De Putin, nu scapă nimeni! Tânărul pilot rus, care a dezertat cu elicopterul în Ucraina, a fost găsit mort în Spania

Într-o dezvoltare tulburătoare care subliniază pericolele pe care le înfruntă cei care aleg să dezerteze din forțele armate rusești, Maxim Kuzminov, un pilot rus care a dezertat anul trecut în Ucraina, a fost găsit mort pe 13 februarie în orașul Villajoyosa, aproape de Alicante, în sudul Spaniei. Descoperirea sa, raportată inițial de agenția spaniolă de știri EFE și confirmată de surse din cadrul serviciului militar de informații ucrainean (GUR), ridică semne de întrebare grave privind siguranța dezertorilor și implicațiile internaționale ale acestui act, scrie aznews.ro.

Misterul morții unui dezertor rus în Spania: Cazul pilotului Maxim Kuzminov

Kuzminov, cunoscut pentru dezertarea sa spectaculoasă cu un elicopter Mi-8 în august, anul trecut, trăia în Spania sub identitate falsă, utilizând un pașaport ucrainean. La momentul dezertării, serviciul militar de informații ucrainean a făcut publică povestea sa, inclusiv detaliile privind cum a fost contactat de GUR, care i-a oferit bani și protecție în schimbul cooperării.

Potrivit relatărilor, Kuzminov a reușit să treacă granița zburând cu elicopterul sub radar, o manevră riscantă care a surprins atât aliații cât și adversarii. Companioni din echipajul său, neștiind de planurile sale, au încercat să scape după aterizare, dar au fost uciși de forțele ucrainene. Kirilo Budanov, șeful GUR, a declarat că serviciul a reușit să scoată și familia pilotului din Rusia, oferindu-le protecție.

Moartea lui Kuzminov în Spania adaugă un nou capitol întunecat la povestea sa deja complexă. Reprezentanți ai GUR au confirmat pentru Kyev Post că pilotul a fost asasinat, iar o mașină calcinată găsită în apropierea locuinței sale sugerează utilizarea acesteia de către asasini. Detaliile și motivul exact al uciderii sale rămân necunoscute, dar acest incident subliniază riscurile semnificative la care se expun dezertorii și familiile lor.

Serghei Narîşkin, directorul Serviciului de Informații Externe al Rusiei (SVR), a refuzat să comenteze despre situația pilotului, lăsând loc speculațiilor privind posibilele implicații ale serviciilor secrete rusești în moartea sa. Incidentul atrage atenția asupra dinamicii delicate dintre Rusia și Ucraina, precum și asupra vulnerabilității celor care aleg să se opună Kremlinului.

Pe măsură ce comunitatea internațională urmărește dezvoltările, moartea lui Kuzminov servește drept o amintire sumbră a pericolelor pe care le implică conflictul continuu între Rusia și Ucraina, precum și prețul pe care unii îl plătesc pentru a căuta o viață liberă de subjugare și frică.

Peste 21 700 de moldoveni și-au anunțat intenția să voteze peste hotare

Înregistrarea prealabilă pentru alegerile din 20 octombrie s-a încheiat vineri, scrie tvrmoldova.md.

În total, 21 708 moldoveni și-au anunțat intenția să voteze într-o altă țară, transmite IPN. 

Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, cele mai multe înregistrări prealabile anunțate – circa 8 238 – sunt pentru Federația Rusă. Urmează Italia, unde au și-au anunțat intenția de vot 2 499 de moldoveni. 

În Germania au anunțat că vor vota 1 997 de cetățeni ai Republicii Moldova, în Statele Unite ale Americii – 1 451, în România – 1 186, în Marea Britanie – 1 014, în Franța – 1 005, iar în Canada – 833. În celelalte țări, numărul de înregistrări este sub 800.

Înregistrarea prealabilă este unul dintre cele trei criterii folosite de Comisia Electorală Centrală pentru a decide numărul de secții deschise în străinătate. 

În ceea ce ține de votul prin corespondență, implementat în șase țări și pentru care înregistrarea prealabilă a fost obligatorie – numărul solicitanților este de 1 996. În SUA și-au anunțat intenția de a vota prin corespondență 1 087 de moldoveni, în Canada – 584, în Norvegia – 134, în Suedia – 93, în Finlanda – 72, iar în Islanda – 26.

La alegerile prezidențiale din anul 2020, au fost peste 52 de mii de înregistrări prealabile, iar pentru alegerile parlamentare anticipate din iulie 2021, s-au înregistrat prealabil peste o sută de mii de cetățeni moldoveni aflați peste hotare.

