În piețele din țară, cartofii au început să se ieftinească

Începând cu săptămâna trecută, prețurile angro la cartofi au început să scadă pe piața moldovenească. Produsul s-a ieftinit în medie cu 14%, până la 6 lei/kg (0,33 dolari/kg), scrie noi.md.

Drept urmare, prețul mediu al cartofilor locali pentru prima dată în acest sezon a scăzut, deși nu prea mult, dar sub nivelul mediu al prețului pentru acest produs din vara-toamna anului trecut, relatează EastFruit. Operatorii pieței agricole din țară nu exclud posibilitatea ca procesul de ieftinire a cartofilor să continue un timp oarecare. După cum a anunțat EastFruit, la începutul lunii septembrie, prețul cartofilor în Moldova s-a menținut la un nivel relativ înalt din cauza unei recolte scăzute de cartofi, a activării sezoniere a cererii pentru acesta, precum și a lipsei importurilor tradiționale de acest produs din Ucraina. Cu toate acestea, mai apoi, potrivit comercianților, a început importul de cartofi ucraineni pe piața moldovenească care a contribuit la scăderea prețului pentru acest produs.

Recoltarea cartofilor în Moldova încă nu a luat sfîrșit. Cu toate acestea, o parte semnificativă din cartofii tîrzii este depozitată, iar livrările direct pe piață a produselor scad treptat. Ceea ce lasă și mai mult spațiu pe piață pentru cartofii importați – atît de calitate premium, cît și de calitate scăzută. Astfel, este important de menționat faptul că prețul cartofilor de calitate scăzută este în prezent de două ori mai mic în Ucraina (0,16 USD/kg) decît în Moldova. Operatorii de pe piață menționează că „Ucraina ar fi putut exporta un volum mai mare de cartofi pe piața moldovenească dacă comercianții nu ar fi avut probleme cu reîncărcarea”. În luna septembrie a acestui an, aproape toate legumele de pe piața moldovenească sunt mai scumpe decît în Ucraina. Teoretic, doar prunele și strugurii moldoveni pot fi considerați o opțiuni de reîncărcare pentru exportul pe piața ucraineană.

Doliu la Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”. S-a stins din viață artista de cor Angela Isac

S-a stins din viață Angela Isac, artista de cor a Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Chișinău. Un anunț în acest sens a fost făcut de colectivul teatrului, care a adresat un mesaj de condoleanțe.

Angela Isac a activat timp de peste 21 ani în cadrul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, scrie realitatea.md.

„Cu profundă tristețe, colectivul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” anunță trecerea în neființă a doamnei Angela Isac, artista de cor care a fost alături de noi timp de peste 21 de ani. Angela Isac a fost o prezență constantă, fiind înalt apreciată de întreg colectiv al teatrului.

În această perioadă dificilă, dorim să transmitem cele mai sincere condoleanțe familiei și prietenilor îndurerați. Gândurile noastre sunt alături de voi. Angela Isac va rămâne mereu în amintirile noastre ca o artistă desăvârșită și o persoană minunată. Dumnezeu s-o odihnească în pace”, se arată în mesajul publicat pe pagina de Facebook a Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”.

Ministrul afacerilor externe, Mihai Popşoi, a avut întrevederi cu ambasadorii Greciei și Slovaciei

Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe, Mihai Popşoi, a avut vineri, 31 ami, întrevederi cu ambasadorul Greciei, Nikolas Krikos, şi cu ambasadorul Slovaciei, Pavol Ivan.

În cadrul discuţiilor cu ambasadorul Nikolas Krikos, Popşoi a salutat deschiderea în acest an a ambasadei Greciei la Chişinău, fapt ce confirmă dinamica ascendentă a relaţiilor bilaterale şi intensitatea dialogului politic la nivel înalt dintre cele două ţări, transmite infotag.md.

 Părţile au apreciat stadiul cooperării economice şi au discutat perspectivele de aprofundare a cooperării în sectorul turismului, în contextul lansării unui zbor direct Atena-Chişinău, precu m şi alte domenii de interes pentru ambele ţări. 

Părţile au reiterat importanţa eforturilor depuse de autorităţile moldoveneşti în vederea demarării negocierilor de aderare la UE şi a sprijinului acordat de Grecia în acest sens. 

În cadrul întrevederii cu ambasadorul slovac, oficialii au discutat subiectele prioritare de pe agenda bilaterală, reiterând starea excelentă a relaţiilor bilaterale. Părţile au subliniat importanţa promovării dialogului interparlamentar şi a cooperării economice şi sectoriale între cele două ţări.

În primele trei luni ale anului curent, salariile din Moldova au crescut cu 14,7%

În primul trimestru al anului 2024, salariul mediu lunar brut a constituit 13.170,3 lei, fiind în creștere cu 14,7% față de perioada respectivă al anului 2023 și cu 1,7% mai mic față de trimestrul IV 2023.

Biroul Național de Statistică informează că, în primele trei luni ale anului 2024:

  • câștigul salarial mediu lunar brut, la unitățile din sectorul real cu 4 și mai mulți salariați și toate instituțiile bugetare, a constituit 13170,3 lei, fiind în creștere cu 14,7% față de trimestrul I 2023 și cu 1,7% mai mic față de trimestrul IV 2023;
  • indicele câștigului salarial real (calculat ca raport între indicele câștigului salarial nominal brut și indicele prețurilor de consum), față de trimestrul I 2023, a fost de 110,0%, astfel, câștigul salarial s-a majorat în termeni reali cu 10,0%;
  • numărul mediu al salariaților, comparativ cu trimestrul I 2023, s-a redus cu 0,1%.

Cele mai mari valori ale câștigului salarial mediu lunar, în trimestrul I 2024, s-au înregistrat în activitățile:

  • informații și comunicații 32372,5 lei;
  • activități financiare și de asigurări – 24513,5 lei;
  • producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat – 18522,6 lei.

Cele mai mici valori ale câștigului salarial mediu lunar s-au înregistrat în:

  • agricultură, silvicultură și pescuit – 8201,8 lei;
  • activități de cazare și alimentație publică – 8605,6 lei;
  • artă, activități de recreere și de agrement – 9726,4 lei.

Comparativ cu trimestrul I 2023, câștigul salarial a crescut în toate activitățile economice. Cele mai semnificative creșteri s-au înregistrat în:

  • industria extractivă – cu 23,5%;
  • distribuția apei; salubritate, gestionarea deșeurilor, activități de decontaminare – cu 21,0%;
  • tranzacții imobiliare – cu 19,7%.

Zeama moldovenească, în topul celor mai bune supe din lume
Articolul anterior
#unicLifeHacks: aceste sfaturi te vor ajuta să-ți alegi ușor pantofii de tip loafers
Articolul următor