Câte minute trebuie să stăm la soare, pe zi, pentru a avea un nivel optim de vitamina D

Vitamina D este un nutrient esențial, cu roluri cheie în sănătatea oaselor, în sistemul imunitar și în multe alte funcții ale organismului. Corpul uman poate produce vitamina D atunci când pielea este expusă la lumina soarelui. Însă, cât de mult timp ar trebui să stăm la soare pentru a ne asigura că avem un nivel adecvat de vitamina D?

falta de vitamina D

Vitamina D și Soarele

Soarele emite raze ultraviolete B (UVB), care atunci când intră în contact cu pielea, stimulează producerea de vitamina D. Totuși, există mai mulți factori care pot influența acest proces, inclusiv latitudinea și altitudinea, anotimpul, ora zilei, tipul de piele, vârsta și utilizarea de protecție solară.

Cât timp ar trebui să stăm la soare?

Studiile sugerează că pentru a obține un nivel adecvat de vitamina D, un adult cu pielea de culoare deschisă ar trebui să petreacă aproximativ 15-30 de minute la soare între orele 10:00 și 15:00, cel puțin de două ori pe săptămână, cu fața, spatele, brațele și picioarele expuse. Persoanele cu piele închisă la culoare ar putea avea nevoie de un timp mai lung, deoarece melanina – pigmentul care dă culoarea pielii – reduce capacitatea pielii de a produce vitamina D.

Protejați-vă de arsurile solare

În ciuda nevoii de expunere la soare pentru vitamina D, este important să protejăm pielea de arsurile solare și de alte daune cauzate de soare. Dacă știi că vei sta la soare mai mult de 15-30 de minute, este recomandat să aplici o cremă cu protecție solară cu un factor de protecție (SPF) de cel puțin 30. 

Factori care pot influența producția de vitamina D

Vârsta, geografia, vremea, momentul zilei și anotimpul pot influența producția de vitamina D. De exemplu, persoanele în vârstă produc mai puțină vitamina D decât cele mai tinere. În plus, persoanele care locuiesc mai departe de ecuator pot avea dificultăți în producerea de vitamina D în lunile de iarnă, când soarele este mai puțin intens.

Vitamina D din alte surse

Expunerea la soare nu este singura sursă de vitamina D. Poți obține, de asemenea, vitamina D din surse alimentare, cum ar fi peștele gras (somon, macrou, ton), ficatul de vită, gălbenușul de ou, și unele ciuperci.

Obținerea unui nivel adecvat de vitamina D este un act de echilibru între expunerea la soare și protejarea pielii de daunele soarelui. Dacă ai nelămuriri sau preocupări legate de nivelul tău de vitamina D, este întotdeauna bine să discuți cu medicul tău. Ei pot recomanda teste de sânge pentru a verifica nivelurile de vitamina D și pot oferi sfaturi personalizate despre cum să obții un nivel adecvat de vitamina D în funcție de circumstanțele tale individuale.

sursa

Serviciile medicale și sanitare, mai scumpe din 1 iulie!

În Monitorul Oficial a fost publicată Hotărârea de Guvern cu privire la ajustarea tarifelor pentru serviciile medicale și sanitare, aprobată la sfârșitul lunii februarie.

Documentul conține o nouă ediție a catalogului tarifelor unificate pentru serviciile medicale și sanitare cu plată ale instituțiilor medicale publice, precum și pentru serviciile acoperite din fondurile AOAM, prestate de instituțiile publice și private, potrivit infomarket.md citat de stiripesurse.md.

Catalogul actualizat include prețuri pentru 4 064 de servicii. Reamintim că, potrivit Ministerului Sănătății, majoritatea tarifelor pentru serviciile medicale nu au fost revizuite din 2011, când a fost elaborat Catalogul tarifelor unificate.

Totodată, în ultimii ani, instituțiile medico-sanitare au achiziționat echipament medical performant, au introdus metode avansate de diagnostic și tratament. Toate acestea determină necesitatea de a include tarife pentru noile servicii medicale și metode de diagnostic și tratament, precum și de a actualiza tarifele pentru serviciile existente.

Agenția consideră că veniturile primite de centrele medicale la tarife mai mari le vor permite acestora să-și recupereze investițiile. Tarifele propuse pentru serviciile medicale de înaltă tehnologie, contractate de Compania Națională de Asigurări în Medicină, sunt estimate la 43 de milioane de lei și vor fi acoperite din fondurile AOAM.

“Cancerul de piele poate fi prevenit! Fii în siguranță la soare! Testează-te gratuit!”, ediția anului 2024!

Farmacia Familiei dă startul campaniei “Cancerul de piele poate fi prevenit! Fii în siguranță la soare! Testează-te gratuit!” ediția anului 2024!

Farmacia Familiei pe toată perioada sezonului estival (mai – septembrie) oferă consultații dermatologice gratuite de verificare a alunițelor, pentru depistarea timpurie a cancerului de piele de tip melanom. Campania națională „Fii în siguranță la soare!” se desfășoară în diferite localități din tară, cu medici implicați voluntar și a ajuns la a 3-a ediție.

