Președinta R. Moldova, Maia Sandu, declară că nu există un risc major legat de furnizarea gazelor naturale. Totuși, există unele riscuri în ceea ce privește problema curentului electric.
Șefa statului speră că, în doi ani, R. Moldova să aibă conexiune cu România pe linia de înaltă tensiune astfel încât să fie reduse riscurile privind asigurarea cu energie electrică. Trebuie spus că, securitatea energetică a R.Moldova și pregătirea pentru sezonul rece au fost subiecte abordate, joi, la Consiliul Suprem de Securitate, convocat de președinta Maia Sandu, transmite Rfi.ro.
”Se fac rezerve de gaze. Se lucrează pentru asigurarea țării cu gaze naturale, cu energie electrică. Avem un program destul de serios pe domeniul energetic și vom continua pentru că vrem să nu mai existe această dependență de Federația Rusă. Vrem să avem acces la mai multe surse de asigurare cu resurse energetice. Vrem să facem mai multe investiții în energia regenerabilă, vrem să investim mai mult în eficiența energetică. Toate aceste lucruri sunt prioritare pentru autorități, pentru țară”, declară Maia Sandu.
Am întrebat-o pe șefa statului dacă să ne așteptăm în toamnă la noi presiuni din partea rușilor, la o nouă criză energetică. ”Nu. Noi deja am diversificat furnizarea de gaze naturale. Evident, nu știm care vor fi prețurile în iarnă. O să încercăm și acum să-i susținem pe cei cu venituri mai mici. În ultimele două sezoane de încălzire, bugetul de stat a alocat resurse foarte mari ca să compenseze parțial creșterea prețurilor la resursele energetice. Dar pe subiectul furnizării de gaze naturale, nu există un risc major”.
”În continuare există niște riscuri pe problema curentului electric. Acolo se lucrează. Și în doi ani sperăm să avem această conexiune cu România pe linie de înaltă tensiune așa încât să reducem semnificativ și riscurile privind asigurarea cu energie electrică. Bineînțeles, contăm pe România. Ne-a ajutat în lunile din iarna trecută. Dacă va fi necesar, sunt sigură că ne va ajuta și în această iarnă. Dar sper că nu ne vom confrunta cu o criză similară celei de acum un an”, a menționat președinta R. Moldova.
Trebuie spus că, securitatea energetică a R.Moldova și pregătirea pentru sezonul rece au fost subiecte abordate, joi, la Consiliul Suprem de Securitate, convocat de președinta Maia Sandu. Potrivit autorităților moldovene, obiectivul prioritar și în acest an va fi achiziționarea gazelor la cele mai avantajoase prețuri de pe piață și formarea de stocuri suficiente. Astfel, Republica Moldova își întărește securitatea energetică, iar instituțiile competente, indiferent de orice scenariu, vor putea livra cetățenilor energie electrică și căldură în sezonul următor de încălzire.
Membrii CSS au venit cu mai multe recomandări. Statul trebuie să fie pregătit să asigure consumatorilor accesul continuu la resursele energetice – gaze, electricitate, agent termic – în orice condiții și context regional. La fel, în caz de necesitate, să poată oferi ajutorul necesar categoriilor vulnerabile de cetățeni.
În contextul pregătirii de sezonul rece 2023-2024, în perioada iunie-iulie, SA Energocom a cumpărat circa 300 milioane de metri cubi de gaze ce vor fi folosite atât pentru consum curent, cât și pentru stocare. La sfârșitul lunii iunie, Energocom a semnat un contract de furnizare a gazelor naturale cu Moldovagaz – un volum total de aproape 480 mln metri cubi de gaze până la sfârșitul anului 2023, la un preț de cca 600 dolari pentru o mie de metri cubi.