Intoxicație în masă la Sanatoriul ”Codru” din raionul Călărași! 17 persoane, cu Salmonella

În perioada sezonului estival, în țară se atestă o creștere ușoară a numărului de cazuri de intoxicație alimentară.

Astfel, potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în perioada 7-13 august, în țară au fost raportate 677 de cazuri de boli diareice acute, comparativ cu 635 în săptămâna nr. 31, transmite Știri.md.

Potrivit datelor ANSP, a fost înregistrat un caz de toxiinfecție alimentară de grup în rândul beneficiarilor sanatoriului din satul Hârjauca, raionul Călărași, cu implicarea în procesul epidemic a 29 de persoane aflate la tratament în perioada respectivă.

Bolnavii, care s-au adresat la medicii din sanatoriu, prezentau febră, slăbiciuni generale, greață, tremor și diaree frecventă. S-a stabilit diagnosticul primar ”enterită acută”.

În cadrul anchetei epidemiologice s-a constatat că pacienții s-au alimentat la cantina sanatoriului, consumând gulaș din carne, fileu de găină și biftec copt.

La 17 dintre pacienții examinați bacteriologic s-a depistat Salmonella enteriditis. Ancheta epidemiologică a cazului continuă.

În context, Agenția Națională pentru Sănătate Publică vine cu următoarele recomandări către populație, în scopul prevenirii riscurilor pentru sănătate:

1. Respectarea regulilor de igienă și curățenie:

– Spălați-vă pe mâini înainte de a prelucra alimentele, dar și în timpul preparării acestora.

– Spălați-vă pe mâini după ce folosiți toaleta.

– Spălați și dezinfectați toate suprafețele și ustensilele utilizate la prepararea hranei de fiecare dată când le folosiți.

– Protejați bucătăria și zonele de gătit împotriva insectelor, paraziților și animalelor.

2. Păstrarea corectă a alimentelor gătite și celor crude:

– Separați carnea crudă și fructele de mare de celelalte alimente.

– Folosiți echipamente și ustensile separate (cum ar fi cuțitele și tocătoarele) pentru manipularea alimentelor crude.

– Depozitați alimentele în cutii pentru a evita contactul dintre alimentele crude și cele preparate.

3. Respectarea condițiilor și temperaturilor optimale în timpul preparării bucatelor:

– Gătiți alimentele cât mai bine, în special carnea, ouăle și fructele de mare.

– Supele, ciorbele și tocănițele trebuie fierte pentru a vă asigura că au atins 70℃.

– Reîncălziți alimentele gătite la o temperatură cât mai mare, preferabil peste 60℃.

4. Respectarea regulilor de păstrare a produselor alimentare:

– Nu lăsați alimentele gătite la temperatura camerei mai mult de două ore.

– Refrigerați imediat alimentele gătite sau perisabile (de preferat sub 5℃).

– Păstrați alimentele gătite la temperatura de peste 60℃ înainte de a fi servite.

– Nu păstrați alimentele un timp îndelungat, nici chiar în frigider.

– Nu decongelați alimentele la temperatura camerei.

– Nu folosiți alimentele după data de expirare a acestora.

– A folosi apa și materia primă sigure.

În cazul apariției semnelor clinice de BDA nu se permite autotratamentul, mai ales când aceste simptome se dezvoltă la copii. Se recomandă consultarea de urgență a medicului de familie.

Renato Usatîi vrea să ofere câte 10 mii de euro pentru studii copiilor lui Igor Ciofu, agentul de securitate ucis la aeroport 

Liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a venit cu un anunț sâmbătă, 1 iunie 2024, de Ziua Copilului. Într-un video publicat pe contul de Telegram, Usatîi spune că a decis să finanțeze studiile celor trei copii ai ofițerului de securitate Igor Ciofu, ucis la Aeroportul Chișinău, în vara anului 2023.