În cadrul campaniilor desfășurate în 2022 și 2023, am mers în 20 de localități și am consultat peste 20 mii de persoane. Peste 400 (în 2022 și 2023) de cazuri cu suspecție de melanom malign au fost descoperite în urma consultațiilor.

Urmăriți calendarul și locațiile, pentru a vă planifica examinarea pielii dumneavoastră și a vă asigura că sunteți într-o stare bună de sănătate.

Această campanie are ca scop depistarea precoce a cancerului de piele (melanomului malign) și a schimbărilor suspecte în aspectul pielii, oferind astfel oportunitatea de a obține un diagnostic precoce, cu potențial de a salva vieți. Totodată, specialiștii informează publicul despre factorii de risc, metode de protecție, metodele de auto-examinare și oferă sfaturi pentru îngrijirea pielii.

Cea mai agresivă formă a cancerului de piele este malanomul malign, iar datele arată că incidența acestuia este în creștere, în mod special de expunerea neprotejată la soare. Diagnosticat în stadii incipiente, melanomul poate fi tratat în 98 la sută din cazuri, un rol important în preventie avându-l dermatoscopia, o investigație non-invazivă, nedureroasă, care dureaza câteva secunde.

Nu uitați că prevenția este cea mai bună modalitate de a proteja sănătatea și că, prin îngrijirea corespunzătoare a pielii, puteți preveni apariția unor afecțiuni grave.

Cancerul de piele poate fi prevenit! Fii în siguranță la soare! Testează-te GRATUIT!

Startul campaniei va fi dat pe adresa Chisinau, str. Alba Iulia 190/1 (DITA Hyper Farmacie), 18 mai (sâmbătă), orele 10:00 – 18:00

Agenda Screening-ului:

DataOraAdresa
18.0510.00 – 18.00, pauza 13.00 – 14.00Chisinau, Alba Iulia 190/1
25.05Chisinau, Mircea cel Batran 3
01.06Chisinau, CIE Moldexpo
08.06Chisinau, Stefan cel Mare 6
15.06Chisinau, Moscova 16
22.06Chisinau, Decebal 99
29.06Chisinau, Socoleni 7
06.07Chisinau, Miorita 11
13.07Chisinau, Stefan cel mare 148
20.07Chisinau, Testemitanu 21
27.07Chisinau, Mircea cel Batran 41
03.08Chisinau, Cuza Voda 16
10.08Chisinau, Creanga 78
17.08Chisinau, Dacia 23
24.08Ungheni, Nationala 17
31.08 
07.09Cahul, Stefan cel Mare 24D
14.09Chisinau, Alba Iulia 190/1
21.09Chisinau, Moscova 5 HD
28.09Chisinau, Mircea cel Batran 3
25.10Chisinau, CC MallDova
26.10Chisinau, CC MallDova
27.10Chisinau, CC MallDova

La Institutul Mamei și Copilului a fost inaugurat, în premieră, un Centru Consultativ Metodologic de Vaccinare

Ieri, 14 mai, a avut loc inaugurarea Centrului Consultativ Metodologic de Vaccinare în cadrul Departamentului Consultativ Specializat Integrat al Institutului Mamei și Copilului.

Centrul va asigura vaccinarea copiilor din toată țara, inclusiv a refugiaților din Ucraina și va informa părinții despre importanța vaccinării. Echipa formată din medici pediatri, imunologi și asistenți medicali, va identifica și gestiona provocările în domeniul imunizării și va participa activ la elaborarea programelor de cercetare științifică privind imunizarea, cu implicarea instituțiilor medicale din țară și de peste hotare.

Edificiul centrului a fost renovat, modernizat și dispune de toate echipamentele necesare pentru a asigura documentarea, examinarea, vaccinarea și monitorizarea copiilor care au fost sau urmează să fie vaccinați. Investițiile în lucrările de reparație și dotare au constituit circa 750 de mii de lei, surse din bugetul de stat și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

Un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății publicat în aprilie 2024, în revista „The Lancet” relevă că în ultimii 50 de ani, la nivel global, prin vaccinare au fost salvate cel puțin 154 de milioane de vieți, adică șase persoane salvate la fiecare minut, dintre care 101 milioane de sugari.

Menționăm că, anual, în țara noastră sunt prevenite prin imunizare circa 350 de decese și 42 mii de cazuri de îmbolnăvire cauzate de maladii infecțioase.

Până în anul 2027, Ministerul Sănătății își propune să atingă și să mențină un nivel de acoperire vaccinală de până la 95%, obiectiv prevăzut în Programul Național de Imunizări pentru anii 2023-2027.  În Republica Moldova vaccinarea este asigurată de stat, cu acces gratuit la servicii de imunizare împotriva a 13 infecții incluse în calendarul național de vaccinări.

Vaccinarea reprezintă una dintre cele mai eficiente și sigure modalități de prevenire a bolilor infecțioase, care contribuie la îmbunătățirea calității vieții pentru milioane de oameni.

Nu vei mai putea călători cu avionul dacă ai aceste boli. OMS a emis o listă cu 18 exemple
Articolul anterior
Metodele de tortură aplicate de soldații lui Putin în Ucraina. Ororile descrise în rapoarte
Articolul următor