Dependența de dulce: cum să o învingi

Când te gândești la zahăr, probabil că îți vin în minte alimente precum bomboanele, prăjiturile, ciocolata și biscuiții. Însă acesta se găsește în o mulțime de alimente, iar substanțele chimice de la nivelul creierului se schimbă în timp ce se consumă o dietă bogată în zahăr.

„Carbohidrații sunt considerați un zahăr. Aceștia includ orice, de la pâine integrală, paste, orez, cartofi, banane, precum și prăjituri și biscuiți”, a afirmat Jess Hillard, nutriționist sportiv la Warrior, pentru The Sun.

Majoritatea oamenilor ar trebui să se gândească la reducerea consumului de zaharuri rafinate și adăugate, a continuat nutriționistul. 

Este vorba despre „dulciuri, prăjituri, ciocolata, biscuiți, băuturi carbogazoase, gemuri, cerealele pentru micul dejun – și lista poate continua”, a adăugat ea. 

Conform nutriționistului, consumul excesiv de zahăr rafinat poate fi dăunător pentru sănătate. 

„Cele mai multe spitalizări ale copiilor se datorează dinților cariați”, a declarat ea, „în mare parte din cauza dietelor bogate în zahăr”. 

În afară de cariile dentare, zahărul rafinat poate provoca, de asemenea, „dificultăți de concentrare, dureri de cap și creștere în greutate, ducând în cele din urmă la obezitate, ceea ce poate duce la alte probleme de sănătate precum boli de inimă, diabet, risc crescut de accident vascular cerebral „, a mai adăugat Hillard. 

Așadar, reducerea cantității de dulciuri pe care le consumi poate fi cu siguranță benefică pentru sănătatea ta. 

Cu toate acestea, Hillard a ținut să îi avertizeze pe cei care se angajează în această dificilă aventură. 

„Dependența de zahăr, ca atare, este încă în curs de cercetare. Cu toate acestea, substanțele chimice de la nivelul creierului se schimbă în timp ce se consumă o dietă bogată în zahăr rafinat, așa că eliminarea acestuia va duce la o stare de rău în primele etape”, a afirmat ea. 

Iată ce se va întâmpla cu organismul tău în zilele, săptămânile, lunile și anii care vor urma după ce vei elimina zaharurile rafinate: 

Între o oră și opt ore 

În primele câteva ore după ce ai renunțat la zaharurile rafinate, s-ar putea să observi că ești apatic. În această etapă, corpul tău va avea cu siguranță poftă de dulciuri, a declarat ea. 

„După aproximativ cinci ore, vei începe să te simți obosit și lipsit de energie. Organismul este obișnuit să se bazeze pe zahărul rafinat ca sursă de energie și, până când nu trece ceva timp și mănânci mese echilibrate cu carbohidrați și grăsimi sănătoase, organismul va fi dependent de zahărul pe care nu îl primește”, a afirmat nutriționistul. 

Între 12 și 24 de ore 

Între 12 și 24 de ore după ce ai renunțat la dulciuri, este posibil să treci prin ceea ce se numește „etapa de sevraj”. Aceasta aduce cu sine câteva simptome destul de neplăcute, precum dureri de cap, greață, iritabilitate și oboseală. De asemenea, s-ar putea să îți fie mai greu să te concentrezi. 

„Mintea ta este atât de concentrată pe alimentele bogate în zahăr, încât s-ar putea să-ți fie greu să te concentrezi asupra sarcinilor și să te simți irascibil”. 

Două până la cinci zile 

După câteva zile fără zahăr, s-ar putea să rămâi surprins că ai o respirație mai proaspătă. 

„Zahărul interacționează cu bacteriile din gură”, a explicat ea. „Presupunând că rămâi hidratat, mirosul respirației ar trebui să se îmbunătățească în două până la cinci zile.” 

S-ar putea, de asemenea, să vezi unele îmbunătățiri în ceea ce privește starea de spirit. 

„În aceste zile, organismul se adaptează și ar trebui să te confrunți cu mai puține schimbări de dispoziție”, a adăugat nutriționistul sportiv. 

O săptămână 

După o săptămână, un alt efect pozitiv al renunțării la zaharurile rafinate ar putea fi o piele mai curată. 

„Zahărul se leagă de proteine și lipide – într-un proces numit glicație – care poate afecta colagenul și elastina din piele”, a avertizat ea. 

