Un oraș japonez și-a cerut scuze după ce le-a sfătuit pe femeile însărcinate să gătească, să facă curățenie și să le facă masaj soților

Un oraș japonez a stârnit o indignare națională, din cauza unor pliante care încercau să ofere anumite sfaturi femeilor însărcinate, transmite CNN.

Un oraș japonez își cere scuze după ce le-a recomandat femeilor însărcinate  să nu își irite soții - HotNews.ro

Orașul Onomichi, din prefectura japoneză Hiroshima, a efectuat un sondaj public în 2017, care a fost folosit pentru a crea pliante pentru femeile însărcinate distribuite ulterior rezidenților locali, potrivit site-ului web al guvernului orașului.

„Există diferențe în modul în care bărbații și femeile simt și gândesc”, se arată pe unul dintre fluturași. „Unul dintre motive este diferența structurală din creierul bărbaților și al femeilor. Se știe că bărbații acționează pe baza teoriilor, în timp ce femeile acționează pe baza emoțiilor.”

„Important este să înțelegem diferențele fiecăruia și să ne împărțim bine rolurile”, se adaugă în comunicat, înainte de a preciza că soților și noilor tati le place să li se mulțumească pentru îndeplinirea unor sarcini de baza, cum ar fi spălatul vaselor, schimbarea scutecelor și ținerea în brațe a copilului.

Soțiile își pot irită soții dacă sunt „ocupate să aibă grijă de copil și nu fac treburile casnice”, se arată în pliant, sfătuindu-le pe femei să nu se „frustreze fără motiv”.

Acesta concluziona că există multe lucruri pe care proaspetele mame le pot face pentru a-și mulțumi soții, inclusiv să le facă masaj, să le pregătească prânzul în fiecare zi, să se ocupe de îngrijirea copiilor și de treburile casnice, să-i întâmpine cu un „bun venit acasă” și să aibă întotdeauna „un zâmbet pe față”.

Rapoartele presei locale din această săptămâna au atras atenția asupra fluturașilor, iar rețelele de socializare au izbucnit imediat în furie și neîncredere. „Aș dori că autoritățile locale să conștientizeze că tații sunt, de asemenea, actori principali în îngrijirea copiilor.”, a scris o persoană pe Twitter.

„Stresul este dușmanul în timpul sarcinii, așa că de ce anume atacă doar femeile?”, a scris o altă persoană, subliniind că nașterea unui copil are un impact puternic asupra corpului femeilor. „O scrisoare de la o mama cu experiență către un nou tată ar fi probabil de o sută de milioane de ori mai utilă.”

Primarul orașului, Yukihiro Hiratani, a publicat marți scuze pe site-ul guvernului local, spunând că fluturașii „nu au fost în concordanță cu sentimentele femeilor însărcinate, ale mamelor însărcinate și ale altor persoane implicate în creșterea copiilor și au provocat sentimente neplăcute pentru mulți oameni”.

El a adăugat că guvernul a oprit distribuirea fluturașilor deoarece „conțin expresii care promovează atitudini și practici care stereotipizeaza rolurile de gen”.

Unii utilizatori online au subliniat că, pe cât de uimitor de misogini sunt fluturașii, aceștia reprezintă realitatea normelor de gen învechite din Japonia și povara inegală pusă pe umerii femeilor – unul dintre motivele invocate pentru scăderea continuă a ratei natalității în această țară.

„Înseamnă că asta este ceea ce gândesc cu adevărat bărbații”, a scris un internaut. „Majoritatea bărbaților cred că îngrijirea copiilor este treaba altcuiva, că soțiile ar trebui să facă treburile casnice, că nu neglijează să aibă grijă de soții lor, că nu-și supără soții… Mai bine nu va căsătoriți.”

Japonia rămâne o societate în mare parte patriarhală și conservatoare, care s-a clasat pe locul 125 din 146 de țări în cel mai recent Index global al decalajelor de gen realizat de Forumul Economic Mondial.

Potrivit raportului, egalitatea de gen în politică în Japonia este „una dintre cele mai scăzute din lume”, femeile ocupând doar 10% din locurile din parlament. Și, deși numărul femeilor din forță de muncă a crescut în ultimii ani, acestea reprezintă doar 12,9% din posturile de conducere sau de management – față de 41% în Statele Unite și 43% în Suedia, potrivit raportului.

Între timp, problemele structurale îi împiedică în continuare pe mulți bărbați și femei care lucrează să echilibreze carieră cu viață de familie, mamele sacrificându-și adesea locul de muncă pentru a avea grijă de copiii lor.

