Rusia, umilită de Polonia în Consiliul de Securitate al ONU. Minciunile ambasadorului rus, demontate punct cu punct

Ministrul de externe al Poloniei, Radosław Sikorski, a ținut un discurs în cadrul Consiliului de Securitate al ONU în care a demontat minciunile ambasadorului rus Vasili Nebenzia. Reprezentantul permanent al Rusiei la ONU a reluat acuzațiile nefondate la adresa Occidentului și ale Kievului. „O astfel de demagogie este nedemnă de un membru permanent al Consiliului de Securitate”, i-a transmis Sikorski în timpul discursului său, scrie digi24.ro.

„Mă asociez cu cuvintele ministrului Kuleba și ale colegilor mei din Uniunea Europeană. Sunt uimit de tonul și conținutul prezentării ambasadorului rus. Și m-am gândit că aș putea fi de folos corectând afirmațiile sale. Ambasadorul Nebenzia a numit Kievul un client al Occidentului. De fapt, Kievul luptă pentru a fi independent de oricine”, spune ministrul de externe polonez, în deschiderea discursului său. Sikorski demontează ulterior, punct cu punct, minciunile diplomatului rus. „El îi numește pe ucraineni „regimul criminal de la Kiev”. De fapt, Ucraina are un guvern ales democratic.

El le spune naziști. Ei bine, președintele este evreu, ministrul apărării este musulman și nu au prizonieri politici. El a spus că Ucraina se zbate în corupție. Ei bine, Aleksei Navalnîi a documentat cât de onestă și integră este propria sa țară. El a pus războiul pe seama neocolonialismului american. De fapt, Rusia a încercat să extermine Ucraina în secolul al XIX-lea, din nou sub bolșevici, iar acum este a treia încercare. A spus că suntem prizonieri ai rusofobiei.

 „Fobie” înseamnă teamă irațională. Totuși, aproape în fiecare zi suntem amenințați de fostul președinte al Rusiei și de propagandiștii lui Putin cu anihilarea nucleară. Vă spun că nu este irațional – când Rusia ne amenință, avem încredere în ei. El a spus că negăm interesele de securitate ale Rusiei. Neadevarat. Am început să ne reînarmam abia când Rusia a început să-și invadeze vecinii. El a spus chiar că Polonia a atacat Rusia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Despre ce vorbeste? Uniunea Sovietică a atacat Polonia împreună cu Germania nazistă pe 17 septembrie 1939. Ei au organizat chiar și o paradă comună a victoriei pe 27 septembrie. El spune că Rusia a învins întotdeauna doar agresiunea. Ei bine, ce făceau atunci trupele rusești la porțile Varșoviei în august 1920? Erau într-o excursie topografică? Adevărul este că de fiecare dată când Rusia a fost invadată, ea a invadat de zece ori. El spune că este un război perfid al Occidentului. Sfatul meu este: nu cădea în capcana occidentală.

Retrage-ți trupele la granițele internaționale și evită acest complot occidental. Mai spune că a fost o lovitură de stat ilegală la Kiev în 2014. Am fost acolo. Nu a fost nicio lovitură de stat. Președintele Ianukovici și-a ucis o sută de compatrioți și a fost demis din funcție de un parlament ucrainean ales democratic, inclusiv de propriul său partid. Și, în cele din urmă, spune că noi, Occidentul, încercăm cumva să ne convingem că Rusia nu poate fi niciodată învinsă. Ei bine, Rusia nu a câștigat războiul Crimeei, nu a câștigat războiul ruso-japonez, nu a câștigat primul război mondial, nu a câștigat bătălia de la Varșovia, nu a câștigat în Afganistan și nu a câștigat Războiul Rece. Dar sunt vești bune. După fiecare eșec au fost reforme. O astfel de demagogie este nedemnă de un membru permanent al Consiliului de Securitate. Dar ceea ce a realizat ambasadorul este să ne reamintească de ce am rezistat dominației sovietice și la ce rezistă Ucraina acum. Atunci nu au reușit să ne subjuge. Nici acum nu vor reuși să ne subjuge, nici pe noi, și nici Ucraina”, a transmis ministrul de externe polonez.

Șeful unui ocol silvic și un pădurar, trimiși în judecată pentru furt de lemn

Procuratura raionului Anenii Noi a finalizat urmărirea penală și a transmis în instanță dosarul penal privind învinuirea șefului unui ocol silvic și a unui pădurar pentru delapidare. Aceștia sunt acuzați de însușirea ilegală a masei lemnoase și de prejudicii cauzate statului, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

foto simbol

În perioada 2022-2023, cei doi au efectuat lucrări silvo-tehnice, manipulând datele privind diametrul cioatelor arborilor tăiați. Prin aceste acțiuni, au diminuat în mod eronat volumul masei lemnoase evidențiate, însușindu-și 235,13 m³ de lemn de foc din specia frasin, 9,45 m³ din specia stejar și 15,33 m³ de crengi, cu o valoare totală de peste 350 000 lei. Masa lemnoasă astfel obținută a fost ulterior vândută unor persoane din localitățile apropiate, iar sumele de bani rezultate au fost însușite de către învinuiți.

În timpul investigațiilor, organul de urmărire penală a identificat și recuperat 70 de metri steri de lemn de la cumpărători.

Faptele celor doi au fost încadrate conform art. 191 alin. (2) lit. b), c) și d) din Codul Penal, adică delapidarea averii străine, cu folosirea situației de serviciu, comise de două persoane cu cauzarea de daune în proporții considerabile,. Dacă vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă o amendă de până la 67 500 lei sau o pedeapsă cu închisoarea de până la 6 ani. De asemenea, ar putea fi lipsiți de dreptul de a ocupa funcțiile deținute sau de a desfășura activități în domeniul silvic pe o perioadă de până la 5 ani.

