Japonia sărbătoreşte 100 de ani de la naşterea lui Hachiko. Povestea emoționantă a câinelui devenit un simbol naţional al loialităţii

Japonia a sărbătorit ieri 100 de ani de la naşterea lui Hachiko, un câine devenit un simbol naţional al loialităţii după ce a continuat să îşi aştepte stăpânul într-o gară mult timp după decesul acestuia şi a cărui statuie reprezintă una dintre principalele atracţii turistice din Tokyo, informează AFP.

La un secol după naşterea lui, acest câine continuă să îi fascineze pe japonezi şi pe turiştii străini, care se fotografiază adeseori alături de statuia lui din bronz ridicată în faţa gării Shibuya din Tokyo, unde a aşteptat în fiecare zi, timp de aproape zece ani, venirea stăpânului său, care murise între timp.

Cartierul Shibuya şi localitatea Odate din nordul Japoniei, oraşul natal al lui Hachiko, au ales să celebreze centenarul acestui câine alb din rasa Akita, născut pe 10 noiembrie 1923 şi devenit eroul unui film hollywoodian lansat în 2009, cu Richard Gere în distribuţie, scrie Agerpres. Hachiko a fost adoptat în 1924 de Hidesaburo Ueno, un profesor universitar din Tokyo.

Cu regularitate, animalul îşi aştepta stăpânul în faţa gării din Shibuya din centrul oraşului Tokyo, apoi cei doi mergeau împreună spre casă. Însă profesorul nipon a murit brusc la locul său de muncă în 1925. Timp de aproape 10 ani, Hachiko a continuat să vină în faţa gării pentru a-şi aştepta stăpânul înainte să se întoarcă singur acasă, unde era hrănit de vecini.

Povestea câinelui i-a emoţionat profund de locuitorii din Tokyo, care i-au admirat atât de mult loialitatea, încât au ridicat o statuie în onoarea lui în anul 1934.

Hachiko a fost găsit mort pe o stradă de lângă staţia din Shibuya pe 8 martie 1935.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, statuia a fost retrasă şi metalul reciclat, în numele efortului naţional de război.

Dar în 1948, o nouă statuie a fost ridicată şi a devenit foarte repede populară.

„Mi-ar plăcea ca şi câinele meu să mă aştepte atât de mult timp”, a declarat Omar Sanchez, un spaniol de 33 de ani venit să-şi petreacă luna de miere în Japonia, fericit să-şi facă selfie-uri alături de soţia lui în faţa statuii lui Hachiko.

„Este o poveste frumoasă şi avem nevoie de astfel de lucruri”, a spus şi Daniel Callahan, un american în vârstă de 62 de ani. „Lumea este divizată şi toate lucrurile care pot să îi apropie din nou pe oameni sunt de apreciat”, a adăugat el.

Celebritatea statuii face din ea şi un punct de întâlnire extrem de practic pentru cei care vor să se găsească printre miile de pietoni care circulă în permanenţă în cartierul în care se află celebra intersecţie din Shibuya. Chiar şi pentru cei care nu cunosc povestea lui Hachiko.

„Este pentru prima oară când aud această poveste”, a declarat Raisa Abe, o elevă de liceu japoneză în momentul în care s-a întâlnit cu prietenele ei în proximitatea statuii. „Însă este un loc despre care se vorbeşte tot timpul. Chiar şi atunci când nu cunoşti Shibuya, toată lumea ştie unde se află statuia”, a adăugat ea.

La 100 de ani după naşterea lui, Hachiko continuă să aştepte astfel în faţa gării din Shibuya.

Doliu la Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”. S-a stins din viață artista de cor Angela Isac

S-a stins din viață Angela Isac, artista de cor a Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Chișinău. Un anunț în acest sens a fost făcut de colectivul teatrului, care a adresat un mesaj de condoleanțe.

Angela Isac a activat timp de peste 21 ani în cadrul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, scrie realitatea.md.

„Cu profundă tristețe, colectivul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” anunță trecerea în neființă a doamnei Angela Isac, artista de cor care a fost alături de noi timp de peste 21 de ani. Angela Isac a fost o prezență constantă, fiind înalt apreciată de întreg colectiv al teatrului.