„Zahărul în exces provoacă, de asemenea, inflamații și acumularea de grăsime în interiorul pielii, ceea ce se observă în mod obișnuit prin acneea legată de alimentație. După o săptămână cu o dietă mai săracă în zahăr rafinat, ar trebui să se observe o ușoară îmbunătățire la nivelul tenului”. 

Între o lună și trei luni 

Pe măsură ce trec lunile, s-ar putea să sesizezi unele modificări ale nivelului de energie pe parcursul zilei, precum și ale dispoziției și aspectului. 

„Este vorba acum de o perioadă de timp considerabilă. Organismul a început să se adapteze la noul stil de alimentație și sperăm că și dieta ta per total s-a îmbunătățit. 

Acest lucru ar trebui să aibă ca rezultat o memorie mai bună, energie pentru ziua în curs și este posibil să vezi și o anumită pierdere de grăsime în aceste luni”. 

Între șase luni și un an 

Dacă reușești să reziști între șase luni și un an fără să mănânci zahăr rafinat, este o adevărată performanță. 

Până în acest moment ar trebui să vezi o pierdere vizibilă în greutate. Întrucât reducerea consumului de zahăr este „o schimbare uriașă a dietei”, nutriționistul sportiv a spus că, „în funcție de mai mulți factori, în această etapă poate exista o pierdere vizibilă în greutate și o reducere a balonării”. 

Iar pe termen lung, vei avea, de asemenea, un risc mai mic de a suferi de diabet de tip 2, a mai spus Jess. 

„S-ar putea să constați că nu ai mai răcit la fel de des și că nu te mai dor articulațiile!”. 

Cum poți reduce consumul de zahăr rafinat? 

Poate fi mai greu decât crezi să nu consumi zahăr. Secretul este să verifici eticheta alimentelor, a sfătuit nutriționistul. 

Ea a sugerat să mănânci fructe, legume, hummus sau ouă fierte, mai degrabă decât batoane de cereale și ciocolată cu conținut ridicat de zahăr. 

„Asigură-te că începi bine ziua cu un mic dejun cu conținut scăzut de zahăr, cum ar fi fulgi cu tărâțe cu fructe de pădure proaspete sau congelate și banane”, a sugerat Hillard. 

Pâinea integrală cu unt de arahide și banane este, de asemenea, o alternativă, precum și iaurtul grecesc cu fructe de pădure și granola fără zahăr adăugat. 

Ciocolata din Dubai: Ce conține rețeta celui mai inedit desert care a ”înnebunit” rețelele sociale

De mai multe luni, ciocolata Dubai a devenit un desert extrem de căutat pe glob, grație combinației unice de ingrediente: ciocolată topită, cataif și pastă de fistic.

Ciocolata din Dubai

Un desert ciocolatos cu fistic, ulei de cocos și aluat crocant.

  • Timp de preparare: 15 minute
  • Porții: 4

Ingrediente

Pentru stratul de ciocolată:

  • Ciocolată neagră: 300 g
  • Ciocolată cu lapte: 100 g
  • Ulei de cocos: 1 linguriță
  • Ciocolată albă: 50 g

Pentru umplutura de fistic:

  • Aluat gata preparat (kunafa sau similar): 150 g
  • Pastă de fistic: 75 g
  • Fistic mărunțit: 15 g
  • Sare (de orice tip): 1 vârf de cuțit

Mod de preparare

1. Pregătirea aluatului crocant

Taie aluatul kunafa în bucăți mici și prăjește-l într-o tigaie, la foc mic, până devine auriu (aproximativ 5 minute). Amestecă constant pentru a evita arderea. După ce este gata, transferă aluatul într-un bol și lasă-l deoparte.

2. Topirea ciocolatei cu lapte și a ciocolatei negre

Pune ciocolata cu lapte și ciocolata neagră într-un bol și topește-le la microunde, amestecând la fiecare 10 secunde. Procesul ar trebui să dureze aproximativ un minut. După ce s-au topit complet, adaugă uleiul de cocos și amestecă bine până la omogenizare. Lasă compoziția deoparte.

3. Prepararea umpluturii de fistic

Dacă pasta de fistic este prea tare, încălzește-o timp de 20 de secunde la microunde. Adaug-o peste aluatul crocant, presară un vârf de cuțit de sare și pudra de fistic (poți mărunți fisticul într-un mojar, dacă nu ai pudră gata pregătită). Amestecă bine totul.

4. Asamblarea desertului

Într-un alt bol, topește ciocolata albă folosind aceeași tehnică. Toarn-o la baza formei în care vei pune desertul. Peste stratul de ciocolată albă, adaugă amestecul de ciocolată cu lapte și ciocolată neagră, nivelând cu dosul unei linguri.

