,,Săptămâna Bucătăriei Italiene în Lume” a fost desfășurată la Chișinău

Ambasada Italiei în Moldova a organizat la Chișinău cea de-a 8-a ediție a Săptămânii Bucătăriei Italiene în Lume.

Ea a făcut parte dintr-o serie importantă de activități tematice, care se desfășoară în această perioadă în multe localități și state de pe toate continentele, transmite Ipn.md.

„La fel ca și pentru Moldova, sectorul agroalimentar este o locomotivă a economiei și pentru Italia. În 2022 a fost atins un record de circa 60 miliarde de euro de export, iar tendința este în continuă creștere. Și în anul 2023 Italia menține recordul european pentru numărul de produse agroalimentare cu denumire de origine și indicație geografică protejate recunoscute de Uniunea Europeană, cu 315 produse și 526 vinuri protejate. Din 2010 Dieta Mediteraneeană, din care face parte și bucătăria italiană, a fost inclusă pe lista UNESCO a patrimoniului imaterial al umanității. În acest an, bucătăria italiană însăși a fost nominalizată pentru a fi inclusă în lista UNESCO pentru sustenabilitatea și diversitatea sa bio-culturală, care o disting prin calitate, gust și stil de viață sănătos și echilibrat” a declarat în cadrul evenimentului ambasadorul Republicii Italiene în Republica Moldova Lorenzo Tomassoni.

Potrivit șefului misiunii diplomatice, Ministerul Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale al Republicii Italiene este implicat în mod direct în promovarea bucătăriei italiene în lume, în colaborare strânsă cu rețeaua Birourilor Institutelor de Comerț Extern ICE, Agenției Italiene de Comerț ITA, care a contribuit la realizarea acestei serate.

„În Italia, pentru promovarea bucătăriei se dedică multă energie. Acum o săptămână, Vicepreședintele Consiliului de Miniștri și Ministrul de Externe, Antonio Tajani a semnat un important acord de colaborare cu Președintele Federației Italiene a Bucătarilor, Rocco Pozzulo”, a menționat Lorenzo Tomassoni. 

Anul acesta, la Chișinău a fost prezentat specificul bucătăriei italiene din regiunea Piemonte.

„După cum știți, Italia e compusă din 20 regiuni minunate, toate diferite una de cealaltă, fiecare din ele cu propriile sale tradiții și specialități eno-gastronomice și propria sa diversitate bio-culturală. Regiunea Piemonte este tărâm minunat în care locuiesc mulți moldoveni și unde se află Mont Blanc – împărțit cu Franța, care reprezintă cel mai înalt munte din Europa cu ai săi 4.805 metri de altitudine. Piemonte sau Piemontul este un ținut de mare interes eno-gastronomic, peisagistic și arhitectural, dar și de mare importanță istorică. Pentru că anume de aici a pornit procesul de unificare a Italiei și anume aici și-a avut sediul prima capitală a Italiei, în orașul Torino”, a spus Ambasadorul Italiei în Moldova.

El a precizat că toate produsele au ajuns direct din Italia, iar bucatele au fost pregătite de bucătari italieni cu renume, sosiți pentru aceasta la Chișinău. Atmosfera evenimentului a fost întregită de concertul prezentat de artiști italieni și moldoveni de la Teatrul Național de Operă și Balet Maria Bieșu din Chișinău, tenorul Simone Frediani și soția sa, soprana Rodica Picireanu, mezzosoprana Marina Dobrescu, acompaniați la pian de maestrul Natalia Lasicov.

Atenție! Restricții de circulație în Chișinău

În perioada 24 ianuarie – 14 februarie 2025, circulația transportului rutier pe strada Ion Nistor, în perimetrul dintre străzile Aurel David și Pantelimon Halippa, va fi interzisă, scrie stiripesurse.md.

Restricționarea circulației se face în baza dispoziției emise de Primăria municipiului Chișinău.

Transportul public și privat va fi redirecționat pe străzile adiacente, conform noilor scheme de circulație. Poliția recomandă tuturor participanților la trafic să respecte indicatoarele rutiere amplasate, să se conformeze indicațiilor agenților de circulație aflați în teren, să manifeste prudență și răbdare pentru a evita incidentele.

