Morminte cu schelete din epoca bronzului și fierului, descoperite la Ungheni

În raionul Ungheni, arheologii au descoperit cinci morminte – din epoca bronzului și prima epocă a fierului. Se întâmplă după ce Agenţia Naţională Arheologică a inițiat cercetarea unei movile funerare preistorice, scrie NM.md.

Într-unul dintre morminte a fost găsit scheletul unui adult dar și un vas, specific pentru culturile din primele secole ale primului mileniu înainte de Hristos. Într-un alt mormânt, numit de arheologi „principal”, s-a depistat că oasele defunctului care erau acoperite cu o vopsea roșie „s-au păstrat foarte bine” și că acesta ar avea „practic toți dinții”. Agenţia a prezentat mai multe imagini din timpul cercetării. 

Pe 23 februarie, Agenţia Naţională Arheologică a inițiat cercetarea unei movile din satul Morenii Vechi, care se află în componența comunei Valea Mare din raionul Ungheni. Instituția a raportat că este vorba despre o movilă funerară preistorică, afectată prin lucrări agricole anuale. Totodată, potrivit Agenției, movila se află acum în zona unui proiect de instalare a unui parc de panouri solare fotovoltaice.

În aceeași zi, instituția a declarat că a descoperit mai multe morminte. Unul dintre acestea conținea un schelet de adult, depus în poziție întinsă – pe spate, cu craniul orientat spre vest. În groapa mormântului a fost găsit și un vas ceramic, specific pentru mormintele și culturile din primele secole ale primului mileniu înainte de Hristos. Potrivit Agenției este un mormânt din epoca fierului. „Asemenea descoperiri sunt înregistrate mai rar în această parte a Republicii Moldova”, au comunicat reprezentanții Agenției.

Pe 25 februarie, instituția a declarat că în total au fost descoperite 5 morminte – din epoca bronzului și prima epocă a fierului. „În afară de morminte au fost semnalate și o serie gropi, cele mai multe lipsite de inventar, a căror destinație urmează încă a fi stabilită”, susțineau reprezentanții Agenției Naționale Arheologice.

Pe 27 februarie instituția a relatat despre „mormântul principal”, descoperit în raionul Ungheni. Acesta datează din perioada timpurie a epocii bronzului (prima jumătate a mil. III i. Hr.) și se atribuie purtătorilor culturii Iamnaia răspândită pe un întins spațiu din estul Europei. Pe teritoriul Republicii Moldova sunt cunoscute peste 2 mii astfel de morminte. „Oasele defunctului sunt acoperite cu o vopsea roșie, e vorba de ocru roșu. (…) Este de remarcat că s-a păstrat foarte bine, inclusiv și oasele nazale. Sunt practic toți dinții”, a precizat un reprezentant al Agenției Naționale Arheologice.

Mbappe a plătit o jumătate de milion de euro pe un portret al lui Pele

Atacantul francez Kylian Mbappe a cumpărat, în cadrul unei licitaţii caritabile care a fost organizată la Paris, un tablou reprezentându-l pe Pele. Mbappe a plătit puţin peste o jumătate de milion de euro pentru a intra în posesia tabloului.

Mbappe a plătit o jumătate de milion de euro pe un portret al lui PeleImagine simbol

Mbappe a achiziţionat cu 520.000 de euro tabloul care îl reprezintă pe Pele şi care este opera artistului parizian Alexandre Hopare Monteiro. Tabloul a fost vândut în cadrul unei licitaţii caritabile al cărei organizator a fost chiar clubul Paris St Germain, transmite news.ro.

Mbappe a licitat pentru tabloul realizat în anul 2023 alături de mai mulţi cumpărători, iar la final a ajuns să se „bată” cu coechipierul său, Achraf Hakimi, cel care a şi cedat în cele din urmă. Ca fapt divers, tabloul fusese scos la licitaţie pentru suma de 5.000 de euro.

Seara de caritate organizată de PSG a adunat în cele din urmă suma de 2,7 milioane de euro, care urmează să fie donate unor cauze caritabile.

La „Arena Chișinău” s-au desfășurat două competiții de gimnastică aerobică, la care au concurat sportive din trei țări

Grație și prestații strălucitoare, la „Arena Chișinău”, unde s-au desfășurat două competiții de gimnastică aerobică. Au concurat sportive din Republica Moldova, din România și din Ucraina.

