Francezii au crezut că este o glumă când au văzut cum arată bradul din centrul Parisului

Pregătirile pentru Crăciun și Anul Nou sunt în toi. Orașele europene au îmbrăcat, deja, straiele specifice perioadei, iar în centrele urbane s-au amplasat vestiții brazi cu instalații luminoase, globuri, beteală sau alte ornamente, scrie paranteze.md. Totuși, nu toți brazii de Crăciun sunt similari. De exemplu, francezii au crezut că e o glumă, atunci când au privit bradul din centrul Parisului! Vezi mai jos imaginea, dar și motivul!

Ne aflăm în pragul sărbătorilor de iarnă, iar centrele urbane ale marilor orașe europene au fost îmbrăcate în straie de sărbătoare. Printre acestea se află și centrul Parisului, care a fost amenajat ca la carte, pentru ca cetățenii și, pe de altă parte, turiștii să se bucurie de frumusețea momentului. Totuși, în centrul orașului a fost amplasat un brad de Crăciun atipic. Nu face parte din sfera tradițională și nici locală.

Decorațiuni atipice pe un bulevard celebru din Paris

De la depărtare se pot observa „mingiuțe” mov și portocalii, care ar putea fi confundate cu globuri imense pentru Crăciun. Însă, la o atenție sporită și la apropiere, privitorii fie rămân mirați, fie amuzați. În centrul Parisului a fost amplasat un brad de Crăciun cel puțin bizar – un „maldăr” de plușuri Furby.  Iar vârful „bradului” nu are un ornament diferit față de structura în sine a decorațiunii – ci urechile plușului Furby care luminează.

Bradul de Crăciun cu tematică – jucăriile Furby, adorate în anii 1990

Anul acesta, în centrul Parisului, bradul de Crăciun este, de fapt, o „decorațiune cu blană” (denumită „Furbtree”), o alegerea atipică pentru francezi. Pentru că decorațiunile de anul acesta nu sunt tocmai tradiționale, multe persoane au rămas confuze atunci când le-au privit. Iar la o scurtă căutare pe internet se pot regăsi informații interesante legate de jucăriile Furby, celebre în anii 1990. Nu doar în Paris există un astfel de brad de Crăciun, ci și în Londra – Regent Street.

Jucăriile Furby au apărut în anul 1998, fiind lansate de compania Tiger Electronics. Plușurile robotizate sunt în forma unor creaturi ce seamănă cu hamsterii și care puteau să înregistreze diverse sunete. Ultima generație de jucării Furby a fost lansată anul acesta, în luna iunie.

Cum vor funcționa grupele cu program prelungit în școlile din Capitală, în semestrul II

Primăria Municipiului Chișinău informează că activitatea grupelor cu program prelungit, cu finanțare din bugetul municipal, în instituțiile de învățământ primar și secundar din municipiu va fi asigurată și în semestrul II al anului de studii 2024-2025, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Aceste grupe vor funcționa în limita surselor bugetare disponibile, conform prevederilor legislației în vigoare.În semestrul I, peste 30 000 de elevi din 113 instituții de învățământ au beneficiat de acest program, iar continuarea lui vine în sprijinul părinților și elevilor.Amintim că, orice plăți din partea părinților, formale sau informale, pentru funcționarea grupelor cu program prelungit sunt interzise. 

Tânără „kamikaze” cu o trotinetă electrică pe o stradă din Chișinău: A fost la un pas de a ajunge sub roțile mașinilor

O tânără a fost la un pas de a fi strivit sub roțile automobileleor, după ce a efectuat o manevră în plin trafic rutier și s-a prăbușit pe carosabil. Momentul a fost urprins de o cameră de bord a unui automobil implicat în trafic, scrie pulsmedia.md.

 Din imaginile surprinse de camera de bord se vede că aceasta se deplasa neregulamentar și haotic printre mașini, iar când ar fi încercat să efectueze o manevră de virare la dreapta, prin fața unui automobil, și-a pierdut echilibrul și a căzut pe carosabil.