Umple fiecare formă de desert cu umplutura de fistic, apoi nivelează din nou.

5. Sigilarea desertului cu ciocolată

Toarnă restul de ciocolată cu lapte și ciocolată neagră deasupra umpluturii, netezind cu grijă. Îndepărtează excesul și pune formele în congelator pentru 2 ore.

6. Servire

Scoate batoanele de ciocolată din congelator și din forme. Servește desertul cu o cafea aromată sau un ceai fără zahăr pentru a echilibra dulceața.

sursa: odoras.md

Cea mai bună metodă de a pierde în greutate

Profesioniștii din domeniul medical, cercetătorii și oamenii obișnuiți au lăudat medicamente precum Ozempic și Wegovy pentru beneficiile lor. Printre acestea se numără sprijinul oferit în gestionarea zahărului din sânge și pierderea în greutate. Dar aceste medicamente sunt doar un pas. O dietă bazată pe fibre te poate ajuta să-ți atingi obiectivele de sănătate, scrie evz.ro.

Într-adevăr, medicamentele au fost supuse unor studii clinice. Acestea au indicat că sunt incredibil de eficiente, ajutând oamenii să piardă în medie 15% din greutatea lor corporală. Cu toate acestea, experții și cercetătorii sugerează că aceste medicamente sunt mai eficiente atunci când sunt combinate cu modificări ale stilului de viață. Cel mai important lucru este dieta. Rezultatele unui studiu recent din Journal of Nutrition evidențiază rolul dietei în pierderea în greutate. Mai exact, poți slăbi mai ușor consumând un tip specific de fibre numit beta-glucan.

Dietă bazată pe fibre

Cercetătorii au descoperit că suplimentele de beta-glucan au fost singurele fibre testate care au redus conținutul de grăsime și greutatea corporală la șoareci în 18 săptămâni. Un dietetician spune că studiul servește ca o demonstrația. Se demonstrează că nimic nu te va ajuta să slăbești fără efort- nici măcar medicamente anti-obezitate.

„Aportul de fibre influențează microbiota intestinală, care ajută sănătatea metabolică. Este important să ne concentrăm pe dietă, exerciții fizice și abordări farmaceutice pentru a rezolva obezitatea în mod sigur și eficient”, spune Dr. Chris Moh. Acesta este consilier de fitness și nutriție la Fortune Recomands Health.

Cu toate acestea, se pare că ar putea exista multe beneficii în ceea ce privește consumul de fibre. Acest tip de dietă a devenit foarte populară pe rețelele sociale datorită impactului bun asupra sănătății intestinale. Vestea bună? Fibrele beta-glucan se află într-un aliment preferat pentru micul dejun. În cadrul studiului, experții au evidențiat modalități de a obține fibre beta-glucan. Acestea ar putea avea unele beneficii de pierdere în greutate similare cu cele ale Ozempic.

Tipuri de fibre și beneficiile lor

Există mai multe tipuri de fibre. Să începem cu cele solubile în apă. Fibrele beta-glucan sunt solubile în apă. „Fibrele solubile în apă se dizolvă pentru a forma o substanță asemănătoare gelului. Ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge și promovează un intestin sănătos”, spune Michelle Routhenstein, dietetician. Tipurile de fibre solubile studiate sunt:

  • Beta-glucan. (Ovăz, orz, orez, ciuperci și alge marine)
  • Pectină (Portocale, lămâi, lime, grapefruit, fasole și roșii)
  • Dextrină de grâu (Adăugată la alimentele procesate, cum ar fi supele și sosurile, pentru a le îngroșa și a crește conținutul de fibre)

Fibrele care sunt mai puțin solubile sau insolubile nu sunt la fel de ușor de digerat. Ele se atașează de alte materiale din stomac și ies mai greu din organism. Asta nu înseamnă că sunt „rele”, totuși. Să luăm de exemplu fibrele de amidon.  „Rezistă digestiei în intestinul subțire și fermentează în intestinul gros, producând acizi grași”, spune Dr. Mohr. Routhenstein spune că leguminoasele și cerealele integrale au fibre de amidon. Fibra de celuloză este o altă fibră insolubilă inclusă în cercetare. Dr. Mohr spune că se găsește în fructe, legume, nuci și cereale integrale.

