Predicții pentru 2024: Trump nu va câștiga alegerile, Ursula von der Leyen – un nou mandat, X va intra în insolvență

Ca de obicei, analiștii Financial Times precizează răspunsurile greșite pe care le-au dat pentru anul 2023, la finalul anului 2022 – bursa americană nu a scăzut ci a crescut cu peste 20%, Europa nu a experimentat pene masive de curent și nu a existat o cascadă de intrări în incapacitate de plată a unor țări africane, deși asta s-a întâmplat totuși cu Etiopia, scrie Biziday.

Întrebările pentru 2024, și răspunsurile analiștilor FT:

1. Va redeveni Donald Trump președinte al SUA?

Nu. Dar, presupunând că recentele obstacole legale ridicate împotriva lui Trump în Colorado și Maine (unde i s-a interzis să candideze) vor fi depășite, campania lui împotriva lui Joe Biden va fi una dintre cele mai urâte din istoria SUA. Cursa va fi strânsă. Trump va fi condamnat penal în cel puțin unul sau două dintre cele patru procese deschise, înainte de alegeri, și va folosi asta pentru a se prezenta ca fiind persecutat politic de Biden. Deși este tot mai vizibil afectat de vârstă, Biden se va descurca cu Trump mai ales pentru că o majoritate a publicului american va vota contra acestuia din urmă mai mult decât pentru că și-ar dori un al doilea mandat al lui Biden.

2. Va depăși 2024 recordurile de temperatură înregistrate în 2023?

Da. Anul 2023 a fost marcat de atât de multe extreme de caniculă încât aproape sigur se va dovedi a fi un record pentru ultimii 174 de ani, de când există date înregistrate privind temperaturile. Dar mulți oameni de știință se așteaptă ca 2024 să fie și mai cald, deoarece căldura din 2023 a fost susținută de apariția unui model climatic al fenomenului natural El Niño. Acesta nu și-a atins încă vârful, iar efectul asupra temperaturilor se produce de obicei după vârful El Niño.

3. Va declanșa războiul Israel-Hamas un conflict regional?

Nu. Războiul a declanșat violențe în regiune, implicând grupuri militante susținute de Iran. Cea mai mare îngrijorare este că ciocnirile la graniță dintre Hezbollah, puternica mișcare libaneză, și armata israeliană se transformă într-un război în adevăratul sens între aceste două forțe. Guvernul lui Benjamin Netanyahu a spus clar că nu mai poate trăi cu luptătorii Hezbollah la granița dintre Liban și Israel, dar speranța este că presiunea diplomatică internațională va duce la evitarea conflictului. Nici Washingtonul, nici Teheranul nu doresc un conflict regional mai larg.

4. Va deveni liderul laburist Keir Starmer prim-ministru al Marii Britanii?

Da, deși este posibil ca alegerile din Marea Britanie să nu aibă loc până în ianuarie 2025. Conservatorii lui Rishi Sunak par divizați și epuizați. Laburiștii ar putea obține suficiente locuri în palament pentru a face cel puțin un guvern minoritar, dacă nu cumva vor avea o victorie categorică, așa cum indică sondajele în prezent.

5. Creșterea economică a Chinei se va prăbuși la mai puțin de 3%?

Nu. Creșterea economiei chineze s-a deteriorat cu siguranță semnificativ în ultimii ani. Piața imobiliară, care contribuie cu aproape o treime la produsul intern brut, crește lent. Multe administrații locale se îneacă în datorii. Consumatorul chinez este ezitant. Dar creșterea PIB-ului în 2024 este încă prevăzută la peste 4%, în condițiile în care guvernul va acorda ștergeri de datorii, stimulente fiscale și alte forme de sprijin. Progresele în tehnologie vor rămâne puternice.

