Un tribunal din SUA i-a acordat despăgubiri de 1,4 milioane de dolari unui bărbat căruia i-a fost furată pisica

Misiunea unui bărbat de a-și căuta dreptatea în instanță pentru pierderea pisicii sale l-a făcut mai bogat cu aproape 1,4 milioane de dolari, potrivit New York Post citat de digi24.ro. Joshua Smith l-a dat în judecată pe proprietarul casei în care locuia, susținând că acesta i l-a furat pe Frank, motanul lui de trei ani.

„Mesajul juraților ar trebui să fie clar și răspicat pentru toți proprietarii”, a spus avocatul Michael Fuller, care a câștigat cazul. „Trebuie să respecți drepturile chiriașilor, mai ales când vine vorba de animalele de companie.”

Povestea lui Smith (41 de ani) a început în 2017, atunci când a găsit pe stradă o pisică și a adus-o în camera pe care acesta o închiriase într-o locuință socială destinată persoanelor aflate în recuperare de pe urma dependenței de droguri. Smith s-a întors acasă pe 29 aprilie 2019 și a descoperit că Frank a dispărut în mod misterios.

Câteva zile mai târziu, bărbatul l-a dat în judecată pe proprietarul casei, Devon Andrade, și firma PineStreet, care administrează locuința. Andrade a recunoscut în instanță că el este cel care a luat pisica și că Smith a încălcat clauzele contractului de închiriere când și-a luat un animal de companie. Proprietarul casei a mai spus că prietena lui l-a lăsat pe Frank la un adăpost pentru animale.

„Se pare că jurații erau și ei iubitori de animale”, a povestit Fuller. Aceștia au deliberat timp de aproape două ore înainte să îi acorde 1,375 de milioane de dolari lui Smith pentru pierderea pisicii. Cu toate că Smith a câștigat procesul, acesta nu l-a câștigat și pe Frank. S-a descoperit că pisica nu era fără stăpân atunci când a găsit-o Smith: avea un microcip și a fost returnată primului proprietar. Între timp, Smith s-a căsătorit, a continuat programul de recuperare, s-a mutat în stațiunea Seaside din Oregon și a deschis o frizerie. „Cel mai important lucru este că m-am putut apăra în instanță”, a spus Smith. „Am fost foarte norocos pentru că am spus adevărul, indiferent de situație.”

Ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun participă la Conferința miniștrilor educației țărilor din Spațiul european al învățământului superior

În perioada 29-30 mai curent, ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun participă la Tirana, Albania, la conferința miniștrilor educației responsabili de învățământul superior în țările din Spațiul European al învățământului superior.

Pe durata conferinței ministeriale Dan Perciun va avea intervenții în cadrul panelului dedicat cooperării transnaționale și instrumentelor de asigurare a  mobilităților în țările din Spațiul european al învățământului superior.

Ministrul Dan Perciun va participa și în cadrul unei mese rotunde dedicate bunelor practici și perspectivelor de implementare a Comunicatului de la Tirana, care urmează a fi votat.

Programul conferinței include întrevederi bilaterale cu delegațiile Suediei, Finlandei, României. 

De asemenea, ministrul Dan Perciun va participa la conferința de presă împreună cu miniștrii educației ai Albaniei și României.

Număr record de elevi cu nota „10” din oficiu, la bacalaureat 2024

În sesiunea curentă de bacalaureat 2594 de elevi vor avea nota „10” (zece), din oficiu, la limba străină, iar 61 – la informatică. Decizia a fost aprobată astăzi, 29 mai, în cadrul ședinței Comisiei Naționale de Examene. 

De nota „10” (zece), din oficiu, la limbile străine beneficiază candidații care au susținut, pe parcursul anilor de studii în învățământul general, examene cu recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor lingvistice în limbi străine. În anul curent de această facilitate beneficiază un număr-record de tineri, cel mai mare din ultimii zece ani. În sesiunea de bacalaureat 2023 – 2192 de candidați au luat nota maximă din oficiu, în sesiunea 2022 – 1596 candidați, în sesiunea 2021 – 1299, iar în sesiunea 2020 – 1349. În 2015, când a fost instituită această practică, 229 de elevi au avut nota „10” (zece) la proba de limbă străină din cadrul examenului de bacalaureat, în baza certificatelor ce atestă competențele lingvistice. 

Începând cu sesiunea de bacalaureat 2024, nota „10” (zece), din oficiu, este acordată și candidaților care au susținut, pe parcursul claselor a X-a – a XII-a, examene cu recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor specifice domeniului informaticii. 

Totodată, în cadrul ședinței Comisiei Naționale de Examene a fost aprobată lista voluntarilor care vor monitoriza desfășurarea examenelor naționale de absolvire a gimnaziului în 8 raioane ale țării. Desfășurarea corectă a examenului național de bacalaureat va fi monitorizată de 34 de delegați ai Comisiei Naționale de Examene, lista cărora a fost aprobată în cadrul ședinței.

Autorii de manuale școlare vor beneficia de remunerare mai mare

Grupurile de autori de manuale școlare vor fi remunerați cu minim 20% din valoarea contractului cu editura sau cu minim 50% din prețul de achiziționare, stabilit în cuantum de un salariu mediu lunar pe economie pentru o coală de autor. O decizie în acest sens a fost aprobată astăzi de cabinetul de miniștri.

Astfel, spre exemplu, dacă pentru un titlu de manual cu 160 de pagini valoarea contractului de achiziție va fi de 1 milion de lei, atunci grupul de autori va fi remunerat cu 200 mii de lei, adică 20% din valoarea totală a contractului. În cazul unui grup format din 4 autori, fiecare autor va beneficia de 50 mii de lei. Iar dacă valoarea contractului unui titlu de manual este de 500 mii de lei, grupul de autori va fi remunerat cu 10 salarii medii lunare pe economie, ceea ce în 2024 reprezintă 137 mii de lei.

Potrivit secretarului de stat Galina Rusu, decizia vine să încurajeze și să motiveze participarea activă la elaborarea manualelor școlare a colectivelor de autori. 

Documentul mai prevede că Ministerul Educației și Cercetării va achiziționa și plasa pe pagina sa oficială versiunea digitală a proiectelor de manuale de înaltă calitate, care au fost ofertate în cadrul licitațiilor pentru achizițiile de manuale și au acumulat minim 90% din punctajul pentru calitatea ofertei, dar nu au fost declarate câștigătoare.

Menționăm că, pentru anul 2024 MEC a lansat achiziția a 67 de titluri de manuale școlare. Doar pentru 46 de titluri de manuale au fost depuse oferte. Dintre acestea, pentru 5 titluri ofertele de manuale nu au acumulat minim 80% din punctajul pentru calitate și au fost excluse din concurs. Pentru anul de studii 2024-2025 sunt pregătite pentru tipar 41 de titluri de manuale cu un tiraj total de peste un milion de exemplare.

Echipa Maib plantează astăzi pentru generațiile viitoare!
Articolul anterior
Modalitatea prin care o femeie a reușit să mănânce pe gratis la restaurant
Articolul următor