Un moldovean din Anenii Noi cultivă cinci hectare de coarne altoite. Fructele ajung în Polonia, Germania și Statele Unite

Mai tot ce strânge din livada sa, de aproape cinci hectare, merge în străinătate, în Polonia, Germania sau Statele Unite.

Un moldovean din Anenii Noi cultivă coarne altoite: Unde exportă roada

Iurie Stratan, un gospodar din satul Crețoaia, Anenii Noi, este printre primii fermieri din Republica Moldova, care a început să cultive cornul altoit. În anii buni, omul ridică o recoltă de aproape 20 de tone de coarne. Afacerea lui Iurie Stratan ar putea obține certificarea internațională, transmite Jurnaltv.md.

Livada lui Iurie Stratan e relativ tânără – puțin peste 20 de ani. Împreună cu soția Olga, agricultorul și-a dorit să producă ceva mai rar întâlnit pe piața locală. La început a fost greu, dar cu răbdare și sârguință a reușit. Peste trei ani, omul a avut prima recoltă.

IURIE STRATAN, agricultor din Anenii Noi: „De fapt, a parvenit ideea de a păstra cât se poate mai mult o colecție bună de corn. Noi avem aici 23 de soiuri, dintre care 11 sunt soiuri galbene, iar cornul galben este o noutate pentru foarte mulți amatori de corn.”

O parte din soiuri, agricultorul a adunat-o pe meleagurile noastre, iar pe unele le-a adus din regiuni mai îndepărtate.

IURIE STRATAN, agricultor din Anenii Noi: „Au fost colectate din toate regiunile de unde se cultivă, asta e Crimeea și Asia. Acesta galben a fost mai mult adus din Azerbaidjan. Restul – din Georgia. O parte – din Ucraina, din Grădina botanică.”

Mai mult de jumătate din recolta de coarne a lui Iurie Stratan merge în țările din Occident.

IURIE STRATAN, agricultor din Anenii Noi: „Noi o livrăm din livadă, nu comercializăm la piețe.Și vin comercianții care o iau pentru export în Europa. Cel mai mult ajunge în stare uscată, adică ei îl procesează mai departe. Statele Unite preferă să fie în stare înghețată, în amestec cu alte fructe moldovenești.”

Iurie și Olga Stratan implementează acum cerințele Global GAP și Global GRASP, privind siguranța alimentului, sănătatea şi bunăstarea lucrătorilor, și protecția mediului ambiant. Pentru aceasta, fermierul trebuie să îndeplinească anumite condiții.

În acest an, agricultorul a obținut o recoltă de circa opt tone de coarne. Reportajul video poate fi urmărit aici.

,,Românii au talent”. O fetiță din Chișinău a emoționat-o până la lacrimi pe Andra cu vocea sa

Mia Rusu are 12 ani, este din Chișinău, Moldova, și a dovedit că este talentată și foarte ambițioasă. Pasiunea pentru muzică a descoperit-o la vârsta de 5 ani, când a început să cânte melodiile din filmele și desenele animate pe care le urmărea. 

Mia Rusu a cântat pe scena „Românii au talent” piesa Le Temps des cathédrales, de Riccardo Cocciante. Fata a reușit să ridice în picioare publicul și pe cei patru membri ai juriul cu prestația sa.

„Este o fată foarte, foarte drăguță și curajoasă pentru că a ales o melodie atât de grea, cu foarte multe schimbări de tonalitate. (…) Ai atins toate notele astea, acutele. Bravo!”, a spus jurata Andra, după evoluția tinerei artiste.

„Mie mi se pare că ești genul de copil care zâmbește, dă din cap, acceptă tot ce i se spune, dar de fapt știe exact ce vrea. Da, eu cred că ești făcută pentru muzică! Îți face mare plăcere să fii pe scenă. Ai în față un drum lung, greu, cu suișuri și coborâșuri, dar foarte frumos dacă reușești să își îndeplinești tot ce ți-ai pus în minte”, a menționat, la rândul său, juratul Dragoș Bucur.

Ulterior, cei patru membri ai juriului i-au acordat câte un „Da”. Astfel, Mia Rusu a trecut în următoarea etapă a concursului de talente.

Leul moldovenesc va avea o nouă față. Guvernatorul BNM: ,,Va fi un proiect foarte frumos”

Banca Națională a Moldovei ia în calcul schimbarea designului bancnotelor naționale. Guvernatorul BNM, Anca Dragu, a confirmat că există un plan de actualizare a aspectului leului moldovenesc. Urmează consultări și discuții suplimentare pe această temă, transmite IPN.

„Nu o să comunic acum, vom lăsa surprizele pentru discuții viitoare la această temă, dar anul acesta, da, ne vom uita la designul bancnotelor leului moldovenesc”, a declarat Anca Dragu pentru TV8.

Întrebat dacă va fi schimbat și materialul din care sunt făcute bancnotele naționale, guvernatorul a spus că este o fază ulterioară la care se va discuta despre suportul pe care este imprimată bancnota.

„Dar va fi un proiect foarte frumos o să vedeți, un proiect participativ pentru a decide cum să arate bancnotele”, a adăugat Dragu.

Leul moldovenesc a fost pus în circulație pe 29 noiembrie 1993. În prezent, bancnotele sunt realizate din hârtie, iar designul acestora a fost creat de regretatul artist plastic Gheorghe Vrabie, cel care a realizat și stema de stat. Pe bancnote sunt reprezentați domnitorul Ștefan cel Mare și Sfânt și mai multe monumente de importanță națională.

Ideea actualizării designului leului moldovenesc și îmbunătățirea calității materialului din care sunt fabricate nu este una nouă. Acest subiect a mai fost discutat și acum șase ani.

Cum ar putea arăta scuarul din faţa Centrului Comercial „UNIC” după renovare

Centrul comercial „UNIC” trece printr-un proces de renovare și modernizare. Acesta include modernizarea fațadei edificiului, scuarului și zonei înconjurătoare.

În zonă, au fost eliminate toate construcțiile ușor demontabile, cum ar fi piața de flori, terasa de vară etc.

Proiectul, dezvoltat de compania de prestigiu Chapman Taylor, are ca obiectiv transformarea scuarului într-un spațiu modern și atrăgător, și include construcția unei parcări subterane cu aproximativ 1000 de locuri.

Summitul G20: S-a ajuns la un consens privind războiul din Ucraina
Articolul anterior
Nouă poduri peste Prut între România și Republica Moldova. Cât va costa construcția și modernizarea acestora
Articolul următor