În această perioadă dificilă, dorim să transmitem cele mai sincere condoleanțe familiei și prietenilor îndurerați. Gândurile noastre sunt alături de voi. Angela Isac va rămâne mereu în amintirile noastre ca o artistă desăvârșită și o persoană minunată. Dumnezeu s-o odihnească în pace”, se arată în mesajul publicat pe pagina de Facebook a Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”.

Ministrul afacerilor externe, Mihai Popşoi, a avut întrevederi cu ambasadorii Greciei și Slovaciei

Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe, Mihai Popşoi, a avut vineri, 31 ami, întrevederi cu ambasadorul Greciei, Nikolas Krikos, şi cu ambasadorul Slovaciei, Pavol Ivan.

În cadrul discuţiilor cu ambasadorul Nikolas Krikos, Popşoi a salutat deschiderea în acest an a ambasadei Greciei la Chişinău, fapt ce confirmă dinamica ascendentă a relaţiilor bilaterale şi intensitatea dialogului politic la nivel înalt dintre cele două ţări, transmite infotag.md.

 Părţile au apreciat stadiul cooperării economice şi au discutat perspectivele de aprofundare a cooperării în sectorul turismului, în contextul lansării unui zbor direct Atena-Chişinău, precu m şi alte domenii de interes pentru ambele ţări. 

Părţile au reiterat importanţa eforturilor depuse de autorităţile moldoveneşti în vederea demarării negocierilor de aderare la UE şi a sprijinului acordat de Grecia în acest sens. 

În cadrul întrevederii cu ambasadorul slovac, oficialii au discutat subiectele prioritare de pe agenda bilaterală, reiterând starea excelentă a relaţiilor bilaterale. Părţile au subliniat importanţa promovării dialogului interparlamentar şi a cooperării economice şi sectoriale între cele două ţări.

În primele trei luni ale anului curent, salariile din Moldova au crescut cu 14,7%

În primul trimestru al anului 2024, salariul mediu lunar brut a constituit 13.170,3 lei, fiind în creștere cu 14,7% față de perioada respectivă al anului 2023 și cu 1,7% mai mic față de trimestrul IV 2023.

Biroul Național de Statistică informează că, în primele trei luni ale anului 2024:

  • câștigul salarial mediu lunar brut, la unitățile din sectorul real cu 4 și mai mulți salariați și toate instituțiile bugetare, a constituit 13170,3 lei, fiind în creștere cu 14,7% față de trimestrul I 2023 și cu 1,7% mai mic față de trimestrul IV 2023;
  • indicele câștigului salarial real (calculat ca raport între indicele câștigului salarial nominal brut și indicele prețurilor de consum), față de trimestrul I 2023, a fost de 110,0%, astfel, câștigul salarial s-a majorat în termeni reali cu 10,0%;
  • numărul mediu al salariaților, comparativ cu trimestrul I 2023, s-a redus cu 0,1%.

Cele mai mari valori ale câștigului salarial mediu lunar, în trimestrul I 2024, s-au înregistrat în activitățile:

  • informații și comunicații 32372,5 lei;
  • activități financiare și de asigurări – 24513,5 lei;
  • producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat – 18522,6 lei.

Cele mai mici valori ale câștigului salarial mediu lunar s-au înregistrat în:

  • agricultură, silvicultură și pescuit – 8201,8 lei;
  • activități de cazare și alimentație publică – 8605,6 lei;
  • artă, activități de recreere și de agrement – 9726,4 lei.

Comparativ cu trimestrul I 2023, câștigul salarial a crescut în toate activitățile economice. Cele mai semnificative creșteri s-au înregistrat în:

  • industria extractivă – cu 23,5%;
  • distribuția apei; salubritate, gestionarea deșeurilor, activități de decontaminare – cu 21,0%;
  • tranzacții imobiliare – cu 19,7%.

WhatsApp pregătește o schimbare importantă. Utilizatorii sunt dezamăgiți: „Asta va degrada cu siguranță experiența”
Articolul anterior
Google va șterge milioane de adrese de G-mail din decembrie. Care este motivul
Articolul următor