S-a stins din viață Robert Badinter, fiul unor imigranți basarabeni care a abolit pedeapsa cu moartea în Franța

”Părintele” abolirii pedepsei cu moartea în Franţa, fostul ministru socialist al justiţiei Robert Badinter, a murit în noaptea de joi spre vineri, la vârsta de 95 de ani, informează AFP, citat de Agerpres.



Robert Badinter, ministru în timpul preşedintelui socialist Francois Mitterrand (1981-1986), s-a aflat la originea legii adoptate de parlament pe 9 octombrie 1981 care a abolit pedeapsa cu moartea, într-o Franţă atunci majoritară în favoarea pedepsei capitale, iar ulterior a pledat pentru abolirea universală a acesteia.

Preşedintele Emmanuel Macron a evocat o „personalitate a secolului, o conştiinţă republicană, spiritul francez”, adăugând că îi va fi adus un omagiu naţional.

Născut la Paris pe 30 martie 1928, într-o familie de evrei care a emigrat din Basarabia (astăzi R. Moldova, precizează France Presse), Robert Badinter a încetat din viaţă chiar în ziua în care, în 1943, tatăl său a fost arestat la Lyon, pentru a ajunge ulterior în lagărul de concentrare Sobibor, în Polonia, unde a murit.

După studii la universitatea Columbia, Badinter a devenit cofondator al unei firme de avocatură prestigioase, apărând personalităţi, nume mari din presă sau afaceri.

Lupta sa împotriva pedepsei cu moartea şi-a găsit originea în dimineaţa zilei de 28 noiembrie 1972, când unul dintre clienţii săi, Roger Bontemps, complice la o luare de ostatici soldată cu decese, a fost executat.

Acest lucru „vă pune sub semnul întrebării viziunea despre justiţie. Mi-am jurat atunci că voi lupta toată viaţa împotriva pedepsei cu moartea”, a povestit el pentru AFP în 2021.

Respectat astăzi pentru umanismul său în slujba dreptului, Robert Badinter a fost multă vreme detestat ca avocat, considerat prea tolerant faţă de criminali; a urcat adesea treptele tribunalelor sub insulte şi a primit scrisori de ameninţare. „Pentru opinia publică, am fost avocatul asasinilor”, a recunoscut el.

Pe 3 iunie 1983, sute de poliţişti au manifestat sub ferestrele biroului său strigând „Badinter – asasin!” şi „Badinter la Moscova!”, şeful poliţiei fiind nevoit să demisioneze.

Tot Badinter a sprijinit adoptarea, în august 1962, a legii care a abrogat delictul de „homosexualitate”.

În toate școlile din țară vor funcționa consilii școlare ale elevilor

În toate școlile din țară vor funcționa consiliile școlare ale elevilor. Alegerile pentru aceste structuri se vor desfășura concomitent, în toate instituțiile, pe data de 10 octombrie, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Ulterior, elevii își vor alege reprezentanții în consiliile raionale, iar până la finele anului curent, va începe să funcționeze și noua componență a Consiliului Național al Elevilor. Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Națională pentru Tineret au lansat astăzi o campanie de informare pentru elevi și administrațiile școlare, astfel ca procesul electiv să aibă loc în mod corect și democratic.

Alegerile în consiliul școlar, raional și național se vor desfășura în baza unor reguli noi, prevăzute de Regulamentul de funcționare a acestor structuri, adoptat într-o versiune nouă în anul 2023. Dacă până acum, tinerii care făceau parte din Consiliul Național al Elevilor erau selectați de minister, din acest an ei urmează să fie selectați de colegii lor din structurile raionale, iar aceștia, la rândul lor – din rândul consiliilor școlare ale elevilor.

Pe parcursul lunii septembrie vor fi organizate o serie de sesiuni de informare pentru elevi și instituțiile de învățământ, instruiri tematice pentru coordonatorii metodologiei cu privire la desfășurarea procesului electoral în școli, precum și alte acțiuni de suport pentru a facilita desfășurarea corectă a alegerilor în școli și colegii.

Pentru informare cu privire la desfășurarea alegerilor și structura platformelor de participare ale elevilor, accesați Ghidul pentru elevi: Consiliile elevilor și participarea activă (https://bit.ly/ghidpentruelevi) sau tineret.gov.md.

Cetatea Soroca va apărea într-un documentar pe Netflix

Filmările pentru documentarul „Flavours of Moldova”, care va fi difuzat pe Netflix în 2025, sunt în plină desfășurare. Producția, care va purta numele Aromele Moldovei în traducere, este realizată de aceeași echipă care a creat apreciatul documentar „Flavours of Romania”. Acest nou proiect urmărește să pună în valoare frumusețea, bogăția culturală și turistică a Republicii Moldova, scrie observatorul.md.

Printre locațiile selectate pentru filmări se numără crame renumite, podgorii și locuri de importanță istorică, precum Cetatea Soroca, Orheiul Vechi, Conacul Pommer și Conacul Carabet Balioz. Documentarul promite să ofere o privire de ansamblu asupra patrimoniului cultural al Moldovei, promovând în același timp vinurile sale de renume internațional și istoria fascinantă.

În cadrul acestui proiect, am discutat cu Dumitru Ungureanu, muzeograf la Cetatea Soroca, care ne-a oferit mai multe detalii despre implicarea cetății în documentar: „Charlie Ottley, un jurnalist din Marea Britanie, lucrează la al doilea sezon al unui film documentar despre turismul din România, intitulat Flavours of Romania. Unul dintre episoadele din acest sezon va fi axat pe Republica Moldova, prezentând atracții turistice din această țară. Cetatea Soroca va fi inclusă ca o atracție turistică importantă. Vom avea, probabil, aproximativ 10 minute dedicate într-un episod difuzat pe Netflix, care va apărea în iunie 2025”, a declarat acesta.

Documentarul „Flavours of Moldova” va fi lansat după difuzarea sezonului 3 din „Flavours of Romania” și se așteaptă să atragă un public larg, contribuind astfel la creșterea interesului internațional pentru turismul din Republica Moldova.

Cu ajutorul acestui proiect, Republica Moldova va avea o oportunitate unică de a se face cunoscută pe scena globală, prezentându-și cultura, istoria și frumusețile naturale în fața unui public de milioane de oameni.

Reținuți pe urme fierbinți: Doi indivizi au jefuit un bărbat care mergea pe stradă, în sectorul Rîșcani al Capitalei

Polițiștii Batalionului de patrulare și reacționare operativă (BPRO) al Direcției de Poliție Chișinău au reținut doi bărbați de 30 și 41 de ani, fiind suspectați de comiterea unui jaf în sectorul Rîșcani al capitalei, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Aceștia, pe parcursul nopții, aflându-se pe strada Nicolae Dimo s-au apropiat de victimă, un bărbat de 46 de ani și, prin aplicarea violenței fizice, l-au deposedat de geanta personală și telefonul mobil, deplasându-se într-o direcție necunoscută.

Suma prejudiciului cauzat a fost estimat de către victimă la peste 3 000 de lei.

Bănuiții au fost reținuți pentru 72 de ore, iar conform legislației în vigoare persoanele culpabile de asemenea infracțiune riscă închisoare de la 5 la 7 ani.

Condiții noi pentru candidații la examenele auto din Chișinău și pentru obținerea permiselor de conducere provizorii de către șoferii începători. Anunțul ASP
Articolul anterior
Atac la granița României, locuitorii din Tulcea și Galați au primit trei mesaje RO-Alert. Explozii în porturile Ismail și Reni
Articolul următor