Fetița de 11 ani care a născut s-a întors la școală. Cine va avea grijă de bebeluș

Drama fetiţei care a fost violată şi a născut la 11 ani a şocat întreaga societate, iar autorităţile recunosc că acest caz scoate la iveală lacunele legislative şi lipsa de specialişti în protecţia copiilor.

La începutul anului 2024, fata de doar 11 ani a născut, prin operația cezariană, o fetiță, la Institutul Mamei şi Copilului din Chişinău, transmite tvrmoldova.md. 

Potrivit medicului obstetrician-ginecolog Svetlana Jubîrca, acesta este un caz foarte rar întâlnit. Ea spune că de obicei, la maternitate vin fete de la 14 ani în sus. De asemenea, ea spune că, în astfel de cazuri apar multe complicații și probleme. 

În prezent, fata de 11 ani și copilul ei sunt bine. Aceasta s-a întors la școală, iar bunica sa a revenit acasă din străinătate pentru a avea grijă de bebeluș. 

„Cazul a fost reflectat şi am fost sesizaţi de către şcoală, când au văzut că persoana deja prezenta semne de graviditate. Atunci deja au fost sesizaţi asistenţii sociali, iar în urma verificărilor s-a stabilit că persoana este însărcinată. Mama victimei unde era? – Iată aici avem cazul că în momentul dat era plecată. Respectiv, după câte cunosc a revenit şi are grijă”, susține Alexandru Lupan, reprezentant al IGP. 

Chiar dacă a născut, ea tot rămâne un copil, care trebuie susținut, spune psihologul Valentina Oanța de la Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii.

Pe caz a fost inițiată o anchetă penală pentru viol săvârșit asupra unei persoane care nu a atins vârsta de 14 ani. Suspect pe caz este tatăl vitreg al fetei, un bărbat în vârstă de 46 de ani. Acesta a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile. Psihologii spun că urmările unor astfel de situaţii pot fi cumplite pentru victime.

Potrivit psihologului Svetlana Gorea, copilul va realiza mai târziu ce s-a întâmplat cu ea. Ea susține că fata are nevoie de asistență psihologică de calitate acum, pentru a fi cât mai puțin traumată în urma tuturor acestor incidente. 

„Vă daţi seama ce se va întâmpla cu acest copil când va merge în sat. Foarte important este cum va fi gestionat acest caz la nivel de localitate, de şcoală, de familie”, mai spune psihologul. 

Cazul a ajuns și în atenția autorităților, iar ministrul Muncii și Protecţiei Sociale, Alexei Buzu, a declarat că acest caz va declanşa o serie de verificări.

„Eu am solicitat o analiză pe intern în cadrul ministerului pentru a înţelege cum noi am eşuat faţă de acest copil. Atât timp cât noi aprobăm legi, aprobăm programe, iniţiative, fără a avea intervenţii, fără a avea investiţii în colegii noştri din prima linie, lucrurile nu se vor schimba. Abordarea noastră de până acum a fost una absolut laşă”, a declarat Alexei Buzu. 

De asemenea, în caz s-a autosesizat și Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului care a spus că, în 2022 au fost înregistrate nouă nașteri în rândul minorelor de până la 14 ani și nu mai puțin de 223 de naşteri în rândul fetelor cu vârsta între 15-17 ani.

„Dacă analizăm datele pe cel puţin ultimii 10 ani am avut doar două cazuri de naşteri la 12 ani, dar niciunul la o vârstă mai fragedă. Voi întreprinde toate demersurile necesare pentru a mă asigura că această fată, acest copil, cât şi nou născutul sunt în siguranţă, sunt bine şi el sunt oferite toate serviciile de suport necesare”, a spus Vasile Coroi, Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului. 

Astfel de cazuri nu sunt o noutate pentru medicii din Republica Moldova. Anual, peste o sută de minore aduc pe lume copii la Institutul Mamei şi Copilului din Chişinău. Specialiştii spun că naşterea la o asemenea vârstă este destul de periculoasă şi de aceea sarcinile trebuie urmărite cu atenţie.

