BAC 2024: Elevii din clasele XII-a au lansat o petiție prin care cer simplificarea testelor

Elevii din clasele a XII-a sunt în febra pregătirilor pentru examenele de Bacalaureat. Și în acest an, elevii au lansat o petiție referitoare la BAC, prin care cer simplificarea testelor sau chiar anularea sesiunii.

La 1 aprilie curent a avut loc pretestarea la Examenul Național de Bacalaureat la proba de profil: matematică, istoria românilor și universală, arte, sport. În urma susținerii acestei probe, mai mulți elevi care studiază la profilul real s-au plâns de dificultatea testului la matematică, transmite diez.md

Drept urmare, nemulțumiți, elevii au lansat o petiție prin care cer „reducerea nivelului de dificultate al examenului de Bacalaureat la matematică, profilul real”. 

Potrivit elevilor, unul dintre argumentele principale care susțin necesitatea simplificării acestui examen este faptul că și profesorii de matematică, specializați în domeniu, consideră că structura exercițiilor și dificultatea testului sunt comparabile cu cele ale unei olimpiade de matematică, necesitând o cunoaștere foarte avansată pentru obținerea unei note maxime. De asemenea, în petiție se menționează că acest lucru sugerează că nivelul de greutate este excesiv și nu corespunde cunoștințelor și abilităților pe care elevii ar trebui să le demonstreze la finalul studiilor liceale. 

De menționat că, pe data de 8 aprilie curent, petiția a fost semnată de 769 de persoane. 

Fiind contactați de Diez, reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării, dar și ai Agenției Națională pentru Curriculum și Evaluare au precizat că testul propus în cadrul testării a fost elaborat „în strictă conformitate cu prevederile Curriculumului la această disciplină și cu programul de examen. De asemenea, aceștia susțin că fiecare subiect propus spre rezolvare este relevant și reflectă cunoștințele și competențele pe care elevii din învățământul general le dobândesc la finele ciclului liceal. 

Totodată, autoritățile spun că este important ca fiecare elev care participă la Examenul Național de Bacalaureat să conștientizeze importanța acestuia în parcursul lor academic.

„Pentru fiecare sesiune de examene, MEC și ANCE asigură corectitudinea și transparența în organizarea și desfășurarea examenelor naționale de absolvire prin respectarea actelor normative, elaborarea testelor în strică conformitate cu Curricula la disciplina și programele de examen, ceea ce se confirmă și prin datele statistice de la fiecare sesiune de examen. De exemplu, în cadrul sesiunii de examene 2023, la disciplina matematică, profilul real, pentru candidații din licee teoretice, rata de promovare este peste 90 %, iar circa 35% din ei au obținut note de 8, 9 sau 10”, susțin reprezentanții MEC și ANCE.  Citiți întregul articol aici.

Două zile de Hram, la Chișinău! Ce artiști vor evolua

Pe 13 și 14 octombrie, municipalitatea vă invită în inima capitalei să sărbătoriți Hramul Chișinăului, informează unica.md.

”Capitala se pregătește să reunească locuitorii și vizitatorii săi în două zile pline de activități care reflectă bogăția culturală și diversitatea orașului. Atmosfera festivă va cuprinde fiecare colț al orașului, oferind tuturor ocazia de a se reconecta cu tradițiile și de a celebra spiritul autentic al Chișinăului. Pe lângă concertele spectaculoase, programul include târguri, expoziții, activități culturale și de divertisment, care vor aduce bucurie și vor contribui la consolidarea sentimentului de comunitate. Fiecare zi va aduce ocazii de a ne conecta, de a ne bucura împreună și de a sărbători capitala noastră, într-un cadru special care va rămâne în amintiri pentru mult timp.

Ziua de 13 octombrie – un concert dedicat spiritului tineresc

Pe 13 octombrie, Piața Marii Adunări Naționale se va umple de energia tinerilor, unde muzica fresh și ritmurile vibrante vor fi în centrul atenției. Artiștii Mark Stam, Sun Stroke Project, Misha Miller, Andro, Mira, Minelli, DJ Vanotek și Jador promit un spectacol care va aduce bucurie și emoție pe chipurile tuturor. Concertul începe la ora 18:00, iar accesul este gratuit pentru toți cei care vor să simtă energia tinereții în această seară specială.

