Filmul moldovenesc ”TUNETE”, la unul dintre cele mai prestigioase festivaluri de film din lume, care are loc în India

„TUNETE” aduce Moldovei o nouă selecție la un festival de categoria A și debutează pe 22 noiembrie la unul dintre cele mai prestigioase festivaluri de film din lume, care are loc în India.

Filmul Moldovenesc „TUNETE” răsună în lume și primește recunoaștere internațională fiind selectat pentru a participa la Festivalul Internațional de Film din India (IFFIGOA), unul dintre TOP 10 festivaluri de Clasa A din lume, recunoscut de Federația Internațională a Asociațiilor Producătorilor de Film (FIAPF). Această selecție plasează „TUNETE” într-un cerc exclusivist de excelență cinematografică, fiind unul dintre puținele filme moldovenești care au atins acest nivel de prestigiu internațional.

După un debut de succes în cinematografele moldovenești pe 5 octombrie, vorbind despre provocările și speranțele post-conflict, „TUNETE” aduce acum pe ecranul internațional o poveste captivantă despre curaj, conflict și prietenie.

Uniunea Cineaștilor transmite felicitări sincere echipei de producție a filmului „TUNETE” în regia lui Ioane Bobeica, pentru selecția acestuia în cadrul prestigiosului festival de film de clasă A, IFFIGOA din India:

„Această recunoaștere este o dovadă a talentului, creativității și dăruirii pe care fiecare membru al echipei de producție le-a investit pentru a da viață filmului „TUNETE”. Munca voastră asiduă, pasiunea și talentul nu numai că au impresionat publicul local, ci au rezonat și pe scena internațională, evidențiind potențialul în creștere al filmului moldovenesc. Această selecție este o sursă de mândrie imensă pentru națiunea noastră.

Înțelegem dăruirea și efortul care implică crearea unui film și dorim să ne exprimăm recunoștința pentru rolul dumneavoastră în ascensiunea cinematografiei moldovenești la noi culmi. Succesul filmului servește drept inspirație pentru cineaștii aspiranți din țara noastră și întărește impactul pozitiv al artelor asupra identității noastre culturale.” a declarat  Virgiliu Mărgineanu, Președintele UCM.

Și Centrul Naţional al Cinematografiei din Republica Moldova (CNC) a venit cu un mesaj: „Iată că mai multe filme din Republica Moldova sunt selectate și apreciate la nivel internațional. Faptul că „Tunete” ajunge la un festival acreditat de Federația Internațională a Producătorilor de Film este desigur un succes bine meritat al regizorului Ioane Bobeica pentru munca, pasiune și talent. Dar e și un succes pentru cinematografia noastră națională, un sol al potențialului creativ care există și are dreptul la viață. Un Fond al Cinematografiei este o urgență pe agenda națională, e timpul să asigurăm o condiție decentă pentru talentele în devenire, dar și cele consacrate, să readucem acasă zeci de tineri plecați peste hotare și care aici acasă ar putea să se realizeze și să aducă plus-valoare țării.” a comentat Valentina Iusuphodjaev, Director at Centrul Naţional al Cinematografiei din Republica Moldova.

„TUNETE” este opera de debut a regizorului Ioane Bobeica, cu contribuția producătorilor Marin Madan, Anatol Mîrzenco și Sergiu Cumatrenco care este prezent la festivalul din India și va participa la sesiuni de Q&A, împărtășind viziunea și pasiunea echipei pentru acest proiect.

Filmul urmărește povestea a doi copii din clase sociale diferite, uniți printr-o prietenie interzisă de părinții lor, într-un sat vecin cu un câmp minat, relicvă a conflictului armat din 1992. Încercând să-și recupereze vacile scăpate pe teritoriul minat, copiii intră în zona restricționată, unde câmpul minat devine un spațiu unde dispar prejudecățile și statutul social, rămânând doar curajul, sacrificiul și… frica de tunete.

Reamintim publicului că filmul „TUNETE” este disponibil în toate cinematografele din Chișinău.

Doliu la Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”. S-a stins din viață artista de cor Angela Isac

S-a stins din viață Angela Isac, artista de cor a Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Chișinău. Un anunț în acest sens a fost făcut de colectivul teatrului, care a adresat un mesaj de condoleanțe.

Angela Isac a activat timp de peste 21 ani în cadrul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, scrie realitatea.md.

