Fortați să cânte imnul Rusiei. Copiii ucraineni deportați povestesc prin ce chinuri au trecut după ce au fost luați de lângă familii

Vieţile copiilor şi adolescenţilor ucraineni au fost total afectate de invazia Rusiei în ţara lor. Atunci când Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin în martie, cea mai importantă acuzaţie împotriva sa a fost legată de o presupusă campanie de deportare a copiilor ucraineni în centre de detenţie ruseşti. CNN, preluat de News.ro, a vorbit cu adolescenţi ucraineni care susţin că au fost deportaţi cu forţa în Rusia înainte de a fi găsiţi şi aduşi acasă de membrii familiei.

Întoarcerea lor a fost posibilă datorită organizaţiei Salvaţi Ucraina, care se ocupă de returnarea copiilor deportaţi la familiile lor.

„Am fost acolo timp de patru luni. Şi pe parcursul acestor patru luni, a trebuit să cânt imnul naţional rusesc. Era obligatoriu”, a declarat Nastya Motychak, o fată în vârstă de 15 ani care a spus că a fost luată din regiunea Herson din sudul ţării şi trimisă în Crimeea ocupată de Rusia. „Am întrebat: De ce nu suntem luaţi? Când vor veni autobuzele? De ce nu ni se permite să ieşim?”

Gărzile ruseşti i-au spus lui Motychak că „autobuzele erau prea scumpe”. Aşa că ea a rămas în centru în timpul Crăciunului din 2022 şi până la începutul anului – şi a spus că i s-a permis accesul la obiecte de strictă necesitate doar dacă îndeplinea acte de patriotism rusesc.

„Au fost livrate pentru noi nişte haine la mâna a doua şi produse de igienă. Când le-am cerut, ne-au spus: „Cine nu place Rusia nu mă place pe mine şi nu va primi aceste lucruri”.

“Dacă nu intonaţi imnul Rusiei, nu veţi primi nimic'”, a declarat Motychak că i-a spus un ofiţer.

Motychak spune că a reuşit să vorbească cu mama ei la telefon o dată pe săptămână. Mama ei a contactat un voluntar care lucrează pentru a aduce acasă copiii ucraineni privaţi de libertate. Împreună, au reuşit să călătorească în Crimeea în februarie şi să o aducă pe Motychak acasă, împreună cu alţi adolescenţi cu care fusese închisă.

Săptămâna aceasta, Kievul a deschis peste 3.000 de dosare penale privind presupusele crime ale Rusiei împotriva copiilor din ţară, inclusiv zeci de cazuri de tortură, au declarat joi procurorii ucraineni. Rusia a negat în mod repetat aceste acuzaţii de tortură şi de încălcare a drepturilor omului.

În iulie, autorităţile de la Moscova au afirmat că aproximativ 700.000 de copii au ajuns în custodia Rusiei de la începutul războiului. Guvernul rus a apărat această practică, spunând că salvează copiii şi negând că deportările sunt forţate. Cu toate acestea, Ucraina susţine că acei copii au fost deportaţi ilegal şi că este vorba de fapt un număr mult mai mic de copii – aproximativ 19.500.

CNN a vorbit, de asemenea, cu Ksenia Koldin, în vârstă de 19 ani, care a ajutat la recuperarea fratelui ei de 12 ani dintr-un centru de detenţie rusesc. După ce au fost despărţiţi timp de câteva luni, Koldin a spus că reîntâlnirea a fost dură, deoarece a putut vedea că fratele ei a fost „chinuit”.

„Nu numai că au fost aproape o mie de kilometri între noi şi nu ne-am văzut timp de nouă luni – dar ne-am şi îndepărtat din cauza presiunii psihologice exercitate asupra lui”, a spus ea.

Fratelui ei i s-a arătat, în timpul detenţiei, propagandă rusă, ceea ce l-a făcut să se îndoiască de propria ţară şi să fie reticent în a se întoarce acasă, a declarat Koldin. Koldin a spus că, cu ajutorul unui voluntar, a reuşit să îşi convingă fratele să părăsească centrul şi să plece cu ea.

O nouă escrocherie în mediul online: papuci de brand ,,Nike” la 38 de lei

Pe cel puțin patru pagini de Facebook – „Sportlandia MD”, „Sportlandia MD”, „MD Sportlandia” și „MD Sportlandia” – create în ultimele zile, au apărut anunțuri care propun spre vânzare încălțăminte „Nike” la prețul de 38 de lei.

O nouă escrocherie întâlnită în mediul online: Nike la 38 de lei

Este o escrocherie online cu folosirea neautorizată a însemnelor vizuale ale magazinului „Sportlandia Moldova”, transmite stopfals.md.

Compania a anunțat despre apariția unor site-uri și conturi false care nu au legătură cu activitățile sale, fiind „create în scopuri frauduloase”. 