Chiar și cei care se întorc la muncă se pot confruntă cu salarii mai mici sau pot rămâne blocați pe scară carierei, spun experții. Autoritățile au încercat să îi determine pe tați să joace un rol mai activ în îngrijirea copiilor, însă experții spun că mulți bărbați sunt prea speriați să își ia concediu de paternitate din cauza posibilelor repercusiuni din partea angajatorilor.

Toate acestea au contribuit la scăderea ratei natalității din țară, autoritățile nereușind până acum să încurajeze cuplurile tinere să aibă mai mulți copii – în ciuda lansării de-a lungul anilor a numeroase inițiative menite să stimuleze natalitatea, cum ar fi extinderea serviciilor de îngrijire a copiilor și oferirea de către unele orașe a unor plăti în numerar pentru nașteri.

Problema este atât de gravă încât premierul Fumio Kishida a avertizat anul acesta că Japonia este „pe punctul de a nu mai putea menține funcțiile sociale”. În 2022, Japonia a înregistrat mai puțîn de 800.000 de nașteri pentru prima dată de la începutul înregistrărilor, în 1899.

Lili Lozan: ”Chiar dacă nu e primul copil, provocări vin multe, noi, diferite, dar sănătoși să fim!”

Prezentatoarea TV, LIli Lozan, a ținut în secret sarcina. După ce a adus-o acasă de la maternitate pe fiica, Brianna-Ștefania, a anunțat într-o postare pe Instagram despre marea ei bucurie, inclusiv a pus o poză din perioada în care era însărcinată.

”Hai să las o poză însărcinată și cu Brianna. Ședința foto am făcut-o de Crăciun, acasă și îi mulțumesc Irina Spinei că a venit la noi (băieții mei nu îi urnești în studioul foto). Mi-am promis să fac și albume, poze am atâtea și mereu le salvez nu știu unde.

Mă întrebați cum mă descurc, e devreme, dar încerc să nu îi schimb rutina lui Adrian. El e tare dragostos, dar simt ca vrea mai mult cu mama❤️ e și firesc, dar el e băiețel înțelept și o să facem echipă bună. Cum zice Adrian „mama noi suntem deja patru prieteni”.

Chiar dacă nu e primul copil, provocări vin multe, noi, diferite, dar sănătoși să fim! Fetele mai am proaspete mămici pe aici, voi cum vă descurcați mai ales cu copii mai mari?”, a scris Lili Lozan pe pagina sa de Instagram.

Lili Lozan, mamă pentru a doua oară. Ce nume a ales pentru fetița sa

Jurnalista Lili Lozan a devenit mamă pentru a doua oară. A ținut bucuria doar pentru ea și familia sa și a anunțat public abia după ce a ajuns acasă cu fetița de la maternitate.

„Fata noastră minunată, Brianna-Ștefania! Azi am adus în casă și mai multă bucurie, și mai mare binecuvântare. Doamne, mulțumim”, a scris aceasta pe rețelele de socializare.

Amintim că prezentatoarea mai are un fiu pe nume Adrian Jr., de 4 anișori.

Plan de naștere, cursuri obligatorii și dezvoltarea cadrului legal. Recomandări pentru diminuarea violenței obstetrice în R. Moldova

Plan de naștere, cursuri obligatorii și dezvoltarea cadrului legal. Sunt câteva dintre recomandările pentru diminuarea fenomenului violenței obstetrice în R. Moldova. Acestea se regăsesc într-un studiu realizat de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) în cadrul proiectului „Suport organizațional”.

Dezvoltarea cadrului legal

Studiul indică că este necesară elaborarea unei legi privind malpraxisul medical, fie adoptarea unei legi speciale care să abordeze fenomenul violenței obstetrice și ginecologice.

“Reglementări care să asigure că pacienții, care au suferit leziuni sau vătămări ca urmare a unor practici medicale incorecte sau au fost supuși unei forme de violență obstetrică și ginecologică, pot fi apărați prin intermediul legii și au acces la suport financiar sau la alte forme de remediere.”

Autor: Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare

Studiul mai subliniază că „procedurile interne trebuie să ofere siguranță și protecție victimelor pentru a putea raporta orice abuz, fără frică de represalii sau fără încălcarea dreptului la confidențialitate, precum și să includă sancționarea pentru cei găsiți vinovați de astfel de cazuri”.

“Legislația trebuie să limiteze practicile medicale neesențiale, pentru a evita procedurile medicale efectuate fără consimțământul explicit al pacientului, inclusiv vizând femeile în perioada sarcinii, a nașterii sau în stadiul post-partum.

Un alt aspectimportant ține de obligativitatea de a avea o politică de protecție a personalului medical care raportează cazuri de violență obstetrică. Acest lucru ar putea ajuta la protejarea persoanelor respective de eventuale represalii.”

