Turcia ar putea aduce gazul din Rusia înapoi în Europa, în ciuda sancțiunilor

Turcia aduce gazul din Rusia înapoi în Europa. Planurile de la Ankara pentru un nou hub energetic în Tracia. Gazul din Rusia, „rebotezat”.

Turcia aduce gazul din Rusia înapoi în Europa

Sancțiunile impuse Rusiei și dorința Europei de a nu mai cumpăra gaz rusesc nu vor reprezenta o problemă în planurile Turciei de a crea și a pune în funcțiune un hub pentru gazele naturale, transmite evz.ro.

Declarația a fost făcută pentru agenția rusă de presă TASS de o sursă responsabilă cu planificarea strategică în sectorul energetic al Turciei, potrivit Oikonomikos Tachydromos.

Gazul din Rusia, înapoi în Europa?

„Vedem că există un oarecare sentiment negativ pentru achizițiile de energie rusească. Din cauza acestui climat, există semnale că hubul de gaze naturale din Tracia ar putea avea probleme.

Cu toate acestea, situația este de așa natură încât Rusia poate vinde cantități mari de gaze naturale către Turcia. Sub această formă gazul devine local într-un anumit sens și poate fi vândut împreună cu gazul din alte țări fără a fi supus sancțiunilor”, a afirmat sursa respectivă.

Jucători noi

Potrivit aceleiași surse, Turcia intenționează să implice pe viitor mai mulți jucători pentru distribuirea de gaz prin acest hub. Volumele mari de gaze naturale care vor circula pe acolo, cu Rusia în măsură să furnizeze cea mai mare parte, „vor asigura o dezvoltare stabilă a proiectului pentru început, care va permite și formarea unui preț atractiv”.

Luni, președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a subliniat că Turcia continuă să lucreze la hubul de gaz pentru a se asigura că Europa va primi în continuare gaz rusesc prin intermediul țării sale.

„Discutăm despre problema energetică drept prioritate și suntem în dialog cu fiecare dintre partenerii noștri în marja summit-urilor și în cadrul tuturor platformelor internaționale. Discutăm pașii care trebuie realizați. Proiectul nostru de a transporta gaz natural rusesc în Europa prin Turcia continuă. Resursele din alte țări vor putea intra și pe piața europeană întrucât Turcia este un centru energetic global”, a spus Erdoğan, potrivit TRT TV.

El a adăugat că, în viitor, Ankara plănuiește „să ia măsuri pentru a crea o bază firească pentru comerțul cu gaze prin intermediul Turciei”.

Turcia va stabili prețurile pentru gazul din Rusia

„Prețul mondial al gazelor naturale va fi determinat în Turcia, mai ales având în vedere pașii concreți pe care îi vom face. Am discutat despre opțiunea unui hub de gaze naturale în Tracia cu [președintele rus Vladimir] Putin la Soci. Aproximativ 40-50% din gazele naturale care vor ajunge în Tracia vor acoperi nevoile Turciei, dar Europa așteaptă acum gaze naturale de la noi”, a spus liderul turc.

Mai exact, Ungaria așteaptă gaze naturale de la Turcia și „au fost făcute promisiuni” către Budapesta că Ankara „va furniza gaze naturale Europei prin centrul său de distribuție din Tracia”.

După cum a remarcat Erdoğan, centrul de afaceri din districtul Atasehir din Istanbul, la rândul său, ar trebui să devină o platformă de schimb pentru tranzacționarea atât a resurselor energetice, cât și a unor resurse naturale și a unor metale.

„Alături de hub-ul de gaze naturale din Tracia, va exista un centru comercial la Atasehir. Luăm măsuri pentru a rezolva problema prețurilor. Lucrările în această problemă sunt realizate de Ministerul Energiei în consultare cu partenerii”, a adăugat el.

Infrastructură

În octombrie 2022, Putin a propus crearea celui mai mare hub de gaze naturale din Europa în Turcia și redirecționarea către acest hub a volumului de gaze naturale care nu mai poate trece prin Nord Stream.

Turcia a spus că pentru demararea proiectului este pregătit aproape totul în ceea ce privește infrastructura, dar că sunt necesare modificări legislative.

Întâlnirea de la Soci

În cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu liderul rus Vladimir Putin la Soci pe 4 septembrie, președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a reiterat ambițiile Turciei de a deveni unul dintre cele mai importante centre energetice din lume prin conectarea țării la piețele energetice din Europa pentru transportul gazelor naturale rusești.

„Luăm în considerare [cooperarea în] sectorul energetic pe diferite capitole. Vom derula diverse proiecte de furnizare a produselor energetice Europei și lumii prin țara noastră. Odată cu înființarea centrului de gaze naturale în Turcia, se vor face progrese atât în ceea ce privește furnizarea de energie, cât și în ceea ce privește prețurile”, a declarat Erdoğan reporterilor la întoarcerea sa de la Soci în Turcia.

Erdoğan a descris cooperarea dintre Turcia și Rusia în sectorul energetic ca fiind una strategică. „Am spus deja că vom face din țară un hub energetic. […] Vom transforma țara într-un important centru de gaze naturale datorită investițiilor noastre din ultimii ani”, a spus el.

