Agenții economici din stânga Nistrului au început să achite taxe vamale

Chiar dacă sunt nemulțumiți de noul Cod Vamal al Republicii Moldova, agenții economici din stânga Nistrului se conformează treptat. Astfel, de la începutul anului, aceste firme au plătit taxe de peste opt milioane de lei, potrivit Ministerului Finanțelor și Serviciului Vamal.

Agenții economici din stânga Nistrului au început a achita taxele vamale

De la începutul anului 2024, aproape 200 de companii din raioanele de est au importat mărfuri pe teritoriul Republicii Moldova şi au plătit taxe de 8,4 milioane de lei, transmite tvrmoldova.md

Totodată, problemele apărute au fost discutate de agenții economici din stânga Nistrului cu autoritățile constituționale de la Chișinău în cadrul unei ședințe organizate la Camera de Cormerț și Industrie și în cadrul Consiliului economic de pe lângă prim-ministru.

„De exemplu obținerea certificatului de origine euro1 pentru agenții ec. din regiunea transnistreană  care sunt procedurile vamale sau cele interne de libera circulație a mărfurilor   din regiunea transnistreană pe teritoriul RM. În regiunea transnistreană nu există TVA și e o problemă cu care se confruntă agenții economici când ei exportă de pe teritoriul vamal al Republicii Moldova, inclusiv în țările CSI și piața UE. Al treilea subiect a fost cu conturi în băncile autohtone. Încercăm să găsim soluții pe fiecare din aceste subiecte, inclusiv ce ține de uzina metalurgică”, susține Sergiu Harea, președintele CCI. 

De asemenea, Serviciul Vamal informează că, în ianuarie 2024, companiile transnistrene au depus 578 de declarații vamale, iar pentru 262 dintre acestea a fost achitată taxa vamală. 

Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a menționat că CCI va avea mai multe reuniuni cu reprezentanții din stânga Nistrului, evenimente la care vor fi prezenți și reprezentanții Serviciului Vamal, dar și a altor instituții competente. 

„Cea mai mare parte din aceste întreprinderi erau la curent încă de anul trecut, pentru că acționează prin intermediul brokerilor, mulți au depus solicitări privind scutiri în conformitate cu acordurile de liber schimb pe care le are Republicii Moldova”, a mai spus Oleg Serebrian. 

La rândul său, președintele Camerei de Comerţ şi Industrie a spus că principala problemă a celor din regiunea separatistă este legată de taxa de import a materiei prime, provenite din țările cu care Moldova nu are Acorduri de comerț liber, motiv pentru care Tiraspolul va pierde anual câteva milioane de dolari. 

„Suntem permanent în discuții cu autoritățile publice pentru a încadra agenții economici din regiunea transnistreană în spațiul economic al Republicii Moldova”, a mai spus Sergiu Harea. 

Oleg Serebrian spune că orice schimbare de lege are nevoie de o perioadă de adaptare, pentru ca oamenii să înțeleagă cum funcționează, care sunt exact prevederile atât în dreapta Nistrului, cât și în stânga, pentru că noul Cod Vamal nu este exclusiv doar pentru o parte a Nistrului. 

Ca răspuns la modificările legislative făcute de Chişinău, autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol au impus, din 17 ianuarie, taxe vamale ilegale pentru fermierii din regiunea Dubăsari care au terenuri în zona separatistă. Vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, a declarat că, în pofida presiunilor Tiraspolului, Chișinăul nu va renunța la modificările din Codul vamal, iar pentru fermierii din Dubăsari, autoritățile constituţionale iau în calcul măsuri de sprijin.

„Aici trebuie și oficiul teritorial și autopritățile din raion să facă toate calculele în baza cărora să putem opera, pentru că trebuie să știm ce are de gând să cultive în acest an, ce volum prognozabil de roadă poate fi ca să aplicăm ajutoarele respective”, susține Serebrian. 

La Agenția Servicii Publice în regiunea transnistreană sunt înregistrați circa 2.200 de agenți economici.

Amintim că, de la 1 ianuarie, a intrat în vigoare noul Cod vamal al Republicii Moldova. Potrivit noilor modificări, agenții economici din stânga Nistrului sunt obligați să plătească taxe vamale în bugetul Republicii Moldova, fapt care i-a nemulțumit pe aceștia. Subiectul a fost și pe agenda discuțiilor în format 1+1 care au avut loc la 16 ianuarie la sediul misiunii OSCE din Tiraspol. Oleg Serebrian a anunțat atunci că odată cu aceste modificări s-a făcut dreptate, astfel încât antreprenorii de pe ambele maluri să achite taxe vamale egale. Reportajul video poate fi urmărit aici.