6. O schimbare de președinte în Taiwan va declanșa un atac chinez?

Nu, deși îngrijorarea legată de un posibil atac al Chinei crește, din cauza manevrelor militare tot mai ample. Principalul favorit la alegerile prezidențiale din ianuarie, Lai Ching-te va urma poziția prudentă a actualului președinte față de China, pentru a nu oferi Beijingului pretext pentru o invazie. Conducerea chineză sub președintele Xi Jinping încă pare să creadă, de asemenea, că are șansa de a constrânge Taiwanul să se unească cu China pe cale pașnică.

7. SUA și UE vor continua să finanțeze Ucraina?

Da. Pe măsură ce contraofensiva Ucrainei împotriva invaziei Rusiei a stagnat la sfârșitul anului 2023, sprijinul militar și financiar pentru Kiev a devenit o problemă controversată de ambele maluri ale Atlanticului. Administrația Biden este hotărâtă să mențină fluxul de provizii: un acord cu republicanii din Congres ar putea implica concesii privind securitatea graniței SUA în schimbul unui ajutor extins pentru Ucraina. O provocare mai mare va apărea dacă Donald Trump revine la Casa Albă.

Între timp, liderii UE ar trebui să găsească modalități, la începutul anului 2024, de a eluda veto-ul Ungariei asupra unui pachet de ajutor financiar de 50 de miliarde de euro. Este probabil și ca Ucraina să încerce în continuare să rupă frontul rusesc, dar este la fel de probabil ca presiunea pentru a negocia cu Moscova să crească.

8. Va obține Ursula von der Leyen un al doilea mandat ca președinte al Comisiei Europene?

Da, dar nu ușor. Ursula von der Leyen s-a achitat bine de sarcini într-un mandat marcat de crize, dovedind valoarea acțiunii comune a UE în domeniul creditării, sănătății, cheltuielilor de apărare și politicii energetice. Acordul ei emblematic, European Green Deal, a rămas în mare măsură pe drumul cel bun. Dar obiceiul ei de a cere anumite politici diferitelor guverne europene, precum și alinierea strânsă cu Washingtonul, i-a enervat pe unii dintre liderii europeni. Coaliția care a adus-o la șefia Comisiei Europene în 2019 este amenințată de ascensiunea dreptei populiste în alegerile pentru Parlamentul European. Partidul Popular European (PPE) rămâne însă în pole-position pentru a-și păstra președinția, chiar dacă asta înseamnă o colaborare mai strânsă cu partidele eurosceptice. Și, deocamdată, nimeni nu pare un candidat mai puternic al PPE decât Ursula von der Leyen.

9. Vor depăși sursele regenerabile cărbunele în producția de energie electrică la nivel global?

Nu. În timp ce ponderea energiei regenerabile este de așteptat să depășească cărbunele în următorii câțiva ani, este puțin probabil ca asta să se întâmple în 2024, din cauza Chinei. Cererea chineză de cărbune a continuat să crească rapid în 2023, chiar dacă producția din surse regenerabilă crește și ea. Punctul de cotitură nu este departe.

10. Va intra X (Twitter) în faliment?

Da. Elon Musk folosește frecvent avertismente de faliment pentru a-și motiva angajații. A făcut-o și la Tesla și la SpaceX. Dar, de data aceasta, odată cu scăderea publicității pe platforma X și cu încercările eșuate de a crea noi surse de venituri, există șanse mari ca insolvența chiar să aibă loc. După recentele izbucniri emoționale împotriva agențiilor de publicitate, Musk poate fi suficient de nesăbuit încât să creadă că poate trece prin faliment și totuși să rămână la conducere. O eventuală luptă a lui Musk pentru controlul unei platforme X intrată în faliment ar fi o continuare captivantă a dramaticei achiziții a Twitter.

50% dintre femeile trecute prin procesul nașterii s-au confruntat cu violență obstetrică. Mai multe activiste îndeamnă victimele să raporteze abuzurile (VIDEO)/P

Jumătate dintre femeile trecute prin procesul nașterii au fost supuse violenței obstetrice, manifestată fie verbal, fie fizic. Mai multe voci, cunoscute pentru promovarea egalității de gen și a nașterii fără violență, au lansat un apel public prin care condamnă fenomenul.

