Omenirea are un seif al Apocalipsei. Unde îl gasești, cum ne-ar ajuta dacă vine sfârșitul lumii

În adâncurile unui munte înghețat, pe o insulă deasupra Cercului Arctic, între Norvegia și Polul Nord, se află o resursă vitală pentru viitorul omenirii, scrie playtech.ro.

Nu este vorba de cărbune, petrol sau minerale prețioase, ci de… semințe.

Cum vrea omenirea să-și asigure „supraviețuirea”

Milioane din aceste semințe, provenind din peste 930.000 de soiuri de plante alimentare, sunt păstrate în Banca Globală de Semințe din ”Seiful Apocalipsei” de pe insula Spitsbergen, parte a arhipelagului Svalbard din Norvegia.

Este, practic, o cutie de depozitare imensă, care găzduiește cea mai mare colecție mondială de biodiversitate agricolă.

Banca Globală de Semințe a fost denumită și „banca apocaliptică”, o imagine care sugerează o rezervă de semințe pentru utilizare în caz de eveniment apocaliptic sau catastrofă globală.

„Există evenimente apocaliptice mari și mici care au loc în întreaga lume în fiecare zi. Materialul genetic se pierde peste tot pe glob”, a spus Marie Haga, director executiv al Crop Trust.

Seiful Apocalipsei este departe de locurile de pe Pământ unde există război și teroare, tot ceea ce poate să îți provoace teamă în alte locuri. Este situată într-un loc sigur”, a declarat Bente Naeverdal, manager de proprietate care supraveghează operațiunile zilnice ale băncii.

Singurul vecin al său este un depozit similar ascuns de pericolele lumii: Arctic World Archive, care își propune să conserve date pentru guvernele lumii și instituțiile private.

Intrarea duce către o încăpere mică, asemănătoare unui tunel, umplută cu zgomotul puternic al sistemelor de electricitate și răcire necesare pentru a menține temperatura constantă înăuntrul băncii.

Există trei încăperi care pornesc din această cameră, dar doar una este în uz în prezent, iar ușa îi este acoperită cu un strat gros de gheață, sugerând temperaturile subzero din interior.

Aici, semințele sunt depozitate în pachete argintii etanșe și tuburi de eprubetă în cutii mari, așezate cu grijă pe rafturi de la podea până la tavan. Acestea au o valoare monetară foarte mică, dar cutiile dețin cheile viitorului securității alimentare globale.

În ultimii 50 de ani, practicile agricole s-au schimbat dramatic, cu progrese tehnologice care au permis producția la scară largă a culturilor.

În timp ce randamentul culturilor a crescut, biodiversitatea a scăzut până la punctul în care acum doar aproximativ 30 dintre culturi furnizează 95% din necesitățile energetice alimentare umane.

Doar 10% din soiurile de orez folosite în China în anii 1950 sunt încă folosite astăzi, de exemplu. Statele Unite au pierdut peste 90% din varietățile de fructe și legume începând cu anii 1900.

Semințele aflate în adâncurile congelate ale băncii includ varietăți sălbatice și vechi, multe dintre acestea nefiind de uz general.

Multe nu mai există în afara colecțiilor de semințe de unde provin. Dar diversitatea genetică conținută în bancă ar putea oferi trăsăturile ADN-ului necesare pentru a dezvolta noi tulpini pentru orice provocări va întâmpina lumea sau o anumită regiune, în viitor.

Una dintre cele 200.000 de varietăți de orez din bancă ar putea avea trăsătura necesară pentru a adapta orezul la temperaturi mai ridicate, de exemplu, sau pentru a găsi rezistență la o nouă insectă sau boală. Acest lucru este deosebit de important în contextul schimbărilor climatice.

O tânără din capitală și-ar fi ucis propriul tată

Un bărbat a murit, după ce a fost ucis de către propria fiică. Cadavrul acestuia a fost găsit ieri după-amiază, în jurul orei 16:15, într-un apartament de pe strada Andrei Doga, din sectorul Rîșcani al capitalei.

