Ce secrete de sănătate au țările cu cele mai scăzute rate ale bolilor cardiace?

Japonia, Coreea de Sud, sunt țările cu unele dintre cele mai scăzute rate de boli de inimă din lume. Ce obiceiuri sănătoase țin departe bolile și cresc durata de viață?

Rapoartele Națiunilor Unite și ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) indică faptul că Japonia, Coreea și Franța sunt țări cu cele mai scăzute rate ale bolilor de inimă. Iată ce putem învăța din felul în care trăiesc oamenii din aceste țări.

Ei mănâncă porții mai mici

Mâncarea în exces este o problemă mai mică în cultura japoneză din cauza naturii zilei lor de lucru. A trebui să te trezești devreme pentru a face naveta la serviciu și a te întoarce târziu, iar asta înseamnă mese pe fugă și în porții mai mici. Controlul porțiilor este, de asemenea, înrădăcinat în cultură, conform medicului Theodore Takata, un electrofiziolog cardiac clinic la Texas Health Fort Worth, „După o masă deosebit de bună, japonezii folosesc expresia „Hara Hachi Bu.” Această expresie înseamnă pur și simplu 80 la sută, adică 80 la sută plin. La 100%, se spune că o persoană se simte inconfortabil de plină.”

Mănâncă alimente fermentate

O masă coreeană ar fi incompletă fără o garnitură (sau două) de kimchi, unul dintre cele mai bune alimente probiotice. Un aport mai mare de alimente fermentate este asociat cu un risc mai scăzut de boli de inimă la femei, potrivit cercetărilor din Journal of Nutrition. Și cercetările din PLoS One au descoperit că probioticele, precum cele găsite în alimentele fermentate, ar putea, de asemenea, să scadă colesterolul LDL.

Ei aleg ceaiul verde în locul cafelei

Ceaiul verde este încărcat cu antioxidanți, despre care cercetările în Nutriție, Metabolism și Boli Cardiovasculare sugerează că pot scădea tensiunea arterială și colesterolul. Și, în timp ce majoritatea americanilor se îndreaptă spre aparatul de cafea din instinct, japonezii optează mai des pentru ceai. Claire Koga, medic de familie și membru al consiliului de conducere al Keiro, un grup de sănătate non-profit, subliniază: „Japonezii consumă cantități mari de ceai, în special ceai verde. Mai multe studii au arătat că antioxidanții, în special flavonoidele care se găsesc în ceaiurile verzi și negre, pot proteja inima parțial prin îmbunătățirea funcției endoteliale, iar acest lucru poate reduce riscul de înfundare a arterelor.”

Mănâncă pește

Nu este un secret că peștele este bun pentru sănătate. Dar japonezii și locuitorii din alte țări cu rate scăzute ale bolilor de inimă îl consumă zilnic și asta ajută la creșterea duratei de viață.

Secretul nu constă  atât în proteinele și vitamina D din pește cât în acizii grași omega-3. „Explicația numărul unu a sănătății excelente a inimii este consumul mai mare de pește gras bogat în acizi grași omega-3, cum ar fi EPA și DHA. Acest lucru poate fi măsurat prin raportul din sânge, care este de șapte ori mai mic decât la americani”, spune dr. Barry Sears, autor al seriei de cărți Zone Diet și președinte al Inflammation Research Foundation.

Nu sunt sedentari

Sedentarismul nu face parte din cultura franceză, nici din cea japoneză, ceea ce poate contribui la rata lor mai scăzută de deces în comparație cu alte națiuni. Statisticile par să susțină acest lucru: într-un sondaj Canadian Fitness, cei care au stat în picioare cea mai mare parte a zilei au avut o mortalitate cu 33% mai mică în timpul perioadei de studiu decât cei care nu au stat în picioare. Potrivit dr. Takata, „Un studiu a demonstrat că fiecare oră de televizor vizionată după vârsta de 25 de ani reduce speranța de viață a privitorului cu 21,8 minute.”

Beau moderat

În cartea sa, The Blue Zones Solution, Dan Buettner împărtășește obiceiurile sănătoase ale mai multor enclave de populații longevive din întreaga lume. Cel mai important, acești oameni beau alcool moderat. El scrie: „Băutorii moderați supraviețuiesc non-băutorilor. Trucul este să bei unul până la două pahare pe zi, cu prietenii și/sau cu mâncare.” O revizuire sistematică a cercetărilor publicate în BMJ arată, de asemenea, că un consum ușor de alcool, până la un consum moderat este asociat cu un risc redus de boli cardiovasculare.