Medicii spun că cele mai multe fete foarte tinere care rămân însărcinate ţin asta secret pentru că le e frică să nu fie judecate de societate. Totuşi, adolescentele până la 16 ani pot întrerupe o sarcină nedorită dar cu acordul părinţilor şi în urma deciziei unei comisii speciale. Specialiştii recunosc, însă, că numărul fetelor foarte tinere care ajung să facă întreruperi de sarcină este mai mare decât ştiu autorităţile.

Mai grav este că o parte dintre aceste minore sunt victimele unor abuzuri sexuale şi ajung să-şi povestească dramele prea târziu.

Anul trecut, oamenii legii au documentat 363 de cazuri de agresare sexuală a minorilor, cu 43 mai puține decât în 2022. Majoritatea celor abuzați sunt fete, 315 la număr, și 24 de băieți, cu vârste între 13 și 15 ani. De asemenea, datele polițiie arată că mai multe de jumătate dintre copiii agresați sexual sunt din mediul rural. 

În 2023, cazurile de abuzuri sexuale în rândul minorilor au fost într-o uşoară scădere, dar consecinţele rămân la fel de grave.

Potrivit reprezentantului IGP, Alexandru Lupan, de regulă astfel de lucruri se întâmplă când mama victimei este plecată la lucru în străinătate și concubinul are grijă de copil. 

Poliţia spune că cele mai multe violuri asupra minorilor au fost comise la domiciliu şi pe fondul consumului de alcool. Specialiştii spun că frica şi ruşinea îi fac pe copii să tracă totul sub tăcere sau părinţii, din diferite motive, nu sesisează la timp aceste situaţii. Psihologii afirmă că în ajutorul copiilor ar trebui să vină comunitatea din care fac parte.

Autorităţile recunosc că există lacune mari la capitolul protecţia copiilor şi că ajung să ia lucrurile mai serios abia după ce se înregistrează o tragedie. Anul acesta a fost demarată şi reforma în domeniul asistenţei sociale „RESTART”, pentru a îmbunătăţi intervenţia în cazurile în care copiii sunt în situaţii de risc. Iar o altă problemă care necesită rezolvare este criza de specialişti în domeniul protecţiei copilului.

„Noi estimăm că avem nevoie de cel puţin 300 de asemenea specialişti. Guvernul va mobiliza resursele necesare, pentru ca să putem angaja aceşti specialişti cât mai curând posibil. Asta se întâmplă. AVem cazuri de violenţă. Poliţiştii, asistenţii noştri nu au instrumente, resurse necesare. Fiecare caz de violenţă în Republica Moldova este un eşec şi asta trebuie încă odată să ne mobilizeze cât mai mult posibil”, a precizat ministrul Alexei Buzu. 

În prezent, în primăriile din Republica Moldova lucrează doar aproximativ 40 de specialişti în protecţia drepturilor copilului. Citiți reportajul în întregime aici.

Clienții unor restaurante vor fi taxați dacă nu mănâncă tot din farfurie. Câți bani vor trebui să plătească

Administratorul unui restaurant din Viena, Austria, a decis să introducă o regulă conform căreia clienții care nu mănâncă tot din farfurie vor fi taxați. Aceasta regulă a fost adoptată și de un bar din Elveția.

Este vorba despre restaurantul cu specific chinezesc Lucky Wok, de tip „All you can eat (n.r. – mănânci cât poți), care se află în cartierul Florisdorf din Viena. Clienții care își umplu în exces farfuria și nu termină mâncarea sunt nevoiți să plătească o taxă în valoare de 2 euro.

Exemplul antirisipă a fost urmat de un bar din Baden, Elveția, relatează Blick.

Restaurantul atrage atenția asupra acestui lucru în meniul său: „Atenție! Vă cerem înțelegere! Se vor percepe 2 euro pentru fiecare farfurie rămasă neterminată!”, este scris vizibil pe prima pagină a meniului.

„Dar cine se uită la meniul unui restaurant unde mănânci cât poți?”, s-a întrebat un client după ce o chelneriță l-a atenționat.

