Mai multe prestații sociale vor fi acordate fără depunerea cererilor. CNAS desfășoară o campanie de informare a beneficiarilor

Casa Națională de Asigurări Sociale stabilește anual indemnizații adresate familiilor cu copiii pentru circa 33 de mii de beneficiari. Din acest an, au intrat în vigoare prevederi noi, potrivit cărora mai multe prestații vor fi acordate pro-activ în baza datelor din sistemele informaționale de stat, fără a fi nevoie să fie depuse cereri. Despre noile prevederi, dar și despre oportunitățile pentru familiile cu copiii, CNAS va informa populația în cadrul campaniei naționale „Indemnizații fără bariere”, care a fost lansată astăzi, transmite IPN.

Directoarea generală a Casei Naționale de Asigurări Sociale, Elena Țîbîrnă, a declarat că începând cu 1 ianuarie 2024, toate indemnizațiile destinate familiilor cu copii se stabilesc din oficiu, în baza datelor de la Agenția Servicii Publice, fără a fi nevoie ca părinții să depună cereri.

„Inițial Casa Națională s-a gândit în ce mod ar putea ajuta familiile cu copii ca să obțină acest drept fără mult efort. Vorbim acum despre cinci indemnizații pentru familiile cu copii, care sunt acordate de către CNAS și care sunt finanțate atât din bugetul de asigurări sociale de stat, cât și din bugetul de stat. Vorbim despre indemnizația unică la naștere, indemnizația pentru creșterea copilului, indemnizația pentru îngrijirea copilului și indemnizația pentru copiii gemeni sau mai mulți copii născuți într-o singură sarcină și, nu în ultimul rând, vorbim de indemnizația paternală și maternitate”, a notat Elena Țîbîrnă.

Prezent la eveniment, ministrul muncii și protecției sociale, Alexei Buzu, a menționat că, prin inițiativele aprobate s-au făcut mai mulți pași decisivi. Or, atunci când apare un copil în familie, ultimul lucru pe care și-l doresc părinții e să meargă să colecteze documente, să stea în rând, să facă prenotări, să le depună etc. „Pentru noi, la Minister și în cadrul CNAS, standardul cel mai mare atunci când vorbim de prestarea unor plăți este modelul de prestare în mod pro-activ. Aceasta înseamnă că beneficiezi de serviciu de plată fără ca să faci această solicitare, automat”, susține ministrul.

Deputata Marina Morozova a declarat că pentru prima dată în Republica Moldova a fost o majorare considerabilă a indemnizației unice la naștere. Aceasta a fost majorată cu puțin peste 9 mii de lei, ajungând la 20 de mii de lei.

De asemenea, în continuare familiile cu copii de până la 2 ani beneficiază de o plată lunară în mărime de o mie de lei. Ea se acordă pe lângă indemnizația de creștere a copiilor, care se calculează în baza veniturilor unuia dintre părinți.

Totodată, pentru că optăm ca tații să fie mult mai implicați în creșterea copiilor, concediu paternal a fost extins de la 56 de zile până la un an de la nașterea copilului. De asemenea, există posibilitatea ca concediul de îngrijire a copilului să poată să fie partajat între mamă și tată, perioada minimă fiind de 90 de zile.

Autoritățile estimează că în acest an, noile modificări vor viza 33 de mii de mame care vor beneficia de indemnizație unică la naștere și peste 114 mii de copii care vor primi indemnizație lunară de creștere și îngrijire a copilului până la vârsta de 3 sau 2 ani.

Cine ar putea fi succesorul papei Francisc și ce se întâmplă în adunarea secretă prin care Vaticanul își alege noul papă

Papa Francisc, care a murit luni, în a doua zi de Paște, a fost ales de cardinalii de la Vatican la vârsta de 76 de ani, după retragerea din funcție a predecesorului său, Papa Benedict al XVI-lea. Din moment ce nu a fost numit niciun succesor clar, oricare dintre membrii Colegiului Cardinalilor ar putea fi ales, scrie digi24.ro.

Totuși, câțiva dintre cei 252 de posibili candidați par a fi favoriți pentru preluarea conducerii Bisericii Catolice. Teoretic, orice persoană catolică de sex masculin poate fi aleasă în rol de papă, dar ultima dată când un catolic care nu era un membru al Colegiului Cardinalilor a fost ales să conducă Vaticanul s-a întâmplat în 1378.

După moartea sau retragerea din funcție a papei, un conclav este organizat în Capela Sixtină de la Vatican, acolo unde cardinalii discută și votează pentru a hotărî cine va fi următorul lider al Bisericii Catolice. Aceștia jură să nu dezvăluie nimic din ceea ce se discută în timpul adunării secrete și rămân izolați de restul lumii până când se alege noul papă. În tot acest timp, ei discută despre meritele fiecărui candidat luat în considerare.

