Maia Sandu: Nu există un risc major legat de furnizarea gazelor naturale

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, declară că nu există un risc major legat de furnizarea gazelor naturale. Totuși, există unele riscuri în ceea ce privește problema curentului electric.

Șefa statului speră că, în doi ani, R. Moldova să aibă conexiune cu România pe linia de înaltă tensiune astfel încât să fie reduse riscurile privind asigurarea cu energie electrică. Trebuie spus că, securitatea energetică a R.Moldova și pregătirea pentru sezonul rece au fost subiecte abordate, joi, la Consiliul Suprem de Securitate, convocat de președinta Maia Sandu, transmite Rfi.ro.

”Se fac rezerve de gaze. Se lucrează pentru asigurarea țării cu gaze naturale, cu energie electrică. Avem un program destul de serios pe domeniul energetic și vom continua pentru că vrem să nu mai existe această dependență de Federația Rusă. Vrem să avem acces la mai multe surse de asigurare cu resurse energetice. Vrem să facem mai multe investiții în energia regenerabilă, vrem să investim mai mult în eficiența energetică. Toate aceste lucruri sunt prioritare pentru autorități, pentru țară”, declară Maia Sandu.

Am întrebat-o pe șefa statului dacă să ne așteptăm în toamnă la noi presiuni din partea rușilor, la o nouă criză energetică. ”Nu. Noi deja am diversificat furnizarea de gaze naturale. Evident, nu știm care vor fi prețurile în iarnă. O să încercăm și acum să-i susținem pe cei cu venituri mai mici. În ultimele două sezoane de încălzire, bugetul de stat a alocat resurse foarte mari ca să compenseze parțial creșterea prețurilor la resursele energetice. Dar pe subiectul furnizării de gaze naturale, nu există un risc major”. 

”În continuare există niște riscuri pe problema curentului electric. Acolo se lucrează. Și în doi ani sperăm să avem această conexiune cu România pe linie de înaltă tensiune așa încât să reducem semnificativ și riscurile privind asigurarea cu energie electrică. Bineînțeles, contăm pe România. Ne-a ajutat în lunile din iarna trecută. Dacă va fi necesar, sunt sigură că ne va ajuta și în această iarnă. Dar sper că nu ne vom confrunta cu o criză similară celei de acum un an”, a menționat președinta R. Moldova.

Trebuie spus că, securitatea energetică a R.Moldova și pregătirea pentru sezonul rece au fost subiecte abordate, joi, la Consiliul Suprem de Securitate, convocat de președinta Maia Sandu. Potrivit autorităților moldovene, obiectivul prioritar și în acest an va fi achiziționarea gazelor la cele mai avantajoase prețuri de pe piață și formarea de stocuri suficiente. Astfel, Republica Moldova își întărește securitatea energetică, iar instituțiile competente, indiferent de orice scenariu, vor putea livra cetățenilor energie electrică și căldură în sezonul următor de încălzire.  

Membrii CSS au venit cu mai multe recomandări. Statul trebuie să fie pregătit să asigure consumatorilor accesul continuu la resursele energetice – gaze, electricitate, agent termic – în orice condiții și context regional. La fel, în caz de necesitate, să poată oferi ajutorul necesar categoriilor vulnerabile de cetățeni.

În contextul pregătirii de sezonul rece 2023-2024, în perioada iunie-iulie, SA Energocom a cumpărat circa 300 milioane de metri cubi de gaze ce vor fi folosite atât pentru consum curent, cât și pentru stocare. La sfârșitul lunii iunie, Energocom a semnat un contract de furnizare a gazelor naturale cu Moldovagaz – un volum total de aproape 480 mln metri cubi de gaze până la sfârșitul anului 2023, la un preț  de cca 600 dolari pentru o mie de metri cubi.

Țara noastră ar urma să procure mai multă energie electrică din România, după 1 ianuarie 2025

Republica Moldova ar urma să procure mai multă energie electrică din România, după 1 ianuarie 2025, în special în cazul în care Centrala termoelectrică din regiunea transnistreană /MGRES/ va opri livrările, transmite Moldpres.

Astfel, din 1 ianuarie și până la 31 martie 2025, Energocom va achiziționa de trei ori mai multă energie electrică de la compania Nuclearelectrica din România, care deține Centrala nucleară de la Cernavodă. Volumul achiziției este de 100 MW bandă (24 de ore din 24), de aproape trei ori mai mare decât în luna decembrie 2024, când Energocom a procurat 30 MW/ Prețul energiei este de circa 80 euro/MWh

În același timp, Ministerul Energiei a anunțat că alte 100 MW urmează a fi contractați de la Centrala Termoelectrică de la Brazi a OMV Petrom.

