Studiu: medicii avertizează asupra unei creșteri semnificative a incidenței accidentului vascular cerebral la adulții sub 55 de ani

Un studiu efectuat de către un grup de oameni de știință de la Universitatea Oxford din Marea Britanie, publicat în revista JAMA și realizat pe 94.000 de persoane a făcut o descoperire alarmantă. Experții avertizează asupra unei creșteri semnificative a incidenței accidentului vascular cerebral la adulții sub 55 de ani, în ultimii 20 de ani.

Accidentul vascular cerebral (AVC) reprezintă o problemă majoră de sănătate care poate avea consecințe foarte grave asupra oamenilor. Afecțiunea se petrece atunci când alimentarea cu sânge a creierului este întreruptă, provocând moartea celulelor creierului și disfuncții în acest organ vital al ființelor umane, potrivit News Medical.

Descoperirile acestei cercetări, care a analizat rata noilor cazuri de accident vascular cerebral în Oxfordshire în ultimii 20 de ani, arată dovezile emergente că AVC-ul la vârste tinere este o problemă în creștere în țările cu venituri mari.

Viziunea tradițională este că factorii de risc vascular, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul și obezitatea, joacă un rol minor în accidentul vascular cerebral tânăr, dar studiile recente au început să contrazică acest punct de vedere.

Medicul Linxin Li de la Universitatea din Oxford, Marea Britanie, a investigat rolul acestor factori de risc tratabili în accidentul vascular cerebral la adulții mai tineri, sub 55 de ani.

Cercetarea se concentrează pe mai multe tipuri de accident vascular cerebral, cum ar fi accidentele vasculare cerebrale ischemice, cauzate de blocarea arterelor, „mini-accidentele vasculare cerebrale” (atacuri ischemice tranzitorii) și sângerări la nivelul creierului (hemoragie intracerebrală și hemoragie subarahnoidiană).

Experții au explorat dacă incidența accidentului vascular cerebral la persoanele mai tinere și mai în vârstă s-a schimbat din 2002 până în 2018, bazându-se pe datele din The Oxford Vascular Study, care cuprinde 94.567 de persoane înregistrate la cabinetele de medicină generală din Oxfordshire.

Cine este expus unui AVC?

Ei au descoperit că între 2002-2010 și 2010-2018, a existat o creștere cu 67% a incidenței accidentului vascular cerebral în rândul adulților mai tineri (sub 55 de ani) și o scădere cu 15% în rândul adulților în vârstă (55 de ani sau mai mult).

În rândul tinerilor care au suferit un accident vascular cerebral, a existat o creștere semnificativă a proporției care ocupau ocupații mai calificate, în special pentru locuri de muncă profesionale sau manageriale.

Acest lucru ar putea arăta că printre cauzele creșterii AVC-urilor, la persoanele sub 55 de ani, sunt stresul la locul de muncă, activitatea fizică scăzută și orele lungi de lucru, fiecare dintre acestea fiind mai puternic asociată cu riscul de accident vascular cerebral decât cu atacul de cord.

Dr. Linxin Li de la Universitatea din Oxford, a declarat: „Studiul nostru arată o creștere îngrijorătoare a cazurilor de accident vascular cerebral tineri în Oxfordshire, reflectând o imagine similară în alte țări cu venituri mari.

„Accidentul vascular cerebral la adulții tineri poate avea un impact uriaș, care apare adesea atunci când își întemeiază o familie sau au deja copii mici de îngrijit și încă nu au atins apogeul carierei lor.

Consecințele economice, sociale și personale pot fi devastatoare. Mai multe cercetări trebuie făcute pentru a crește înțelegerea cauzelor accidentului vascular cerebral la tinerețe și a celor mai bune modalități de a-l preveni”, a spus expertul.

sursa

Sănătatea mintală, pusă în pericol! De la depresie și anxietate la „ceață pe creier”: semnal de alarmă al medicilor

Un neurolog a dezvăluit cât de mult sau de puțin putem sta pe rețelele sociale în fiecare zi, avertizând că simplul gest de dat mai departe „paginile”, pentru a vedea altceva, ne poate provoca mari probleme, scrie realitatea.net.

