Cașcavalurile produse în Republica Moldova au cucerit juriul de la Competiția internațională de cașcavaluri „Mondial du Fromage” din Tours, Franța, care a avut loc între 10 și 12 septembrie. Cei care au reușit să aducă acasă cele două medalii valoroase: argint pentru cașcavalul Caciotta și bronz pentru Gulvet Delicatus, sunt doi soți moldoveni care dețin peste 40 de bovine și produc peste 15 tipuri de brânzeturi.
Soții Piotr și Eudochia Chiriac (Family Mini Farm Chiriak) au un atelier de producere a brânzeturilor.
Povestea soților a început cu 13 ani în urmă, atunci când au primit în dar o vacă. Apoi, au mai luat câteva, iar Eudochia a început să experimenteze, făcând diferite produse lactate pe care le împărțea cu familia și prietenii, relatează pagina de facebook Klumea.
Motivați de reacția pozitivă a cumpărătorilor, soții au continuat să creeze noi brânzeturi. De peste 7 ani, soții Chiriac produc cașcavaluri după rețete italiene, dar adaptate la preferințele moldovenilor.
Acum, aceștia dețin peste 40 de capete și produc peste 15 tipuri de brânzeturi, cum ar fi caciotta, gouda și paneer. Ei îndrăznesc să experimenteze cu aromele, producând cașcaval cu ierburi de Provence, schinduf sau brânză învinată.
Au creat chiar și bomboane cu brânză – niște bile micii umplute cu nuci și fructe uscate și acoperite cu ciocolată neagră.
Soții Chiriac au promovat peste hotare imaginea Republicii Moldova ca producător de cașcavaluri de calitate, alăturându-se producătorilor de top din Franța, Italia și Elveția.