Totodată, până la 200 MW pot să fie achiziționate de pe bursa de energie electrică din România OPCOM pentru a acoperi vârfurile de consum. Prețurile la electricitate pe bursă sunt mai mari și foarte volatile, fiind dependente și de condițiile climaterice, dar și de cererea de piață.

Potrivit Ministerului Energiei, capacitatea de import (NTC) din ENTSO-E garantată pentru Moldova este de 315 MW. Datorită suportului Uniunii Europene, al ENTSO-E și al operatorilor de transport energie electrică din România, Ucraina, Polonia, Slovacia, Ungaria, al Secretariatului Comunității Energetice, al României, a fost identificat mecanismul de creștere a capacității NTC. Astfel, Republica Moldova va putea utiliza capacitatea nerezervată la alte hotare dintre ENTSO-E și blocul comun de reglaj Moldova-Ucraina. Suplimentar la aceasta, țara noastră va putea conecta liniile electrice cu tensiunea de 110 kV de interconectare cu România, prin care pot fi transportate 100+ MW.

Pe lângă achizițiile din România, autoritățile de la Chișinău estimează să acopere necesarul de energie electrică din surse interne de producere, cât și din surse regenerabile.

Anterior, secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, a anunțat că și în luna decembrie importul de energie electrică din România este mai mare din cauza că MGRES funcționează cu două blocuri energetice.

Din 16 decembrie curent, pe întreg teritoriul Republicii Moldova a fost instituită stare de urgență pentru o perioadă de 60 de zile, în legătură cu potențiale riscuri de insuficiență a resurselor energetice.

Premierul Dorin Recean a declarat luni că situația din sectorul energetic nu este simplă, dar Guvernul are puse la punct scenariile prin care să asigure cetățenii cu gaze naturale și cu energie electrică. În același timp, autoritățile îndeamnă consumatorii să utilizeze rațional resursele energetice și să economisească energia, în special în orele de vârf.

6 angajați ai “Moldovagaz” au fost menționați cu diplome de onoare din partea Ministerului Energiei

6 angajați ai întreprinderilor aparținând grupului Moldovagaz au fost menționați cu diplome de onoare din partea Ministerului Energiei al Republicii Moldova pentru contribuția remarcabilă în domeniu energetic al țării, scrie provincial.md.

Printre premiați s-au numărat șeful Direcției furnizare gaze și relații cu consumatorii, dl Ilarion Popa; directorul adjunct al întreprinderii de distribuție a gazelor „Chișinău-gaz”, dl Valentin Bicec; directorul al companiei de distribuție a gazelor „Stefan Vodă-gaz”, dl Vasile Petelca; directorul interimar al întreprinderii de distribuție a gazelor „Edineț-gaz”, Igor Nepeivoda; energeticianul-șef al întreprinderii de transport gaze „Moldovatransgaz”, dl Iurie Donu, precum și șeful Serviciului de protecție electrochimică a sectorului Drochia al întreprinderii de transport gaze „Moldovatransgaz”, dl Veaceslav Rotari.

„Grupul de companii „Moldovagaz” cuprinde peste 5 mii de angajați, și fiecare dintre ei, fără îndoială, este un profesionist de talie înaltă. Grație eforturilor lor, Republica Moldova are gaze naturale în regim non-stop, și în orice anotimp al anului”, a menționat dl Vadim Ceban, președinte interimar al Consiliului de Administrație „Moldovagaz”.

Ceremonia de conferire a diplomelor a avut loc cu prilejul Zilei Energeticianului al Republicii Moldova.

Lingouri din aur nedeclarate, depistate în bagajul unui pasager, la Aeroport

Funcționarii postului vamal Aeroport Internațional Chișinău, în colaborare cu polițiștii de frontieră, au identificat patru lingouri din aur în bagajul unui pasager al rutei Chișinău – Londra, scrie pulsmedia.md.

Acestea erau ascunse printre bunurile personale ale unui nerezident în vârstă de 63 de ani și nu au fost declarate autorităților vamale.

Lingourile au fost ridicate în vederea confiscării, iar persoana este pasibilă de sancționare contravențională, conform prevederilor art. 43¹ și art. 287 alin. (10) din Codul Contravențional al Republicii Moldova.

Mai multe tinere surprinse în timp ce dansează pe geamurile unui BMW, în plin trafic în Capitală
Articolul anterior
O fetiță de 9 ani a murit în urma unei infestări severe cu păduchi. Mama și bunica au fost arestate
Articolul următor