Un bărbat căsătorit şi cu doi copii s-a lăsat păcălit pe TikTok şi i-a trimis 50.000 de euro unei tinere care pretindea că îl iubeşte

Un bărbat din judeţul Iaşi care munceşte de ani buni în Anglia, căsătorit şi cu doi copii, a căzut victimă unei escrocherii „clasice”, pe TikTok. El a trimis 50.000 de euro în contul unei „tinere” care l-a agăţat pe platforma de socializare şi l-a convins că este îndrăgostită de el, scrie adevarul.ro.

 Deși autoritățile și mass-media au avertizat în numeroase rânduri asupra diverselor metode de escrocherii online, acestea funcţionează în continuare, mai ales când e vorba de „iubire adevărată”.

Una dintre cele mai recente victime este un bărbat din Ruginoasa, judeţul Iaşi, care munceşte de ceva ani în Anglia în domeniul construcţiilor, căsătorit şi cu doi copii acasă, care a trimis 50.000 de euro în contul unei tinere care l-a abordat pe o reţea de socializare.

Așa-zisaa lor oveste de dragoste a început în urmă cu şapte luni pe TikTok, timp în care persoana care se ascundea în spatele contului a reuşit să-l convingă pe bărbat că este îndrăgostită nebuneşte de el şi să-i câştige încrederea.

„Mi-a scris că mă iubeşte. Şi-a făcut tricou cu mine. Plângea, mă suna de 30-40 de ori pe zi”, le-a povestit ulterior bărbatul poliţiştilor.

„M-a înjurat, că sunt prost”

Ieşeanul nu a putut rămâne indiferent la declaraţiile tinerei, care printre mesaje emoţionante şi promisiuni îi transmitea şi că are nevoie de bani, astfel că în această perioadă de timp i-a trimis diverse sume de bani, mai mici sau mai mari, ajungând la suma de 50.000 de euro.

„Spunea că vrea să fie cu mine. Că e săracă, n-are bani…”, a mai povestit bărbatul.

A fost cutremur în România

Un cutremur cu magnitudinea de 3,2 grade s-a produs vineri, 10 ianuarie, în zona seismică Vrancea, a anunțat Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), scrie adevarul.ro.

„În ziua de 10 Ianuarie 2025, la ora 15:49:26 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, PRAHOVA un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.2, la adâncimea de 140.0 km”, a transmis INCDFP.

Seismul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 47km SE de Brașov, 50km N de Ploiești, 57km SE de Sfântu-Gheorghe, 64km NV de Buzău, 72km NE de Târgoviște, 91km V de Focșani. 

Ultimul cutremur din zona seismică Vrancea a avut loc la 27 decembrie 2024.

Trump, primul președinte american condamnat penal. Ce sentință a primit, cu doar 10 zile înainte de preluarea mandatului

Judecătorul Juan Merchan l-a condamnat pe Donald Trump la eliberare necondiționată, permițând președintelui ales să evite închisoarea, amenzile sau probațiunea, scrie adevarul.ro

Donald Trump este primul președinte al SUA condamnat într-un proces penal. El a fost condamnat pentru falsificarea unor documente contabile care dovedeau plăți către o actriță de filme pentru adulți, prin care îi cumpăra tăcerea legată de o aventură extraconjugală.

Președintele ales a fost găsit vinovat pentru 34 de infracțiuni legate de folosirea banilor din campania electorală din 2016. 

Judecătorul Juan Merchan a indicat anterior că liderul republican nu va face închisoare pentru faptele comise. Cu toate că nu va avea o pedeapsă privativă de libertate, Donald Trump va rămâne cu statutul de infractor condamnat.

„Protecția acordată funcției de președinte nu este un factor atenuant. Ele nu reduc gravitatea infracțiunii și nici nu justifică săvârșirea acesteia în niciun fel”, a spus judecătorul.

Președintele ales și avocatul său a strigat că este „o nedreptate”, iar Donald Trump le-a mulțumit amenințător procurorului și judecătorului. 

Inițial, Donald Trump urma să fie condamnat pe 11 iulie. O decizie a Curții Supreme a SUA, dată pe 1 iulie, le-a conferit președinților americani o imunitate largă împotriva urmăririi penale.

Pe 3 ianuarie judecătorul Juan Merchan a decis că nu există niciun impediment legal pentru pronunțarea sentinței, moment programat să aibă loc pe 10 ianuarie.

Record absolut de şedere în spaţiul cosmic, stabilit de un cosmonaut rus
Articolul anterior
Topul celor mai bune universităţi din Moldova şi România în anul 2023
Articolul următor