„Astăzi, în mai multe țări din lume, inclusiv în Republica Moldova, se sărbătorește Ziua Internațională a Copilului. Fiecare om are grijă de copiii săi. Am grijă și eu de-ai mei. Doresc sănătate, pace, bunăstare tuturor copiilor. Dar sunt copii pentru care această zi nu este o sărbătoare deplină, inclusiv cei trei copii ai ofițerului ucis la aeroport Igor Ciofu. Dacă Igor Ciofu era viu astăzi, ar avea grijă de copiii săi zilnic așa, cum avem noi grijă de ai noștri. De aceea, noi, care suntem alături de copiii noștri, trebuie să facem ceva pentru alți copii. Doar așa vom shimba țara și doar așa lumea va deveni mai bună”, a spus Renato Usatîi, potrivit realitatea.md.

Usatîi spune că a decis să acorde câte 10 mii de euro pentru studii fiecărui copil din această familie: „Vreau ca ei să poată studia și deveni eroi așa cum a fost tatăl lor”.

Totodată, Renato Usatîi a mai spus că va face tot posibilul ca în Moldova să fie cât mai puțini copii care suferă și nu sărbătoresc această sărbătoare frumoasă.

„Ei vor crește, vor deveni personalități și, sunt sigur, vor face multe lucruri frumoase și bune, dacă noi astăzi vom face același lucru pentru ei. Mulți dintre noi pot să facă viața lor mai bună – fie printr-o melodie frumoasă, fie cu o înghețată, fie doar cu un zâmbet care să le dea curaj și ca ei să nu se simtă singuri”, a subliniat Renato Usatîi.

Zeci de tineri au participat la un marş pentru a-şi exprima ferm dorinţa pentru un viitor în UE

Zeci de tineri din Republica Moldova au participat astăzi la un marş pe străzile Chişinăului, pentru a-şi exprima ferm dorinţa PENTRU un viitor în Uniunea Europeană. Participantii au vorbit despre importanţa aderării la marea familie europeană, iar la eveniment a participat şi europarlamentarul Siegfried Mureşan.

La eveniment au participat mai mulţi deputaţi de la Chişinău, dar și europarlamentarul Siegfried Mureşan, transmite TVR Moldova.

SIEGFRIED MUREŞAN europarlamentar, România: „Am ieşit cu un mesaj foarte clar: Tinerii şi copiii din Republica Moldova merită un viitor european. Îi vedem, sunt frumoşi, sunt cu steagul Uniunii Europene în mână şi vor să trăiască la fel ca tinerii şi copiii din restul Uniunii Europene şi mesajul pe care îl aud şi eu ca europarlamentar este unul puternic din restul Uniunii Europene, am să-l duc mai departe în UE şi spun la rândul meu tuturor oamenilor din Republica Moldova că Moldova are viitor european.”

RADU MARIAN deputat, Parlamentul Republicii Moldova: „Unica modalitate de a garanta pacea şi prosperitatea în Republica Moldova şi de a oferi oportunităţi pentru tineri, ca Moldova să fie membră a Uniunii Europene şi avem în faţă o oportunitate istorică.”

 Republica Moldova a obținut statutul de țară candidat pentru aderare la Uniunea Europeană pe 23 iunie 2023 iar, in decembrie, Consiliul European a decis să deschidă negocierile de aderare. Pe 20 octombrie 2024, în republica moldova va fi organizat un referendumul privind integrarea în UE.

,,Dorul de fetița mea”! Lenuța Gheorghiță topește inimi cu o nouă piesă

Lenuța Gheorghiță își cucerește fanii cu o nouă producție muzicală. Artista a lansat cea mai nouă piesă din acest an care este dedicată dragostei și dorului unei mame pentru fetița sa.

În videoclip, artista apare cu însăși fiica sa, Magda.

Piesa a apărut în colaborare cu Orchestra de muzică populară ,,Rapsozii Moldovei”, condusă de Vitalie Dorin. Textul și melodia sunt semnate de Viorel Martin, iar de producția video s-a ocupat Nicolae Matei.

Un bărbat, spitalizat în stare critică, după ce a încercat să stingă un incendiu de vegetație din Ungheni
Articolul anterior
Cinci universități din țară, acreditate la nivel UE
Articolul următor