Ucraina se așteaptă la atacuri rusești cu un număr record de drone

Forțele aeriene ucrainene se așteaptă la un număr record de atacuri cu drone rusești pe teritoriul său în această iarnă, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al acestora, Iuriy Ihnat, în timp ce Kievul se pregătește pentru o a doua iarnă de bombardamente masive asupra sistemului său energetic, transmite Reuters, citat de Hotnews.

Ihnat a declarat că datele pentru luna septembrie arată că utilizarea de către Rusia a dronelor kamikaze Shahed, de concepție iraniană, va spulbera cifra de anul trecut.

„Această toamnă și iarnă … s-a ajuns deja un record în ceea ce privește numărul de drone Shahed. Peste 500 (au fost folosite) în septembrie”, a declarat Ihnat într-un interviu la televiziunea națională.

El a comparat această cifră cu campania de atacuri aeriene a Rusiei asupra Ucrainei din iarna trecută, când a spus că au fost folosite aproximativ 1.000 de drone Shahed într-o perioadă de șase luni.

Atacurile asupra instalațiilor energetice din iarna trecută au avariat o parte semnificativă a sistemului energetic ucrainean și au forțat majoritatea orașelor să raționalizeze energia electrică și apa caldă.

În ciuda faptului că Ucraina și-a consolidat apărarea aeriană, oficialii au avertizat asupra riscului unei repetări a situației în această iarnă, rețeaua electrică fiind încă departe de a fi reconstituită după ultima campanie de bombardamente rusești.

Conducerea țării a depus flori la Complexul Memorial „Eternitate”, în memoria celor căzuți în război

În această dimineață, 9 mai, conducerea țării a depus flori la Complexul Memorial „Eternitate”, pentru a-i comemora pe cei căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial.

La ceremonie au participat șefa statului, Maia Sandu, președintele Parlamentului, Igor Grosu, și comisarul european pentru buget și administrație, Johannes Hahn.

„Astăzi îi comemorăm pe pământenii noștri care au luptat în Al Doilea Război Mondial pentru a readuce pacea pe continent. Astăzi sărbătorim pacea. Pentru că 9 mai 1945 a fost prima zi de pace pe continentul nostru. Și astăzi sărbătorim Europa. Europa fiind cel mai durabil și cel mai de succes proiect de pace. (…) Este o zi care ne amintește cât de vulnerabilă este pacea, cât de dramatic este războiul și că trebuie să facem absolut totul ca să nu permitem războaie pe continent și în lume. Pentru Republica Moldova cel mai scurt drum spre o pace sustenabilă este integrarea în Uniunea Europeană. Sărbătorim pacea și Uniunea Europeană astăzi, în același timp ne amintim de sacrificiul făcut de înaintașii noștri pentru ca noi să putem trăi în pace”, a declarat șefa statului, Maia Sandu.

„Omenirea trebuie să învețe o lecție că în orice război nu există învingători, pierd toate părțile și cel mai tragic sunt viețile omenești care se pierd și nu se mai recuperează, și rămân durerea și amintirea care marchează generații și destine. Lecție pe care trebuie să o învățăm, uitându-ne și la ceea ce se întâmplă în proximitatea noastră. Astăzi este o ocazie în plus să ne amintim de cei care într-adevăr au contribuit să aducă pacea în Europa, să o păstrăm, să vorbim cât mai mult despre asta și să transmitem acest mesaj generațiilor viitoare”, a menționat Igor Grosu.

Academicianul Gheorghe Paladi împlinește astăzi 95 de ani

Astăzi, 9 mai, marele medic și savant Gheorghe Paladi, specialist proeminent al medicinei autohtone, care a asistat nașterea a mii de copii din țara noastră și a stat la straja sănătății mamelor, împlinește venerabila vârstă de 95 de ani.

Gheorghe Paladi, academician, doctor în medicină, profesor universitar, medic obstetrician-ginecolog, laureat al Premiului de Stat în domeniul Științei, cavaler al Ordinului Republicii, savant cu reputație mondială, a activat peste 50 de ani în cadrul instituției medicale care astăzi îi poartă numele.

,,Personalitate ilustră în domeniul obstetrical-ginecologic și unul dintre pilonii Universității de Stat de Medicină și Farmacie, autorul a zeci de monografii, manuale, materiale didactice, pedagog de mare talent, savantul Gheorghe Paladi a întemeiat bazele asistenței medicale obstetricale din țara noastră creând o solidă școală științifică”, comunică Spitalul Clinic Municipal ,,Gheorghe Paladi”, pe facebook.

,,Toată viața am iubit obstetrica: grija pentru femeile însărcinate, pentru o nouă viață, o generație sănătoasă — constituie un scop dintre cele mai nobile. Dacă nașterea a decurs bine și pe lume a apărut un copil sănătos — poate fi oare o mai mare bucurie și fericire ca aceasta?!”, mărturisește distinsul medic în cartea ce i-a fost dedicată ,,Academicianul Gheorghe Paladi: omul care naște dimineți” . ,,Copiii sunt florile vieții când se nasc, dar până a se naște, când sunt atât de așteptați, ei sunt ceva mai mult. Femeile, mamele sunt leagănul neamului omenesc, copiii sunt fericirea familiei și a întregii societăți”, afirmă Gheorghe Paladi.

Un model de profesor, medic și om cu calități deosebite — toate i-au permis nu doar să cucerească culmile profesionale, ci și să fie admirat și elogiat de discipolii săi care i-au urmat calea și îi cinstesc activitatea prodigioasă.

,,Prietenos, sincer, săritor la nevoie, sociabil, iubitor de oameni, bun la inimă, cu un respect aparte față de colegi, omul care a știut a da tuturor o speranță…”, astfel își amintesc discipolii de mentorul lor, Gheorghe Paladi.

Urări de sănătate, viață lungă, bucurie în suflet și oameni dragi în preajmă, distinsului academician Gheorghe Paladi!

Cerințe noi pentru posesorii de automobile cu volanul pe partea dreaptă

Posesorii vehiculelor cu volanul amplasat pe partea dreaptă vor respecta noi condiții tehnice pentru a circula pe drumurile publice din țară. Excepție vor face mașinile cu volanul pe dreapta aflate în trafic internațional. O hotărâre, în acest sens, a fost aprobată de Executiv.

Documentul prevede echiparea cu oglinzi speciale periscopice a automobilelor cu volanul pe dreapta, care să asigure o vizibilitate mai bună în partea stângă. De asemenea, vehiculele vor fi echipate cu convertori pentru faruri, care să redirecționeze lumina pentru circulația pe partea dreaptă a părții carosabile în sensul de mers, cu excepția vehiculelor care permit adaptarea manuală sau automată a modului de direcționare a farurilor.

Noile cerințe de echipare sau adaptare a farurilor pentru mașinile cu volanul pe dreapta vor permite evitarea cazurilor de orbire a șoferului auto care se deplasează în întâmpinare din sens opus. La fel, cerințele tehnice vor asigura șoferilor mărirea câmpului vizual pe partea stângă la efectuarea manevrelor de depășire a altor participanți la trafic.

Președintele polonez Andrzej Duda: Violențele din Orientul Mijlociu favorizează Rusia și sporesc presiunea migrației asupra UE
Articolul anterior
Ministerul de Externe a creat o celulă de criză în contextul stării de război din Israel
Articolul următor