Fibre și pierderea în greutate

Dr. Mohr explică faptul că cercetătorii au hrănit șoarecii cu diete bogate în grăsimi cu diverse fibre pe bază de plante:

  • Beta-glucan
  • Pectină
  • Dextrină de grâu
  • Amidon
  • Celuloză

Experimentul a durat 18 săptămâni, iar Dr. Mohr spune că cercetătorii au măsurat:

  • Greutatea corporală
  • Adipozitatea (grăsimea)
  • Cheltuielile energetice
  • Toleranța la glucoză
  • Modificări ale microbiotei intestinale

Cum au afectat diferitele tipuri de fibre organismul

Lena Bakovic, nutriționist, spune că rezultatele sugerează că beta-glucanul ar putea ajuta la gestionarea greutății și la controlul glicemiei. „S-a constatat că scade procentul de grăsime și greutatea corporală la șoareci. Rezultatele au fost comparate cu alte tipuri de fibre, care nu au produs efecte similare. Beta-glucanul, în comparație cu alte fibre, este ușor utilizat sau fermentat de bacteriile din intestinul nostru, crescând concentrațiile de butirat. Butiratul crește atunci când bacteriile descompun fibrele”, spune Bakovic.

De ce beneficiile acestei fibre au fost comparate cu Ozempic? „Butiratul, pe cont propriu, crește eliberarea peptidei GLP-1, care promovează eliberarea insulinei și ajută la gestionarea greutății”, spune Bakovic.

Cu toate acestea, studiul a avut limitări, începând cu faptul că cercetătorii au folosit șoareci. „Studiile pe șoareci de multe ori nu se traduc perfect la rezultatele umane din cauza diferențelor în fiziologie și metabolism. Dietele umane sunt mai complexe, iar răspunsurile individuale la fibre pot varia foarte mult”, spune Routhenstein.

Totuși, Routhenstein spune că studiile pe șoareci pot oferi un punct de plecare. În timp ce rezultatele sunt promițătoare, sunt necesare studii pe oameni pentru a confirma dacă aceste constatări sunt aplicabile.

Consumul de fibre la micul dejun

Poți consuma la micul dejun un aliment delicios, care îți va oferi aportul de fibre de care ai nevoie.  „Ovăzul este o sursă excelentă de beta-glucan, care nu numai că ajută la reglarea colesterolului, dar ajută și la menținerea nivelului stabil de zahăr din sânge. Completați cu fructe de pădure proaspete, un strop de scorțișoară și o mână de nuci pentru un plus de proteine și grăsimi sănătoase”, sugerează Dr. Mohr.

Copiii nu au nevoie de dietă! Ce alimente trebuie să pui în pachețelul copilului pentru școală

Pâinea cu unt este potrivită pentru copii, mai ales că reîncepe școala. Acum este momentul perfect să reamintim și regulile alimentare pentru cei mici, scrie stirileprotv.ro.

În cazul copiilor avem o altfel de reprezentare a alimentelor, în alimentația de bază. Grăsimile sunt pe primul loc, ca și procent ocupă undeva la 35% din aportul caloric.

Nu trebuie să avem copii cu o alimentație dietetică. Este o regulă de bază sau un mint pe care trebuie să-l desființăm, inclusiv când vine vorba despre produse lactate, untul este cea mai bună grăsime din lapte, are vitamina A și D în mod natural, extrem de bine de folosit, eficientă. Sunt persoane care spun că laptele să fie degresat.

Sub nicio formă! Cele 3,5 procente din lapte sunt benefice pentru cei mici. Și când vorbim despre grăsimi, nu doar lactatele sunt importante, ci grăsimile de origine naturală, cum ar fi peștele. Ar trebui să mâncăm pește de două ori pe săptămână. Carnea de porc ar trebui și la bebelușii mai mici introdusă în diversificarea alimentației înainte de carnea de vită.

Este o carne foarte prietenoasă și face chimie bună cu organismul nostru. Suntem compatibili cu porcul și trebuie să o recunoaștem. Nu este crescut intensiv spre deosebire de pui și nu are acei acizi grași din carnea de vită.

La școală, cel mai comod și mai echilibrat este sandwich-ul. Un sandwich luat de acasă este mai bun decât orice produs ambalat. Fructele sunt desertul perfect echilibrat. Nu trebuie pusă la colț banana.

Este un fruct care este extrem de ușor de transportat și extrem de satisfăcător. Are minerale și are acest amidon care ține de foame copilului spre deosebire de fructoza multă din mere, struguri și prune.

Studiu: medicii avertizează asupra unei creșteri semnificative a incidenței accidentului vascular cerebral la adulții sub 55 de ani
Articolul anterior
Companii de turism de pe ambele maluri ale Prutului, reunite la Chișinău
Articolul următor