Cu toate că oficial nu este permisă promovarea vreunuia dintre candidați, procesul alegerii noului papă este unul „extrem de politic”, potrivit BBC. Tradiția spune că toți cardinalii ar trebui să se lase ghidați doar de Sfântul Duh atunci când aleg cu cine să voteze.

Doar 138 dintre cei 252 de cardinali vor putea vota în următorul conclav, întrucât doar membrii Colegiului Cardinalilor care au sub 80 de ani au drept de vot. Votul este secret. Toți cardinalii-electori scriu numele celui pe care îl preferă pe o bucată de hârtie. Pentru alegerea noului papă este nevoie de obținerea unei majorități de minim două treimi.

Patru runde de vot au loc în fiecare zi, până când un candidat primește destule voturi pentru a fi numit papă. Buletinele de vot sunt arse după fiecare sesiune, fumul degajat putând fi văzut de cei care privesc procesul de afară. Dacă fumul este negru, cardinalii nu au ajuns la o decizie. Dacă fumul este alb, înseamnă că ei au reușit să aleagă un nou papă.

În perioada sărbătorilor, risipa alimentară atinge cote alarmante

În perioada sărbătorilor, risipa alimentară ajunge la cote alarmante. Sute de tone de produse sunt aruncate în fiecare an, chiar și în condițiile în care multe dintre acestea ar putea fi salvate sau reutilizate. Specialiștii spun că, de la an la an, oamenii sunt tot mai conștienți, iar partea pozitivă este că alimentele ce ajung în tomberoane sunt tot mai puține. Totuși, mai avem de lucrat la acest capitol, scrie radiomoldova.md.

Experții susțin că 40 la sută din risipa alimentară a Republicii Moldova este din cauza cetățenilor care merg la magazin, fac cumpărături, plătesc sume enorme pentru ele, le duc acasă, iar mai apoi multe dintre ele ajung la gunoi.Pentru a preveni risipa alimentară, fiecare cetățean trebuie să țină cont de câteva reguli simple, inclusiv consumul rațional de alimente, afirmă comunicatoarea de la Banca de Alimente, Ana Ceban.

Trebuie să facem cumpărăturile în baza unei liste, astfel ca să evităm achizițiile în plus, să găsim anumit forme de valorificate a alimentelor rămase, fie că sunt donate persoanelor nevoiașe, fie sunt congelate sau făcute alte rețete creative. De exemplu, ouăle roșii pot fi utilizate pentru salate, fructele și legumele pot deveni sosuri sau smoothie, se pot face diferite copturi din lactatele rămase.

În același timp, alimentele donate de agenții economici ajung la cele mai vulnerabile persoane, evident cu respectarea termenului de valabilitate, a mai spus Ana Ceban.

”În ceea ce ține de agenții economici, Banca de alimente se ocupă de recuperarea alimentelor care riscă să fie aruncate, pentru că fie au fost efectuate stocuri în exces, fie au defecte de ambala, fie trece perioada în care ele sunt achiziționate. E important ca ele să fie sigure pentru consum, iar Banca de alimente asigură condițiile de păstrare necesare și le distribuie în peste 78 de servicii sociale partenere.

Cetățenii Republicii Moldova aruncă la tomberon în fiecare an aproximativ 180.000 de tone de produse alimentare. Aceasta în timp ce fiecare a patra persoană din mediul rural nu își poate permite să se alimenteze suficient și suferă din cauza foamei, relevă datele prezentate de economistul Veaceslav Ioniță.

TRAGEDIE de Paște: Un autobuz, condus de un moldovean, implicat într-un grav accident în Ucraina: Un pasager a murit, alți șase au fost răniți

Un grav accident rutier produs în dimineața zilei de 20 aprilie, în raionul Mohîliv-Podilskîi din regiunea Vinița, Ucraina, s-a soldat cu rănirea a șapte persoane, dintre care una a decedat ulterior. Autobuzul implicat, un vehicul de cursă marca Scania, era condus de un cetățean moldovean în vârstă de 64 de ani, au transmis autoritățile locale într-un comunicat, scrie ziua.md.

Potrivit informațiilor preliminare ale anchetei, șoferul a pierdut controlul asupra direcției, iar autobuzul a ieșit de pe carosabil și s-a oprit în șanțul de pe marginea drumului.În urma impactului, șapte pasageri au fost răniți, inclusiv o fetiță de 8 ani și un bărbat de 48 de ani, cetățean străin.

Ulterior, portalul Strana.ua a anunțat că bărbatul, de naționalitate chineză, a murit din cauza rănilor suferite.

Cinci dintre victime au fost transportate la spital pentru îngrijiri medicale. Potrivit surselor locale, compania de transport nu răspunde apelurilor pasagerilor răniți și nu colaborează cu aceștia în present, notează sursa citată.

Tânăra cu părul scurt, desemnată Miss Franța 2024, nu va pleca la Miss World. Care este motivul
Articolul anterior
O nouă ,,ţară” pe harta lumii. Este extrem de bogată în aur, resurse minerale, petrol și gaze
Articolul următor
Close menu