Lista celor mai bine plătite locuri de muncă din Moldova

A fost publicat topul celor mai bine plătite 100 de locuri de muncă vacante din Republica Moldova. Conform Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, cel mai mare salariu, de 40 de mii de lei, este oferit unui specialist în IT, mai bine zis, pentru funcţia de Dezvoltator Pagini Web. Lefuri similare sunt și în domeniul construcțiilor. Domeniul bugetar, deși are locuri de muncă considerate în top, oferă salarii mult mai mici, ceea ce reprezintă o problemă, potrivit economiștilor, scrie tvrmoldova.md.

Domeniul IT este cel mai bine plătit din Republica Moldova, cu salarii medii de peste 40 de mii de lei. Motivul pentru care acest sector este mai atractiv din punct de vedere salarial este faptul că angajații colaborează cu diverse companii internaționale.

MARINA BZOVÎI, administrator, Moldova IT Park: „În sectorul IT, 90 % dintre companii îşi prestează serviciile la export. Însemnând că 90 la sută din specialiştii IT lucrează cu echipe internaţionale, epntru proiecte internaţionale, repsectiv toate preţurile inclusiv salariile la nivel de servicii IT sunt globale.”

Totuși, acesta nu este un domeniu accesibil oricui. Specialiștii trebuie să cunoască engleza la un nivel avansat și să stăpânească limbajele de programare.

Pe lângă IT, sunt şi alte domenii cu salarii mari. Printre ele construcțiile, finanțele, medicina și ingineria. Explicaţia e simplă – lipsa de specialiști și cererea mare pe piață. Aproape 85 la sută dintre locurile de muncă bine plătite sunt în mediul urban şi doar 15% în cel rural.

 ANA NECULCE, specialist principal, ANOFM: „Cele mai multe locuri de mucă sunt înregistrate în sectorul privat, aproximativ 60% din total . Respectiv şi cererea este mai mare în acest sector din motiv  că salarial sunt mai motivaţi şi condiţiile  de ocupare sunt mai atractive. Dar şi sectorul public este destul de interesant, chair dacă este o fluctuaţie mare a personalului mulţi cetăţeni aleg acest sector pentru stabilitatea pe care o oferă.”

Şi în sectorul bugetar există posturi bine plătite, dar că salariile sunt mai mici. De exemplu, un ofițer de legătură în domeniul ordinii publice câștigă până la 15.500 de lei. Economiștii susțin că ar fi necesară o creștere a veniturilor în acest sector pentru a sprijini economia.

 MARIN GOSPODARENCO, expert economic: „Veniturile cum cresc, de la vamă şi de la FISC. Vama trebuie să aducă în punga statului mult mai multe resurse, să lupte cu contraband, cu nedeclararea valorii reale a mărfii în vamă şi FISC-ul trebuie să lupte ca de obicei cu salariu în plic, cu munca la negru, cu nedeclararea venitului agenţilor economici la valoarea lor reală. De acolo vin veniturile.”

Pentru unii, schimbarea domeniului este o opțiune pentru un salariu mai mare, în timp ce alții caută un echilibru între confortul psihologic și satisfacția profesională.

Pe de altă parte, cele mai mici salarii le ridică muncitorii necalificați, precum paznicii, măturătorii sau femeile de serviciu. În prezent, salariul minim pe economie în Republica Moldova este de 5.500 de lei pentru un program complet de muncă.

Târg cu Tradiție la Chișinău, timp de două zile!

Primăria Chișinău, în colaborare cu Asociația pentru Susținerea Businessului Mic și Mijlociu „PERSPECTIVA”, organizează două zile pline de surprize în cadrul „Târgului cu Tradiție”, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Târgul se va desfășura în zilele de 25 și 26 ianuarie, pe bd. Dacia, 26, în sectorul Botanica, între orele 9:00 și 20:00. La eveniment vor fi prezenți cei mai buni producători, care vor aduce cu ei cele mai delicioase produse autohtone.

”Veniți să descoperiți și să vă delectați cu produse autohtone tradiționale, direct de la producătorii locali, care vă vor aduce în dar gusturi autentice și meșteșuguri deosebite.

Nu ratați ocazia de a susține micii meșteșugari și producători din regiunea noastră! Vă așteptăm cu drag!”, anunță organizatorii.

În nordul țării a început distribuirea lemnelor pentru iarnă. Primii beneficiari sunt instituțiile sociale și gospodăriile vulnerabile
Articolul anterior
Președinta Maia Sandu îi îndeamnă pe cetățeni să meargă la vot: ,,Decideți liber!”
Articolul următor