acestea vor livra gaze naturale către S.A. Energocom pentru prima dată. Licitațiile respective de achiziție a gazelor naturale sunt desfășurate în conformitate cu prevederile Regulamentului aprobat de Consiliul S.A. Energocom printre care: stabilirea prețului plafon de achiziție a gazelor, perioada și coridorul de livrare, punctul de depozitare a gazelor”, anunță reprezentanții Energocom.

Întreprindere a comunicat că va continua să desfășoare licitații de achiziție și să identifice soluții pentru a asigura consumatorii Republicii Moldova cu cantități suficiente de gaze naturale necesare în sezonul rece 2023-2024.

Energocom cumpăra gaze mai ieftine decât oferta Gazprom

Alexandru Slusari, membru în consiliul societății Energocom, susține că prețul mediu de cumpărare a gazelor de către Energocom este mult mai mic decât cel oferit de Gazprom. Într-o postare pe pagina sa de facebook, Slusari menționează că, în prezent, orice divulgare a informației despre prețuri poate influența majorarea acestora, ceea ce se va reflecta negativ pentru întreagă țară.

„Înțeleg curiozitatea societății față de prețuri de achiziții a gazului, cumpărat de Energocom. Dar procesul de procurare acum este în toi. Avem licitații în fiecare săptămână. Orice divulgare la moment a informației despre prețuri poate influența majorarea acestora, ceea ce se va reflecta negativ pentru întreagă țară”, a explicat Slusari.

Alexandru Slusari susține că acum se pune baza securității energetice a Republicii Moldova și dă asigurări că procurarea gazului se face transparent, în conformitate cu un Regulament special, care a fost aprobat recent de către Consiliul nou de administrare.

„Pe piață noastră vin tot mai multe companii europene. Crește concurența. În opinia mea, este o mare diferență făță de tranzacțiile din toamna 2022, care nu au avut nici baza juridică adecvată. Dar despre asta voi povesti peste ceva timp. Mai am nevoie de informație. Eu cred că după finalizarea procesului de achiziționare a gazelor, Energocom va publica informația detaliată despre prețuri, cu care a fost procurat metanul. Tot ce pot spune acum, că prețul mediu ponderat de cumpărare este mult mai mic decăt cel, oferit în prezent de Gazprom conform formulei, născocite nu știu de cine în octombrie 2021”, a punctat Alexandru Slusari. 

În luna iulie, prețul gazului procurat de Moldovagaz de la Gazprom constituie 550,60 de dolari pentru 1000 m3, cu 17,4 dolari mai mic față de luna iunie. Întreaga cantitate de gaz procurată în iulie de la Gazprom este direcționată către Tiraspoltransgaz.

Energocom a anunțat că urmare a licitațiilor pentru achiziția gazelor naturale, în această săptămână, au fost recepționate nouă oferte din partea a șase companii europene. În rezultat, au fost semnate contracte de furnizare a gazelor cu trei dintre companiile ofertante, iar două dintre acestea vor livra gaze naturale către Energocom pentru prima dată.

Captură impresionantă de mărfuri de contrabandă din Turcia, de circa un milion de lei

Ofițerii Direcției investigații „Sud” a INI, în comun cu procurorii PCCOCS, anunță o captură de mărfuri de contrabandă din Turcia, de circa 1.000.000 de lei, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

În cadrul celor 9 percheziții, desfășurate la Comrat și Chișinău, au fost depistate cantități impunătoare de mărfuri de larg consum fără acte de proveniență: haine de brand, produse de parfumerie a unor producători cu renume mondial, produse alimentare, precum și produse chimice de uz casnic. Mărfurile care acum sunt indisponibilizate de oamenii legii ar fi fost introduse în Moldova prin regiunea sudică, însă în afara postului vamal, după care au fost puse în vânzare în Comrat și Chișinău. În cadrul perchezițiilor au fost de asemenea ridicate înscrisuri de ciornă, suporturi informaționale, precum și conversațiile dintre persoanele implicate în comiterea contrabandei. Investigațiile penale continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Victorie pentru echipa IGP la Campionatul Republicii Moldova la Triatlon Forță

Circa 400 de sportivi au concurat în cadrul Campionatului Republicii Moldova la Triatlon Forță. Sportivi din întreaga țară au demonstrat o înaltă pregătire fizică și s-au calificat pe locuri de frunte, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

La proba ,,genuflexiuni”, locul a fost ocupat de Trelea Artur, iar pe locul s-a calificat Gumenco Vadim.

La proba ,,împins culcat”, locul a fost ocupat de Saachian Mariana, Gaidaenco Eric, Podlubneac Andrei, Jimbea Veaceslav, Matcovschi Ruslan, Cvasniuc Vasile și Brînzei Viorel, pe locul s-a calificat Gumenco Vadim și Ceban Veaceslav, iar pe treapta a urcat Tilipeț Ion.

La proba “dezdoiri de spate”, locul a fost ocupat de Trelea Artur, locul de Gumenco Vadim, iar de Gaidaenco Eric.

”Felicitări, colegi! Poliția Națională se mândrește cu performanțele voastre sportive.”, se mai arată în comunicat.

Absolvenții gimnaziilor vor susține examene pe loc, și nu în centre de examinare

Examenele de clasa a IX-a nu se vor desfășura în centre de examinare, a anunțat ministrul Educației, Dan Perciun, revizuind o propunere anterioară făcută tot de el, scrie Europa Liberă.

Într-o apariție live săptămânală pe Facebook, Perciun a explicat că decizia de a se renunța la organizarea examenelor de absolvire a gimnaziului după modelul examenelor de bacalaureat a fost luată după mai multe discuții, inclusiv cu directorii de școli și direcțiile raionale. Totuși, lucrările elevilor vor fi verificate centralizat.„Elevii vor susține examenele așa cum a fost până acum, în instituțiile în care învață, dar ne vom ambiționa să asigurăm prezența observatorilor din afara instituției în toate școlile – după modelul acestui an, la scară națională, nu doar în opt raioane și, bineînțeles, evaluarea centralizată a tuturor lucrărilor”, a spus Dan Perciun.

Șefa Direcției Educație Leova, Aliona Carafizi, a spus Europei Libere că ministerul Educației și-a revizuit intenția din cauza cheltuielilor prea mari. „Cheltuielile erau mari și nu erau planificate în buget, toate deciziile acestea trebuiau discutate cu Ministerul Finanțelor, apoi să fie făcute publice”, a spus Carafizi.

Ministrul Perciun a precizat că toate detaliile privind desfășurarea examenelor de clasa IX-a din acest an vor fi precizate într-un regulament care va fi făcut public la mijlocul lunii decembrie.

La 70 de ani și-a adus pe lume puiul. Este cea mai bătrână pasăre din lume
Articolul anterior
Rona Hartner a fost diagnosticată din nou cu cancer, în faza patru, cu metastaze: ,,Nu simt nimic fizic, am o stare de oboseală mai mare decât deobicei”
Articolul următor