Cumătrul s-a răzgândit! Trei bărbați din Ialoveni și Orhei, reținuți pentru șantaj cu peste 4,4 mil de lei. Mărul discordiei – un imobil

Ofițerii Direcției investigații Centru, Direcția Urmărire penală a INI de comun cu procurorii PCCOCS, anunță reținerea a trei persoane pentru șantajarea unui om de afaceri cu peste 4.500.000 lei, începând din aprilie 2023.

Potrivit oamenilor legii, totul a început la sfârșitul lui 2020, atunci când omul de afaceri din Chișinău a primit o ofertă de cumpărare a unui imobil cu mai multe niveluri folosit ca și complex de agrement, dintr-un sat din Orhei. Ofertantul era însuși cumătrul omului de afaceri. Omul de afaceri a fost de acord și a încheiat tranzacția.

Cumătrul s-a răzgândit cu privire la costul imobilului deja vândut

După ce i-a vândut imobilul în martie 2021 cu peste 1.600.000 lei, în august cumătrul a pretins că omul de afaceri i-ar datora bani și că ar deține o cotă parte a imobilului, așa cum a investit în unele construcții ale acestuia anterior. Trebuie menționat că cumătrul cu vârsta de 40 de ani și-a înaintat pretențiile în contextul în care omul de afaceri deja vânduse imobilul cumpărat altei persoane identificate de către acesta și primul proprietar al imobilului, la un preț avantajos.

Amenințat cu declanșarea grenadei și incendierea casei și mașinii

Atunci când omul de afaceri cu vârsta de 50 de ani i-a respins pretențiile, bărbatul a pus la cale un plan prin care să-și primească banii pretinși. Astfel, inițial complicele cu rol de încasator al datoriei inventate l-a abordat pe omul de afaceri, apoi pe un prieten al dânsului, ca să-l convingă să le dea banii, cu amenințarea cu moartea prin declanșarea unei grenade și prin incendierea casei și mașinii acestuia.

Reținuți, apoi arestați

Totuși, victima nu a cedat și a anunțat oamenii legii, care l-au reținut pe cumătrul care a dirijat șantajul, precum și complicele acestuia, din Ialoveni, cu vârsta de 45 de ani. Acesta din urmă a fost anterior condamnat și anunțat în căutare pentru o altă escrocherie. La solicitarea procurorilor PCCOCS, ambii au fost plasați în arest preventiv pentru 30 de zile. Oamenii legii cercetează în libertate și un alt complice cu vârsta de 58 de ani, care și el a fost reținut pentru faptul că i-ar fi oferit anumite „îndrumări” complicelui cumătrului, care a executat comanda de șantaj.

Anterior reținerii, cu sprijinul angajaților „Fulger,” oamenii legii au desfășurat percheziții la domiciliile celor trei, unde au depistat inclusiv o armă de foc, 15 cartușe, precum și telefoanele de pe care aceștia ar fi comunicat cu victima. Cercetările continuă, timp în care cei trei beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Pe o porțiune a bulevardului Decebal va fi suspendat traficul rutier, timp de mai mult de o lună

Începând cu marți, 14 mai, traficul rutier va fi suspendat pe o porțiune de drum de pe bulevardul Decebal din capitală. Este vorba despre tronsonul cuprins între bd Dacia și str Nicolae Titulescu (partea impară).

Suspendarea traficului va fi aplicată în perioada 14 mai – 30 iunie. Potrivit autorităților locale, acțiunea are loc în legătură cu efectuarea lucrărilor de reparație a trotuarelor de pe bd Decebal. Lucrările sunt effectuate de către compania SRL „VICOLIV-GRUP”.

În acest sens, autoritățile îndeamnă cetățenii să evite zona și să opteze pentru circulația pe alte străzi.  

Rusia anunță că a ocupat încă patru sate din regiunea Harkov

Ministerul rus al Apărării a anunţat duminică ocuparea a încă patru sate în provincia Harkov în partea de nord-est a Ucrainei, după alte cinci sate ocupate cu o zi în urmă în aceeaşi provincie, relatează agenţiile internaţionale de presă, transmite Digi24.ro.

