Uscătorie de plante medicinale, deschisă în nordul Moldovei cu suportul financiar al Finlandei

Mușețelul, menta, florile de tei sau păpădia sunt plante medicinale populare și inofensive folosite în diverse afecțiuni medicale. În nordul Moldovei a fost deschisă prima uscătorie de plante medicinale din țară, cu suportul financiar al Ambasadei Finlandei la București. Aici, zeci de femei din orașul Biruința, dar și alte localități din raionul Sîngerei, vor putea să-și pregătească plantele pentru comercializare.

Vera Rusu este o mare amatoare a ceaiurilor din plante medicinale. Până nu demult, femeia le usca în condiții casnice, iar acum o va face la această uscătorie, transmite în cadrul unui reportaj nordnews.md. 

„Vă spun sincer, familia mea nu consumă ceai din pachete procurate. Toți consumăm ceaiul pregătit de mine. – Și e bun? – Foarte bun. O să procurăm și răsadă. Deja ne gândim ce specii de plante să răsădim, să cultivăm, mă rog, poate să avem și un venit din asta”, a spus Vera Rusu, locuitoare a satul Heciul-Vechi, comuna Alexandreni.

O altă femeie, Tatiana Ciubaciuc a reușit să cultive în acest an prima parcelă de pătrunjel, plantă pe care o va usca la scurt timp. 

„Asistând la aceste seminare, eu am fost la mai multe, am cultivat anul acesta o parcelă mai mare. Am vrut să văd cât de rentabil va fi. M-am gândit că așa lucruri poți să faci numai într-o seră, dar lucrurile frumoase se fac și sub cerul liber”, a povestit Tatiana Ciubaciuc.

Construcția uscătoriei a costat 15.000 de euro. La uscătorie, femeile își vor putea usca plantele cultivate în condiții eco, fără costuri la energia electrică. 

„Această uscătorie a fost construită din materiale ecologice. Din ceea ce vedem este lemnul și pânza, iar acoperișul este din metal. Ele oferă un circuit al aerului foarte bun, respectiv am proiectat această construcție cu o echipă de ingineri ca să aibă un ciclu mult mai sporit al ventilației aerului și o protecție de orice dăunători sau soare”, a menționat Dumitru Popa, administrator SD „Sigur” SRL.

În cadrul proiectului „Incluziunea socio-profesională a femeilor din mediu rural, prin dezvoltarea competențelor din domeniul agro-alimentar”, 25 de femei din raioanele Sîngerei, Florești, Fălești, Edineț și Drochia au participat la instruiri specializate în cultivarea și uscarea plantelor.

„Ele au beneficiat de cursuri în tehnologia cultivării și colectării plantelor medicinale. Au învățat cum să o facă, cum să usuce, cum să transporteze, cum să depoziteze aceste plante. Având deja aceste activități, pot să activeze în acest domeniu„, a explicat Natalia Gheorghiță, coordonator de proiect AO „CONSENS”.

Totodată, la deschiderea uscătoriei a fost prezent și secretarul Ambasadei Finlandei din București, care a finanțat implementarea proiectului în or. Biruința cu peste 28.000 de euro.

„Acest proiect va promova o participare eficientă a femeilor la viața economică din societate, mai ales aici, în regiunea de nord a R. Moldova. Proiectul „Independența economică(…) și incluziunea socială a femeilor din mediul rural”  sprijină acest obiectiv, care este important pentru generația următoare, pentru planificarea de business. Aceste capacități dobândite trebuie practicate și în condiții de casă, un lucru la fel de important”, a declarat Jarno Välimäki, secretar al Ambasadei Finlandei din București. Reportajul video poate fi vizionat aici.

În primele trei luni ale anului curent, salariile din Moldova au crescut cu 14,7%

În primul trimestru al anului 2024, salariul mediu lunar brut a constituit 13.170,3 lei, fiind în creștere cu 14,7% față de perioada respectivă al anului 2023 și cu 1,7% mai mic față de trimestrul IV 2023.

Biroul Național de Statistică informează că, în primele trei luni ale anului 2024:

  • câștigul salarial mediu lunar brut, la unitățile din sectorul real cu 4 și mai mulți salariați și toate instituțiile bugetare, a constituit 13170,3 lei, fiind în creștere cu 14,7% față de trimestrul I 2023 și cu 1,7% mai mic față de trimestrul IV 2023;
  • indicele câștigului salarial real (calculat ca raport între indicele câștigului salarial nominal brut și indicele prețurilor de consum), față de trimestrul I 2023, a fost de 110,0%, astfel, câștigul salarial s-a majorat în termeni reali cu 10,0%;
  • numărul mediu al salariaților, comparativ cu trimestrul I 2023, s-a redus cu 0,1%.