Apelul a fost lansat de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare prin vocile următoarelor femei:

  • Stela Moldovanu – fondatoarea comunității „Măiestria”
  • Nata Levițchi – CEO „Mămica Alăptează”
  • Diana Guja – editorialistă AGORA
  • Ana Smolnițchi – creatoare de conținut, organizatoarea Marșului Nașterii
  • Alina Andronache – specialistă în Advocacy, lobby civic și comunicare.

Iată mesajul acestora:

Nașterea este, probabil, unul dintre cele mai importante momente din viața multor femei. Totuși, pentru multe dintre noi, această experiență este umbrită de violența obstetrică și ginecologică, prezentă în unele instituții medicale.

Jumătate dintre femeile trecute prin procesul nașterii s-au confruntat cu violență obstetrică în timpul travaliului, al nașterii sau al examinării ginecologice.

Peste o treime dintre femeile din Moldova au fost supuse unor manevre obstetrice fără a fi informate sau fără a li se cere consimțământul – cum ar fi metoda Kristellerepiziotomiaadministrarea oxitocinei sau chiar nașterea prin cezariană.

În plus, multe femei care nasc nu primesc sprijinul necesar într-un timp rezonabil sau sunt presate să accepte intervenții pe care nu le doresc.

Și nu doar atât. Cel puțin una din zece femei s-a confruntat cu diferite forme de abuz: 14% – cu abuz verbal în timpul nașterii, 8% – cu cel puțin o formă de abuz sexual, iar 3% – cu o formă de abuz fizic în timpul îngrijirii obstetrice. Poate fi vorba despre ruda, colega, prietena noastră sau chiar noi. 

Doar 6% dintre cazurile de violență obstetrică și ginecologică au fost raportate.

Deși multe femei ar dori să denunțe violența obstetrică și ginecologică, teama de a fi judecate, rușinea sau frica de a-și pune în pericol sănătatea și siguranța proprie și a copilului le împiedică să facă acest pas. Doar un mic procent dintre ele reușesc să își facă vocea auzită.

Violența obstetrică și ginecologică este o realitate dureroasă, un fenomen ascuns care afectează profund viețile femeilor. Ce poți face în astfel de cazuri? Este esențial să raportezi abuzul la instituția în cauză, la Ministerul Sănătății, la Poliție, la Procuratură sau în instanțele de judecată. Știm că nu este ușor, dar fiecare pas contează!

Femeile însărcinate își pot crea un plan al nașterii împreună cu medicul lor, pentru ca acest moment important să fie întâmpinat cu blândețe și siguranță. Iar viitorii tați joacă un rol crucial în oferirea sprijinului necesar.

Grija vindecă ceea ce frica distruge!  Alătură-te campaniei sociale privind violența obstetrică și ginecologică!

Fiecare femeie are dreptul la o experiență medicală bazată pe respect, empatie și demnitate, mai ales într-un moment atât de important precum nașterea. Cu această convingere, în cadrul celor #16Zile împotriva violenței de gen, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD), în parteneriat cu AGORA, a lansat campania de sensibilizare și conștientizare a violenței obstetrice și ginecologice – o inițiativă care își propune să aducă în prim-plan o realitate dură, dar să ofere și soluții pentru o experiență mai empatică pentru femei.

/P/ Acest material este un articol comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției.

Cum să împodobeşti cât mai frumos un brad de Crăciun

Sărbătorile se apropie, iar unul din momentele magice este împodobirea bradului de Crăciun. Cu această ocazie, experţii britanici prezintă sfaturi care te ajută să-l împodobeși cât mai frumos.