„Dacă oaspeții nu își termină mâncarea, atunci este o risipă completă”, a precizat conducerea Lucky Wok. Abordarea „nu este în niciun caz intenționată ca hărțuire”, au explicat proprietarii localului.

Exemplul antirisipă a fost urmat de un bar din Baden, Elveția. Acesta percepe o taxă de 5,1 euro clienților care nu termină ce au în farfurie.

„Eu am învățat că mâncarea este valoroasă, nu o arunci!”, a explicat proprietarul Salman Ghauri, care a crescut în India. „Este foarte important să tratezi mâncarea cu respect. Întotdeauna îmi avertizez clienții de trei ori și oamenii înțeleg asta. Farfuriile se întorc aproape întotdeauna goale”, a spus el.

Johannes Hahn consideră că Moldova poate deveni membră a UE până în 2030

Comisarul european pentru buget şi administraţie, Johannes Hahn, este convins că Republica Moldova poate deveni membră a UE până în anul 2030.

Oficialul european a făcut această declaraţie răspunzând joi la întrebările jurnaliştilor în cadrul unei vizite la Chişinău, transmite infotag.md.

„Bineînţeles (Moldova poate deveni membră a UE până în 2030 – „I”). Mai este încă de lucru, dar trebuie să spun că „însoţesc” Moldova de mai bine de un deceniu, am văzut „ascensiuni şi declinuri”, dar acum văd doar o tendinţă pozitivă…. Mai este încă de lucru, dar dacă se face la timp, putem începe negocierile reale şi atunci totul este posibil…. Sunt mai mult decât sigur că totul este posibil”, a spus oficialul.

Hahn este încrezător că Moldova va reuşi să facă munca necesară şi să obţină aprobarea Consiliului UE pentru a putea începe negocierile oficiale. El a spus că „temele” pe care Moldova trebuie să le facă se referă la sistemul de justiţie şi la respectarea principiilor statului de drept.

Moldovenii care au muncit în Spania vor putea beneficia de pensii

Moldovenii care au muncit în Spania vor avea dreptul să solicite diferite tipuri de pensii și indemnizații precum pensii pentru limită de vârstă, pensii de dizabilitate cauzată de o afecțiune generală, pensii şi indemnizații de dizabilitate cauzată de un accident de muncă sau o boală profesională, precum și pensii de urmaş.

Moldovenii care au muncit în Spania vor putea beneficia de pensii

Acordul în domeniul securității sociale între cele două țări, semnat la Madrid pe 21 iulie 2022, va intra în vigoare pe 1 iunie curent, transmite ziar.md.

Potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale (MMPS), fiecare stat va calcula și va achita pensia proporțional perioadei de asigurare realizate pe teritoriul său, în conformitate cu legislația națională.

„Pentru a beneficia de pensii și alte prestații sociale prevăzute de acordurile internaţionale în domeniul securităţii sociale la care R. Moldova este parte, persoanele îndreptățite vor depune o cerere la Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) sau la instituția competentă a celuilalt stat contractant”, a notat MMPS.

Informații cu privire la țările cu care R. Moldova a încheiat Acorduri de securitate socială, tipurile de prestații stabilite și instituțiilE responsabile de implementarea acestora din partea celuilalt stat contractant, pot fi găsite aici. Totodată, informații utile pentru lucrătorii migranți sunt disponibile pe pagina CNAS, la rubrica Relaţii internaţionale.

Conform datelor oficiale, în prezent în Spania sunt stabiliți circa 22 mii de cetățeni ai R. Moldova. Țara noastră a încheiat acorduri de securitate socială cu 18 țări: Republica Austria, Republica Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Estonia, Cehia, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania, Germania, Turcia, Belarus, Italia, Letonia, Grecia, Spania, dintre care 17 sunt deja în vigoare.

Un interpret rus, asaltat de fane într-un local din Chișinău
Articolul anterior
Doi judocani moldoveni au intrat în top 7 la Grand Slam-ul de la Paris
Articolul următor