„Niciodată nu vom renunţa”, promite Vladimir Putin în discursul de Anul Nou la Moscova

Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică, în discursul său de Anul Nou, că „Rusia nu va da înapoi niciodată”, după ce şi-a „apărat ferm” interesele în anul 2023, şi a adus un omagiu soldaţilor ruși, fără a menţiona explicit Ucraina, relatează AFP, EFE și Agerpres.

Vladimir PutinFoto: Adrien Fillon / Zuma Press / Profimedia Images

„Am dovedit adeseori că putem rezolva sarcinile cele mai dificile şi că niciodată nu vom renunţa, pentru că nu există forţă capabilă să ne divizeze, care să ne facă să uităm memoria şi credinţa părinţilor noştri, să ne oprească din dezvoltarea noastră”, a spus Vladimir Putin în discursul difuzat mai întâi în Extremul Orient rus, care datorită fusului orar a trecut deja în 2024.

Spre deosebire de discursul de anul trecut, când a vorbit flancat de militari în uniformă, acum preşedintele rus a apărut singur, cu imaginea Kremlinului în fundal.

În anul 2023 „ne-am apărat ferm interesele naţionale, libertatea, securitatea şi valorile noastre”, a continuat Putin, care a apreciat că Rusia trece acum printr-o „etapă istorică” şi a proclamat anul 2024 ca fiind anul „familiei”, o referire la politica sa de susţinere a valorilor tradiţionale.

El nu a menţionat direct conflictul din Ucraina pe care l-a declanşat în urmă cu aproape doi ani, în schimb a elogiat militarii, „pe toţi cei care sunt la datorie, în prima linie a luptei pentru adevăr şi justiţie”. „Voi sunteţi eroii noştri. Inimile noastre sunt alături de voi. Suntem mândri de voi şi vă preţuim”, le-a transmis Putin militarilor.

În discursul de anul trecut, el afirmase printre alte că „adevărul moral şi istoric” este de partea Rusiei.

Ministrul său al apărării, Seghei Şoigu, a susţinut săptămâna aceasta că, prin respingerea contraofensivei ucrainene, armata rusă şi-a îndeplinit principalul obiectiv în anul care se încheie. Dar, potrivit aliaţilor occidentali ai Ucrainei, armata rusă a pierdut în războiul declanşat de Rusia în februarie anul trecut cel puţin 315.000 de soldaţi (morţi şi răniţi). După eşecul contraofensivei ucrainene, care a eliberat doar o mână de sate, cu preţul unor mari pierderi umane şi materiale în rândul trupelor ucrainene, neprecizate de Kiev sau de aliaţii săi, trupele ruse au revenit în ofensivă pe mai multe sectoare ale frontului.

Potrivit comandantului-şef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, acest război a devenit un conflict de uzură în care ambele tabere consumă mari resurse fără ca vreuna să poată obţine înaintări majore, prin urmare Ucraina are nevoie de noi arme superioare tehnologic celor ruseşti şi de noi efective de soldaţi pentru a putea să avanseze. Deocamdată, Ucraina încearcă să compenseze eşecul contraofensivei prin tactici de război asimetric, cu sabotaje şi lovituri în spatele liniei frontului şi chiar pe teritoriul rus asupra unor ţinte strategice.

Rusia a atacat Odesa cu drone şi rachete, noaptea trecută

Rusia a atacat orașul-port Odesa cu drone și rachete în cursul nopţii de 14/15 noiembrie, lovind clădiri rezidențiale, astfel că o femeie a fost ucisă şi alte 10 persoane, printre care şi copii, au fost rănite, scrie adevarul.ro.

Guvernatorul Odesei, Oleh Kiper, a confirmat informaţiile declarând că, în noaptea de joi spre vineri, oraşul a fost vizat de un atac rusesc „masiv”

O femeie a fost ucisă și cel puțin alte 10 persoane au fost rănite, inclusiv un băiat de 9 ani, a mai precizat guvernatorul. Un bărbat în vârstă de 22 de ani a suferit răni grave și a fost spitalizat, iar celelalte persoane sunt tratate în unități medicale pentru răni moderate.

A fost distrus un bloc de apartamente din centrul orașului, dar şi alte clădiri rezidențiale au suferit incendii și pagube, în urma atacului fiind avariate o biserică, instituții de învățământ și vehicule.

În timpul atacului cu drone şi rachete, a fost lovită una dintre conductele principale de încălzire din Odesa, forțând orașul să oprească unul dintre cazanele sale. Potrivit lui Oleh Kiper, sistemul era responsabil pentru încălzirea a 220 de clădiri de apartamente, șapte grădinițe și patru școli. De asemenea, cazanul furniza căldură unei maternități, unde în prezent sunt 22 de bebeluși și 28 de viitoare mămici, care urmează să nască. Spitalul este capabil să se încălzească singur cu ajutorul generatorului său, iar reparațiile sunt în curs la cazan.

Andri Yermak, șeful Biroului prezidențial al Ucrainei, a calificat atacul de la Odesa drept unul „terorist”.

„Președintelui rus Vladimir Putin îi place să lupte împotriva civililor”, a spus el.

Rusia și-a intensificat atacurile cu drone în Ucraina, inclusiv în orașe importante precum Odesa și capitala Kiev. Atacuri consecutive ale dronelor au vizat Odesa pe 8 și 9 noiembrie, ucigând și rănind civili.