În primul rând, ei recomandă să cumperi seturi de 5 globuri sau 5 ornamente la fel, să poziţionezi decoraţiunile în zig-zag şi să aşezi luminiţele în jurul trunchiului.

1. Aveţi grijă la început să pregătiţi piciorul bradului. Acesta trebuie instalat întotdeauana pe o foaie de hârtie pentru ca să protejaţi podeaua de apă şi acele de brad care cad. Puneţi apă în picior, dacă este prevăzut un locaş în acest scop. Dacă nu, înfăşuraţi cu vată udă tulpina tăiată de la bază.

2. Puneţi mai întâi instalaţiile electrice, având grijă ca luminiţele să fie înfăşurate aproape de tulpină. Acest lucru ajută la o mai bună iluminare a globurilor.

3. Nu se pun mai puţin de 100 de luminiţe în întreg bradul. Brazii înalţi de peste 2 metri ar trebui să aibă circa 640 de luminiţe care să se aprindă în cascadă.

4. Ordinea e cheia! De sus în jos se pun câte 6, 8 şi apoi numai câte 12 globuri sub formă de cerc. Aveţi grijă ca cele identice să se succeadă în zig zag de sus în jos. La sfârşit se pun ornamentele la care ţineţi cel mai mult acolo unde vreţi să le vedeţi mai bine.

Cel mai important lucru este la acest Crăciun este culoarea. Conform ultimelor tendinţe din modă, se poartă ornamentele în culorile curcubeului, roşu, oranj, galben, verde, albastru, indigo şi violet.

Noi măsuri pentru debirocratizarea afacerilor

Guvernul a aprobat modificări ce vizează domeniul controlului activității de întreprinzător în Republica Moldova. Noile măsuri vor simplifica activitatea agenților economici și vor genera economii mediului de afaceri de peste 11 milioane de lei anual, odată cu eliminarea barierelor administrative și reducerea costurilor impuse de reglementări învechite, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

Noile prevederi se referă la extinderea valabilității avizelor sanitare de la 1 până la 3 ani,  indiferent dacă produsele provin din țară sau din import. La fel, va fi exclusă necesitatea înregistrării de stat a aditivilor alimentari, enzimelor şi aromelor.De asemenea, este prevăzută excluderea limitărilor pentru tipurile de unități de comerț cu ridicata și introducerea obligativității indicării țării de origine pentru produsele alimentare nepreambalate – aceasta reprezintă o acțiune de susținere ai producătorilor locali. O altă modificare ce va facilita activitatea agenților economici ține de anularea autorizațiilor pentru afișele cu dimensiuni mai mici de 3 metri pătrați și prelungirea valabilității acestor autorizații pentru afișele mari.Străinilor cu drept de muncă, fără vize, le vor fi liberalizate condițiile de încheiere a contractelor de muncă, iar procedura de închidere a unei afaceri va deveni mai simplă și mai rapidă, prin utilizarea instrumentelor online. Mai mult, în cazul jocurilor de noroc, vor fi incluse măsuri mai clare pentru blocarea site-urilor neautorizate.În același timp, farmaciile din sate vor fi licențiate, indiferent dacă activitatea acestora este sau nu subvenționată de stat. „Inițiativele sunt foarte bune și importante pentru mediul de afaceri. În perioada următoare, este necesar să ne concentrăm pe modul în care se implementează legislația de mediu, pentru a reduce costurile antreprenorilor din acest domeniu. De asemenea, împreună cu ministerul Finanțelor, trebuie să simplificăm procedurile de comercializare a produselor agricole proprii. Avem foarte multă lume, în sate, pentru care e nevoie să stabilim un mecanism clar de comercializare”, a spus premierul Dorin Recean. 

Compania chineză Xiaomi a lansat prima mașină electrică. Modelul va concura cu Porsche şi Tesla
Articolul anterior
Alexei Navalnîi trimite „îmbrățișări arctice și salutări polare” din închisoarea siberiană, într-un mesaj de Anul Nou
Articolul următor