Două competiții de gimnastică aerobică, desfășurate la Arena Chișinău

Peste o sută de participanți şi-au prezentat numerele artistice, la patru probe, transmite tvrmoldova.md.

Elena Antoniuc, gimnastă: „Este foarte importantă tehnica, mai exact cât de corect faci elementele. Contează și sentimentele pe care le prezinți.”

Gimnastele spun că au muncit din greu pentru a avea prestații convingătoare la „Arena Chișinău”.

Victoria Rogovei, gimnastă: „Nu este pentru prima dată când particip la acest tip de competiții. Am fost și la Campionatul Mondial, dar și la cel European. Eu fac acest exercițiu de trei ani, iar acum îl perfecționez zilnic.”

Pe lângă gimnaștii din Republica Moldova, și-au demonstrat abilitățile și sportivi din România și Ucraina.

Alina Fecioru, gimnastă, România: ” – Cu ce ați venit să surprindeți adversarele din Republica Moldova? – Cu talent din a face gimnastică și prin exprimarea pe scenă.”

Rebeca Dorneanu, gimnastă, România: „Obiectivul nostru este să ne întrecem limitele și să fim cele mai bune pe scenă.”

Margo Gulîevo, gimnastă, Ucraina: ” – Ce emoții simțiți aici? – Îmi e frică, dar sunt bucuroasă să particip. Este frumos aici, în această sală foarte bună. Noi am pregătit numere cu muzică franceză, dar și din alte țări, care au o valoare mare pentru noi.”

În cadrul celor două competiţii au concurat peste 100 sportivi.

Ala Liutova, președinte, Federația de Gimnastică Aerobică, Republica Moldova: „Scopul principal este să popularizăm acest sport în Republica Moldova. Să atragem câți mai mulți sportivi să practice gimnastică aerobică.”

Cei mai buni s-au ales cu medalii, diplome, dar și cadouri din partea sponsorilor. Iar sportivii din Republica Moldova au luptat pentru șansa de a ajunge în lotul țării, care va merge la Campionatul Mondial, programat în luna septembrie. Gazda marelui eveniment sportiv va fi Italia.

Târg la Iași: Peste 60 de meșteri populari din România și Republica Moldova și-au expus obiectele lucrate manual

Peste 60 de meșteri populari din România și din Republica Moldova și-au dat întâlnire la Iași unde au expus obiecte lucrate manual.

Nu au lipsit nici spectacolele muzicale sau poveștile cu care i-au încântat pe vizitatori, transmite stirileprotv.ro.

Îmbrăcat din cap până în picioare în haine populare, un bărbat a cântat și recitat cât l-au ținut plămânii, spre bucuria oamenilor.

Femeie: „Foarte frumos. Emoții, dar totodată îmi aduce aminte de copilărie.”

Unii dintre meșterii prezenți s-au axat pe povești pentru a fermeca oamenii. O femeie din Humulești a pregătit cu migală figurine desprinse din cărțile lui Ion Creangă

Femeie: „Am pornit exact ca Ion Creangă, cu Moș Chiorpec Ciubotaru, Păcală. Sunt oameni care vin și cu așteptări de la noi să le spunem o poveste și să ne arătăm meșteșugurile”.

O altă femeie a adăugat: „Deosebit de mare apreciere pentru tot ce se vinde și tot ce este expus. Ne place foarte, foarte mult pentru că este munca omului.”

La un alt stand, săpunul de casă a fost la mare căutare. Cel clasic, făcut din grăsime, dar și o variantă parfumată, cu diverse ierburi aromatice.

O femeie a mărturisit: „M-a atras mirosul. Seamănă într-adevăr cu săpunul făcut în casă, dar mirosul este deosebit. E ceva de plante.”

O fetiță a spus: „Am luat o brățară cu steagul României și mâine o să venim să-mi iau și un colier.”

Târgul se află la cea de-a 24-a ediție și este deschis până duminică.

Un document al Ministerului Apărării a ajuns pe internet
Articolul anterior
Boala consumatorilor de carne. Simptomele care trebuie să te trimită la medic
Articolul următor