Activiștii și minoritățile din țară fac apel la autorități să nu interzică traducerea Monitorului Oficial în limba rusă

Încetarea publicării Monitorului Oficial în limba rusă va însemna restricționarea accesului la informații pentru peste 500 de mii de locuitori ai țării. Cel puțin asta afirmă activiștii pentru drepturile omului și reprezentanții minorităților din Moldova, potrivit declarației făcute publice. Ei le-au cerut autorităților să întoarcă proiectul de lege spre revizuire.

Activiștii pentru drepturile omului și reprezentanții minorităților din Republica Moldova au apelat pe 23 februarie la autoritățile țării, diplomații străini și organizațiile internaționale cu cererea de a retragere proiectului din 30 noiembrie 2023, care prevede încetarea publicării Monitorului Oficial în limba rusă.

„Acest proiect de lege va limita accesul la informație și, ca urmare, accesul la justiție, participarea la procesul decizional și punerea în aplicare a altor drepturi și libertăți garantate de Constituție, tratatele internaționale și regionale în domeniul drepturilor omului, din care Republica Moldova face parte”, cred autorii declarației, potrivit Newsmaker.

Activiștii pentru drepturile omului și reprezentanții organizațiilor minorităților naționale au cerut autorităților să mențină publicarea Monitorului Oficial în limba rusă și să asigure traducerea informațiilor publice, inclusiv a legislației, în alte limbi, „asigurând punerea în aplicare a principiilor multilingvismului și multiculturalismului”.

În caz contrar, susțin autorii, accesul la legislația oficială publicată va fi limitat pentru aproximativ 500 de mii de locuitori ai Republicii Moldova, reprezentanți ai minorităților, printre care – cetățeni ai țării, refugiați din Ucraina și alți cetățeni străini.

Activiștii și experții pentru drepturile omului notează că propunerea statului de a publica legile adoptate exclusiv în Registrul de stat al actelor juridice de pe site-ul Legis.md este o soluție inacceptabilă.

„Legis.md nu este un mijloc oficial de publicare a legislației”, spun autorii petiției, „acest mijloc este exclusiv Monitorul Oficial. În al doilea rând, după cum a arătat practica, legislația poate fi publicată pe site-ul Legis.md cu întârzieri, acest site nu conține toate reglementările și există erori în documentele publicate”.

Autorii petiției concluzionează că proiectul de lege încalcă obligațiile internaționale și regionale ale Republicii Moldova și nu îndeplinește cerințele propuse de UE țărilor candidate.

În concluzie, autorii declarației îi cerut președintei Maia Sandu să trimită parlamentului o inițiativă legislativă pentru finalizarea proiectului de lege nr. 435 și să nu promulgă proiectul de lege, dacă acesta va fi adoptat în versiunea actuală. La rândul lor, deputații au fost chemați să finalizeze inițiativa legislativă.

De asemenea, ei au făcut apel la ambasadorul UE în Moldova Janis Mazeiks, la coordonatorul rezident al ONU în Moldova, Simon Springett, la șeful Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, Falk Lang, și la șeful misiunii OSCE în Moldova, Kelly Keiderling, cu o cerere de a îndemna autoritățile moldovenești să finalizeze proiectul de lege nr. 435 pe baza acestui recurs.

Apelul a fost semnat de 25 de reprezentanți ai organizațiilor minorităților naționale, activiști pentru drepturile omului și experți în domeniul asigurării drepturilor minorităților naționale.

A fost anunțat salariul mediu lunar pe economie în 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, salariul mediu lunar pe economie va crește cu 2400 de lei și va ajunge la 16 100 de lei. O hotărâre în acest sens a fost aprobată, astăzi, în cadrul ședinței de Guvern, scrie subiectulzilei.md

De mărimea salariului mediu lunar pe economie se ține cont la determinarea plafonului indemnizațiilor de asigurări sociale, a venitului lunar asigurat al salariaților parcurilor IT, dar și la stabilirea valorii pagubelor, în cazul săvârșirii unor abateri legale.