Autor: Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare

Crearea liniei fierbinți

Autorii studiului consideră că este necesară instituirea unei linii fierbinți, pentru reclamarea neregulilor la care au fost supuse femeile în timpul sarcinii, al nașterii sau în perioada imediată de după naștere, inclusiv estorcarea de mită.

“Luând în considerare faptul că aceste cazuri sunt adesea traumatizante și sensibile, iar femeile pot întâmpina dificultăți în a discuta despre experiențele lor cu cei apropiați, o linie fierbinte anonimă le poate oferi un mediu sigur în acest sens.”

Autor: Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare

Asistență juridică garantată

Asigurarea asistenței juridice gratuite este o măsură suplimentară de promovare și protejare a drepturilor omului, inclusiv pentru persoanele vulnerabile sau marginalizate în societate, se mai arată în studiul CPD.

Femeile care se confruntă cu diferite forme de violență obstetrică și ginecologică, indiferent de statutul lor financiar, trebuie să fie asigurate cu oportunitatea de a-și apăra drepturile și de a fi reprezentate corect.

Astfel, este necesară integrarea oricărui caz de violență obstetrică în categoria cazurilor care presupun desemnarea, la cerere, a unui avocat specializat, care acordă asistență juridică garantată de stat. Acest lucru poate include asistență juridică gratuită, consiliere și alte forme de sprijin.”

Autor: Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare

Instituirea obligativității planului de naștere

Studiul relevă că legislația trebuie să includă o prevedere care să facă obligatorie pregătirea și prezentarea unui plan de naștere pentru fiecare femeie însărcinată.

“Această practică este pe larg răspândită în practica internațională, fiind implementată în SUA, Anglia, Danemarca, Olanda, Estonia, Spania. Planul de naștere reprezintă un document scris, prin care femeia însărcinată, după ce se informează despre procedurile privitoare la sarcină și naștere, își anunță nevoile și preferințele legate de travaliu, naștere, îngrijirea post-partum.”

Autor: Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare

„Acest lucru va spori gradul de implicare a femeilor în procesul de naștere, le va oferi un sentiment de control și le va permite să-și exprime preferințele și nevoile într-un cadru formal. Deși fiecare plan de naștere va fi individual, bazat pe nevoile și preferințele individuale ale fiecărei femei, se recomandă a fi stabilite anumite standarde privind conținutul și formatul acestuia”, se mai arată în studiu.

Crearea camerelor pentru nașteri blânde

“În saloanele și sălile de naștere din maternități este greu să produci oxitocină – hormon care are nevoie de o ambianță caldă și primitoare, în care femeia să se simtă în siguranță, în condiții familiare.

Sălile de naștere sunt amenajate ca săli de operații: sunt reci, cu lumină orbitoare. Pentru o naștere lină însă este nevoie de intimitate, căldură, liniște și lumină difuză. Atunci neocortexul se liniștește și se activează instinctele femeii, hormonii nașterii.”

Autor: Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare

Îmbunătățirea condițiilor de îngrijire pentru femeile care au pierdut o sarcină sau un copil

Mai este necesar să fie introduse prevederi care să asigure că femeile care trec printr-o pierdere perinatală nu sunt cazate în apropierea saloanelor sau secțiilor cu nou-născuți.

“Acest lucru ar putea implica crearea unor zone separate în spitale sau implementarea unor politici care să asigure plasarea femeilor respective în zone cât mai îndepărtate de sunetele produse de nou-născuți.”

Autor: Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare

Cursuri obligatorii de educație prenatală

Iar cursurile de pregătire ar trebui să devină obligatorii pentru toate femeile însărcinate.

“Este important ca aceste cursuri să se concentreze pe furnizarea de informații pozitive și împuternicitoare, care să încurajeze femeile să aibă încredere în capacitățile propriului corp.

În prezent, seminarele livrate de instituțiile medicale, private sau publice, pun accentul preponderent pe pericole și riscuri în sarcină și la naștere, fapt ce creează anumite blocaje în corp, trezesc sentimentul de frică și anxietate.”

Autor: Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare

Alte recomandări indicate în studiu pot fi văzute aici.

Fiecare femeie are dreptul la o experiență medicală bazată pe respect, empatie și demnitate, mai ales într-un moment atât de important precum nașterea. Cu această convingere, în cadrul celor #16Zile împotriva violenței de gen, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD), în parteneriat cu AGORA, a lansat campania de sensibilizare și conștientizare a violenței obstetrice și ginecologice – o inițiativă care își propune să aducă în prim-plan o realitate dură, dar să ofere și soluții pentru o experiență mai empatică pentru femei.

Și-a ticsit valiza cu articole vestimentare noi și intenționa să le introducă ilegal în țară
Articolul anterior
Imagini virale din Rusia. O femeie a bătut zdravăn un barbat pe o plajă, după ce a pus-o la pământ și pe nevasta acestuia
Articolul următor