Prețul la benzină sare de pragul de 25 lei/litru

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a făcut publice noile prețuri plafon la benzină și motorină, valabile pentru mâine, 22 februarie.

Astfel, un litrul de benzină va costa 25,05, cu 6 bani mai mult decât astăzi, iar motorina va fi mai scumpă cu un ban, urmând a fi comercializată cu prețul maxim de 23,07 lei/litru.

Maia Sandu: „Germania este un puternic și important aliat al Republicii Moldova, în drumul nostru spre Uniunea Europeană”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a aflat la 17 – 18 mai în Republica Federală Germania. Această vizită subliniază angajamentul Moldovei și al Germaniei de a consolida relațiile bilaterale și de avansa parcursul european al țării noastre.

Șefa statului a avut întâlniri cu președintele Frank-Walter Steinmeier, cancelarul Olaf Scholz, președinta legislativului german, Bärbel Bas, și cu membrii comisiilor parlamentare pentru afaceri externe și afaceri europene. Discuțiile s-au axat pe aprofundarea legăturilor economice cu Germania, o sursă importantă de investiții în Moldova. Totodată, șefa statului a discutat cu oficialii germani despre pașii pe care urmează să-i facă țara noastră pentru obținerea, într-un viitor apropiat, a calității de membră a Uniunii Europene. 

„Germania este un puternic și important aliat al Republicii Moldova, în drumul nostru spre Uniunea Europeană, democrație și prosperitate. Liderii germani susțin aderarea Moldovei la UE, astfel încât cetățenii noștri să trăiască în pace, bună înțelegere și prosperitate”, a declarat Maia Sandu. 

Cancelarul Olaf Scholz, acceptând invitația șefei statului și-a confirmat vizita la Chișinău în această vară. Aceasta va fi prima vizită bilaterală a unui șef al executivului german în ultimii 12 ani. Liderul german a declarat că este impresionant ce reușește Republica Moldova și cetățenii săi pe drumul către UE.

„Aceștia demonstrează voința de a reforma și reziliența într-un mediu dificil. Suntem alături de voi cu toată determinarea”, a afirmat Olaf Scholz.  

În cadrul vizitei, în orașul german Leipzig, președinta Sandu a primit premiul „Robert Blum pentru Democrație 2024”, oferit sub patronajul președintelui Germaniei, Frank-Walter Steinmeier. Premiul este însoțit de suma de 25000 de euro, care va fi donată.

„Acest premiu nu este doar o recunoaștere a eforturilor mele, dar și o dovadă a rezilienței și determinării cetățenilor Republicii Moldova în calea spre democrație”, a spus Președinta.

Șefa statului a avut, de asemenea, întâlniri cu comunitățile de moldoveni la Berlin și Frankfurt pe Main. „Cetățenii noștri de peste hotare sunt adevărați ambasadori ai Moldovei și, prin eforturile lor, ne fac munca de promovare a țării mai ușoară”, a declarat președinta după discuțiile cu conaționalii.

Un nou atac cu drone, produs noaptea în Ucraina: Explozii în aproape toată țara, inclusiv în Kiev și Crimeea

Rusia a lovit din nou Ucraina sâmbătă seara cu atacuri masive cu drone. Explozii au fost auzite în cea mai mare parte a Ucrainei, inclusiv în Kiev.

Potrivit forţelor aeriene ucrainene, zonele afectate au inclus Kievul, regiunea Viniţa din sud-vestul capitalei, regiunea de frontieră din nord-estul Ucrainei Sumî, regiunea centrală Cerkasî, oraşul Nikolaiev din sudul ţării şi oraş-port Odesa de la Marea Neagră.

Explozii ar fi fost auzite în cea mai mare parte a Ucrainei. Noaptea a existat o alertă aeriană în numeroase zone. Deocamdată nu există informaţii despre pagube sau victime, potrivit dpa, citată de Agerpres.

Au fost raportate explozii şi în Peninsula Crimeea, ocupată de Rusia, la Marea Neagră.

Apărarea aeriană din Sevastopol a respins un atac cu rachete, a anunţat pe Telegram, în primele ore ale zilei de duminică, guvernatorul numit de ruşi al Crimeei, Mihail Razvojaev. Guvernatorul a citat serviciile de salvare din Sevastopol spunând că iniţial nu au fost raportate daune asupra infrastructurii civile. Informaţiile furnizate de ambele părţi nu au putut fi iniţial verificate independent, potrivit dpa.

Ucraina a anunţat că bombardamentele ruseşti au vizat, sâmbătă, civili din două oraşe din regiunea nord-estică Harkov, în timp ce preşedintele Volodimir Zelenski a raportat succese ale trupelor care luptă împotriva unui nou atac rusesc în această regiune, relatează Reuters.

