O echipă de copii romi a câștigat un important concurs de robotică

Într-o demonstrație remarcabilă de ingeniozitate și creativitate, echipa RoboRrom, alcătuită din copii talentați din comunitatea romă a comunei Valea Seacă, județul Bacău, a reușit să câștige Marele Premiu „Soluția Provocării” la prestigioasa competiție First Lego League Explore, organizată de Universitatea Politehnică București, în urmă cu doar câteva zile zile. Această victorie nu este doar o realizare semnificativă pentru echipa RoboRrom, dar servește și ca o sursă de inspirație și un exemplu vibrant al potențialului nelimitat al tinerilor din comunitățile marginalizate, scrie aznews.ro.

Premiul „Soluția Provocării”, recunoscut pentru rigorile sale de selecție și criteriile de evaluare complexe, evidențiază eforturile și performanțele excepționale ale echipelor participante în mai multe categorii, inclusiv designul machetei, competențele de programare, aderarea la valorile fundamentale ale competiției și prezentarea unui poster inovativ. Echipa RoboRrom a impresionat juriul cu abordarea sa creativă și inovatoare, oferind o soluție excepțională la provocarea sezonului MasterPiece, care a avut un impact profund asupra comunității din care provin.

Juriul competiției, format din experți și profesioniști recunoscuți în domeniul tehnologiei și educației, a fost profund impresionat de capacitatea echipei RoboRrom de a evidenția calitățile și potențialul comunității romi, atrăgând atenția unui număr mare de vizitatori la standul lor. Prezentarea echipei, interacțiunea cu publicul și răspunsurile oferite la întrebările vizitatorilor au fost elemente cheie care au contribuit la succesul lor.

Partida Romilor Pro-Europa Grup, într-o declarație entuziastă, a subliniat semnificația acestei victorii ca fiind o dovadă concretă a faptului că educația, perseverența, bunele intenții și colaborarea strânsă pot genera schimbări pozitive în percepția și mentalitatea comunității, dar și transformări semnificative în interiorul acesteia. Această realizare este văzută ca un pas înainte în combaterea stereotipurilor și promovarea incluziunii sociale a comunității de romi.

Această victorie marchează nu doar un triumf personal și de echipă, ci și o victorie pentru comunitatea din care provin, demonstrând lumii întregi potențialul neexplorat și talentul extraordinar al tinerilor din comunitățile marginalizate.

Accident grav în Italia. Un cetățean din Republica Moldova și o româncă au murit din cauza vitezei

O româncă în vârstă de 32 de ani și un cetățean moldovean, în vârstă de 23 de ani, au murit, în noaptea de joi spre vineri, într-un grav accident petrecut în Italia.

Accidentul s-a produs pe șoseaua de centură a orașului Pescara. Într-un tunel rutier, autoturismul condus de tânărul din Republica Moldova a atins lateral o altă mașină. Șoferul a pierdut controlul volanului și s-a izbit de zidul de beton al tunelului, pe celălalt sens de mers.

Din păcate, nu s-a mai putut face nimic pentru a salva viețile celor doi tineri din mașină, notează rotalianul.com.

Corpurile fără viață au fost extrase dintre fiarele contorsionate ale mașinii după ce pompierii au tăiat capota vehiculului.

Preliminar, se consideră că viteza excesivă la care se deplasa autoturismul condus de tânărul moldovean ar fi principala cauză a accidentului, ipoteză confirmată de mărturiile altor participanți la trafic și de daunele severe suferite de vehicul.

De asemenea, s-a constatat că niciuna dintre victime nu purta centura de siguranță în momentul accidentului.

Acum, autoritățile așteaptă rezultatele autopsiilor pentru a ajunge la noi concluzii.

Rușii au cotropit încă un sat din apropiere de Avdiivka, în estul Ucrainei

Armata rusă a revendicat sâmbătă ocuparea unui sat din apropiere de Avdiivka, în estul Ucrainei, un nou avans în cadrul unei ofensive pe care a declanşat-o în regiune, relatează AFP, citată de Agerpres.

Ministerul rus al Apărării a afirmat într-un comunicat că soldaţii săi au eliberat Pervomaiske, localitate aflată la sud-vest de Avdiivka ocupată în februarie. Rusia revendică cu regularitate avansuri în zonă, în faţa unei armate ucrainene lipsită de muniţii şi care întâmpină dificultăţi în a recruta, notează France Presse.

Şeful statului major ucrainean, Oleksandr Sîrski, a anunţat anterior în cursul zilei de sâmbătă că ruşii presează şi în direcţia localităţii Ciasiv Iar din est, care se află sub „un foc constant”.

Sîrski a estimat sâmbătă că „situaţia pe frontul de est s-a deteriorat considerabil în ultimele zile”.

„Asta se datorează în special unei intensificări semnificative a ofensivei duşmanului după alegerile prezidenţiale din Rusia”, care au avut loc la jumătatea lui martie, a scris el pe Telegram.

Cei mai bătrâni gemeni siamezi din lume au murit la vârsta de 62 de ani

Cei mai bătrâni gemeni siamezi din lume au trăit o viață uniți și au murit la vârsta de 62 de ani. Cauza morții nu a fost dezvăluită.  Cei mai bătrâni gemeni siamezi din lume au murit. Ce vârstă aveau | FOTO - Imaginea 4

Lori și fratele ei transsexual, George Schappell, s-au stins din viață la vârsta de 62 de ani, într-un spital din Pennsylvania, potrivit protv.ro.

Gemenii, care s-au născut cu craniile parțial contopite, au sfidat previziunile medicale potrivit cărora nu vor trăi mai mult de 30 de ani. Cei doi împărțeau inclusiv 30% din creier.

În timp ce Lori era aptă de muncă, George, care se confrunta cu dizabilități, folosea un scaun cu rotile. Lori era cea care îl ajuta să se deplaseze și îi împingea scaunul cu rotile.

George a avut o carieră de succes ca și cântăreț de muzică country, în timp ce Lori și-a urmat pasiunea pentru bowling, câștigând chiar și trofee.

În anii ’90, Lori a lucrat la o spălătorie din spital, organizându-și turele în funcție de concertele lui George. Succesul lui George i-a dus pe cei doi frați în călătorii în jurul lumii, conform Guinness World Records.

Anterior, ei au ținut prima pagină a ziarelor când George, numit inițial Dori, a recunoscut că este transsexual. George a recunoscut public ca este transsexual în 2007.

În acel moment, George și-a schimbat numele din Reba – un nume adoptat în onoarea idolului său Reba McEntire.

Gemenii siamezi au trăit într-un apartament cu două dormitoare din Pennsylvania, alternând între hobby-urile lor. Dormeau pe rând în dormitoae diferite și făceau duș separat, folosind perdeaua de la cadă.

Lori a susținut întotdeauna că este extrem de important să fie independenți și să își respecte intimitatea unul celuilalt.

„Sunt aici în corp, dar asta este tot. Doar pentru că nu putem să ne ridicăm și să ne îndepărtăm unul de celălalt nu înseamnă că nu putem avea intimitate”, a spus ea, conform Mirror.

Atunci când erau întrebați dacă vor să se separe, Lori și George spuneau categoric că nu.

„Teoria mea este următoarea: de ce să reparăm ceea ce nu este stricat?”, spunea George într-un interviu din 1997.

De Putin, nu scapă nimeni! Tânărul pilot rus, care a dezertat cu elicopterul în Ucraina, a fost găsit mort în Spania
Articolul anterior
Câtă pâine putem mânca zilnic fără să ne îngrașăm
Articolul următor