Rachelle Summers este un expert medical, care-și face cunoscute cunoștințele pe TikTok, pentru a-i informa pe oameni cu privire la anumite practici ale lor ce pot avea repercusiuni asupra sănătății lor. Recent le-a spus celor peste 500.000 de urmăritori ai ei că perioada de timp optimă pentru a sta pe internet zilnic – dacă vrei să-ți menții creierul funcționând perfect, nu trebuie să stai mai mult de… 30 de minute pe zi pe rețelele sociale!

Ea susține că folosirea în exces a platformelor Facebook, Instagram, TikTok și X (fostul Twitter) pot fi de vină pentru apariția depresiei și a anxietății în viața noastră. „Un studiu ne recomandă limitarea folosirii rețelelor sociale la numai 30 de minute pe zi și, dacă ne restricționăm la doar atât, putem să începem să observăm îmbunătățiri în privința singurătății pe care a simțim, a depresiei sau anxietății noastre”, a explicat aceasta.

Ca să îți dai seama dacă folosești sau nu în exces rețelele sociale, trebuie să-ți urmărești somnul, dar și dispoziția zilnică pe care o ai și dacă te poți concentra la ceva anume sau întâmpini probleme cu atenția. Neurologul a declarat că, dacă dormi prost, sau experimentezi acea „ceață pe creier”, e clar că stai prea mult pe internet.

„Cum te simți? Ai anxietate, depresie, te simți singur sau stresat? Ai observat cumva la tine vreu disconfort fizic precum ochi uscați sau dureri de cap?”, ne întreabă expertul medical. Mai mult, trebuie să fii cu ochii în patru ca să observi dacă nu cumva începi să ignori relațiile pe care le ai cu oamenii în viața reală. Este și acesta un mare semn de alarmă.

Evident că, dacă descoperi asemenea semne la tine, e timpul să reduci perioada petrecută online zilnic cu măcar 20%. La asemenea postare, neurologul a primit multe comentarii, în care oamenii acuzau tot felul de probleme – de la acea ceață nejustificată pe creier, la lipsa atenției în momentele-cheie ale zilei, etc.

Țara care vrea să le interzică tinerilor să mai fumeze

În cazul în care proiectul de lege privind tutunul și vapatul va fi adoptat în cele din urmă, vânzarea de produse din tutun oricărei persoane născute după 1 ianuarie 2009 în Marea Britanie va fi o infracțiune, scrie bani.md.

Acest lucru înseamnă că, în prezent, copiii cu vârsta de 15 ani sau mai tineri nu vor putea cumpăra niciodată o țigară în mod legal, relatează Sky News.

Planul s-a numărat printre cele trei politici cheie anunțate de premierul britanic Rishi Sunak la conferința Partidului Conservator de anul trecut.

Cu toate acestea, unii conservatori mai permisivi au criticat interdicția, ceea ce înseamnă că premierul ar putea fi nevoit să se bazeze pe sprijinul din partea cealaltă a Camerei Comunelor pentru a trece proiectul de lege.

Printre cei care se opun interdicției se numără predecesoarea lui Sunak, Liz Truss, care a descris planurile ca fiind „profund neconservatoare” și Boris Johnson, care a catalogat mișcarea drept „o nebunie”.

Parlamentarilor conservatori li s-a acordat un vot liber cu privire la legislație și se așteaptă ca mai mulți să se opună atunci când va avea loc prima dezbatere completă în Camera Comunelor, marți.

Cu toate acestea, Partidul Laburist va susține propunerile, ceea ce face probabil ca legislația să treacă acest prim obstacol, indiferent de opoziția conservatorilor.

Proiectul de lege nu ar incrimina fumatul în sine, iar cei cu vârsta de 18 ani sau mai mult pot cumpăra țigări pentru totdeauna fără repercusiuni legale. Cu toate acestea, persoanele mai în vârstă ar putea fi nevoite să aibă asupra lor un act de identitate dacă vor să cumpere țigări în viitor.

