Din respect pentru R. Moldova a învățat româna în trei luni. Exemplu demn de urmat!

A venit în R. Moldova tocmai din Africa ca să-și facă studiile universitare și a reușit să învețe limba română în aproape trei luni, devenind un exemplu demn de urmat pentru moldovenii care nu au izbutit să cunoască limba țării în zeci de ani, sau, poate, nu doresc să o descopere. Vorbim despre Serge Mangole, refugiat din Congo, stabilit în satul Pepeni din raionul Sîngerei, scrie nordnews.md.

„Eu din respect pentru acest popor am ales mai întâi să cunosc limba și astăzi o vorbesc fluent. Apoi, treptat au venit și tradițiile și obiceiurile. Cred și sunt convins că dacă iubești oamenii din țara unde ai fost primit, din respect, trebuie să cunoști ce obiceiuri au, dar limba este foarte importantă în societate”, a spus Serge Mangole, profesor.

Serge Mangole este originar din Republica Democratică Congo, iar în anul 2004 și-a părăsit țara din cauza conflictelor armate neîncetate, alegând să-și continue studiile la ULIM, Facultatea de Inginerie şi Informatică. În anul 2014 a susţinut examenul la limba română şi la cunoaşterea Constituţiei Republicii Moldova, iar în următorul an a devenit moldovean cu acte în regulă.

„Recent, vara, am fost la Iași, mergeam spre Franța la aeroport, făceam check in-ul. Doamna a încercat să vorbească cu mine în engleză, dar a fost uimită când i-am răspuns în română. M-a întrebat, ești din Moldova? Sigur, sunt din Moldova. Și vorbești moldovenește? Nu, eu vorbesc în română, am răspuns. Atunci a rămas șocată”, a povestit Serge Mangole.

Deja de 13 ani, bărbatul este profesor de informatică și educație fizică în raionul Sîngerei, unde antrenează și echipa de fotbal. S-a căsătorit cu o moldoveancă din comuna Pepeni și cresc împreună doi copii. Serge nu uită nici de gospodărie, deși recunoaște că nu-i prea ajunge timp pentru toate.

„Zilnic sunt la școală, dimineața am ore, dar după masă sunt la stadion la antrenament și nu prea am timp să am grijă de pământ, dar în ogradă avem copaci pe care i-am plantat, aici unde ne-au oferit locul de casă, florile pe care le vedeți, strugurii, poama de masă”, a mai povestit bărbatul.

Serge Mangole este un exemplu pozitiv de incluziune a unui emigrant într-o societate cu tradiții noi, spun consătenii bărbatului.

„Este un caz pe care trebuie să-l urmeze fiecare om. Așa procedează bărbații, bărbații adevărați- învață limba poporului unde el se află. Asta fac oamenii educați, asta ar trebui să facă fiecare om.”

„A învățat limba, are puțin accent, se cunoaște, căci a vorbit franceza, dar a învățat-o. Alții au trăit 30-50 de ani, erau pe patul morții și nu au învățat. Este o sărbătoare națională foarte importantă, pe care basarabenii au așteptat-o veacuri. Era de plâns, căci pentru limbă a fost războiul din Transnistria, pentru limbă au murit o mulțime de cetățeni de-ai noștri, dar unii, știți, s-au distrus că n-au mai văzut limba română în capul mesei”, au spus oamenii din Pepeni.

Serge Mangole a devenit cunoscut în întreaga țară după documentarul „Moldovean ca mine nu-i…”, unde povestește de ce a decis să rămână în țara noastră, cum s-a adaptat la condiţiile climaterice, dar și cum a reușit să devină un om activ în societate.

Doliu la Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”. S-a stins din viață artista de cor Angela Isac

S-a stins din viață Angela Isac, artista de cor a Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Chișinău. Un anunț în acest sens a fost făcut de colectivul teatrului, care a adresat un mesaj de condoleanțe.

Angela Isac a activat timp de peste 21 ani în cadrul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, scrie realitatea.md.

„Cu profundă tristețe, colectivul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” anunță trecerea în neființă a doamnei Angela Isac, artista de cor care a fost alături de noi timp de peste 21 de ani. Angela Isac a fost o prezență constantă, fiind înalt apreciată de întreg colectiv al teatrului.