Ulterior s-a ridicat și s-a deplasa pe banda destinată transportului public, pe unde au dreptul să se deplaseze conducătorii de trotinete electrice și biciclete, dar și să fie exhipați corespunzător.

În conformitate cu noile modificări ale Regulamentului Ciruclației Rutiere, celor care se deplasează cu trotinetele și biciclete le ESTE INTERZIS SĂ:

circule pe partea carosabilă drumului, în cazul în care în direcţia de deplasare există o pistă pentru biciclişti; 

📌să se ţină cu mâna de un vehicul în mers;

📌să transporte persoane, indiferent de vârstă.

📌să circule pe trotuare, în zonele pietonale, pe aleile din parcuri şi prin grădinile publice (cu excepţia copiilor care se deplasează pe biciclete sub supravegherea celor adulţi);

📌să execute manevra de virare la stânga sau de întoarcere pe drumurile care au mai mult de o bandă pe sens;

📌să conducă trotineta electrică fiind în stare de ebrietate, sub influența drogurilor sau a altor substanțe contraindicate;

📌să traverseze strada pe trecerile pentru pietoni în timp ce se află pe vehicul.

Aceștia SUNT OBLIGAȚI să:

📌1) Conducă pe drumurile publice trotinete electrice persoanele care au împlinit vârsta de 14 ani.

📌2) Trotinetele electrice circulă doar pe pistele special amenajate (benzile, pistele pentru bicicliști), iar în cazurile în care acestea nu există, circulația lor este permisă numai pe sectoare de drum, cu respectarea cumulativă a următoarelor cerințe:

a) persoana care conduce a împlinit vârsta de 16 ani;

b) viteza maximă admisă pe tronsonul respectiv de drum este de 50 km/h.

📌3) Conducătorii de trotinete electrice, trebuie să circule pe drumul public numai într-un singur rând, menținând în timpul deplasării, în raport cu marginea din dreapta a părții carosabile, un interval nu mai mare de 1 m, fiind îmbrăcați pe timp de noapte, în condiții de vizibilitate redusă, fie cu vestă de protecție reflectorizantă, fie cu îmbrăcăminte cu elemente reflectorizante. 

📌4) Atunci când este amenajată banda rezervată bicicliștilor, delimitată de partea carosabilă prin marcajul 1.2 și semnalizată cu indicatorul 5.42.3, conducătorii de trotinete electrice vor circula doar pe această bandă. 

Deplasarea pe banda, pista pentru bicicliști trebuie să se efectueze doar pe partea dreaptă, în sensul de mers. 

📌5) Conducătorilor de biciclete, trotinete, biciclete și trotinete electrice, ciclomotoare li se interzice să circule pe drumurile publice cu sens unic contra sensului de circulație a autovehiculelor.

Se scumpesc și creditele în Moldova: Explicațiile BNM

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a decis astăzi, 10 ianuarie 2025, majorarea ratei de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt, stabilind-o la 5,60% anual, scrie voceabasarabiei.md.

BNM menționează că decizia a fost luată în urma unei analize a informațiilor macroeconomice recente, care au evidențiat presiunile inflaționiste generate de creșterea tarifelor interne la gaz, energie termică și electrică, în special în lunile decembrie 2024 și ianuarie 2025.În urma acestei măsuri, au fost stabilite și noi rate de dobândă pentru diferite operațiuni financiare:a) la creditele overnight, la nivelul de 7,60 la sută anual;b) la operațiunile repo, la nivelul de 5,85 la sută anual;c) la depozitele overnight, la nivelul de 3,60 la sută anual.

BNM subliniază că ajustarea ratei de bază este destinată să temperaze efectele inflaționiste generate de majorarea tarifelor reglementate și să ancoreze așteptările inflaționiste, având ca scop aducerea ratei anuale a inflației în coridorul de variație de la ținta inflației de 5% anual într-un termen rezonabil.

La mulți ani, Poliția Republicii Moldova!
Articolul anterior
Monede de colecție și bani nedeclarați, depistate în bagajele a doi ucraineni pe Aeroportul din Chișinău
Articolul următor