Procuratura va depune tot efortul pentru a combate în continuare infracțiunile care afectează patrimoniul natural al țării.

În Republica Moldova există Serviciul Echipa Mobilă în toate raioanele țării. Cui îi vine ajutor

Din 2024, în Republica Moldova există Serviciul Echipa Mobilă în toate raioanele țării, deși la început de an acesta era disponibil doar în 18 raioane. Serviciul este unul esențial în special pentru persoanele cu dizabilități. Acesta prevede că o echipă de specialiști se deplasează la domiciliul unde există persoane care necesită servicii de recuperare, reabilitare și incluziune. Informațiile au fost prezentate de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, transmite MOLDPRES.

Potrivit oficialului, reforma RESTART, intrată în vigoare la 1 ianuarie a acestui an, a avut drept scop extinderea și îmbunătățirea accesului la servicii sociale.

„Principalele investiții au fost necesare pentru colegii și colegele din prima linie. Astfel, au fost procurate 98 de mașini, toți asistenții sociali au fost asigurați cu calculatoare, tablete și acces la internet. De asemenea, a fost creat Centrul Digital de Inovare Socială. Astfel, se monitorizează mai bine modul în care sistemul de asistență socială oferă suport familiilor aflate în situații dificile, lucru realizat prin intermediul managementului de caz”, a subliniat Alexei Buzu.

Ministrul a specificat că, la începutul anului 2024, erau la evidență aproximativ 3 200 de cazuri în baza de date națională, iar la sfârșit de an cifra este de 27 000.

„Estimăm că trebuie să ajungem la 60 000 de cazuri, iar acesta va fi obiectivul nostru pentru 2025. Un alt serviciu foarte important este Serviciul Social de Îngrijire la Domiciliu, în care a crescut numărul de beneficiari cu 900 de persoane, fără a cheltui bani suplimentari din bugetul de stat. În prezent, există aproape 14 000 de beneficiari în toată țara, cel mai mare număr din ultimii ani. Serviciul este destinat persoanelor în vârstă, singure. În cadrul acestuia, asistenții sociali vin la domiciliu și ajută la efectuarea igienei personale, prepararea bucatelor, cumpărături și altele”, a remarcat Alexei Buzu.

Oficialul a spus că o prioritate pentru minister este protecția copilului. „A fost triplat numărul de specialiști din prima linie în domeniul protecției drepturilor copilului: pe lângă cei 46 de specialiști, au fost angajați încă 150 de specialiști noi. La începutul anului 2024, doar 44% dintre copiii ai căror părinți erau plecați peste hotare aveau instituită custodia, o formă de protecție juridică pentru copii. La sfârșitul anului, această cifră a crescut la 93%”, a menționat Alexei Buzu.

La fel, în 2024, a fost dublată indemnizația unică la naștere, ajungând la 20 000 de lei. „În 2022, a fost instituită o indemnizație lunară de 1 000 de lei pentru fiecare copil până la vârsta de 2 ani, indiferent dacă părinții sunt sau nu asigurați. Aceste indemnizații au fost pentru prima dată în 2024 oferite automat, proactiv, fără ca părinții să fie nevoiți să depună o cerere”, a precizat Alexei Buzu.

De asemenea, potrivit ministrului, anul acesta, au fost făcuți pași importanți pentru prevenirea violenței asupra femeilor și pentru a asigura un răspuns mai adecvat și eficient în cazurile de violență. „Agenția Națională pentru Prevenirea și Combaterea Violenței în Familie și asupra Femeilor a devenit funcțională. Totodată, a fost creată, pentru prima dată, funcția de specialist/specialistă în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie și reabilitării victimelor infracțiunilor”, a remarcat Alexei Buzu.

Potrivit oficialului, în anul 2025, ministerul va continua „să sprijine persoanele cu nevoi speciale, va lupta pentru drepturile fiecărui copil aflat în sărăcie sau abandon și va consolida sistemul de protecție socială”. 

Trei bărbați care au răpit și violat o femeie pe malul unui lac, trimiși în judecată

Procurorii, în comun cu ofițerii de poliție, au finalizat urmărirea penală și au expediat în instanța de judecată cauza penală de învinuire a trei bărbați din centrul țării, acuzați de răpirea unei femei și violul acesteia, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Potrivit învinuirii înaintate de acuzatorii de stat, la 06 septembrie 2024, pe timp de zi, acuzații au întreținut acte sexuale forțate cu femeia, atât la domiciliul unuia din învinuiți, aplicând violența fizică și psihică, cât și pe malul unui lac, unde au transportat victima în stare inconștientă.

Acuzații au refuzat să facă declarații pe caz.

Potrivit prevederilor Codului penal, ei riscă pedeapsa cu închisoare pe un termen de până la 25 de ani.

Reamintim că, potrivit rapoartelor de activitate a Procuraturii, în anul 2023, de către procurori, au fost remise în instanța de judecată 131 cauze de viol, în 2022 – 130 cauze, în 2021 – 155 cauze, 2020 – 153 cauze, 2019 – 152 cauze.

Vești bune pentru fermierii din țară! Vor putea obține granturi de până la un milion de dolari
Articolul anterior
Lukaşenko vrea un nou mandat de președinte la alegerile de anul viitor. „Spuneţi-le tuturor că voi candida”
Articolul următor