Primarii aleși din primul tur în șapte din cele 11 municipii, niciunul nu e de la PAS

Şapte din cele 11 municipii din Republica Moldova în care duminică au avut loc alegeri locale şi-au desemnat primarii din primul tur, însă niciunul dintre câştigători nu este al Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), actualul partid de guvernământ, transmite presa din România.

Potrivit datelor centralizate de Comisia Electorală Centrală, au fost aleşi din primul tur primarii din municipiile Chişinău, Cahul, Ceadîr-Lunga, Hînceşti, Orhei, Soroca şi Străşeni, unde s-au impus fie candidaţi independenţi, fie ai partidelor de opoziţie. În municipiul Chişinău, primarul în exerciţiu, Ion Ceban, care a candidat din partea Mişcării Alternativa Naţională, a obţinut 50,62% din voturi, învingându-l pe candidatul PAS, Lilian Carp, care a fost votat de 28,23% din alegători.

La Cahul, independentul Nicolae Dandiş a atras voturile a 73,63% din electorat, surclasându-l pe candidatul Partidului Socialist din Republica Moldova (PSRM), Marcel Cenuşa, care a avut de partea sa voturile a 19,49% dintre alegători.

Alegerile din municipiul Ceadîr-Lunga (Găgăuzia) au fost câştigate de independentul Anatoli Topal, cu 73,89%, devansându-l pe un alt independent, Gheorghi Marangoz, care a avut 11,54% din voturi.

În municipiul Hînceşti, candidatul Partidului Dezvoltării şi Consolidării Moldovei (PDCM), Alexandru Botnari, a fost declarat câştigător cu 51,72% din voturi, pe locul al doilea situându-se candidatul PAS, Marcel Petruşan, cu 26,63%. La Orhei s-a impus Tatiana Cociu, candidata Forţei de Alternativă şi Salvare a Moldovei, care a fost susţinută de 57,59% din votanţi. Ea l-a învins pe candidatul PAS, Sergiu Stanciu, care a obţinut doar 17% din voturi.

Tot o femeie a câştigat şi alegerile din municipiul Soroca. Candidata PSRM, Lilia Pilipeţchi, s-a impus cu 71,01%, devansându-l pe candidatul PAS, Viorel Ţîmbaliuc, care a întrunit 15,62% din sufragii. Independenta Valentina Casian a câştigat alegerile din municipiul Străşeni cu 83,47%, impunându-se în faţa candidatului PDCM, Alexandru Trohin, care a avut un scor de 9,15%.

În municipiile Bălţi, Comrat, Edineţ şi Ungheni va fi organizat al doilea tur al alegerilor locale, PAS având candidat calificat doar la Ungheni. La Bălţi, lupta din turul al doilea se va da între reprezentantul Partidului „Nostru”, Alexandr Petkov, care a obţinut duminică 22,69% din voturi, şi independenta Arina Corşicova, care a fost votată de 21,52% dintre alegători.

La Comrat au acces în turul al doilea doi independenţi, Serghei Anastasov (45,43%) şi Nicolai Dudoglo (30,03%). În municipiul Edineţ, viitorul primar va fi ales dintre Constantin Cojocari de la Liga Oraşelor şi Comunelor, care a fost votat duminică de 40.61% dintre electori, şi Oleg Sanduleac de la PSRM, care a acces în turul doi cu 25,31% din voturi.

În cel de-al patrulea municipiu în care va avea loc turul al doilea, Ungheni, s-au calificat candidatul PAS Dionisie Ternovschi, care a fost votat de 30,57% dintre alegători, şi independentul Vitalie Vrabie, susţinut de 25,51% dintre cetăţenii care au votat.

În Republica Moldova mai există două municipii, Tiraspol şi Bender, însă acestea se află sub controlul autorităţilor separatiste transnistrene şi acolo s-au desfăşurat alegeri.

Igor Grosu: PAS a obținut „cel mai bun rezultat pe ţară”

Preşedintele Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS, de guvernământ), Igor Grosu, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că partidul pe care îl conduce a obţinut, la alegerile locale organizate duminică în Republica Moldova, „cel mai bun rezultat pe ţară”. El susţine că scorul electoral este bun în condiţiile în care a existat „un amestec fără precedent din partea unei ţări străine în treburile interne” ale Republicii Moldova.

