Furtul toaletei de aur de la Palatul Blenheim: hoții care au furat wc-ul de 6 milioane $ au fost prinși, dar toaleta nu-i

Polițiștii din Marea Britanie cred că au descoperit cine a furat un obiect de artă valoros. Un vas de toaletă din aur, complet funcțional, numită „America”, în valoare de 6 milioane de dolari. Toaleta din aur de 18 karate, a fost expusă la Muzeul Guggenheim din New York.

Toaleta de aur, furată acum 4 ani, un caz important rezolvat. Obiectul de artă, un WC de aur, a făcut senzație când a fost sustras acum aproape patru ani de la reședința din copilărie a lui Winston Churchill, Palatul Blenheim. Poliția britanică a arestat șapte presupuși hoți. O femeie în vârstă de 38 de ani și șase bărbați, cu vârste cuprinse între 38 și 68 de ani – sub suspiciunea de deținere de bunuri furate sau conspirație la furt și jaf, potrivit BBC citat de evz.ro.

Aceștia au fost eliberați, în timp ce Crown Prosecution Service (CPS) examinează dosarul „pentru a se lua o decizie în legătură cu orice acuzații”, au declarat procurorii pentru BBC. „Mai mulți indivizi sunt anchetați în stare de libertate în cursul investigației legate de acest caz”, a spus CPS.

Toaleta de aur putea fi folosită de vizitatori

Artistul italian Maurizio Cattelan și-a numit obiectul de artă, Toaleta „America” pentru a reflecta excesul de bogăție din SUA. Obiectul a făcut parte dintr-o expoziție controversată timp de ani de zile la Guggenheim. Vizitatorilor li se permitea să o folosească în timp ce paznicii stăteau afară.

Muzeul a provocat agitație în 2018 când a oferit să trimită WC-ul la Casa Albă pentru fundul prezidențial. Era administrația președintelui Donald Trump.

“Tronul” de aur a fost apoi dus în Marea Britanie, unde a fost expus la Palat Blenheim. Moșia rurală cu 187 de camere care a fost casa liderului englez Winston Churchill. Fusese expusă doar două zile când a fost smulsă și scoasă pe ascuns. S-au folosit două mașini la ora 5 dimineața, la 14 septembrie 2019, a spus BBC.

Nu a fost găsită

Experții se tem că toaleta aur ar fi putut fi topită de mult, a relatat Art Newspaper.

Deoarece obiectul fusese complet instalat pentru expoziție, hoții au fost nevoiți să-l taie de la țevi și alte echipamente. Provocând inundarea sitului de patrimoniu mondial UNESCO. Creatorul ei, Maurizio Cattelan a numit anterior infracțiunea „foarte gravă, chiar dacă un pic suprarealistă, deoarece subiectul jafului era o toaletă”.

„La început, când m-au trezit dimineața cu știrea, am crezut că e o farsă: Cine e atât de prost să fure o toaletă?”, a declarat Cattelan pentru New York Times după jaf. “America’ era 1% pentru cei 99%, și sper că încă este. Vreau să fiu pozitiv și să cred că jaful este un fel de acțiune inspirată de Robin Hood… Aș dori să fie o farsă”, a spus el.

Doliu la Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”. S-a stins din viață artista de cor Angela Isac

S-a stins din viață Angela Isac, artista de cor a Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Chișinău. Un anunț în acest sens a fost făcut de colectivul teatrului, care a adresat un mesaj de condoleanțe.

Angela Isac a activat timp de peste 21 ani în cadrul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, scrie realitatea.md.

„Cu profundă tristețe, colectivul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” anunță trecerea în neființă a doamnei Angela Isac, artista de cor care a fost alături de noi timp de peste 21 de ani. Angela Isac a fost o prezență constantă, fiind înalt apreciată de întreg colectiv al teatrului.