„Nu faceți click pe linkuri suspecte și nu lăsați informații personale pe platforme terțe”, a îndemnat compania pe pagina sa de Facebook

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a cântat la chitară într-un bar, în timpul vizitei la Kiev

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a cântat o interpretare a piesei „Rockin’ in the Free World” a lui Neil Young, alături de o trupă locală, într-un bar numit Diktat, în timpul călătoriei sale surpriză la Kiev.

Melodia a fost lansată de Neil Young în 1989, după ce un concert planificat în Uniunea Sovietică a fost anulat, scrie news.ro.

„Soldaţii voştri, cetăţenii voştri – în special în nord-est, în Harkov – suferă enorm. Dar ei trebuie să ştie, voi trebuie să ştiţi, Statele Unite sunt alături de voi, o mare parte din lume este alături de voi şi ei luptă nu doar pentru o Ucraină liberă, ci pentru o lume liberă. Iar lumea liberă este şi ea cu voi”, a spus Blinken, înainte de a cânta.

Pe reţelele de socializare, unii ucraineni au criticat alegerea de a cânta într-un bar, în timp ce situaţia de pe front era atât de tensionată, iar alţii au lăudat acţiunea.

Şefii diplomaţiilor americană şi ucraineană, Antony Blinken şi Dmytro Kouleba, au luat prânzul la Kiev, într-o pizzerie fondată de un veteran al războiului cu Rusia.

Vizita surpriză a secretarului de stat american a fost menită să asigure ţara că Washingtonul va oferi ajutor militar.

Dmitro Kuleba l-a întâmpinat pe Blinken la intrarea în local şi, după o îmbrăţişare, cei doi bărbaţi au petrecut aproximativ patruzeci de minute în interior, savurând o pizza, au constatat la faţa locului jurnaliştii AFP.

„Trebuie să spun că, în calitate de cunoscător de pizza, aşa cum sunt majoritatea americanilor, cred că pizza de aici este superbă. O recomand cu căldură”, a declarat Antony Blinken.

Blinken a sosit la Kiev marţi dimineaţă pentru a reasigura Ucraina cu privire la sosirea ajutorului militar american, întârziat de mai multe luni din cauza disputelor din Congres.

La rândul său, armata rusă a dat asigurări marţi că „avansează în profunzime” în regiunea de frontieră Harkov (nord-est), unde a lansat o nouă ofensivă la 10 mai. 

Rușii au atacat astăzi un centru de recreere din Harkov: sunt raportați 5 morți și 16 răniți

Cel puţin cinci persoane au fost ucise şi 16 rănite duminică, într-o zonă de recreere din afara oraşului Harkov, în urma unor lovituri aeriene ruse, au anunţat oficiali locali citaţi de Reuters.

Bilanţul morţilor şi răniţilor a fost anunţat de primarul din Harkov, Igor Terehov. „Exploziile auzite la Harkov în jurul prânzului s-au produs într-o suburbie din apropiere. Două rachete ruse au lovit un centru de recreere unde oamenii se relaxau, ucigând cinci persoane şi rănind alte 16”, a afirmat el pe reţeaua de mesagerie Telegram, potrivit Agerpres.

Corespondenţii Reuters au văzut zona de recreere distrusă după ce salvatorii de la faţa locului spun că a fost o explozie puternică, urmată de o a doua 15-20 de minute mai târziu.

Mărturiile oamenilor din Harkov, după atacul rușilor

Valentina, o femeie de 69 de ani care trăia în apropiere de complex, era acasă când s-a produs explozia. Ea le-a spus plângând ziariştilor că soţul ei a fost ucis în explozie.

Era lângă apă, a relatat ea, arătând zona unde acum se mai află doar un crater, dărâmături şi cadavre. „Este foarte dureros să-mi pierd casa, soţul, tot ce am pe lume. Ei (ruşii) sunt animale, de ce trebuie să omoare oameni?”, a mai spus ea.

În ultimele săptămâni, oraşul Harkov şi regiunea cu acelaşi nume au fost vizate constant de atacuri cu rachete ruseşti şi bombe ghidate, în contextul în care trupele ruse au lansat o ofensivă în nord-estul regiunii.

„Nu erau soldaţi aici. Era duminică, oamenii au venit aici pentru a se odihni, copii urmau să fie aici, femei însărcinate, odihnindu-se, încercând să trăiască normal”, a declarat Yaroslav Trofimko, inspector de poliţie la poliţia locală.

Mama a 4 copii și-a pierdut viața după o operație de micșorare a stomacului în scop de slăbire. Rudele femeii atrag atenția asupra riscurilor intervenției
Articolul anterior
Accident în Capitală cu implicarea unei mașini a poliției ce avea girofarul inclus
Articolul următor