Stresul divorţului i-a cauzat Angelinei Jolie paralizie facială

Actrița Angelina Jolie vorbește despre cum stresul i-a afectat sănătatea și a dezvoltat paralizia lui Bell până la divorț.

Paralizia lui Bell, cunoscută şi ca paralizie facială, este idiopatică, ceea ce înseamnă că nu este clar ce cauzează exact această afecțiune.

Angelia Jolie a dezvăluit că a dezvoltat boala care provoacă slăbiciune sau paralizie inexplicabilă a mușchilor faciali, în lunile care au precedat divorțul ei de Brad Pitt. Jolie, în vârstă de 48 de ani, crede că afecțiunea a rezultat din stresul pe care îl suferea în acel moment.

„Corpul meu reacționează foarte puternic la stres”, a spus Jolie „Îmi crește și scade glicemia. Am avut brusc paralizia lui Bell cu șase luni înainte de divorț.”

Potrivit dr. Amit Kochhar, directorul Programului de tulburări ale nervilor faciali de la Pacific Neuroscience Institute, se crede că paralizia lui Bell este declanșată de inflamația nervului facial după o infecție virală.

„Stresul sever poate contribui la o slăbire a sistemului imunitar, făcând pe cineva mai probabil să sufere de paralizia lui Bell”, a spus Kochhar pentru Healthline.

Ce este paralizia lui Bell?

În paralizia lui Bell, un nerv care ajunge în spatele urechii devine inflamat – adesea din cauza unei afecțiuni virale sau post-virale.

Nervul se va umfla, iar osul din jur poate apăsa pe nerv, ducând la căderea facială. „Scăderea imunității din cauza stresului poate fi un factor de exacerbare”, spune dr. Kunal Desai, director de medicină neuromusculară la Yale Medicine și profesor asistent de neurologie la Yale School of Medicine.

Dr. Jon-Paul Pepper, profesor asociat de otolaringologie (chirurgie a capului și gâtului) la Stanford Medicine, spune că simptomul distinctiv este debutul rapid al slăbiciunii faciale.

„De obicei nu este subtil”, spune Pepper. „Pacienții vor raporta că s-au trezit și au observat că o parte a feței lor nu se mișcă.”

Oamenii pot avea probleme în a închide ochii, a ridica sprâncenele, a zâmbi și chiar a mânca și a bea.

Deteriorarea acestui nerv poate duce, de asemenea, la sensibilitate la auz, dureri de urechi, modificarea gustului și ochi uscat.

Pot apărea, de asemenea, vorbire neclară, salivare și vedere încețoșată.

Intensitatea paraliziei faciale poate varia de la un individ la altul, potrivit Desai.

„Unii indivizi au o incapacitate completă de a activa mușchii faciali de pe partea afectată, în timp ce alții pot avea o ușoară asimetrie cu expresiile faciale”, a spus Desai pentru Healthline

Pentru a diagnostica afecțiunea, se va evalua starea generală de sănătate a pacientului și teste de laborator și neuroimagistice.

Se exclud mai întâi alte afecțiuni care pot provoca simptome similare, cum ar fi accident vascular cerebral, tumoră cerebrală, traumă, infecție, boala Lou Gehrig și sindromul Guillan-Barre.

Cum este tratată paralizia lui Bell și recuperarea

Tratamentul trebuie să înceapă în 72 de ore de la debutul simptomelor. Ghidurile Academiei Americane de Otolaringologie, Chirurgie Cap și Gât recomandă prescrierea prednisonului timp de 10 zile cu sau fără terapie antivirală, cum ar fi aciclovir sau valaciclovir.

Îngrijirea ochilor este, de asemenea, importantă, deoarece paralizia lui Bell poate afecta funcția ochilor.

„Păcăturile pentru ochi lubrifiante, lacrimile artificiale și ochelarii de protecție sunt recomandate pacienților cu slăbiciune la închiderea ochilor”, a spus Desai.

Anumite persoane cu simptome severe pot necesita decompresie chirurgicală a nervului facial.

Cu această intervenție, există un nivel ridicat de risc și beneficiul clinic este neclar, a remarcat Kocchar.

Mulți oameni se vor recupera fără niciun tratament, de obicei în decurs de una până la două luni.

Un mic procent de oameni pot avea slăbiciune musculară pe termen lung sau permanentă plus mișcări faciale nedorite (sinkinezie).

„Acești pacienți ar trebui să consulte un specialist în gestionarea paraliziei faciale, cum ar fi un chirurg plastician facial și un terapeut fizic sau ocupațional cu experiență în slăbiciunea facială”, a spus dr. Kocchar.

sursa

Grătieşti: O groapă de gunoi neautorizată a pus autorităţile la treabă. Au fost evacuate câteva tone de deșeuri

O groapă de gunoi neautorizată din comuna Grătieşti, municipiul Chişinău, a pus autorităţile locale pe treabă. După aproape trei săptămâni de la difuzarea unui material în presă, primăria a evacuat câteva tone de deşeuri din fâşia forestieră de la marginea localităţii şi a salubrizat zona, transmite TVR Moldova.