Aleg vinul roșu

Un fenomen ciudat, numit „paradoxul francez”, i-a derutat pe cercetători pentru o lungă perioadă de timp. Motivul exact pentru rata mai scăzută a problemelor cardiace din țară este neclar, dar cercetătorii cred că vinul roșu poate contribui parțial. Potrivit unei recenzii din 2017 din jurnalul American Heart Association, Circulation, studiile arată o asociere între consumul de vin și un risc mai scăzut de a muri din cauza bolilor de inimă.

Mai puțină carne roșie

Baconul și hamburgerii sunt produse din cultura americană de care ar trebuie să te ferești,  dar renunțarea la carne roșie, în general poate reduce riscul de boli de inimă. Potrivit dr. Koga, japonezii tind să mănânce mai puțină carne decât occidentalii. Ei tind să-și ia proteinele din carne slabă sau surse vegetale, ceea ce contribuie la scăderea colesterolului și la scăderea riscului de boală coronariană.

Controlează greutatea

Conform statisticilor, Coreea de Sud și Japonia au cele mai scăzute rate de obezitate din lume (doar aproximativ 4% din populația adultă fiind obeză). După cum subliniază Asociația Americană a Inimii, persoanele supraponderale au cu 32% mai multe riscuri de a dezvolta boli cardiovasculare pe parcursul vieții, comparativ cu persoanele cu o greutate normală. Dacă doriți să luați un indiciu din aceste țări cu cele mai scăzute rate ale bolilor de inimă, acordați-vă timp pentru a vă savura masa.

Cercetările din Obezity Facts indică faptul că mâncatul rapid poate duce la a mânca mai mult, ceea ce, la rândul său, duce la rate mai mari de obezitate.

Știu să gestioneze stresul

Zen este un concept important atât în filozofia coreeană, cât și în cea japoneză, care încurajează reducerea stresului prin meditație. Potrivit lui Buettner, „Stresul duce la inflamație cronică, care este asociată cu fiecare boală majoră legată de vârstă. Cei mai longevivi oameni din lume au rutine pentru a scăpa de acest stres. Okinawenii își iau câteva momente în fiecare zi pentru a-și aminti strămoșii lor, adventiștii se roagă, ikarienii trag un pui de somn, iar sarzii din Sardinia au „happy hour” pentru socializare si relaxare.”

Investesc în prevenție

Dr. Koga spune: „În Japonia se practică frecvent îngrijirea preventivă, iar furnizorii japonezi de asistență medicală au mai multe șanse să descopere problemele devreme, când pot fi tratate și/sau gestionate mai ușor. Examenele fizice cuprinzătoare anuale sunt, de asemenea, destul de frecvente. Guvernul și angajatorii își încurajează adesea angajații să adopte comportamente mai sănătoase pe baza rezultatelor acestor examene anuale.”

sursa

3 zodii care vor avea parte de miracole în perioada Crăciunului

Fie că este vorba de noroc neașteptat, o reîntâlnire sinceră sau un vis devenit realitate, anumite semne zodiacale sunt mai aliniate cu trăirea a ceva cu adevărat remarcabil în această perioadă festivă. 

Rac

Racul, îngrijitorul empatic al zodiacului, se află adesea în centrul adunărilor de familie în timpul sărbătorilor. Fie că este vorba despre reconectarea cu cei dragi, repararea relațiilor tensionate sau câștiguri financiare extraordinare, Crăciunul acesta va aduce Racului o surpriză plină de căldură.Energia anotimpului amplifică capacitatea naturală a Racului de a avea grijă de ceilalți și, în schimb, vor primi binecuvântări neașteptate. Un mesaj mult așteptat sau o oportunitate neprevăzută le poate ieși în cale, ajutându-i să-și restabilească echilibrul emoțional și pacea.

Leu

Leul vibrant și încrezător este un alt semn care va fi martor la un miracol de Crăciun. Spiritul lor generos și perspectiva optimistă îi aduc adesea în centrul atenției în timpul adunărilor festive, iar de acest Crăciun, carisma lor va sclipi în moduri neașteptate.Leul prosperă într-o atmosferă de sărbătoare dar, în acest an, ei pot primi o lovitură de noroc care depășește chiar și cele mai nebunești așteptări. Fie că este vorba despre o descoperire în carieră, o oportunitate creativă sau o realizare personală pentru care s-au străduit, Leiisimți că Universul le răsplătește munca grea și perseverența. 

Pești
În acest sezon de sărbători, sensibilitatea lor sporită față de magia din jurul lor va aduce experiențe miraculoase. Pentru Pești, miracolul poate veni sub formă de vindecare – fie că este personal, emoțional sau relațional. Ar putea relua legătura cu cineva din trecutul lor sau ducând la un sfârșit o problemă de lungă durată. Alternativ, Peștii ar putea experimenta o descoperire creativă sau o trezire spirituală, ceva care rezonează cu lumea lor interioară profundă. Universul va lucra în moduri misterioase pentru Pești, oferind miracolele la care au sperat în liniște de-a lungul anului.