În această perioadă dificilă, dorim să transmitem cele mai sincere condoleanțe familiei și prietenilor îndurerați. Gândurile noastre sunt alături de voi. Angela Isac va rămâne mereu în amintirile noastre ca o artistă desăvârșită și o persoană minunată. Dumnezeu s-o odihnească în pace”, se arată în mesajul publicat pe pagina de Facebook a Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”.

Ministrul afacerilor externe, Mihai Popşoi, a avut întrevederi cu ambasadorii Greciei și Slovaciei

Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe, Mihai Popşoi, a avut vineri, 31 ami, întrevederi cu ambasadorul Greciei, Nikolas Krikos, şi cu ambasadorul Slovaciei, Pavol Ivan.

În cadrul discuţiilor cu ambasadorul Nikolas Krikos, Popşoi a salutat deschiderea în acest an a ambasadei Greciei la Chişinău, fapt ce confirmă dinamica ascendentă a relaţiilor bilaterale şi intensitatea dialogului politic la nivel înalt dintre cele două ţări, transmite infotag.md.

 Părţile au apreciat stadiul cooperării economice şi au discutat perspectivele de aprofundare a cooperării în sectorul turismului, în contextul lansării unui zbor direct Atena-Chişinău, precu m şi alte domenii de interes pentru ambele ţări. 

Părţile au reiterat importanţa eforturilor depuse de autorităţile moldoveneşti în vederea demarării negocierilor de aderare la UE şi a sprijinului acordat de Grecia în acest sens. 

În cadrul întrevederii cu ambasadorul slovac, oficialii au discutat subiectele prioritare de pe agenda bilaterală, reiterând starea excelentă a relaţiilor bilaterale. Părţile au subliniat importanţa promovării dialogului interparlamentar şi a cooperării economice şi sectoriale între cele două ţări.

În primele trei luni ale anului curent, salariile din Moldova au crescut cu 14,7%

În primul trimestru al anului 2024, salariul mediu lunar brut a constituit 13.170,3 lei, fiind în creștere cu 14,7% față de perioada respectivă al anului 2023 și cu 1,7% mai mic față de trimestrul IV 2023.

Biroul Național de Statistică informează că, în primele trei luni ale anului 2024:

  • câștigul salarial mediu lunar brut, la unitățile din sectorul real cu 4 și mai mulți salariați și toate instituțiile bugetare, a constituit 13170,3 lei, fiind în creștere cu 14,7% față de trimestrul I 2023 și cu 1,7% mai mic față de trimestrul IV 2023;
  • indicele câștigului salarial real (calculat ca raport între indicele câștigului salarial nominal brut și indicele prețurilor de consum), față de trimestrul I 2023, a fost de 110,0%, astfel, câștigul salarial s-a majorat în termeni reali cu 10,0%;
  • numărul mediu al salariaților, comparativ cu trimestrul I 2023, s-a redus cu 0,1%.

Cele mai mari valori ale câștigului salarial mediu lunar, în trimestrul I 2024, s-au înregistrat în activitățile:

  • informații și comunicații 32372,5 lei;
  • activități financiare și de asigurări – 24513,5 lei;
  • producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat – 18522,6 lei.

Cele mai mici valori ale câștigului salarial mediu lunar s-au înregistrat în:

  • agricultură, silvicultură și pescuit – 8201,8 lei;
  • activități de cazare și alimentație publică – 8605,6 lei;
  • artă, activități de recreere și de agrement – 9726,4 lei.

Comparativ cu trimestrul I 2023, câștigul salarial a crescut în toate activitățile economice. Cele mai semnificative creșteri s-au înregistrat în:

  • industria extractivă – cu 23,5%;
  • distribuția apei; salubritate, gestionarea deșeurilor, activități de decontaminare – cu 21,0%;
  • tranzacții imobiliare – cu 19,7%.

Destin tragic pentru doi frați! Au murit de cancer în aceeași zi, pe același pat de spital, la câteva ore distanță
Articolul anterior
Guvernul României a făcut o donație generoasă de 800.000 de euro pentru o școală din Comrat
Articolul următor