Tot astăzi, Cabinetul de miniștri a aprobat hotărârea privind mărimea salariului minim, care în anul 2025 va constitui 5500 de lei, cu 500 de lei mai mult decât în 2024. 

Creșterea salariului minim pe țară până la 5500 lei este argumentată de necesitatea menținerii capacității de cumpărare a forței de muncă. De asemenea, majorarea salariului minim este o măsură necesară pentru reducerea sărăciei și combaterea muncii nedeclarate.

Mărimea salariului minim pe ţară se stabileşte pentru un program complet de lucru de 169 de ore, constituind 32,54 lei pe oră. Din 1 ianuarie 2023, salariul minim pe țară a fost majorat cu circa 12,5% – până la 4000 de lei, iar în 2024, acesta a crescut cu încă 25%, ajungând la 5000 de lei.

Municipalitatea a dat startul tradiționalei caravane de Crăciun

Primăria Chișinău a dat startul tradiționalei caravane a cadourilor de Crăciun, alături de principalul erou al sărbătorii – Moș Crăciun, care a pornit în vizită la cei mai mici locuitori ai Capitalei, nerăbdători să-l întâlnească după un an întreg de așteptare, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Primii care s-au bucurat de darurile oferite de municipalitate au fost copiii cu dizabilități accentuate și severe de la Centrul de plasament pentru copii separați de părinți „Lumina”, din sectorul Centru.

În cadrul vizitei, Moș Crăciun a oferit fiecărui copil cadouri, transformând timpul petrecut împreună într-o adevărată aventură plină de dulciuri, distracție și voie bună.

Centrul de plasament „Lumina”, aflat în subordinea Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copilului, găzduiește în prezent 20 de copii separați de părinți, precum și copii cu dizabilități accentuate și severe, cu vârste cuprinse între 4 și 18 ani.

Accidentul de la Edineț soldat cu trei morți: Ministrul Ala Nemerenco oferă detalii despre fetița rămasă orfană

Fetița de 10 ani, care și-a pierdut părinții și bunica, în accidentul cumplit din Rîșcani, se simte mai bine, însă rămâne internată în secția de terapie intensivă a Spitalului Clinic Bălți. Copila nu cunoaște, deocamdată că a rămas orfană. Anunțul a fost făcut astăzi, 18 decembrie, de ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, scrie NewTV.

“Fetița, în principiu, se află într-o stare mai bună, ea este conștientă, dar este menținută deocamdată în secția de terapie intensivă, doar din punct de vedere al aspectului psihologic, deoarece transferul ei, care, de fapt, starea de sănătate îi permite într-o secție comună, ar putea, cumva, ca ea să afle faptul că a rămas fără părinți și bunică. Deocamdată, medici ascund acest lucru pentru a nu o trauma. Din acest motiv, ea este menținută în continuare în secție de terapie intensivă, în care accesul altor persoane nu este permis. Dar fetița este bine, per general, mai bine” a menționat Ala Nemerenco.

Amintim că accidentul rutier s-a produs pe 15 decembrie, pe traseul M5, în direcția raionului Edineț. Potrivit oamenilor legii, un tânăr de 19 ani, fără permis, a ieşit pe contrasens şi s-a izbit de automobilul în care se afla un polițist și soția sa, care au decedat pe loc. Ulterior, la spital, s-a stins din viață o altă femeie care era în interiorul automobilului – mama soției polițistului. A patra pasageră este fetița cuplului, în vârstă de 10 ani, care a fost transportată la Spitalul Clinic Bălți.

Tânărul care a provocat accidentul a primit 30 de zile de arest preventiv.

Vladimir Zelenski, mesaj de pe aeroportul Gostomel, cucerit de ruși în prima zi de război: „Azi ne întâlnim aici prietenii. Nu vom permite Ucrainei să dispară”
Articolul anterior
Doi pietoni, spulberați pe zebră în capitală. În urma impactului, o femeie în vârstă de 40 de ani a ajuns la spital
Articolul următor