SăgetătorCunoscuți pentru spiritul aventuros și optimismul nemărginit, Săgetătorul este un semn care crede în puterea posibilității. Condus de Jupiter, planeta norocului și expansiunii, Săgetătorul tinde să experimenteze lovituri bruște de noroc, iar Crăciunul acesta nu face excepție. Acest semn zodiacal îmbrățișează adesea sezonul sărbătorilor cu un sentiment de uimire și entuziasm, care deschide ușa pentru evenimente magice.

Tot mai multe cazuri de cancer intestinal depistate la tineri. Care sunt cauzele

Experții avertizează că rata cancerului intestinal este în creștere în rândul adulților tineri, fără un motiv clar. Deși boala continuă să afecteze mult mai des persoanele în vârstă, creșterea înregistrată în multe țări în rândul persoanelor sub 50 de ani este îngrijorătoare, afirmă Cancer Research UK, potrivit BBC citat de digi24.ro.

Anglia este una dintre țările cu cea mai mare creștere, cu o creștere medie de 3,6% pe an, informează cercetătorii în revista Lancet Oncology. Alimentația necorespunzătoare și obezitatea pot fi printre factorii de risc implicați, spun cercetătorii. Consumul de prea multă carne procesată și de prea puține fibre poate crește riscul.

„Fenomen global”

Studiul, care a vizat 50 de țări între 2007 și 2017, a constatat că 27 au înregistrat o creștere a cazurilor în rândul persoanelor tinere. Multe erau națiuni mai bogate, dar unele erau țări în curs de dezvoltare, spun cercetătorii de la American Cancer Society. „Creșterea cancerului colorectal cu debut precoce este un fenomen global”, a declarat unul dintre autori, Dr. Hyuna Sung. „Studiile anterioare au arătat această creștere în țările occidentale cu venituri predominant ridicate – dar acum, ea este documentată în diferite economii și regiuni din întreaga lume”.

Studiul, care a vizat 50 de țări între 2007 și 2017, a constatat că 27 au înregistrat o creștere a cazurilor în rândul persoanelor tinere. Multe erau națiuni mai bogate, dar unele erau țări în curs de dezvoltare, spun cercetătorii de la American Cancer Society. „Creșterea cancerului colorectal cu debut precoce este un fenomen global”, a declarat unul dintre autori, Dr. Hyuna Sung. „Studiile anterioare au arătat această creștere în țările occidentale cu venituri predominant ridicate – dar acum, ea este documentată în diferite economii și regiuni din întreaga lume”.

Care sunt primele semne și simptome ale cancerului intestinal

Și oamenii trebuiau să fie conștienți de primele semne și simptome, cum ar fi sângele prezent în fecale. Alte simptome pot include: o schimbare persistentă a tranzitului intestinal –  mers la toaleta mai des, cu scaune mai moi, dureri abdominale, disconfort sau balonare.

Cauzele creșterii ratei cancerului intestinal pot ține și de o diagnosticare mai timpurie

Cancer Research UK a subliniat că ratele la adulții tineri au rămas scăzute, aproximativ unul din 20 de cancere intestinale din Regatul Unit fiind diagnosticat la persoanele sub 50 de ani. Din cele 44.100 de cazuri noi în fiecare an în Regatul Unit, aproximativ 2.600 au fost în 25-49 de ani. Purtătorul de cuvânt Jon Shelton a declarat: „Numărul de cazuri de cancer de intestin cu debut precoce, atât pentru bărbați, cât și pentru femei, în fiecare an în Regatul Unit, este foarte scăzut, prin urmare este dificil să spunem cu certitudine de ce vedem ratele crescând într-un ritm mai rapid într-un grup decât în altul”. Dar factorii de risc precum dieta, obezitatea, alcoolul și fumatul ar putea fi implicați. „Îmbunătățirile în materie de depistare, ceea ce înseamnă că oamenii sunt diagnosticați la o vârstă mai tânără, ar putea juca, de asemenea, un rol-cheie în creșterea ratelor”, a adăugat Shelton. Dr. David Robert Grimes, expert în biostatistică, de la Trinity College din Dublin, a declarat că sunt necesare mai multe cercetări. „Această constatare este interesantă – dar trebuie să rezistăm impulsului de a sări la concluzii, mai ales cu date contradictorii și complicate”, a spus el. „În timp ce titlul ar putea părea îngrijorător în mod izolat, ar putea însemna, de asemenea, că screening-ul și detectarea îmbunătățită ne permit să prindem cancerele mai devreme”.