Procurorii ucraineni au declarat că investighează ca o potenţială crimă de război un atac aerian rusesc asupra unei zone rezidenţiale din capitala regională Harkov, în care şase civili au fost răniţi, inclusiv o fată de 13 ani, un băiat de 16 ani şi un copil de opt ani. Moscova neagă că vizează în mod deliberat civili, dar mii de persoane au fost ucise şi rănite de la invazia din 2022 a Ucrainei.

La aproximativ 70 km spre nord-est, în Vovceansk, un oraş aflat la doar 5 km de graniţa cu Rusia, procurorii au declarat că bombardamentele ruseşti au ucis o femeie de 60 de ani şi au rănit alţi trei civili. Un bărbat de 59 de ani a fost, de asemenea, rănit în satul Ukrainske, au precizat aceştia.

Dincolo de graniţă, în regiunea rusă Belgorod, Ministerul Apărării de la Moscova a declarat că forţele sale au doborât o rachetă Tochka-U lansată de Ucraina. O rachetă similară ar fi provocat săptămâna trecută prăbuşirea clădirii de apartamente din Belgorod, provocând moartea a cel puţin 15 persoane, potrivit Rusiei. Sâmbătă seara, guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, a declarat că un atac cu drone ucrainene a rănit o femeie şi un bărbat în satul Petrovka. Aceştia au fost trataţi pentru răni provocate de schije în Belgorod, a scris el pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Zelenski a declarat în discursul său video din timpul nopții că forţele ucrainene sunt pe poziţii mai sigure, în special în regiunea Harkov. „Ocupantul îşi pierde infanteria şi echipamentul, o pierdere tangibilă, chiar dacă, la fel ca în 2022, conta pe o înaintare rapidă pe teritoriul nostru”, a spus Zelenski, referindu-se la invazia iniţială a Rusiei în Ucraina în luna februarie a acelui an.

Cu toate acestea, Ministerul rus al Apărării a declarat că forţele sale au capturat sâmbătă satul Starytsia din regiunea Harkov, la opt zile după ce a început o nouă ofensivă rusă în zonă.

Zelenski a declarat că forţele sale au respins un asalt la sud, în estul regiunii Doneţk, în jurul Chiasiv Yar, un oraş considerat o ţintă cheie în campania Rusiei. „Soldaţii noştri au distrus mai mult de 20 de unităţi de vehicule blindate ale ocupantului”, a spus el.

Guvernatorul regional Vadym Filashkin a creditat unităţile speciale din cadrul agenţiei de informaţii militare HUR pentru succesul de pe câmpul de luptă, care, potrivit acestuia, a avut loc vineri.

„Nu există niciun ocupant în Chiasiv Yar”, a declarat el pe aplicaţia de mesagerie Telegram. „Au ars vehicule blindate şi au zdrobit inamicul”, a adăugat el. În satul Stanislav din regiunea sudică Herson, guvernatorul Oleksandr Prokudin a declarat că un atac cu dronă rusească a ucis un bărbat de aproximativ 40 de ani şi a rănit o femeie.

Boxerul ucrainean Oleksandr Usik l-a învins la puncte pe britanicul Tyson Fury

Boxerul ucrainean Oleksandr Usik l-a învins la puncte pe britanicul Tyson Fury, într-un meci având ca miză unificarea titlurilor mondiale la categoria grea, disputat duminică la Riad.

Doi dintre arbitrii judecători i-au acordat victoria lui Usik (115-112, 114-113), în timp ce al treilea l-a văzut învingător pe Fury (114-113), transmite agerpres.ro.

Usik, care deţinea centurile cu diamante ale versiunilor WBA, WBO şi IBF, şi-a adăugat în palmares şi centura WBC, care i-a aparţinut până acum britanicului.

Pugilistul ucrainean este primul campion necontestat al categoriei regină a boxului, după britanicul Lennox Lewis, care a reuşit această performanţă în 1999, la Las Vegas (SUA), după victoria în faţa americanului Evander Holyfield. În acel moment existau însă doar trei centuri ale „greilor”.

„Este un moment mare, o zi mare”, a declarat Usik (37 de ani) după victorie, declarându-se „pregătit pentru o revanşă”.

„Ucrainenii lovesc puternic!”, a salutat pe Telegram preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, adresând „felicitări campionului”.

Oleksandr Usik a obţinut cu această ocazie a 22-a sa victorie în tot atâtea lupte susţinute ca profesionist, în timp de Tyson Fury a suferit primul eşec din cariera sa, după 34 de victorii şi un egal.

Britanicul, în vârstă de 35 de ani, a descris meciul de la Riad drept  „o luptă fantastică”, estimând însă că merita să câştige în faţa lui Usik, iar decizia arbitrilor ar fi putut fi influenţată de contextul geopolitic al războiului din Ucraina.

Zboruri din Chișinău spre Tbilisi, începând de astăzi
Articolul anterior
Epopeea primarului care a ucis un băiat de 14 ani la Nisporeni continuă. Poliția a identificat un complice care l-a ajutat să însceneze un alt accident
Articolul următor