Replica marelui șahist Garry Kasparov, proaspăt inclus pe lista teroriștilor de Rusia lui Putin. „Mi-am terorizat doar adversarii”

Garry Kasparov, unul dintre cei mai influenți și vocali critici ai regimului Putin, a fost inclus oficial de Rusia de pe lista „teroriștilor și extremiștilor”.

Marele maestru rus de șah și activistul anti-război Garry Kasparov a fost adăugat miercuri, 6 martie, pe o listă de „teroriști și extremiști” întocmită de serviciul de monitorizare financiară din Rusia.

Garry Kasparov, care a părăsit Rusia în 2013, fiind convins că va fi urmărit penal pentru rolul său în protestele din 2011-2012, în care sute de mii de cetățeni ruși au cerut alegeri corecte, este de multă vreme un critic deschis al Kremlinului și al invaziei ruse a Ucrainei. În mai 2023, regimul Putin l-a catalogat drept „agent străin” pentru activitatea sa politică.

Numele lui Kasparov pe lista teroriștilor este marcat cu un asterisc, ceea ce înseamnă că a fost deschis un dosar penal împotriva lui pentru acuzații de terorism, arată ziare.com, potrivit Novaya Gazeta, care citează publicația independentă Meduza.

Imediat după aflarea veștii, Kasparov a scris pe contul de X (fost Twitter): „Este o onoare, care spune mai multe despre regimul fascist al lui Putin decât despre mine”.

Marele campion a revenit ulterior cu o postare, în care mulțumește pentru sprijinul enorm resimțit și a mesajelor de încurajare primite din toată lumea. În același timp, Kasparov a distribuit o postare a unui simpatizant care analizează o mișcare pe tabla de șah făcută de marele maestru într-o partidă din 1995, jucată pentru titlul mondial: „Cunoscutul terorist Kasparov plasează o bombă”, ilustrând cuvintele cu mutarea calului într-o poziție în care amenința să declanșeze un atac-surpriză.

„Apreciez sprijinul tuturor, inclusiv batjocorirea regimului terorist Putin pentru că a folosit această etichetă pentru mine și pentru alții care se opun războiului și dictaturii sale. Îmi place riposta că mi-am terorizat doar adversarii!”, scris Kasparov în cea mai recentă replică.

Alături de alte câteva personalități politice ruse proeminente în exil, Kasparov a înființat Comitetul Anti-Război al Rusiei în februarie 2022, clasată drept „organizație indezirabilă” de către guvernul rus la sfârșitul anului trecut.

Forumul Rusia Liberă, o conferință bianuală a opoziției ruse co-fondată de Kasparov, a fost adăugată și anul trecut pe lista „organizațiilor indezirabile”.

Kasparov, care s-a născut la Baku, Azerbaidjan, în ceea ce era atunci Uniunea Sovietică, a devenit cel mai tânăr campion mondial de șah la vârsta de 22 de ani, în 1985. A fost clasat pe primul loc în lume timp de 255 de luni, din 1984 și până la retragerea din competițiile sportive în 2005. Este un record mondial, cel mai probabil foarte greu de depășit vreodată.

Doi magistrați, numiți de CSM în cadrul Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor

CSM a numit doi noi judecători în Colegiul pentru selecția și evaluarea judecătorilor. Dumitru Racoviță și Ghenadie Mîra au fost aleși în urma unui concurs încheiat astăzi, scrie tv8.md.

Dumitru Racoviță este judecător la Judecătoria Ungheni, iar Ghenadie Mîra președinte interimar al Curții de Apel Centru, fosta Curte de Apel Chișinău.

În cadrul concursului pentru suplinirea funcțiilor vacante de membru al Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor, din rândul judecătorilor, s-au înscris 6 candidați. Trei dintre ei, Stanislav Grosu, de la Judecătoria Bălți, Eugeniu Beșelea, de la Judecătoria Chișinău, și Vitalie Pîslariuc, de la Judecătoria Orhei, au depus cereri de retragere din concurs.

Vladislav Schibin, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, intervievat în ședință, nu a primit susținerea CSM.

Pe 19 decembrie, Adunarea Generală a Judecătorilor i-a ales în acest colegiu pe Ion Talpa – președintele Curții de Apel Nord, Petru Păun – judecător de la Judecătoria Chișinău și Adrian Cerbu – judecător al Judecătoriei Criuleni.

CSM mai urmează să selecteze 4 reprezentanți ai societății civile în acest colegiu.

Precizare importantă de la șeful „Moldovagaz” cu privire la achizițiile de gaze

SA Moldovagaz a contractat volumele necesare de gaze naturale, care vor asigura integral pînă la sfîrșitul lunii martie 2025 consumul malului drept al Nistrului, inclusiv al întreprinderilor din complexul energetic, al agenților economici și organizațiilor bugetare, scrie noi.md.

Despre acest lucru a declarat președintele interimar al Consiliului SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, menționînd că a făcut această precizare ca urmare a numeroaselor solicitări. Anterior, el a spus că Moldovagaz SA a luat act de decizia Gazprom de a limita, începînd cu 1 ianuarie 2025, ora locală 7.00, furnizarea gazelor naturale către Moldova pînă la un volum de 0 metri cubi pe zi. Vadim Ceban a declarat că, începînd cu decembrie 2022, toate gazele naturale furnizate de Gazprom în volum de 5,7 milioane de metri cubi pe zi au fost redirecționate de Moldovagaz SA către regiunea transnistreană a Moldovei. În același timp, gazele naturale pentru consumatorii din dreapta Nistrului au fost achiziționate de pe piețele regionale și europene. „Moldovagaz SA a contractat volumele necesare de gaze, care vor acoperi integral tot consumul malului drept pînă la sfîrșitul lunii martie 2025”, a subliniat atunci șeful Moldovagaz.

Tiraspolul refuză ajutorul Chișinăului pentru a depăși criza din regiune provocată de sistarea livrării gazelor din Rusia

Liderii de la Tiraspol refuză ajutorul propus de autoritățile de la Chișinău pentru a depăși criza din regiunea transnistreană, provocată de sistarea livrării gazelor din Rusia. Despre aceasta a anunțat președintele Maia Sandu, într-un video publicat după întrevederea de dimineață cu prim-ministrul Dorin Recean, vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian și șeful Legislativului, Igor Grosu, transmite IPN.

„Guvernul și partenerii externi au propus ajutor umanitar: alimente, medicamente, combustibil, generatoare, transportarea bolnavilor de pe malul stâng pe cel drept. Dar regimul de la Tiraspol a refuzat toate aceste ajutoare”, a comunicat Maia Sandu.

Potrivit președintelui Republicii Moldova, lucrurile sunt mai complicate pentru malul stâng, în această perioadă de criză energetică. „Vom vedea cum se vor desfășura lucrurile, dar autoritățile de la Chișinău fac totul ca să ușureze situația cetățenilor din regiunea transnistreană”, a promis șeful statului, Maia Sandu.

Un produs de tip smoothie a fost retras din comerț, pentru că era contaminat cu o substanță care duce la cancer
Articolul anterior
Statuia Julietei lui Shakespeare din Verona a fost deteriorată de „mângâierile” turiştilor. I-a apărut o gaură pe sânul drept
Articolul următor