În această perioadă dificilă, dorim să transmitem cele mai sincere condoleanțe familiei și prietenilor îndurerați. Gândurile noastre sunt alături de voi. Angela Isac va rămâne mereu în amintirile noastre ca o artistă desăvârșită și o persoană minunată. Dumnezeu s-o odihnească în pace”, se arată în mesajul publicat pe pagina de Facebook a Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”.

Ministrul afacerilor externe, Mihai Popşoi, a avut întrevederi cu ambasadorii Greciei și Slovaciei

Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe, Mihai Popşoi, a avut vineri, 31 ami, întrevederi cu ambasadorul Greciei, Nikolas Krikos, şi cu ambasadorul Slovaciei, Pavol Ivan.

În cadrul discuţiilor cu ambasadorul Nikolas Krikos, Popşoi a salutat deschiderea în acest an a ambasadei Greciei la Chişinău, fapt ce confirmă dinamica ascendentă a relaţiilor bilaterale şi intensitatea dialogului politic la nivel înalt dintre cele două ţări, transmite infotag.md.

 Părţile au apreciat stadiul cooperării economice şi au discutat perspectivele de aprofundare a cooperării în sectorul turismului, în contextul lansării unui zbor direct Atena-Chişinău, precu m şi alte domenii de interes pentru ambele ţări. 

Părţile au reiterat importanţa eforturilor depuse de autorităţile moldoveneşti în vederea demarării negocierilor de aderare la UE şi a sprijinului acordat de Grecia în acest sens. 

În cadrul întrevederii cu ambasadorul slovac, oficialii au discutat subiectele prioritare de pe agenda bilaterală, reiterând starea excelentă a relaţiilor bilaterale. Părţile au subliniat importanţa promovării dialogului interparlamentar şi a cooperării economice şi sectoriale între cele două ţări.

În primele trei luni ale anului curent, salariile din Moldova au crescut cu 14,7%

În primul trimestru al anului 2024, salariul mediu lunar brut a constituit 13.170,3 lei, fiind în creștere cu 14,7% față de perioada respectivă al anului 2023 și cu 1,7% mai mic față de trimestrul IV 2023.

Biroul Național de Statistică informează că, în primele trei luni ale anului 2024:

  • câștigul salarial mediu lunar brut, la unitățile din sectorul real cu 4 și mai mulți salariați și toate instituțiile bugetare, a constituit 13170,3 lei, fiind în creștere cu 14,7% față de trimestrul I 2023 și cu 1,7% mai mic față de trimestrul IV 2023;
  • indicele câștigului salarial real (calculat ca raport între indicele câștigului salarial nominal brut și indicele prețurilor de consum), față de trimestrul I 2023, a fost de 110,0%, astfel, câștigul salarial s-a majorat în termeni reali cu 10,0%;
  • numărul mediu al salariaților, comparativ cu trimestrul I 2023, s-a redus cu 0,1%.

Cele mai mari valori ale câștigului salarial mediu lunar, în trimestrul I 2024, s-au înregistrat în activitățile:

  • informații și comunicații 32372,5 lei;
  • activități financiare și de asigurări – 24513,5 lei;
  • producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat – 18522,6 lei.

Cele mai mici valori ale câștigului salarial mediu lunar s-au înregistrat în:

  • agricultură, silvicultură și pescuit – 8201,8 lei;
  • activități de cazare și alimentație publică – 8605,6 lei;
  • artă, activități de recreere și de agrement – 9726,4 lei.

Comparativ cu trimestrul I 2023, câștigul salarial a crescut în toate activitățile economice. Cele mai semnificative creșteri s-au înregistrat în:

  • industria extractivă – cu 23,5%;
  • distribuția apei; salubritate, gestionarea deșeurilor, activități de decontaminare – cu 21,0%;
  • tranzacții imobiliare – cu 19,7%.

Emoții mari pentru elevi! Astăzi este 1 septembrie! Începe un nou an școlar
Articolul anterior
”Nu-mi voi abandona țara!” Zelenski va candida pentru un al doilea mandat la prezidențiale
Articolul următor