Un rest alimentar pe care îl arunci este aur curat! Combate cancerul

Restul alimentar care înlocuiește făina de grâu este mereu atuncat. Acest rest alimentar este, de fapt, o gustare nutritivă și sănătoată, scrie dcmedical.ro.

De fiecare dată când descoji o banana și arunci coaja, arunci la gunoi o gustare gustoasă și nutritivă. De fapt, un studiu publicat anul trecut a descoperit că, dacă cojile de banana sunt blanșate, uscate și măcinate în făină, pot fi transformate în produse de patiserie care au un gust la fel de plăcut, dacă nu mai bun decât cele pe bază de grâu.

Dar nu numai că este perfect sigur, ci și oamenii de știință au demonstrat că este cu adevărat benefic. Atunci când produsele experimentului lor au fost testate în ceea ce privește gustul, consumatorii au raportat că sunt la fel de mulțumiți de arome precum erau cu fursecurile fără coajă.

Cojile de banană combat cancerul

Potrivit specialiștilor, cojile de banană conțin compuși sănătoși care combat cancerul. Îmbogățite cu coji de banana, de exemplu, fursecurile din studiu conțineau mult mai multă fibră, magneziu, potasiu și compuși antioxidanți.

În mod negativ, adăugarea prea multă făină de coajă de banana a dus la fursecuri care erau puțin maro și dure, posibil din cauza fibrelor suplimentare. Dar când loturile au fost făcute cu făină care conținea 7,5% coajă de banana, textura fursecurilor a atins un echilibru mult mai atrăgător.

Ca bonus, produsele s-au păstrat bine pe raft timp de trei luni la temperatura camerei.

Deși studiul s-a uitat doar la consecințele adăugării cojilor de banana la fursecuri coapte, rezultatele sugerează că utilizarea făinii de coajă de banana în pâine, prăjituri și paste ar putea fi, de asemenea, de luat în considerare, potrivit Science Alert.

Cojile de banană, conținut nutritiv

În 2021, de exemplu, un studiu asupra prăjiturii de coajă de banana a descoperit că pielea galbenă a fructului conferă un colorant natural produsului copt, precum și un impuls nutritiv. Un studiu din 2016, în schimb, a constatat că înlocuirea până la 10% din făina de grâu cu făină de coajă de banana poate îmbogăți pâinea coaptă cu conținut mai mare de proteine, carbohidrați și grăsimi.

Coaja de banană, coaptă pe grătar

Experții au folosit coji de banana în curry, iar bloggerii vegani au popularizat recent ideea de bacon din coajă de banana și ”pulled peel pork” (imitație de carne trasă de pe coajă).

Consumul pielii acestui fruct nu este doar o opțiune sănătoasă, ci poate contribui și la reducerea risipei alimentare. Aproximativ 40% din greutatea unei banane se află în coajă, iar de cele mai multe ori, această coajă bogată în nutrienți este aruncată pur și simplu.

Sigur, cojile de banana sunt destul de inutile în stare crudă. Dar dacă sunt pregătite corect, pot avea un gust destul de bun. Ele pot chiar să prelungească durata de valabilitate a unor produse, deoarece cojile au proprietăți antioxidante și antimicrobiene.

Așadar, data viitoare când decoji o banana pentru fructul din interior, ia în considerare păstrarea coajei. Stomacul tău ar putea să-ți mulțumească mai târziu.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

Peste 12 800 cetățeni au solicitat ambulanța în ultima săptămână

În perioada 18-24 noiembrie 2024, Dispeceratul comun de urgență al IMSP CNAMUP a înregistrat 12863 solicitări, inclusiv 1747 la copii. După acordarea asistenței medicale urgente la etapa de prespital, 5326 pacienți, dintre care 4230 adulți și 1096 copii au fost transportați la spitalele din țară. Din numărul total de solicitări – 319 au fost inutile, care nu corespundeau criteriilor de urgențe medico-chirurgicale, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Pe parcursul săptămânii, intervenția ambulanței a fost solicitată pentru pacienți din următoarele motive: 3736 urgențe cardiovasculare, dintre care 60 cu sindrom coronarian acut; urmate de 1894 patologii neurologice, dintre care 236 cu accidente vasculare cerebrale, 1548 boli respiratoria și 1132 urgențe traumatologice.

În perioada de referință, Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a fost solicitat pentru 61 persoane, care au suferit în urma a 47 accidente rutiere. După acordarea primului ajutor medical, echipele AMU au transportat 47 pacienți, inclusiv 8 copii la spital pentru continuarea tratamentului în condiții de staționar.

De asemenea au fost înregistrate 67 urgențe toxice, printre care 20 intoxicații cu medicamente, 18 intoxicații cu dioxid și monoxid de carbon, 9 cu ciuperci, 8 cu alcool, o persoană intoxicată cu droguri și 11 altele.

La Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească au parvenit 36 solicitări pe motivul urgențelor generate de agenții chimici și de mediu: 17 persoane cu combustii, 11 cu mușcături/înțepături de insecte, 7 cu hipotermii și cite o persoană cu degerături și o electrocutare.

Detalii de la Gala de Decernare Notorium Trademark Awards, ediția a VIII-a
Articolul anterior
Cum știi dacă ai făcut hepatită
Articolul următor