Summitul G20: S-a ajuns la un consens privind războiul din Ucraina

Premierul indian Narendra Modi, gazda summitului G20, a anunţat sâmbătă că s-a ajuns la un consens asupra Declaraţiei finale a summitului. Negociatorii au rezolvat divergenţele profunde care existau în legătură cu formularea referitoare la războiul din Ucraina.

Summitul G20: S-a ajuns la un consens privind războiul din Ucraina

Anunţul premierului Modi a luat prin surprindere pe toată lumea, întrucât nu era de aşteptat un astfel de consens sau cel puţin nu aşa de repede, transmite Digi24.ro.

Premierul Narendra Modi a făcut anunțul, dar nu a oferit detalii despre formularea de compromis.

„Datorită muncii asidue a tuturor echipelor, am obţinut un consens asupra Declaraţiei Summitului liderilor G20. Anunţ adoptarea acestei declaraţii”, a declarat Modi în faţa liderilor G20 reuniţi la New Delhi.

Anterior, Modi inaugurase reuniunea de două zile făcând apel la membrii grupului celor mai puternice 20 de economii din lume să pună capăt unui „deficit de încredere la nivel mondial” şi anunţase că blocul acordă statutul de membru permanent Uniunii Africane, într-un efort de a face G20 mai reprezentativ.

Summitul s-a deschis la New Delhi cu primirea Uniunii Africane ca membru permanent G20. Forumul este profund divizat în ceea ce priveşte războiul din Ucraina, statele occidentale făcând presiuni pentru o condamnare fermă a Rusiei în Declaraţia finală a liderilor, în timp ce alte ţări cereau să se concentreze pe probleme economice mai largi.

Formularea de compromis ar putea fi similară limbajului din Declaraţia emisă în Indonezia la summitul din 2022, care a menţionat că, deşi majoritatea naţiunilor au condamnat Rusia pentru invazie, au existat şi opinii divergente, notează Reuters.

Un proiect anterior al Declaraţiei finale, văzut de Reuters, lăsase în alb paragraful referitor la „situaţia geopolitică”, în timp ce se ajunsese la un acord cu privire la alte 75 de paragrafe care acoperă probleme diverse, de la datoria globală şi criptomonede până la schimbările climatice. Ţările occidentale care insistau pentru o condamnare fermă a Rusiei căzuseră de acord asupra formulării, dar Rusia a blocat un compromis care era „acceptabil, de altfel, pentru toţi ceilalţi”, a declarat un diplomat european pentru Reuters.

Punctul de blocaj, la fel ca la summitul G20 de anul trecut de la Bali, a fost modul în care războiul din Ucraina a fost descris în declaraţie. Declaraţia de la Bali a fost publicată după ce s-a luat act de obiecţiile Rusiei şi Chinei.

Cu toate acestea, India, ca gazdă a reuniunii, a încercat până în ultimul moment să elaboreze o declaraţie cu care să fie de acord toţi membrii. Amitabh Kant, negociatorul-şef al Indiei, a declarat că declaraţia a obţinut consensul în ceea ce priveşte dezvoltarea şi aspectele geopolitice. Acest lucru ar putea însemna că Rusia şi Occidentul au fost în cele din urmă de acord cu limbajul folosit în declaraţie pentru a descrie războiul.

Negociatorul Indiei a calificat ştirea drept „istorică şi deschizătoare de drumuri”. Dar ce compromisuri au fost făcute şi cine la ce a renunţat rămâne de văzut. Deocamdată, este o ocazie triumfală pentru preşedinţia indiană a G20, pentru că aproape toţi jurnaliştii prezenţi la centrul media al G20 nu credeau că o declaraţie comună este posibilă, cel puţin nu până duminică, notează BBC.

„Anunţul brusc ne-a luat pe toţi prin surprindere”, a declarat corespondentul BBC. El spune că foşti diplomaţi şi experţi cu care a vorbit spun că mâna Indiei a fost forţată după ce mai multe agenţii de ştiri occidentale au început să relateze că s-a ajuns la un consens. Un fost diplomat indian a declarat că „scurgerile” au venit cel mai probabil din partea ţărilor occidentale.

Emilian Crețu a dat o mega petrecere la noua lui locuință luxoasă. A avut peste 50 de invitați care l-au scăldat în flori și cadouri. VIDEO!

Actorul Emilian Crețu a organizat o petrecere impresionantă, cu ocazia mutării în noua sa casă, eveniment la care au participat peste 50 de invitați. Printre numeroasele cadouri pe care i le-au oferit oaspeții, unul s-a remarcat în mod special prin originalitate – un clopot, scrie SHOK.md.