Oficialii ucraineni au avertizat cu privire la amenințarea iminentă la adresa sistemelor energetice și de încălzire ale țării înainte de lunile de iarnă. Șeful interimar al Ukrenergo, operatorul rețelei de stat din Ucraina, declara, la 29 octombrie, că țara s-ar putea confrunta cu cea mai dificilă iarnă de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei.

Amazon vrea să elimine Temu şi Shein: A lansat un nou site, cu prețuri „nebunesc de mici”

Multinaţionala Amazon a lansat un nou site de comerț electronic cu o mare diversitate de produse la preţuri foarte mici, în încercarea de a limita piaţa concurenţilor chinezi Temu şi Shein.

Site-ul, numit Haul, limitează prețul produselor comercializate la 20 de dolari şi este disponibil doar pe mobil în aplicația sa Shopping pentru clienții din SUA, promiţând „prețuri nebunesc de mici” la produse şi livrare în două săptămâni, relatează BBC ccitat de adevărul.ro.

Strategia celor de la Amazon vine în contextul în care principalii concurenţi chinezi în comerţul online s-au bucurat de o creștere rapidă în ultimii ani, dar s-au confruntat și cu numeroase critici privind impactul asupra mediului al fabricării și expedierii de produse din ce în ce mai ieftine.

„Temu și Shein s-au confruntat cu reacții negative atât pentru că au profitat de lacunele de import, cât și pentru că au fost risipitori și iresponsabili față de mediu”, a declarat Sucharita Kodali, analist de retail la Forrester, explicând faptul că şi noul site al Amazon va avea de înfruntat, cel mai probabil, aceleaşi provocări.

Cu toate acestea, autoritățile de reglementare din întreaga lume se arată din ce în ce mai reticente cu privire la creșterea numărului de platforme care vând bunuri produse în masă la prețuri foarte mici.

Nu mai departe de luna octombrie a acestui an, Comisia Europeană a lansat o acțiune împotriva Temu, din cauza îngrijorărilor legate de faptul că nu reușește să oprească vânzarea de produse ilegale.

Amazon a făcut din prețurile scăzute un element-central al ofertei sale cu Haul. Pe lângă un preț maxim de 20 de dolari, acesta a declarat că majoritatea vor costa mai puțin de 10 dolari, dând şi câteva exemple, cum ar fi un „set elegant de colier, brățară și cercei” disponibil la puțin sub trei dolari. Livrarea gratuită va fi, de asemenea, disponibilă pentru comenzile de 25 de dolari sau mai mult şi ar urma să se facă în termen de una-două săptămâni.

„Oferta de produse excelente la prețuri foarte mici este importantă pentru clienți și continuăm să explorăm modalități prin care să lucrăm cu partenerii noștri de vânzare, astfel încât aceștia să poată oferi produse la prețuri foarte mici”, a declarat Dharmesh Mehta, vicepreședinte al Amazon.

Compania spune că toate produsele vândute au garanție, lucru ce va oferi încredere cu privire la siguranța acestora.

La rândul lor, oficialii Mehta au declarat că vor îmbunătăți platforma de vânzare, în perioada următoare, pe baza feedback-ului clienților.

Pedeapsă prea blândă pentru băiatul de 19 ani care ar fi violat și ucis o bătrână la Glodeni și a încercat să omoare un bărbat pe care l-a închis într-un beci

Procuratura raionului Glodeni  anunță despre pronunțarea recentă a sentinței de condamnare a tânărului de 19 ani, acuzat de mai multe infracțiuni, inclusiv violul și omorul unei bătrâne din satul Ustia, raionul Glodeni, precum și răpirea și tentativa de omor a unui bărbat, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Instanța i-a stabilit pedeapsa cu închisoare pe un termen de 20 de ani cu executare și amendă în mărime de 500 unități convenționale. Procurorii nu sunt de acord cu sentința și o vor contesta cu apel. Acuzatorii vor solicita aplicarea celei mai aspre sancțiuni – detențiunea pe viață.
    
Potrivit acuzării, prima crimă a fost comisă la 12 mai 2024. În jurul miezului nopții, inculpatul, fiind în stare de ebrietate a agresat fizic un bărbat și l-a înjunghiat în regiunea gâtului. Ulterior, prin amenințarea lui cu cuțitul, l-a condus până la marginea satului Ustia și l-a coborât într-un beci. Acolo, a continuat să îl bată până nu a lăsat victima inconștientă și a părăsit subsolul.
    
Intenția de a-l omorî cu deosebită cruzime pe bărbat nu și-a produs efectul, deoarece la 13 mai 2024, victima însângerată și sleită de puteri, a fost depistată în acel beci de către angajații Inspectoratului de Poliție Glodeni, în timp ce cercetau alt caz de omor care ar fi fost comis de același inculpat.
    
Mai exact, el ar fi violat și omorât o bătrână și i-a sustras mijloace bănești din domiciliu.
    
Sentința este cu drept de apel, inculpatul beneficiind de prezumția de nevinovăție, potrivit legii, până la devenirea definitivă a hotărârii.

Un jurnalist rus care se declară în mod deschis homosexual a fost bătut la Moscova
Articolul anterior
„Reunificarea” Chinei cu Taiwan este inevitabilă, a spus Xi Jinping în discursul de Anul Nou
Articolul următor