Scopul interdicției este de a împiedica oamenii să fumeze chiar înainte de a se apuca de fumat, deoarece guvernul a atras atenția asupra faptului că fumatul creează o dependență foarte mare, patru din cinci fumători începând să fumeze înainte de vârsta de 20 de ani și rămânând dependenți pe viață.

Magazinele care nu respectă regulile vor fi sancționate imediat, iar guvernul spune că banii îi va folosi pentru alte măsuri de reprimare.

La începutul acestui an, noua coaliție guvernamentală din Noua Zeelandă a abrogat ceea ce ar fi fost prima interdicție la nivel mondial privind posibilitatea tinerilor de a cumpăra țigări.

Un simplu test ar putea indica vârsta biologică reală și riscul de boli

Oamenii de știință spun că există diferențe mari între vârsta noastră, respectiv numărul de ani pe care îi avem, și vârsta biologică reală, care, în termeni simpli, reprezintă uzura organismului, respectiv a celulelor și a organelor. Cunoașterea vârstei biologice ar putea acum ajuta la calcularea riscului de îmbolnăvire al unei persoane, scrie doctorulzilei.ro.

Spre deosebire de vârsta cronologică, vărsta biologică este un indicator puternic al stării de sănătate a unei persoane. Un nou studiu realizat de o echipă de cercetători americani de la Universitatea din Pittsburgh a descoperit markeri din sânge care pot dezvălui vârsta biologică a unei persoane, ceea ce ar putea ajuta la tratarea diferitelor probleme de sănătate care pot apărea pe măsură ce organismul uman îmbătrânește.

„Imaginați-vă două persoane în vârstă de 65 de ani. Una merge cu bicicleta la serviciu și face schi în weekend-uri, iar cealaltă nu poate urca nici măcar un rând de scări. Au aceeași vârstă cronologică, dar vârste biologice foarte diferite. De ce îmbătrânesc acești doi oameni în mod diferit?”, spune Aditi Gurkar, medic geriatru la Universitatea din Pittsburgh.

Rolul indicelui metabolic al îmbătrânirii sănătoase (HAM)

În noul studiu, publicat în revista Aging Cell şi citat de 360medical.ro, cercetătorii au căutat, în special, diferiți metaboliți – molecule mici eliminate de procesele biologice din organism. Acestea pot fi folosite ca dovezi pentru a determina ce procese au loc în organism și cât de bine se desfășoară acestea.

În total, au fost identificați 25 de metaboliți care au prezentat diferențe semnificative între persoanele cu îmbătrânire sănătoasă și cele cu îmbătrânire rapidă. Acest grup de molecule a fost denumit indicele metabolic al îmbătrânirii sănătoase (HAM).

Indicele HAM ar putea servi ca un predictor al îmbătrânirii la om, spun autorii studiului. Echipa a identificat, de asemenea, trei metaboliți care păreau a fi deosebit de importanți în stimularea îmbătrânirii biologice.

În testele efectuate pe un grup separat, indicele HAM s-a dovedit a fi 68% precis în calcularea vârstei biologice. Cu mai multe cercetări, ar putea fi posibil să se dezvolte un test de sânge pentru evaluarea rapidă și ușoară a vârstei biologice.

Acest test ar putea fi apoi efectuat pe persoane la vârste mai timpurii, atunci când modificările proceselor moleculare sunt mai ușor de modificat: la o persoană de 30 de ani, de exemplu, căreia i se spune că vârsta sa biologică este mult mai mare decât ar trebui să fie.

„Acea persoană ar putea apoi să se gândească să schimbe mai devreme anumite aspecte ale stilului său de viață – fie că este vorba de îmbunătățirea somnului, a dietei sau a regimului de exerciții fizice – pentru a spera să-și inverseze vârsta biologică”, spune Gurkar.

O femeie și-a lăsat copiii de 4 și 13 ani în mașină și a plecat să schieze cu iubitul. Mama riscă închisoare de la 6 luni la 5 ani
Articolul anterior
Dependența de dulce: cum să o învingi
Articolul următor