Pe rețelele de socializare, Emilian Crețu a postat mai multe imagini de la petrecerea grandioasă, pe care a organizat-o cu ocazia mutării sale la casă nouă. Acesta a avut peste 50 de invitați, inclusiv prieteni apropiați, rude, membri ai echipei sale de filmare și diverse personalități din lumea showbiz-ului moldovenesc.

A fost multă muzică, dans și bună dispoziție, iar atmosfera s-a dovedit a fi una cu adevărat de sărbătoare. Emilian Crețu s-a asigurat că toți invitații se simt bine și se bucură de ospitalitatea sa.

Emilian Crețu a fost scăldat în flori și cadouri oferite de oaspeți, însă momentul serii a fost organizat de prietenul apropiat al actorului, Gabriel Nebunu.

Acesta s-a remarcat în mod special prin originalitate și i-a oferit un clopot. Darul neobișnuit a stârnit multe zâmbete și glume: „Duminica, atunci când nu vei avea timp să mergi la biserică, o să bați acest clopot”, i-a spus Gabriel Nebunu.

Nici Nina Crețu nu a fost lipsită de atenție, iar unul dintre invitați i-a oferit tinerei un buchet completat cu ustensile pentru curățenie în casă. Acest cadou a fot binevenit, ținând cont de faptul că Nina apare deseori în mediul online, făcând ordine în noua casă.

Chiar în ziua petrecerii, tânăra a spălat câteva ore bune balustrada recent instalată: „Cred că mâine o să-mi pun mâna dreaptă în ghips”, a glumit aceasta.

Spațiul din fața casei s-a umplut cu mașini, actorul numărând peste 20 de automobile.

Emilian Crețu le-a prezentat urmăritorilor săi interiorul noii sale locuințe luxoase. Actorul a ținut în mare secret cum arată casa pe care și-a construit-o de la zero.

Momentul în care o șoferiță trece cu mașina peste linia continuă și lovește în plin o femeie de la marginea carosabilului, într-un sat

O femeie de 47 de ani din satul Goleni a fost transportată la spital după ce a fost lovită de o mașină în dimineața zilei de astăzi. Potrivit informațiilor o tânără de 28 de ani în timp ce conducea o mașină de marca Land Rover, a ieșit la depășire peste linia continuă, în rezultat tamponând femeia care se afla la marginea carosabilului, scrie unimedia.info.

„Pe data de 17 mai, poliția din Edineț a fost înștiințată cu privire la producerea unui accident rutier în localitatea Goleni.

Din cercetările preliminare la fața locului, polițiștii au constatat că astăzi, în jurul orei 9:00, o femeie de 28 de ani din raionul Drochia, conducând un automobil de marcă Land Rover prin satul Goleni, raionul Edineț, nu ar fi ținut cont de situația rutieră precum și de dexteritatea în conducere care i-ar permite să prevadă situațiile periculoase. 

În rezultat ar fi tamponat o femeie de 47 de ani din satul Goleni. În urma producerii accidentului rutier, femeia a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale. 

Șoferița fiind supusă testării alcoolscopice, s-a stabilit că nu era sub influența băuturilor alcoolice în timpul producerii accidentului rutier. Alte circumstanțe se stabilesc”, a declarat, pentru UNIMEDIA, ofițera de presă a IP Edineț, Svetlana Talpă.

Atenţie, imagini ce vă pot afecta emoţional!

Mai multe site-uri oficiale din Moldova au fost atacate de hackeri

Paginile de internet ale mai multor instituții publice din Moldova au fost ținta unor atacuri cibernetice, în ultimele zile. Informația a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă. Deocamdată, oamenii legii nu au anunțat cine este în spatele atacurilor, scrie stiripesurse.md.

Site-urile mai multor instituții publice din Moldova nu funcționau în data de 14 mai. Informația a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al Executivului.

„Ca ținte ale acestor atacuri cibernetice au fost, inclusiv site-ul televiziunii publice sau, în cazul autorităților publice, vorbim despre paginile web ale instituțiilor naționale: Guvern, ministere. Noi am instituit filtre speciale, care au fost implementate de către echipa de la STISC, astfel încât la accesarea unei platforme, softul verifică nemijlocit dacă persoana dată este un utilizator ordinar sau este o mașinărie care încearcă să acceseze de mai multe ori aceiași platformă, în ideea de a o bloca”, a precizat Vodă.

Vicepremierul Mihai Popșoi declara într-un interviu acordat pe 8 mai pentru BBC că Republica Moldova este o ţintă constantă a atacurilor cibernetice ruseşti asupra infrastructurii – televiziunea publică, poșta și instituțiile guvernamentale fiind vizate constant de hackeri afiliați Rusiei.

Alegeri regionale în Rusia: Putin votează online şi îi îndeamnă pe ruşi
Articolul anterior
Un moldovean din Anenii Noi cultivă cinci hectare de coarne altoite. Fructele ajung în Polonia, Germania și Statele Unite
Articolul următor