UE va interzice distrugerea hainelor care nu sunt vândute de companii

Parlamentul European şi statele membre UE au ajuns marţi la un acord vizând interzicerea distrugerii articolelor de îmbrăcăminte nevândute şi de asemenea au convenit să facă din produsele sustenabile noua normă în UE, pentru ca acestea să dureze mai mult şi să fie mai uşor de reparat şi reciclat, transmite AFP, preluat de Agerpres.

La 30 martie 2022, Comisia Europeană a propus Regulamentul privind proiectarea ecologică a produselor sustenabile (ESPR), ca parte a Planului de acţiune al Comisiei privind economia circulară în cadrul Pactului verde european.

Noul regulament convenit de negociatorii Parlamentului şi statele membre UE conţine măsuri menite să pună capăt practicii risipitoare şi dăunătoare mediului de distrugere a produselor de consum nevândute. Companiile vor trebui să ia măsuri pentru a preveni această practică, iar colegiuitorii au introdus o interdicţie directă privind distrugerea produselor textile şi de încălţăminte nevândute, cu derogări pentru întreprinderile mici şi o perioadă de tranziţie pentru cele mijlocii. În timp, alte sectoare ar putea face obiectul unor astfel de interdicţii, dacă este necesar.

În plus, firmele mari vor trebui să dezvăluie în fiecare an câte produse de consum nevândute elimină şi de ce. Se preconizează că acest lucru va descuraja puternic întreprinderile să se implice în această practică.

„A venit timpul să punem capăt modelului «atrage, fabrică, aruncă» care este atât de nociv pentru planeta, sănătatea şi economia noastră. Noile produse vor fi concepute într-o manieră care să fie benefică pentru toţi, care respectă planeta şi protejează mediul”, a declarat raportorul Alessandra Moretti, membră a grupului S&D.

Patronatul european a salutat şi el acordul convenit marţi dar în acelaşi timp s-a declarat preocupat de noile constrângeri administrative. „Regulamentul privind dezvoltarea ecologică are potenţialul de a crea o piaţă solidă pentru produsele circulare şi a accelera tranziţia”, a salutat Markus Beyrer, director general la BusinessEurope, care a adăugat însă că se teme că „cerinţele în materie de informaţii sunt imposibil de realizat şi vor crea costuri suplimentare” pentru companii.

Textul negociat de mai multe luni de colegiuitorii din UE urmează acum să fie adoptat în mod formal de eurodeputaţi în sesiune plenară şi de statele membre UE.

Un talentat fotbalist, portarul selecţionatei Muntenegrului, găsit mort în casă la doar 26 de ani

Matija Sarkic, portarul selecţionatei Muntenegrului şi al echipei de fotbal Millwall, a încetat din viaţă la 26 de ani, a anunţat clubul englez de ligă secundă într-un comunicat, informează EFE.

Federaţia de fotbal din Muntenegru a precizat că Sarkic a murit subit sâmbătă dimineaţă, presa locală raportând că fotbalistul s-a prăbuşit în apartamentul său din Budva, conform BBC, citată de Agerpres.

Sarkic, născut în Anglia, dar care a apărat culorile Muntenegrului, a disputat ultimul său meci internaţional pe 5 iunie, în amicalul cu Belgia (scor 0-2), precizează BBC.

Recrutat de Millwall în vara trecută, de la formaţia Wolverhampton Wanderers, Matija Sarkic a apărat poarta formaţiei Millwall în 33 de meciuri pe parcursul sezonului recent încheiat.

Fratele său geamăn, Oliver Sarkic, este tot fotbalist şi joacă pe postul de mijlocaş ofensiv la echipa muntenegreană FC Decic.

Au donat sânge pentru a salva vieți! Zeci de voluntari s-au adunat la Palatul Republicii pentru a fi parte a campaniei nobile

Ieri, 14 iunie, a fost Ziua mondială a donatorului de sânge, așa că zeci de voluntari s-au adunat la Palatul Republicii pentru a face o faptă bună. Au venit să doneze sânge în speranța că vor fi de ajutor pentru cei care au nevoie.

Și dacă unii au prins la curaj abia acum și au venit pentru prima dată, alții au făcut-o chiar și de o sută de ori. Eforturile medicilor și receptivitatea oamenilor fac ca rezervele mereu să fie pline, iar viețile omenești salvate, transmite tv8.md.

De ziua mondială a donatorului, zeci de oameni au stat la coadă pentru a dona sânge. Printre cei care au venit de dimineață la Palatul Republicii din Chișinău l-am întâlnit și pe Valentin Enache. Bărbatul spune că până acum a donat sânge și componente sanguine de 99 de ori. Fiind medic militar, bărbatul a înțeles demult cât de important este sângele pentru a salva viața unui om, așa că mereu donează ori de câte ori este nevoie, iar astăzi și-a amintit și de prima sa experiență.

„ – Am venit pentru a suta oara ca să donez sânge sau componente sangvine.
 – Spuneți-ne vă mai amintiți când prima dată când ați donat sânge?
 – Eram medic rezident, am donat pentru un coleg, soția căruia trebuie să nască prin cezariană și avea nevoie de sânge.
 – Acum cât timp a fost?
 – A fost în 2004. Donarea de sânge reprezintă un act de generozitate și în același timp sunt și niște beneficii pentru donatorul de sânge”.

Și dacă unii știau și despre beneficii, novicii au venit cu un singur gând, cel de a ajuta pe cineva. Reportajul integral poate fi urmărit aici.

Președinta Comisiei Europene despre începerea negocierilor de aderare la UE: Un pas imens pentru Republica Moldova și Ucraina

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a adresat un mesaj de felicitare pentru Republica Moldova și Ucraina, după ce s-a anunțat că pe 25 iunie încep negocierile de aderare cu Uniunea Europeană (UE). Potrivit oficialei, „acesta este un pas imens pentru ambele țări”.

„Felicitări Ucrainei și Moldovei. Acesta este un pas imens înainte în călătoria voastră către UE. Comisia Europeană va fi alături de voi la fiecare pas”, a menționat Ursula von der Leyen, pe platforma X, potrivit Moldova1.

Și președinta Maia Sandu a scris pe rețeaua X că începerea negocierilor cu Uniunea Europeană reprezintă un pas semnificativ către UE și către o Europă mai puternică și unită.

„Sunt încântată să salut anunțul Președinției belgiene a UE referitor la primele conferințe interguvernamentale cu R. Moldova și Ucraina pe data de 25 iunie. Este un pas semnificativ în calea Moldovei către Uniunea Europeană și către o Europă mai puternică și unită”, a notat Maia Sandu.

Precizăm că prima conferință interguvernamentală, care este considerată începutul negocierilor de aderare a Republicii Moldova și a Ucrainei la Uniunea Europeană, va avea loc pe data de 25 iunie. Anunțul a fost făcut de Belgia, care deține în acest semestru președinția prin rotație a Uniunii Europene și, prin urmare, stabilește agenda întâlnirilor.

Negociatorul-șef pentru integrarea Republicii Moldova, Cristina Gherasimov, a salutat decizia „istorică” a Președinției belgiene, într-o reacție pe rețele.

Menționăm că Republica Moldova și Ucraina au depus o cerere de aderare la UE în martie 2022 și li s-a acordat statutul de țări candidate în iunie 2022. În decembrie 2023, liderii UE au decis să deschidă negocierile de aderare.

În SUA, clădirile de birouri au început să se transforme în blocuri de apartamente
Articolul anterior
Premieră mondială: O centrală nucleară de ultimă generație a fost pusă în funcțiune în China
Articolul următor