Moldovenii care vor călători în UE ar putea beneficia de aceleaşi tarife mobile ca în țară

Moldovenii care vor călători în Uniunea Europeană vor beneficia de aceleași tarife pentru serviciile mobile ca și acasă, procedura fiind valabilă și pentru călătorii europeni în Republica Moldova. Potrivit unui comunicat, decizia de a încorpora serviciile de roaming în Acordul de Asociere dintre UE și Republica Moldova a fost adoptată de Comisia Europeană, pe 1 septembrie current, și vine în urma unui angajament comun al operatorilor de telecomunicații din UE și RM de a reduce voluntar tarifele de roaming, din 1 ianuarie 2024, scrie unimedia.info.

„Suntem încrezători în noile schimbări. Continuăm să evoluăm, iar fiecare pas ne oferă optimism și ne îndreaptă spre integrarea Republicii Moldova în UE”, a declarat viceprim-ministrul, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.

„Adăugarea Republicii Moldova în zona „roam like at home” a UE este una dintre acțiunile cheie ale Planului de Acțiune de Prioritate UE-Moldova, convenit în iunie 2023. Acest plan reprezintă o hartă pentru implementarea completă a Zonei de Comerț Liber și Cuprinzător (DCFTA) dintre UE și Moldova și pentru integrarea mai profundă a Moldovei în Piața Unică a UE.

Propunerea va fi acum analizată de către Consiliul Uniunii Europene. După aprobarea Consiliului, urmează să fie luată o Decizie Comună de către Comitetul de Asociere UE-Moldova în cadrul Configurației pentru Comerț, cu scopul de a actualiza Anexa la Acordul de Asociere pentru a include cea mai recentă legislație a UE privind telecomunicațiile și serviciile poștale. După ce legislația UE relevantă va fi implementată în Republica Moldova, atunci țara noastră și UE vor putea să ofere serviciile „roam like at home”.

De la obținerea statutului de țară candidată la UE, în iunie 2022, Republica Moldova și-a exprimat un interes puternic în reflectarea regulilor pieței unice în sectorul telecomunicațiilor. Comisia împărtășește obiectivul de a aduce Republica Moldova în zona UE „roam like at home”, care a beneficiat deja de milioane de cetățeni din întreaga UE și reprezintă un element fundamental al Pieței Unice”, se arată într-un comunicat.

Morţi în Coreea de Sud în urma unor ninsori-record

Ninsori-record s-au soldat cu trei morţi în regiunea Seul şi au perturbat peste o sută de zboruri şi legături cu feribotul, anunţă joi Ministerul sud-coreean de Interne, relatează AFP citat de news.ro.

Seulul, capitala Coreei de Sud, a fost acopeită miercuri cu un strat de zăpadă, după ce a înregistrat cele mai importante ninsori din luna noiembrie de la începutul înregistrării datelor, în urmă cu peste un secol, potrivit Agenţiei Mateorologice sud-coreene.

Ninsori continuau joi şi au antrenat anularea a 156 de zboruri, au perturbat 104 servicii de feribot şi au provocat 131 de întreruperi de elimentare cu electricitate în ţară, potrivit aceleiaşi surse.

Joi dimineaţa, stratul de zăpadă atingea până la 40 de centimetri în unele locuri în capitală.

O alertă de ninsori puternice a fost ridicată la Seul, însă rămâne în vigoare în alte regiuni din sudul ţării, potrivit Agenţiei Meteotologice.

Cele patru rachete ruseşti care au vizat hidrocentrală Novodnestrovsc din Ucraina au survolat nordul Republicii Moldova

Patru rachete rusești au traversat joi spaţiul aerian al Republicii Moldova, anunţă pe Facebook un fost deputat, Valentin Chilat, un locuitor al saului Bârnova, în raionul Ocniţa (nord), relatează site-ul nordnews.md preluat de News.ro.

Primarul satului Bîrnova, Valeriu Scutelnic, a confirmat pentru nordnews.md că s-au auzit zgomote puternice. „S-au auzit nişte sunete şi bubuituri specifice”, a declarat el. NordNews a publicat și o înregistrare de pe camere de supraveghere care au surprins zgomotul produs de rachete.

Potrivit fostului deputat, rachetele au lovit în zona Hidrocentralei Novodnestrovsk, în Ucraina, situată în apropierea frontierei cu Republica Moldova. Locuitorii din nordul Republicii Moldova au mai raportat incidente asemănătoare. La 17 noiembrie, locuitorii din satul Ruseni, în raionul Edineţ, au semnalat faptul că două rachete ruseşti au zburat la joasă altitudine deasupra localităţii. Un locuitor a surprins atunci momentul cu ajutorul unei camere de supraveghere video din curte.

Fără precedent! Curtea Constituțională din România cere renumărarea voturilor la primul tur prezidențial

Curtea Constituțională a decis, joi cu unanimitate de voturi, să ceară Biroului Electoral Central renumărarea tuturor buletinelor de vot valabil exprimate și cele nule la primul tur al alegerilor prezidențiale. Decizia a fost luată la finalul unei ședinte de două ore, în urma contestației depuse de Cristian Terheș, care acuza fraude privind voturile acordate Elenei Lasconi. Contestația depusă de Sebastian Popescu privind o fraudare făcută de candidatul Călin Georgescu a fost respinsă. Judecătorii vor relua mâine ședința, scrie digi24.ro.

Anunțul oficial al CCR

ACTUALIZARE 15.30: CCR a mai cerut și să îi fie înaintate de către BEC rezultatele reverificării, potrivit comunicatului de presă al instituției. O nouă ședință a Curții va avea loc vineri, 29 noiembrie, de la ora 14.00, pentru a lua o decizie privind cerere de anulare a primului tur prezidențial formulată de către candidatul Partidului Național Conservator Român Cristian Terheș. De asemenea, CCR precizează că plenul Curții a respins, ca tardivă, cu unanimitate de voturi, cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României formulată de Sebastian-Constantin Popescu. Toate deciziile Curții Constituționale sunt definitive.

ACTUALIZARE 14.25: Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a declarat în direct la Digi 24 că renumărarea voturilor se poate face dacă există dovezi temeinice care să impună această decizie. Greblă a subliniat că ar trebui renumărate peste 9 milioane de buletine de vot, care acum sunt în arhivele tribunalelor din județe, iar procedura de reverificare a votului nu se poate face în câteva ore sau o zi. Biroul Electoral Central are programată o ședință astăzi, la ora 16.00.

#unicLifeHacks: Cum te îmbraci în funcție de forma corpului
Articolul anterior
Un bilet de avion spre București a ajuns să coste 300 de euro. Ministrul Spînu, despre prețurile exagerate ale biletelor din Chișinău
Articolul următor