Moldovenii nu vor mai putea cumpăra mașini și apartamente cu bani cash

Ministerul Finanțelor din Republica Moldova a publicat pentru consultare un proiect de lege privind regulile pentru plățile în numerar, scrie bani.md.

Potrivit notei explicative a proiectului, obiectivul principal al acestuia este să creeze un cadru regulamentar care să guverneze plățile în numerar, cu scopul de a diminua riscurile infracțiunilor financiare. Ministerul consideră că implementarea acestor măsuri ar putea contribui la dezvoltarea economică, creșterea transparenței și securității financiare, precum și la combaterea evaziunii fiscale și concurenței neloiale.

Principalele prevederi ale proiectului

Persoanele trebuie să transfere orice sume excedentare în numerar către operatorii de servicii de plată care le deservesc în termen de 3 zile lucrătoare, cu excepții limitate. Suma nu trebuie să depășească 100 de mii de lei lunar. În cazul în care suma depășește plafonul stabilit, Serviciul Fiscal de Stat aplică amendă în mărime de la 7% până la 15% din suma achitată în numerar cu depășirea limitei stabilite.

Se permit plățile în numerar în anumite cazuri, precum plata salariilor, achitarea obligațiilor către bănci, tranzacții cu instituții publice și autorități de stat, și rambursarea obligațiilor fiscale.

Proiectul prevede condiții specifice pentru retragerile de numerar de la casieria organizațiilor și introduce sancțiuni pentru nerespectarea acestor condiții.

Comisioanele pentru tranzacțiile fără numerar sunt reduse, inclusiv pentru tranzacțiile între persoane fizice.

Proiectul vizează în special persoanele juridice, persoanele fizice care desfășoară activități independente și persoanele fizice care fac achiziții semnificative, cum ar fi imobile sau vehicule.

Primăria din Bălți a redus programul de lucru pentru economisirea energiei electrice

Primăria municipiului Bălți a decis să modifice programul de lucru al angajaților pentru a reducere consumul de energie electrică în contextul stării de urgență, scrie IPN.

Potrivit unei dispoziții semnate de primarul Alexandr Petkov pe 13 ianuarie 2025, noul program intră în vigoare imediat și stabilește un interval orar fix, între 08:00 și 16:30, cu o pauză de masă de 30 de minute, între 12:00 și 12:30.Decizia vine ca răspuns la recomandările Comisiei pentru Situații Excepționale, din 27 decembrie 2024, prin care au solicitat autorităților publice să adopte măsuri pentru economisirea resurselor energetice.Primăria a suspendat, de asemenea, toate graficele individuale de lucru stabilite anterior.Autoritățile locale mulțumesc cetățenilor pentru înțelegere și colaborare în această perioadă, subliniind că măsurile adoptate au scopul de a sprijini funcționarea eficientă a instituției în condiții dificile.Primarul a subliniat că măsura este temporară și adaptată situației excepționale.

Crește consumul de energie: Astăzi a constituit cu 18% mai mult decât ieri

Energocom estimează pentru astăzi o creștere cu 18% a consumului de energie electrică pe malul drept al Nistrului, în comparație cu ziua de duminică, transmite IPN.

Cifra este mai mare și decât lunea trecută, cu 2%.

Energocom informează că a rezervat capacitatea comercială necesară la hotarul cu România, pentru a suplimenta cererea internă de electricitate cu importuri.Astfel, pentru data de 13 ianuarie, Republica Moldova își va asigura necesarul de energie electrică de la centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de la instalațiile locale de energie regenerabilă, precum și cu electricitatea importată, pe bază de contracte bilaterale și de pe bursă, notează sursa.

Republica Moldova va apela marți la energie de urgență, în intervalul 16:00-19:00

Pentru 14 ianuarie se planifică un consum de energie electrică pe malul drept al râului Nistru similar cu cel din data de 13 ianuarie. Din cauza limitei de capacitate a interconexiunii cu România (cumulat pe Piața pentru ziua următoare și pe Piața intrazilnică) nu a fost posibilă rezervarea integrală a capacității, anunță Energocom, citat de IPN.

Prin urmare, în intervalul orelor 16:00-19:00, pentru a-și acoperi prognozele de consum, Republica Moldova va apela la energie de urgență.„Pentru a nu avea deconectări de energie, operatorul de transport Moldelectrica va solicita de la operatorul de transport din România Transelectrica energie ca să poată să fie acoperit necesarul de consum. Deconectări nu vom avea”, a precizat pentru IPN consilierul directorului Energocom, Victor Bînzari.Cetățenii sunt îndemnați să reducă consumul de energia electrică pentru a putea micșora presiunea pe întreg sistemul.Potrivit Energocom, restul electricității necesare pentru data de 14 ianuarie va fi livrată de centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de centralele de energie regenerabilă, precum și suplimentată cu energia importantă, atât în baza contractelor bilaterale, cât și de pe bursă.

Moldindconbank și Visa acordă suport informațional viitoarelor mămici
Articolul anterior
Consumatorii din nordul țării riscă să rămână fără lumină din cauza unor datorii de 35,5 milioane de lei
Articolul următor
Close menu