„Cu profundă tristețe, colectivul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” anunță trecerea în neființă a doamnei Angela Isac, artista de cor care a fost alături de noi timp de peste 21 de ani. Angela Isac a fost o prezență constantă, fiind înalt apreciată de întreg colectiv al teatrului.

În această perioadă dificilă, dorim să transmitem cele mai sincere condoleanțe familiei și prietenilor îndurerați. Gândurile noastre sunt alături de voi. Angela Isac va rămâne mereu în amintirile noastre ca o artistă desăvârșită și o persoană minunată. Dumnezeu s-o odihnească în pace”, se arată în mesajul publicat pe pagina de Facebook a Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”.

Ministrul afacerilor externe, Mihai Popşoi, a avut întrevederi cu ambasadorii Greciei și Slovaciei

Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe, Mihai Popşoi, a avut vineri, 31 ami, întrevederi cu ambasadorul Greciei, Nikolas Krikos, şi cu ambasadorul Slovaciei, Pavol Ivan.

În cadrul discuţiilor cu ambasadorul Nikolas Krikos, Popşoi a salutat deschiderea în acest an a ambasadei Greciei la Chişinău, fapt ce confirmă dinamica ascendentă a relaţiilor bilaterale şi intensitatea dialogului politic la nivel înalt dintre cele două ţări, transmite infotag.md.

 Părţile au apreciat stadiul cooperării economice şi au discutat perspectivele de aprofundare a cooperării în sectorul turismului, în contextul lansării unui zbor direct Atena-Chişinău, precu m şi alte domenii de interes pentru ambele ţări. 

Părţile au reiterat importanţa eforturilor depuse de autorităţile moldoveneşti în vederea demarării negocierilor de aderare la UE şi a sprijinului acordat de Grecia în acest sens. 

În cadrul întrevederii cu ambasadorul slovac, oficialii au discutat subiectele prioritare de pe agenda bilaterală, reiterând starea excelentă a relaţiilor bilaterale. Părţile au subliniat importanţa promovării dialogului interparlamentar şi a cooperării economice şi sectoriale între cele două ţări.

În primele trei luni ale anului curent, salariile din Moldova au crescut cu 14,7%

În primul trimestru al anului 2024, salariul mediu lunar brut a constituit 13.170,3 lei, fiind în creștere cu 14,7% față de perioada respectivă al anului 2023 și cu 1,7% mai mic față de trimestrul IV 2023.

Biroul Național de Statistică informează că, în primele trei luni ale anului 2024:

  • câștigul salarial mediu lunar brut, la unitățile din sectorul real cu 4 și mai mulți salariați și toate instituțiile bugetare, a constituit 13170,3 lei, fiind în creștere cu 14,7% față de trimestrul I 2023 și cu 1,7% mai mic față de trimestrul IV 2023;
  • indicele câștigului salarial real (calculat ca raport între indicele câștigului salarial nominal brut și indicele prețurilor de consum), față de trimestrul I 2023, a fost de 110,0%, astfel, câștigul salarial s-a majorat în termeni reali cu 10,0%;
  • numărul mediu al salariaților, comparativ cu trimestrul I 2023, s-a redus cu 0,1%.

Cele mai mari valori ale câștigului salarial mediu lunar, în trimestrul I 2024, s-au înregistrat în activitățile:

  • informații și comunicații 32372,5 lei;
  • activități financiare și de asigurări – 24513,5 lei;
  • producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat – 18522,6 lei.

Cele mai mici valori ale câștigului salarial mediu lunar s-au înregistrat în:

  • agricultură, silvicultură și pescuit – 8201,8 lei;
  • activități de cazare și alimentație publică – 8605,6 lei;
  • artă, activități de recreere și de agrement – 9726,4 lei.

Comparativ cu trimestrul I 2023, câștigul salarial a crescut în toate activitățile economice. Cele mai semnificative creșteri s-au înregistrat în:

  • industria extractivă – cu 23,5%;
  • distribuția apei; salubritate, gestionarea deșeurilor, activități de decontaminare – cu 21,0%;
  • tranzacții imobiliare – cu 19,7%.

Este SOLDOUT pentru concertele băieților de la AKORD, cea mai apreciată trupă de la noi
Articolul anterior
Șapte proiecte de lege pe diverse domenii, dezbătute și aprobate de Parlamentul Tinerilor
Articolul următor