Patru partide din Moldova au anunțat formarea unui bloc comun

Patru partide din R. Moldova au anunțat formarea unui bloc comun, denumit Blocul „Împreună”. Este vorba de Partidul Schimbării, Partidul Platforma „Demnitate şi Adevăr”, Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) și Liga Orașelor și Comunelor (LOC).

Patru partide din R. Moldova au anunțat formarea unui bloc comun

Anunțul a fost făcut duminică, 14 aprilie, după ședința comună a birourilor politice, transmite tv8.md.

Totodată, partidele au lansat astăzi un proces larg de consultare a unui „pact pentru Europa”

Prin acest document se propune tuturor forțelor proeuropene „să-și asume public obligația de a contribui la integrarea europeană drept obiectiv strategic național al Republicii Moldova”.

„Avem nevoie de un acord la nivel național între toate forțele politice, organizațiile societății civile, mediul academic și cultural cu privire la asumarea integrării europene. Viitorul european nu poate fi monopolizat de guvernare, acest deziderat poate deveni o realitate doar dacă este susținut de întreaga societate!

(…) Astăzi, a fost prezentată denumirea oficială a blocului și anume Blocul politic „Împreună”!

O denumire care simbolizează unificarea forțelor politice proeuropene și onorează voința cetățenilor noștri de unificare a forțelor politice proeuropene. Am adoptat desigur si simbolul Blocului „Împreună” – un dreptunghi albastru cu stele, care simbolizează statele membre și cele aflate în procesul de integrare europeana, aranjate în creștere în formă de cerc”, a declarat liderul Partidului Schimbării Ștefan Gligor.

Citește întreg articol pe tv8.md.

VIDEO! 20 de seisme! Cel mai puternic cutremur din ultimii 40 de ani s-a produs în sudul Italiei

O serie de cutremure de o intensitate inedită în ultimii 40 de ani au fost înregistrate luni seara în regiunea vulcanică a Câmpiilor Flegree, lângă Napoli, sudul Italiei. Autoritățile au transmis că nu s-au produs pagube majore, scrie digi24.ro.

Un cutremur cu magnitudinea 4,4, cel mai puternic din ultimii 40 de ani, a fost înregistrat la ora locală 20:10 (18:10 GMT), la o adâncime de 2,5 kilometri, a anunţat Institutul Naţional de Geofizică şi Vulcanologie (INGV), scrie Agerpres. Acesta a fost precedat la un interval de câteva minute de un cutremur cu magnitudinea de 3,5.

”De la ora 19:51 (17:51 GMT, n.red.) este în desfăşurare o serie de cutremure în regiunea regiunea vulcanică a Câmpiilor Flegree”, fiind înregistrate aproximativ 20 de cutremure, a indicat institutul într-un comunicat. Pompierii au semnalat pe reţeaua de socializare X „fisuri” şi „cornişe care cad”, în timp ce imagini înregistrate de localnici au arătat podeaua unui supermarket cu sticle căzute de pe rafturi în localitatea Pozzuoli, unde locuiesc o jumătate de milion de oameni.

Şcolile vor rămâne închise marţi în Pozzuoli, unde au fost deschise centre de cazare pentru locuitorii care s-au panicat din cauza acestor cutremure.

Acces gratuit pentru toți copiii la ZOO pe 1 iunie

De Ziua Internațională a Copilului, la Grădina Zoologică va avea loc Ziua Ușilor Deschise. Intrarea pentru copii de toate vârstele va fi gratuită. Despre aceasta a anunțat edilul capitalei, Ion Ceban, la o ședință a Primăriei Chișinău, subliniind investițiile municipalității în reabilitarea și modernizarea Grădinii Zoologice, transmite IPN.

Ziua Ușilor Deschise se mai organizează pe 1 iunie la Întreprinderea Municipală Regia „Autosalubritate”. Potrivit directorului interimar al întreprinderii, Igor Gîrlea, vizitatorii, de la mic la mare, vor putea vedea cum lucrează autospecialele, să afle mai multe despre sortarea corectă a deșeurilor la sursă și despre procesul privind gestionarea deșeurilor.