Gazul din Rusia, trecut prin BOTAȘ

Într-o conferință de presă susținută pe 4 septembrie, Putin a spus că Gazprom și BOTAȘ lucrează la o foaie de parcurs pentru implementarea hub-ului energetic pe teritoriul Turciei.

Erdoğan a spus că ambițiile Turciei țintesc spre a deveni un hub de gaze mai degrabă global decât unul regional, subliniind angajamentul Ankarei de a continua cooperarea energetică cu Rusia în acest scop, pe baza principiului win-win.

Pe lângă înființarea unui hub de gaze naturale în Tracia, Ankara speră să înființeze și un centru la Istanbul pentru a coordona interesele țării în sectorul energetic, precum și în sectorul extractiv.

A fost anunțat salariul mediu lunar pe economie în 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, salariul mediu lunar pe economie va crește cu 2400 de lei și va ajunge la 16 100 de lei. O hotărâre în acest sens a fost aprobată, astăzi, în cadrul ședinței de Guvern, scrie subiectulzilei.md

De mărimea salariului mediu lunar pe economie se ține cont la determinarea plafonului indemnizațiilor de asigurări sociale, a venitului lunar asigurat al salariaților parcurilor IT, dar și la stabilirea valorii pagubelor, în cazul săvârșirii unor abateri legale.

Tot astăzi, Cabinetul de miniștri a aprobat hotărârea privind mărimea salariului minim, care în anul 2025 va constitui 5500 de lei, cu 500 de lei mai mult decât în 2024. 

Creșterea salariului minim pe țară până la 5500 lei este argumentată de necesitatea menținerii capacității de cumpărare a forței de muncă. De asemenea, majorarea salariului minim este o măsură necesară pentru reducerea sărăciei și combaterea muncii nedeclarate.

Mărimea salariului minim pe ţară se stabileşte pentru un program complet de lucru de 169 de ore, constituind 32,54 lei pe oră. Din 1 ianuarie 2023, salariul minim pe țară a fost majorat cu circa 12,5% – până la 4000 de lei, iar în 2024, acesta a crescut cu încă 25%, ajungând la 5000 de lei.

Municipalitatea a dat startul tradiționalei caravane de Crăciun

Primăria Chișinău a dat startul tradiționalei caravane a cadourilor de Crăciun, alături de principalul erou al sărbătorii – Moș Crăciun, care a pornit în vizită la cei mai mici locuitori ai Capitalei, nerăbdători să-l întâlnească după un an întreg de așteptare, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Primii care s-au bucurat de darurile oferite de municipalitate au fost copiii cu dizabilități accentuate și severe de la Centrul de plasament pentru copii separați de părinți „Lumina”, din sectorul Centru.

În cadrul vizitei, Moș Crăciun a oferit fiecărui copil cadouri, transformând timpul petrecut împreună într-o adevărată aventură plină de dulciuri, distracție și voie bună.

Centrul de plasament „Lumina”, aflat în subordinea Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copilului, găzduiește în prezent 20 de copii separați de părinți, precum și copii cu dizabilități accentuate și severe, cu vârste cuprinse între 4 și 18 ani.

Accidentul de la Edineț soldat cu trei morți: Ministrul Ala Nemerenco oferă detalii despre fetița rămasă orfană

Fetița de 10 ani, care și-a pierdut părinții și bunica, în accidentul cumplit din Rîșcani, se simte mai bine, însă rămâne internată în secția de terapie intensivă a Spitalului Clinic Bălți. Copila nu cunoaște, deocamdată că a rămas orfană. Anunțul a fost făcut astăzi, 18 decembrie, de ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, scrie NewTV.

“Fetița, în principiu, se află într-o stare mai bună, ea este conștientă, dar este menținută deocamdată în secția de terapie intensivă, doar din punct de vedere al aspectului psihologic, deoarece transferul ei, care, de fapt, starea de sănătate îi permite într-o secție comună, ar putea, cumva, ca ea să afle faptul că a rămas fără părinți și bunică. Deocamdată, medici ascund acest lucru pentru a nu o trauma. Din acest motiv, ea este menținută în continuare în secție de terapie intensivă, în care accesul altor persoane nu este permis. Dar fetița este bine, per general, mai bine” a menționat Ala Nemerenco.

Amintim că accidentul rutier s-a produs pe 15 decembrie, pe traseul M5, în direcția raionului Edineț. Potrivit oamenilor legii, un tânăr de 19 ani, fără permis, a ieşit pe contrasens şi s-a izbit de automobilul în care se afla un polițist și soția sa, care au decedat pe loc. Ulterior, la spital, s-a stins din viață o altă femeie care era în interiorul automobilului – mama soției polițistului. A patra pasageră este fetița cuplului, în vârstă de 10 ani, care a fost transportată la Spitalul Clinic Bălți.

Tânărul care a provocat accidentul a primit 30 de zile de arest preventiv.

Alertă cu bombă la un centru comercial din Chișinău. Angajații și vizitatorii, evacuați de urgență
Articolul anterior
Mai multe zboruri spre București pentru cetățenii moldoveni. Numărul acestora va ajunge până la 21 pe săptămână
Articolul următor