Numărul de femei din Moldova angajate în câmpul muncii rămâne în continuare mai mare decât a bărbaților, potrivit unei analize prezentate de expertul economic, Veaceslav Ioniță. Acesta subliniază că cele mai multe femei activează în domeniile fabricării îmbrăcămintei, asistență socială, îngrijire medicală, biblioteci și învățământ, iar la polul opus, sunt domeniile construcției și activități de investigație.
„Cât privește salariații, mai multe sunt femei din simplu motiv că bărbații de regulă mai des lucrează neoficial. Avem raioane unde numărul femeilor domină și ce ține mai mult de sectorul bugetar, deci media națională e de 53%. Nici într-un raion nu lucrează mai mulți bărbați decât femei. Absolut în toate raioanele numărul femeilor este mai mare decât numărul bărbaților”, susține Veaceslav Ioniță, transmite radiomoldova.md.
De asemenea, expertul economic susține că înclinația spre învățământ a fetelor este cu 40% mai mare decât a băieților. Dintre femei, 35% au studii superioare, dintre bărbați, doar 24% au studii superioare.
Veaceslav Ioniță a precizat că, deși femeile angajate în câmpul muncii dețin studii superioare, totuși acestea primesc un salariu mai mic comparativ cu cel al bărbaților. Expertul a notat că discrepanța salarială s-a accentuat în ultimii ani, iar în 2022 salariul unui femei a ajuns să fie cu 18% mai mic decât a bărbaților.