Cele mai mari valori ale câștigului salarial mediu lunar, în trimestrul I 2024, s-au înregistrat în activitățile:

  • informații și comunicații 32372,5 lei;
  • activități financiare și de asigurări – 24513,5 lei;
  • producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat – 18522,6 lei.

Cele mai mici valori ale câștigului salarial mediu lunar s-au înregistrat în:

  • agricultură, silvicultură și pescuit – 8201,8 lei;
  • activități de cazare și alimentație publică – 8605,6 lei;
  • artă, activități de recreere și de agrement – 9726,4 lei.

Comparativ cu trimestrul I 2023, câștigul salarial a crescut în toate activitățile economice. Cele mai semnificative creșteri s-au înregistrat în:

  • industria extractivă – cu 23,5%;
  • distribuția apei; salubritate, gestionarea deșeurilor, activități de decontaminare – cu 21,0%;
  • tranzacții imobiliare – cu 19,7%.

Un avocat, reținut de CNA în timp ce înapoia unui client mita de 4.000 de euro

Un avocat din municipiul Chișinău a fost reținut în flagrant de ofițerii CNA în timp ce returna mita primită anterior în valoare de 4.000 de euro.

Potrivit Centrului Național Anticorupție, avocatul ar fi pretins 6.000 de euro, susținând că ar avea influență asupra unor magistrați și că îi poate determina să adopte o decizie favorabilă într-un dosar în care era examinată eliberarea din închisoare înainte de termen a unei persoane condamnate pentru tâlhărie și escrocherie.

Acum câteva zile, acesta a primit, sub controlul CNA, 4.000 de euro din suma pretinsă, iar pe 31 mai a returnat banii, motivând că judecătorii deja au pronunțat o decizie în defavoarea condamnatului.

Astfel, avocatul a fost reținut și urmează a fi plasat în izolatorul CNA, iar acțiunile de urmărire penală continuă sub conducerea procesuală a Procuraturii municipiului Chișinău.

Șocant! Un călător a decedat după ce a ajuns în motorul unui avion în timpul îmbarcării

O persoană a murit după ce a ajuns în motorul unui avion în funcţiune pe aeroportul Schiphol din Amsterdam, a anunţat miercuri compania aeriană olandeză KLM.

Moarte groaznică pe un aeroport din Amsterdam. Cum a avut loc accidentulFoto: Agerpres

Într-o postare pe X, aeroportul Schiphol a descris incidentul ca fiind „oribil”. Poliţia militară olandeză, Marechaussee, a declarat într-un tweet că desfăşoară o anchetă, transmite news.ro.

Deocamdată nu a fost identificată persoana în cauză, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al Marechaussee.

De asemenea, purtătorul de cuvânt a spus că este prea devreme pentru a spune dacă a fost vorba de un „incident” sau de o formă de sinucidere. El a adăugat că toţi pasagerii şi echipajul, care vor fi martori importanţi în cadrul anchetei, au părăsit avionul în siguranţă.

KLM, care face parte din France-KLM, a declarat, de asemenea, într-un comunicat că investighează evenimentul. Compania a precizat că aeronava avea ca destinaţie aeroportul din Billund, în Danemarca.

Presa olandeză a relatat că motorul aeronavei era în funcţiune în momentul în care persoana a fost ucisă, ceea ce indică faptul că avionul urma să decoleze. Victima ar putea fi un angajat implicat în împingerea înapoi a unui avion înainte de decolare. Imagini obţinute de postul naţional de televiziune olandez NOS arată cum serviciile de urgenţă înconjoară avionul de pasageri pe platforma aeroportului – unde sunt parcate aeronavele.

Potrivit presei, aeronava implicată era un avion Embraer, utilizat de serviciul Cityhopper al KLM, care operează zboruri între destinaţii apropiate din Europa.

Ministrul Infrastructurii, Mark Harbers, a declarat pe X: „Veşti teribile despre un accident fatal astăzi la Schiphol”.

Schiphol este unul dintre cele mai aglomerate aeroporturi de legătură din Europa. Acesta a ţinut prima pagină a ziarelor săptămâna trecută când rapperiţa Nicki Minaj a fost arestată acolo. Aproape 5,5 milioane de pasageri au folosit aeroportul luna trecută, potrivit site-ului său.

Incidentul nu este chiar neobişnuit. Anul trecut, în iunie, un muncitor aeroportuar din Texas a murit după ce a fost „aspirat” într-un motor pe aeroportul Internaţional San Antonio, în timp ce un alt angajat, în Alabama, a fost tras într-un motor în ianuarie 2023.

Ministrul Sănătății, nemulțumită că pacienții nu se prezintă la investigații conform programărilor
Articolul anterior
Rusia: Un opozant care l-a criticat prea dur pe Putin și-a anunțat candidatura la preşedinţie, din închisoare
Articolul următor