Ziua de 14 octombrie – tradiție și cultură în inima capitalei

Pe 14 octombrie, sărbătoarea continuă cu momente dedicate tradiției și culturii. Ziua va începe cu liturghia de hram, urmată de târguri și expoziții, oferind o diversitate de activități pentru întreaga familie. În seara zilei, scena principală va găzdui cele mai mari orchestre ale Chișinăului conduse de dirijori iluștri :

• Orchestra Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”

• Orchestra Fraților Advahov

• Orchestra „Fluieraș”

• Camerata Chișinău

• Chisinau Jazz Orchestra

• Dorel Burlacu Band

Publicul va avea ocazia să asculte artiști îndrăgiți de toate generațiile: Olga Ciolacu, Nina Crulicovschi, Zinaida Julea, Nicolae Glib, Mihai Ciobanu, Natalia Barbu, Satoshi, Magnat și Feoctist, formația Zdob și Zdub și mulți alții. Invitata specială a serii, renumite interpretă din Letonia, Laima Vaikule.

Cele două zile de Hram sunt o ocazie de a fi împreună, de a ne bucura de orașul nostru și de a celebra tot ce ne unește. Muzica, tradițiile și atmosfera festivă vor crea momente care vor rămâne în sufletele noastre mult timp după ce luminile scenei se vor stinge.”, se arată în comunicatul Primăriei.

Mesajul Maiei Sandu de Ziua Profesorului

Președintele Maia Sandu a venit cu mesaj adresat tuturor dascălilor cu ocazia Zilei Profesorului, marcată în data de 5 octombrie, informează unica.md.

”Dragi profesori, la mulți ani! Pe umerii voștri stă, la drept vorbind, viitorul Moldovei – viitorii medici, ingineri, economiști, artiști, brutari, viitorii profesori!

Ca dumneavoastră să puteți crește acest viitor, noi, statul, comunitatea și părinții, trebuie să fim alături de voi în prezent. Să vă oferim venituri pe merit, respectul cuvenit și toată colaborarea necesară pentru a ridica un copil.

doresc să intrați cu dragoste și răbdare în clasă. De dragostea pe care o simt elevii, de disciplina de lucru pe care le-o insuflați și valorile democratice pe care le transmiteți depinde ce fel de generație creștem.

Dragi educatori, învățători, profesori, bibliotecari, directori, psihopedagogi, logopezi, cadre didactice de sprijin, angajați din sistemul educațional din toată Moldova, plecăciunile noastre!”, a scris președintele într-o postare.

Numărul de profesori a scăzut cu 3.000 în ultimii trei ani

Numărul cadrelor didactice care activează în sistemul de învățământ a scăzut în ultimii trei ani cu mai bine de 3.000. În anul de studii 2023-2024, în Moldova activau 45.800 de profesori, dintre care 86% femei și 14% bărbați, asta pe când în 2018-2019 numărul pedagogilor depășea 49.000, scrie safenews.md.

Salariul mediu brut al unui profesor a fost, în anul trecut, de 12.094, ceea ce înseamnă circa 98% față de câștigul mediu pe economie, arată datele Biroului Național de Statistică.

Cei mai mulți pedagogi sunt în învățământul primar și secundar general – circa 57%, urmat de domeniul de educație timpurie – 27,4%, învățământul superior – 8% și cel profesional tehnic – 7,8%.

În instituțiile de învățământ primar și secundar general, cei mai mulți profesori, – 1.600,  predau limba și literatura română, 2.500 – limbile străine, 1.700 – predau matematica, 1.300 – istoria și 1.100– limba și literatura rusă.

Târgul de Cariere revine la Chișinău: zeci de companii oferă peste 2.500 de locuri de muncă în diverse domenii atractive de angajare
Articolul anterior
Mariage Soirée – cele mai frumoase ținute de ocazie și prestatori de servicii pentru evenimentul deosebit din viața ta
Articolul următor