7 beneficii ale probioticelor pentru sănătatea intestinală

Sănătatea intestinală a devenit un subiect din ce în ce mai important în lumea modernă, odată cu conștientizarea impactului major pe care o digestie sănătoasă îl are asupra stării noastre de bine, scrie evz.ro.

În această călătorie spre o viață mai sănătoasă și echilibrată, probioticele au intrat în prim-plan, fiind considerate adevăratele „bacterii prietenoase” care ne pot îmbunătăți sănătatea intestinală și nu numai. Aceste microorganisme vii au câștigat popularitate datorită efectelor lor benefice asupra sistemului digestiv, imunitar și chiar asupra sănătății mintale.

Iată câteva dintre beneficiile probioticelor pentru sănătatea intestinală și modul în care pot contribui la obținerea unei vieți sănătoase.

1. Restabilirea echilibrului florei intestinale

Probioticele sunt microorganisme vii, de obicei bacterii „bune”, care trăiesc în intestin și ajută la menținerea unui echilibru sănătos al florei microbiene1. În momentul în care această balanță este afectată de factori precum alimentația inadecvată, stresul, antibioticele sau alte medicamente, pot apărea probleme digestive. Probioticele contribuie la restabilirea acestui echilibru, fiind de folos în anumite afecțiuni precum diareea sau sindromul intestinului iritabil.

2. Îmbunătățirea digestiei

Probioticele sprijină descompunerea și absorbția nutrienților din alimente, facilitând astfel digestia. Prin colonizarea intestinului cu bacterii benefice, acestea ajută în stări de balonare, constipație și în alte probleme digestive neplăcute. De asemenea, pot reduce simptomele dispepsiei, precum senzația de arsură în piept și greața.

3. Stimularea sistemului imunitar

O bună parte din sistemul imunitar este localizat în intestin, iar flora intestinală joacă un rol esențial în funcționarea acestuia. Probioticele contribuie la stimularea răspunsului imunitar, crescând rezistența organismului la infecții și luptând împotriva bacteriilor dăunătoare și a agenților patogeni.2 Un intestin sănătos poate proteja, astfel, întregul organism.

4. Reducerea inflamației

Inflamația cronică a intestinului poate apărea în diverse afecțiuni, inclusiv în boli inflamatorii intestinale (precum boala Crohn sau colita ulcerativă). Probioticele pot ajuta la reducerea inflamației și pot contribui la ameliorarea acestor afecșiuni. Cu toate acestea, este important să se consulte întotdeauna un specialist în domeniul sănătății pentru a stabili cea mai potrivită abordare în fiecare caz în parte.

5. Protecția împotriva infecțiilor intestinale

Anumite tulpini de probiotice, precum Lactobacillus și Bifidobacterium, au proprietăți antibacteriene și antivirale3. De exemplu, probioticele pot fi utile în infecții cu E.coli sau cu alte bacterii patogene care pot cauza diaree și alte tulburări digestive.

6. Sprijinirea sănătății mintale

Conexiunea dintre creier și intestine este bine cunoscută în medicină și cercetare, iar probioticele pot juca un rol important în acest aspect. Anumite tulpini probiotice pot influența producția de neurotransmițători, cum ar fi serotonină, care este asociată cu starea de bine și cu sănătatea mintală.

7. Susținerea sănătății generale

Pe lângă beneficiile specifice pentru sănătatea intestinală, probioticele pot avea efecte pozitive asupra sănătății generale a organismului. Prin îmbunătățirea digestiei, stimularea sistemului imunitar și reducerea inflamației, aceste microorganisme pot susține sănătatea cardiovasculară, metabolismul și pot contribui la menținerea unui nivel optim de energie.

Probioticele aduc o serie de beneficii sănătății, dar este important să se aleagă probioticele potrivite, să se respecte recomandările și să se ia în considerare consultul medical, mai ales în cazul unor afecțiuni medicale preexistente.

Prin adoptarea unui stil de viață sănătos și prin includerea probioticelor în alimentație, putem sprijini și menține sănătatea intestinală, beneficiind de efectele pozitive pe termen lung ale acestor microorganisme prietenoase.

Trucul care te ajută să economisești zeci de litri de combustibil. Descoperirea făcută de cercetătorii britanici
Articolul anterior
Maia Sandu a felicitat cetățenii la evenimentul „Sărbătorim Moldova Europeană”: ,,Ușa către UE ne-a fost deschisă datorită efortului și muncii tuturor oamenilor”
Articolul următor