Mai mult, operatorul municipal de salubrizare va organiza activități educative, jocuri și concursuri cu premii.

Ziua Copilului, marcată pe 1 iunie, a intrat în istorie începând cu anul 1925, când la Geneva s-a ţinut Conferinţa Mondială pentru Bunăstarea Copiilor și a fost adoptată Declarația pentru protecția copilului. În anul 1954, UNICEF a emis o recomandare care prevedea faptul ca fiecare Stat să dispună de o zi dedicată copiilor.

Cresc tensiunile după ce Rusia a descoperit 511 miliarde de barili de petrol în Antarctica

Rusia a descoperit o cantitate importantă de petrol, echivalentă cu de 10 ori producția Mării Nordului în ultimii cincizeci de ani. Temerile legate de eventuale foraje cresc, scrie evz.ro.

De câteva zile speculațiile se înmulţesc. Descoperirea de către Rusia a unor rezerve mari de petrol pe teritoriul britanic al Antarcticii este subiect de mare îngrijorare în Anglia și nu numai. „Rezervele descoperite conțin aproximativ 511 miliarde de barili de petrol, de aproximativ 10 ori mai mult decât producția Mării Nordului în ultimii cincizeci de ani”, au informat mai multe instituții de presă, inclusiv publicația britanică „The Telegraph”.

Acest inventar a fost semnalat Moscovei de navele de cercetare rusești, conform dovezilor furnizate săptămâna trecută Comitetului de Audit de Mediu (EAC) al Camerei Comunelor. „Aceste studii sunt un preludiu la introducerea platformelor de foraj pentru a exploata această regiune virgină în căutarea combustibililor fosili”, au avertizat parlamentarii britanici.

Semnat în 1959 la Washington, Tratatul Antarctic oferă o protecție semnificativă pentru zonă. Țările semnatare recunosc astfel „că este în interesul întregii omeniri ca Antarctica să fie pentru totdeauna rezervată exclusiv activităților pașnice și să nu devină nici scena, nici miza disputelor internaționale”.

„Deși nu are pretenții teritoriale în Antarctica, Rusia, alături de Statele Unite și China, și-a consolidat treptat prezența în regiune în ultimii ani prin diferite campanii științifice, înființând cinci stații de cercetare în teritoriu din 1957”, relatează revista „Newsweek”.

Săptămâna trecută, „deputatul David Rutley a declarat EAC că departamentul său a decis să aibă încredere în asigurările Rusiei că țara efectuează doar cercetări științifice, adăugând: Rusia și-a reafirmat recent angajamentul față de elementele cheie ale tratatului”, detaliază „Telegrafph”. Unii experți din regiune au avertizat că „a fost naiv să avem încredere în Rusia că își va îndeplini obligațiile – așa cum a arătat invazia sa în Ucraina”.

Potrivit lui Klaus Dodds, profesor de geopolitică la Royal Holloway College din Regatul Unit, citat de „Newsweek”, activitățile Rusiei trebuie examinate cu atenție pentru a se asigura că sunt conforme cu standardele internaționale. „Există îngrijorări că Rusia colectează date seismice care ar putea fi interpretate mai degrabă ca prospectare decât ca cercetare științifică […] Activitățile Rusiei trebuie înțelese ca o decizie ce urmăreşte subminarea normelor asociate cercetării seismice și, la urma urmelor, ca un precursor pentru extracția viitoare de resurse”, a argumentat el.

Acțiunile Rusiei în regiune ar putea „semnala o potențială amenințare la adresa interzicerii permanente a exploatării miniere”.

Incendiu de vegetație puternic la Bălți. Două hectare, în flăcări
Articolul anterior
Luptătorul de taekwondo Artiom Roșca a cucerit medalia de bronz la Turneul din Serbia
Articolul următor