VIDEO! O rusoaică de lângă Belgorod a surprins forțele armate ruse în timp ce îi jefuiau casa. „Să vă fie rușine!”

Au apărut noi imagini cu trupele ruse jefuind în localitățile evacuate din regiunile Kursk și Belgorod. Soldații jefuiesc nu numai magazine și farmacii, dar și casele locuitorilor din zonă, scrie adevarul.ro.

O locuitoare a regiunii Belgorod, din Federația Rusă, a ajuns acasă și a găsit jefuitori chiar la locul faptei. Soldații au pătruns în casa ei, au luat tot ce era de valoare de acolo, inclusiv alimente, și chiar un cvadriciclu. Femeia din Rusia a fost furioasă și a filmat totul.

„Vom chema acum poliția militară, ei vor veni aici. Să mergem înapoi! Aduceți cvadriciclul înapoi! Ce naiba faceți? V-am ajutat  încă din primele zile! Voi ce faceți? Să vă fie rușine! A dispărut cvadriciclul! Totul a dispărut! Nu aveți tocană? Mori de foame sau ce? Fără rușine! Au intrat în colibă și au luat totul din colibă”, a strigat femeia.

Rusoaica i-a filmat pe jefuitorii care i-au prădat casa. Soldații fugeau de ea, ascunzându-și fețele.

Când pică Paștele ortodox și catolic în 2025. Anul viitor, cele două sărbători vor fi în aceeași zi

În anul care urmează, Paștele Ortodox și Paștele Catolic pică în aceeași zi. Creștinii vor celebra sărbătoarea Învierii Domnului pe data de 20 aprilie 2025. Sărbătoarea de Paște se prăznuiește, în calendar, la o dată diferită în fiecare an. Calculul exact al zilei în care pică Paștele se face în funcție de cele două fenomene naturale, respectiv echinocțiul de primăvară și Luna plină, scrie digi24.ro.

Sărbătoarea de Paște, Învierea Domnului, este celebrată în fiecare an după prima lună plină care apare după echinocțiul de primăvară (care se produce la 20 sau 23 martie). Întotdeauna sărbătoarea de Paște pică într-o zi de duminică. Pentru a se stabili data exactă a sărbătorii, se iau în calcul ciclurile solare și lunare, cu o bază de 19 ani. Această formulă de calcul este cunoscută sub denumirea de ciclu pascal. Formula de calcul folosită atât de est, cât și de vest, provine de la Primul Conciliu de la Niceea, din anul 325 d.Hr, în care s-a cerut ca sărbătoarea Pascală să fie sărbătorită după solstițiu de primăvară. În baza acestei formule de calcul, sărbătoarea de Învierea Domnului poate avea loc în perioadele 22 martie – 25 aprilie, cu unele excepții.

Potrivit ultimilor ani, s-a observat că sărbătoarea de Paște la ortodocși și catolici s-a celebrat cu o diferență de timp de 1-5 săptămâni. Ziua de sărbătoare nu este aceeași pentru catolici și ortodocși, deoarece biserica ortodoxă se raportează la echinocțiul de primăvară, după calendarul iulian, pe stil vechi, iar biserica catolică folosește calendarul gregorian pentru calcul. Sărbătoarea de Paște în 2025 În anul care urmează, Paștele ortodox și Paștele catolic pică în aceeași zi, respectiv pe data de 20 aprilie 2025. Și sărbătoarea de Florii va fi în aceeași zi pentru catolici și ortodocși, mai exact pe 13 aprilie 2025. Celebrarea comună a Paștelui, cel catolic și ortodox, nu a mai fost în aceeași zi din anul 2017, când a fost sărbătorită Învierea Domnului pe 16 aprilie.

Paștele Ortodox în următorii ani se va sărbători astfel: Paștele Ortodox 2026 – 12 aprilie; Paștele Ortodox 2027 – 2 mai; Paștele Ortodox 2028 – 16 aprilie; Paștele Ortodox 2029 – 8 aprilie; Paștele Ortodox 2030 – 28 aprilie.

Paștele Catolic în următorii ani se va sărbători astfel: Paștele Catolic 2026 – 5 aprilie; Paștele Catolic 2027 – 28 martie; Paștele Catolic 2028 – 16 aprilie; Paștele Catolic 2029 – 1 aprilie; Paștele Catolic 2030 – 21 aprilie.

Cancerul poate fi tratat, dacă este descoperit de la primele simptome! Terapia celulară, descoperire majoră în lupta împotriva acestei maladii
Articolul anterior
O echipă de copii romi a câștigat un important concurs de robotică
Articolul următor