„Unităţile grupării de trupe ‘Nord’ au avansat profund în liniile inamice şi au eliberat localităţile Gatişce, Krasnoie, Morokhoveţ şi Oleinikovo în regiunea Harkov, situate aproape de frontiera cu Rusia”, a transmis Ministerul rus al Apărării într-un comunicat citat de AFP, potrivit Agerpres.

Potrivit raportului public matinal al armatei ucrainene, trupele ruse au lansat în ultimele 24 de ore 12 operaţiuni de asalt în nordul provinciei Harkov ca parte a unei noi ofensive, despre care unii comentatori afirmă că ar avea ca obiectiv să oblige armata ucraineană să redirecţioneze resurse din alte sectoare ale frontului lung de circa o mie de kilometri.

O unitate a forţelor speciale din Garda Naţională ucraineană a anunţat sâmbătă seară că trupele ucrainene au fost nevoite să abandoneze unele poziţii, în timp ce trupele ruse au reuşit să ocupe mai multe sate. Comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a recunoscut că situaţia trupelor sale în Harkov este „dificilă”, adăugând însă că inamicul nu a reuşit să străpungă frontul în ceea ce Kievul descrie drept o mare ofensivă rusească.

Ideea lansării unei astfel de ofensive majore în Harkov este contrazisă de Institutul pentru Studiul Războiului din SUA (ISW), conform căruia trupele ruse desfăşoară doar „operaţiuni ofensive limitate” de-a lungul graniţei Rusiei cu această provincie ucraineană şi „continuă să obţină câştiguri tactice semnificative în zone probabil mai puţin apărate”.

Nici Rusia nu a confirmat lansarea unei mari ofensive pe frontul din Harkov, menţionând doar desfăşurarea unor „acţiuni ofensive” în acea direcţie, în timp ce bloggerii militari ruşi analizează pe reţelele de socializare intensificarea atacurilor armatei ruse şi posibilele obiective ale operaţiunilor acesteia.

România livrează Ucrainei curent electric, în urma avariilor din sistemul energetic naţional provocate de bombardamentele ruse

La cererea Ucrainei, România, alături de Polonia şi Slovacia, furniza duminică energie electrică de urgenţă, iar acest lucru s-a întâmplat şi sâmbătă, relatează presa ucraineană, transmite News.ro.

Sâmbătă, necesarul consumatorilor ucraineni a fost acoperit din producţia proprie, importuri comerciale şi asistenţă de urgenţă din partea reţelelor electrice din Polonia, România şi Slovacia, a transmis Ministerul Energiei de la Kiev, scrie Ukrainskaia Pravda. Volumul total al livrărilor de urgenţă a fost mai mic de 3% din consumul zilnic de energie electrică, se arată într-un comunicat.

La cererea Ucrainei, duminică, 12 mai, a fost deja furnizată energie electrică de urgenţă din Polonia, România şi Slovacia.

Tot duminică, la cererea Poloniei, Ucraina va furniza asistenţă de urgenţă pentru a primi surplusul de electricitate din reţeaua electrică a acestei ţări.

Având în vedere pagubele semnificative suferite de reţeaua electrică ucraineană în urma bombardamentelor ruseşti, Ministerul Energiei din Ucraina îi îndeamnă pe consumatori să reducă folosirea aparatelor cu consum mare de energie în orele de vârf (în special seara, între orele 17:00 şi 22:00).

De asemenea, industria este îndemnată să îşi revizuiască procesele de producţie pentru a reduce sarcina asupra reţelei electrice şi să utilizeze importurile cât mai mult posibil pentru a se asigura că sunt evitate întreruperile şi că reţeaua este mai rezistentă.

Au sperat că președintele îi vor auzi! Vânzătorii din Sângerei nu au convins-o pe Maia Sandu
Articolul anterior
Moldindconbank te invită la un spectacol de fotbal feminin, organizat în scop caritabil
Articolul următor