Liderul PAS a precizat că formaţiunea sa politică a câştigat alegerile pentru funcţia de primar, din primul tur, în 244 de localităţi, iar în alte 153 candidaţii PAS au intrat în turul al doilea.

Mesajul Maiei Sandu de Ziua Profesorului

Președintele Maia Sandu a venit cu mesaj adresat tuturor dascălilor cu ocazia Zilei Profesorului, marcată în data de 5 octombrie, informează unica.md.

”Dragi profesori, la mulți ani! Pe umerii voștri stă, la drept vorbind, viitorul Moldovei – viitorii medici, ingineri, economiști, artiști, brutari, viitorii profesori!

Ca dumneavoastră să puteți crește acest viitor, noi, statul, comunitatea și părinții, trebuie să fim alături de voi în prezent. Să vă oferim venituri pe merit, respectul cuvenit și toată colaborarea necesară pentru a ridica un copil.

doresc să intrați cu dragoste și răbdare în clasă. De dragostea pe care o simt elevii, de disciplina de lucru pe care le-o insuflați și valorile democratice pe care le transmiteți depinde ce fel de generație creștem.

Dragi educatori, învățători, profesori, bibliotecari, directori, psihopedagogi, logopezi, cadre didactice de sprijin, angajați din sistemul educațional din toată Moldova, plecăciunile noastre!”, a scris președintele într-o postare.

Numărul de profesori a scăzut cu 3.000 în ultimii trei ani

Numărul cadrelor didactice care activează în sistemul de învățământ a scăzut în ultimii trei ani cu mai bine de 3.000. În anul de studii 2023-2024, în Moldova activau 45.800 de profesori, dintre care 86% femei și 14% bărbați, asta pe când în 2018-2019 numărul pedagogilor depășea 49.000, scrie safenews.md.

Salariul mediu brut al unui profesor a fost, în anul trecut, de 12.094, ceea ce înseamnă circa 98% față de câștigul mediu pe economie, arată datele Biroului Național de Statistică.

Cei mai mulți pedagogi sunt în învățământul primar și secundar general – circa 57%, urmat de domeniul de educație timpurie – 27,4%, învățământul superior – 8% și cel profesional tehnic – 7,8%.

În instituțiile de învățământ primar și secundar general, cei mai mulți profesori, – 1.600,  predau limba și literatura română, 2.500 – limbile străine, 1.700 – predau matematica, 1.300 – istoria și 1.100– limba și literatura rusă.

Lemne transportate ilegal în microbuze

În zona de responsabilitate a Sectorului Poliției de Frontieră Leova au fost înregistrate trei cazuri de transport ilegal de lemne, în care cetățeni moldoveni transportau masă lemnoasă fără documente justificative. În total, în trei microbuze se aflau 11 m³ de lemn. Cazurile au avut loc în ultimele 48 de ore, pe direcția localității de frontieră Tochile-Răducani, raionul Leova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În primul caz vizează doi locuitori ai satului Lozova, raionul Strășeni, cu vârste de 30 și 31 de ani. Aceștia au fost șoferii a două microbuze încărcate cu 6 m³ de masă lemnoasă din ștejar. Tinerii nu au putut prezenta niciun document de proveniență pentru lemnul transportat.

Într-un alt incident, pe traseul dintre localitățile Tomai și Cupcui, o echipă mixtă formată din polițiști de frontieră, reprezentanți ai Serviciului Vânătoresc și Piscicol, precum și cei din Inspectoratul de Protecția Mediului, a oprit un microbuz condus de un locuitor din Hâncești. În vehiculul acestuia erau găsiți 5 m³ de lemn tare despicat, tot fără acte de proveniență.

Conform legislației în vigoare, microbuzele încărcate cu lemne au fost indisponibilizate și transmise Inspectoratului Ecologic Leova și Inspectoratului de Protecția Mediului. Cercetările continuă.

”M-am pornit la muncă!” Prima reacție a lui Ion Ceban după ce a câștigat al doilea mandat
Articolul anterior
Partidul Maiei Sandu a pierdut alegerile în localitatea natală a președintei
Articolul următor