Avocatul Poporului: Persoanele cu dizabilități nu trebuie folosite pentru sensibilizare sau manipulare

Avocatul Poporului a chemat autoritățile la dialog după ce în ședința CMC o persoană cu dizabilități fost lăsată să se târască pe jos. El a subliniat că discuțiile despre problemele persoanelor cu dizabilități trebuie să aibă loc fără a le folosi pentru sensibilizare sau manipulare.

Într-o reacție publică, Avocatul Poporului, Ceslav Panico, s-a arătat îngrijorat de incidentul din ședința Consiliului Municipal Chișinău (CMC) din 8 februarie, în care au participat mai mulți asistenți personali nemulțumiți de micșorarea salariilor. În timp ce consilierii dezbăteau proiectul ordinii de zi, un bărbat cu dizabilități locomotorii a fost adus în fața prezidiului, lături de mama sa și fratele său. Bărbatul a părăsit scaunul cu rotile și s-a târât pe jos pentru a demonstra consilierilor că are nevoie de asistent personal.

Reprezentanții partidului MAN au acuzat consilierii PAS că au organizat protestul asistenților personali și au implicat persoanele cu necesități speciale în acțiuni politice. Primarul Capitalei, Ion Ceban, a publicat imagini video în care se poate observa că membrii fracțiunii PAS au intrat în sediul primăriei împreună cu protestatarii și i-au condus până în sala de ședințe. Edilul a afirmat că va sesiza misiunile diplomatice cu privire la acțiunile consilierilor PAS, scrie moldova.europalibera.org.

PAS susține însă că inițiativa de a aduce tânărul în scaun cu rotile la ședința CMC a venit din partea asistentului personal al bărbatului. Într-un comunicat al formațiunii se mai spune că asistenții personali care participă la ședințele CMC sunt umiliți în timp ce așteaptă să fie luată o decizie pentru ca Primăria Chișinău să continue să le plătească salariile.

În context, Avocatul Poporului a spus că drepturile persoanelor cu dizabilități trebuie să fie respectate și protejate și a îndemnat autoritățile să faciliteze accesul persoanelor cu dizabilități la informații, să asigure transparență în procesul decizional și să consulte opinia acestora.

„Drepturile persoanelor cu dizabilități trebuie să fie respectate și protejate”, a punctat Panico îndemnând reprezentanți diferitor forțe politice și beneficiarii serviciului „Asistență personală” să poarte un dialog constructiv.

În comunicatul difuzat public se mai spune că, problema cu care se confruntă beneficiarii serviciului social „Asistență personală” se află în atenția Ombudmsanilor din 31 ianuarie 2024.

La data de 3 ianuarie șeful Direcției asistență medicală și socială a municipiului Chișinău, Vladimir Bolocan, a semnat un ordin prin care toți asistenții personali care sunt la pensie vor fi concediați. Ceilalți asistenți personali vor fi plătiți de acum încolo doar pentru jumătate de normă. Totodată, până pe 31 decembrie 2024, în municipiul Chișinău nu va fi angajat niciun asistent personal.

Bolocan afirmă că autoritățile centrale intenționat nu au alocat municipiului banii necesari pentru achitarea salariilor asistenților personali. Ministerul Muncii și Protecției Sociale spune că municipiul Chișinău și Găgăuzia „pot finanța salariile asistenților personali din veniturile proprii și transferurile cu destinație specială de la bugetul de stat pentru prestațiile de asistență socială”.

Doi polițiști de frontieră, demiși. Percepeau sume între 6.000 și 8.000 de euro de la ucraineni pentru facilitarea trecerii frontierei

La solicitarea procurorilor PCCOCS, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a dispus aplicarea arestului preventiv pentru 30 de zile, în privința tuturor celor 8 reținuți din Găgăuzia (inclusiv cei 2 polițiști de frontieră), în dosarul organizării migrației ilegale bărbaților din Ucraina, introduși ilegal în Moldova, contra 6.000 – 8.000 euro, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Polițiștii de frontieră din Direcția securitate internă, sub conducerea procurorilor PCCOCS, în cooperare cu reprezentanții Serviciului Grăniceresc de Stat al Ucrainei și cu suportul angajaților IGPF din cadrul Direcțiilor regionale Sud, Vest și Direcţiei investigare criminalitate transfrontalieră, anunță cercetarea penală a 10 cetățeni din Găgăuzia pentru organizarea intrării ilegale a bărbaților din Ucraina, contra sumelor de 6000-8000 de euro per persoană. Din cei documentați, doi sunt angajați IGPF.

Suplimentar, costul plătit includea și organizarea șederii și ieșirii ilegale a bărbaților ucraineni (apți de luptă) din Moldova. Schema infracțională a celor 10, cu vârste cuprinse între 24 și 59 ani, a fost deconspirată urmare a documentării pentru o perioadă mai lungă. Au urmat peste 20 de percheziții la domiciliile și în automobilele bănuiților, de unde au fost ridicate mijloace de probă care au relevanță cauzei penale, inclusiv trei automobile folosite la organizarea migrației ilegale a ucrainenilor.  

Astfel, în baza probelor acumulate, au fost reținute opt persoane (inclusiv cei doi polițiști de frontieră), iar două sunt cercetate în libertate. Investigațiile continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Un tânăr din Drochia, condamnat la ani grei de închisoare pentru că își maltrata tatăl, imobilizat la pat

Un tânăr din Drochia a fost condamnat la 6 ani de închisoare pentru că l-a maltratat pe tatăl său de o vârstă înaintată, care era imobilizat la pat. Sentința a fost pronunțată de către magistrații Judecătoriei Drochia, scrie observatorul.md.

Infracțiunile de violență în familie au fost comise repetat, pe parcursul anului 2024 și s-au soldat cu vătămări corporale medii ale victimei.

În rezultatul percheziției efectuate la domiciliul făptuitorului, au fost depistate droguri, fiind condamnat pentru circulație ilegală a drogurilor fără scop de înstrăinare.

O mașină a luat foc pe traseul Ialoveni-Costești

Un automobil de model Ford Focus a fost mistuit de flăcări. Cazul a fost înregistrat marți, 17 septembrie, pe traseul Ialoveni-Costești, scrie realitatea.md.

Potrivit reprezentanților Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), la fața locului a intervenit un echipaj de pompieri. Din fericire, nimeni nu a avut de suferit, doar mașina.

Cauza și circumstanțele urmează a fi stabilite de specialiști.

Astăzi este marcată Ziua europeană a numărului de urgență 112
Articolul anterior
Top țări din Europa în care te poți acomoda ușor fără să știi limba locală
Articolul următor