Potrivit surselor, victima s-a dovedit a fi un bărbat în vârstă de 64 de ani. Medicul-legist venit la fața locului a depistat pe suprafața cadavrului ,mai multe semne de moarte violentă, printre care diferite leziuni în regiunea capului și cutiei toracice, dar și urme de asfixie, susțin sursele pulsmedia.md apropiate anchetei.

Ulterior, pe urme fierbinți oamenii legii au stabilit și un bănuit, care s-a dovedit a fi fiica victimei, o femeie în vârstă de 38 de ani.

Dânsa a fost reținut pentru 72 de ore, pe numele ei fiind inițiată o cauză penală, iar cadavrul bărbatului a fost transportat la Centrul de Medicină Legală.

Oamenii legii urmează să stabilească toate circumstanțele în care a fost comisă crima, dar și mobilul acesteia.

Grădina zoologică, luată cu asalt de 1 iunie

Îmbulzeală și cozi la admirat animale. Așa este atmosfera de la Grădina Zoologică din Chișinău.

Îmbulzeală și cozi la Grădina Zoologică din ChișinăuFoto: tv8.md

Echipa TV8.md a reușit să surprindă mai multe imagini de la fața locului: animatori, concursuri, premii și multă distracție. Distracția a început la ora 10:00 și ține până la 20:00.

Toți copiii au acces gratuit. În program sunt diverse concursuri, premii, clovni, dar și un DJ.

gallery images

Rusia a lansat, într-o singură noapte, peste o sută de rachete şi drone asupra infrastructurii energetice din Ucraina

Rusia a tras peste o sută de rachete şi drone asupra infrastructurii energetice din Ucraina în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, au declarat sâmbătă oficiali ucraineni. Potrivit forţelor aeriene ucrainene, „inamicul a lansat 53 de rachete de diferite tipuri şi 47 de drone de atac”. Aceasta a precizat că a doborât 35 dintre aceste rachete şi 46 dintre drone, scrie AFP, citată de news.ro.

În mai mult de doi ani de război, forţele ruseşti şi-au intensificat atacurile aeriene asupra infrastructurii energetice ucrainene, provocând întreruperi şi restricţii de energie electrică, precum şi pagube semnificative.

În timpul atacului din cursul nopţii, două centrale termice au fost lovite, a declarat operatorul ucrainean DTEK pe Telegram, fără a preciza locaţia acestora.

„Aceasta a fost o altă noapte extrem de dificilă pentru sectorul energetic din Ucraina”, a adăugat compania, cel mai mare investitor privat în acest sector din Ucraina. Inamicul a lovit două dintre centralele noastre termice. Echipamentele au fost grav avariate”.

Acesta este cel de-al şaselea atac major asupra centralelor termice ale DTEK de la jumătatea lunii martie, a adăugat compania.

Ministrul ucrainean al Energiei, Guerman Galuşcenko, a declarat că forţele ruseşti au vizat situri din cinci regiuni – Doneţk (est), Dnipropetrovsk (centru-est), Kirovograd (centru), Ivano-Frankivsk (vest) şi Zaporojie (sud).

Ministerul a avertizat că este posibil să existe restricţii de energie electrică sâmbătă seara, ca urmare a atacurilor.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Moscova încearcă să „exploateze” lipsa de „determinare” a principalilor aliaţi occidentali ai Ucrainei şi şi-a reiterat apelul pentru mai multe sisteme de apărare aeriană.

Principalul obiectiv al Rusiei este să normalizeze teroarea, să exploateze lipsa de apărare aeriană suficientă şi de determinare a partenerilor Ucrainei”, a declarat el pe reţelele de socializare.

„Este vorba despre un test al umanităţii şi al determinării lumii libere”, a adăugat el. Fie trecem acest test împreună, fie lumea se va scufunda într-o determinare şi mai mare şi în haos”.

”Spărgătorul de Nuci” aduce feeria basmelor în pași de dans la Chișinău!
Articolul anterior
Un depozit vechi de cereale din Drochia, cuprins de flăcări
Articolul următor