Au fost evacuate cinci maşini, cinci camioane de gunoi. Acum e totul curat. Măi oameni buni, şi voi cei mai puţini buni. Vă daţi seama că fâşiile acestea forestiere, plantaţiile acestea nu-s gunoişti publice. Nu pângăriţi vă rog natura. Imaginile cu terenul salubrizat ne-au fost expediate astăzi de primarul comunei Grătieşti, Olga Caraman, care ne-a informat că s-au cheltuit aproape 5 mii de lei din bugetul local. 

La sfârşitul lunii aprilie, o echipă TVR Moldova a descoperit, într-o fâşie forestieră de la marginea comunei, mormane de deşeuri. Pe o suprafaţă de zeci de metri pătraţi, erau împrăştiate peturi din plastic, cutii de vopsea, încălțaminte, pneuri, saci și pachete din polietilenă. 

Atunci, alesul local a declarat că aflat de la TVR Moldova despre această bombă ecologică şi a promis că va salubriza terenul.

Reabilitarea drumului Soroca-Arioneşti-Otaci: BERD a alocat 44.000.000 de euro

Două companii de constricții, din Republica Moldova și Turcia, vor reabilita tronsonul de drum Soroca-Arioneşti-Otaci care, conform unor estimări, este cel mai deteriorat din republică.

Pentru aceste lucrări Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare a alocat 44.000.000 de euro. în prezent, lucrările la acest oboect important de infrastructură sunt în toi, transmite observatorul.md.

Vă reamintim că ceremonia de începere a lucrărilor a avut loc la 7 septembrie anul trecut, în prezența președintei Republicii Moldova, Maia Sandu. Antreprenorii promit că lucrările vor fi finalizate în trei ani, iar responsabilii de la Administraţia de Stat a Drumurilor susţin că monitorizează mersul lucrărilor şi dau asigurări că, deocamdată, nu există abateri de la termenii contractuali.

Paștele Blajinilor! Tradiții și obiceiuri în aceste zile

Blajinii mai sunt cunoscuţi şi sub numele de rohmani. Paştele blajinilor este o sărbătoare populară care nu are o rânduială specifică în tipicul bisericesc. În credinţa ortodoxă se pune accent şi pe cultul morţilor.

Paştele blajinilor sau Paştele morţilor ori Paştele Mic reprezintă în sine amintirea tuturor celor ce au adormit întru Domnul, fie ei pregătiţi – spovediţi, împărtăşiţi şi cu lumânare – sau nepregătiţi. Credincioşii depun ofrande pe morminte, bocesc morţii, împart pomene, întind mese festive în cimitir, lângă biserică sau la iarbă verde.

Sărbătoarea este un prilej deosebit de comemorare a morţilor, este o zi în care familiile se reunesc, la cimitir, pentru a se bucura de Lumina Învierii, împreună cu cei dragi, plecaţi dintre noi. Se crede că de Paştele Blajinilor sufletele morţilor sunt libere şi pot gusta din mâncărurile pregătite special pentru ei şi date de pomană.

Legătura dintre pământeni şi Blajini se face, conform tradiţiei, la Paştele Rohmanilor, prin cojile de ouă pe care oamenii, recunoscători pentru rugăciunile şi faptele bune ale Blajinilor, le aruncă în ape curgătoare în Vinerea Mare sau în Sâmbăta Paştilor. Plutind pe ape, ele vor ajunge pe Apa Sâmbetei, în lumea unde locuiesc aceste făpturi minunate, vestindu-i astfel că a sosit timpul să serbeze Paştele.

Până în Tarâmul Celălalt cojile de ouă ajung într-o săptămână, după care, printr-un miracol, ele redevin ouă întregi, cu care se hrănesc Blajinii, despre care se spune că mănâncă foarte puţin, un ou ajungând pentru 12 dintre ei. Datina cere ca aceste coji de ouă roşii să fie aruncate în ape curgătoare numai de fete neajunse la pubertate sau de femei bătrâne.

Se spune că Blajinii ar fi reprezentări ale oamenilor primordiali sau ale strămoşilor, că ei ar fi luat parte la facerea lumii şi că, de atunci, susţin stâlpii de sprijin ai Pământului. Creştinismul i-a adoptat transformându-i într-o categorie aparte. Au calităţi morale deosebite, precum bunătatea, blândeţea şi simplitatea, care-i fac adevărate modele pentru oameni. Ei sunt foarte buni la suflet, credincioşi, blânzi şi înţelepţi. Se crede că Blajinii se bucură foarte mult de această sărbătoare şi de legătura dintre ei şi oameni, care se menţine prin intermediul acestui praznic.

De asemenea, există credinţe populare conform cărora blajinii sunt cei care nu au apucat să treacă marea, atunci când Moise a despicat apele sau că sunt suflete ale pruncilor care au murit nebotezaţi. Ei trăiesc în lumea de dincolo, dar păstrează legătura cu lumea noastră, iar în Duminica Tomii sufletele lor sunt slobozite.
Ei sunt miloşi şi devotaţi lui Dumnezeu, dar nu ştiu să socotească. De aceea, la sat, femeile aruncă pe ape curgătoare coji de ouă înroşite, pentru ca să afle şi morţii că este Paşti, dar ei primesc vestea mai târziu, abia în Duminica Tomii.facebook sharing button Sharetwitter sharing button Tweet

Un oraș unicat în lume se ridică în Arabia Saudită. Megaproiectul este inspirat din desene desenate
Articolul anterior
S-a stins din viață marele pianist italian Maurizio Pollini
Articolul următor